Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

¨SOUVLIKE¨ΣΤΑ ΑΡΩΝΙΑΔΙΚΑ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


ΔΙΜΕΤΡΑ ΤΑ ΧΑΣΙΣΟΔΕΝΔΡΑ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ. Συνελήφθη, στις 27.8.2020 το μεσημέρι,  στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, 32χρονος αλλοδαπός, γιατί σε γειτονικό χώρο της οικίας του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2 μέτρων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Π.ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ.Σχόλιο για την βεβήλωση της Σημαίας στο Διακόφτι

Νικόλαος Π. Μανωλάκος Η βεβήλωση, με κάθε τρόπο, εθνικών συμβόλων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Η σημαία θα έπρεπε να ενώνει κι όχι να χωρίζει. Ντροπή !
Βουλευτής Α Πειραιά & Νήσων
Αντιστράτηγος ε.α. - Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ

Τα 12 μίλια στο Ιόνιο, τα Κύθηρα και το casus belli της Τουρκίας



       
Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία άνοιξε τον δρόμο για την μερική αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια ήταν η μεγάλη ανακοίνωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση τις Συμφωνίες Ελλάδας - Αιγύπτου και Ελλάδας - Ιταλίας.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:
«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε, έτσι, σε μία θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.»

Επεκτείνεται η ελληνική επικράτεια

Στην Αθήνα διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι:
«Με την απόφαση για τα 12 μίλια αυτή επεκτείνεται σημαντικά, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η επικράτεια στην οποία η χώρα μας ασκεί κυριαρχία. Εξυπακούεται ότι η εν λόγω επέκταση συνεπάγεται και την ταυτόχρονη επέκταση του υπερκείμενου εναερίου χώρου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.»
Οι ίδιες πηγές προσέθεσαν ότι:
«Σημειώνεται πως η επέκταση των χωρικών υδάτων θα υλοποιηθεί με την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο, θα προηγηθεί δε η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι και θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας.
Επισημαίνεται ότι το κλείσιμο των κόλπων δημιουργεί στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση το δίκαιο της θάλασσας «εσωτερικά ύδατα» όπου η κυριαρχία που ασκείται από τη χώρα είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκείται στο έδαφός της.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας, όπως και κάθε χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο της χώρο, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους τους. Σημειώνεται πάντως ότι συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας της «αβλαβούς διέλευσης» των αλλοδαπών πλοίων από τα χωρικά ύδατα, ως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.»
Οι ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι:
«Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ιταλία, όσο και η Αλβανία, χώρες συμβαλλόμενες και οι δύο στην UNCLOS, έχουν ήδη επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ.. Άλλωστε, από τα 168 κράτη μέρη της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας μόνο 3 δεν έχουν ακόμη επεκτείνει πλήρως τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ν.μ, ενώ και χώρες που δεν έχουν υπογράψει την UNCLOS (HΠΑ, Τουρκία σε διάφορες περιοχές) έχουν και αυτές επεκτείνει στα 12 νμ..»

Το όριο στο Ταίναρο

Η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δυτικά είχα ανακοινωθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν είχε προχωρήσει. Υπήρχε όμως μια διαφορά. Ο Νίκος Κοτζιάς συμπεριλάμβανε στην επέκταση τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε το ακρωτήριο Ταίναρο ως ανατολικό όριο της επέκτασης. Για τη διαφορά αυτή έκανε μια νύξη στη δευτερολογία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:
«Και βεβαίως όταν προχωρήσαμε, το ανακοινώσαμε και φέραμε το θέμα σε συζήτηση τότε στη Βουλή απαντώντας -αν θυμάμαι καλά- σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή σας και υπερασπιστήκαμε και προαναγγείλαμε αυτή τη διαδικασία ότι θα προχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Κι εσείς τότε πέσατε να μας φάτε με το επιχείρημα ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο.
Δηλαδή, να σας πούμε και εμείς σήμερα ότι γιατί πηγαίνετε μέχρι το Ταίναρο και δεν πάτε λίγο πιο ανατολικά, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και νοτίως της Κρήτης, γιατί δεν επεκτείνετε ταυτόχρονα και ανατολικά της Κρήτης;»
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής εξέφρασε στη στήριξή του στην απόφαση της κυβέρνησης για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Το πολιτικό ζήτημα

Το πού τίθεται το όριο της επέκτασης των χωρικών υδάτων είναι πολιτικό και όχι τεχνικό ζήτημα. Τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ανήκουν στα Επτάνησα. Οι δυτικές ακτές τους «βλέπουν» στο Ιόνιο, αλλά οι ανατολικές τους στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου 1995 η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε κηρύξει casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Όταν τον Οκτώβριο του 2018 ο κ. Κοτζιάς είχε κάνει τη σχετική ανακοίνωση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει:
«Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια. Η Ελλάδα όποτε κάνει δηλώσεις που προκαλούν εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πώς μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Δύο προσεγγίσεις

Όπως υποστηρίζει σε ανάρτησή του στο Facebook o Νίκος Κοτζιάς, η συμπερίληψη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων στην επέκταση των χωρικών υδάτων, θα ακύρωνε το τουρκικό casus belli:
«Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που είχα ετοιμάσει, συμπεριελάμβανε, μαζί με το Ιόνιο και την Νότια Πελοπόννησο, τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα. Ανάμεσα στα δύο, και ανάμεσα στο δεύτερο και την Κρήτη, προβλεπόντουσαν δύο διάδρομοι, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεθνής ναυσιπλοΐα. Με αυτή την κίνηση καταρριπτόταν το επιχείρημα ότι τάχα η Ελλάδα θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο σε κλειστή θάλασσα. Επιπλέον εξέθετε την Τουρκία και την ωθούσε να εγκαταλείψει στην πράξη τις περί πολέμου δηλώσεις της (θέμα που δεν θα αναλύσω δημόσια). Κατά συνέπεια υποχώρηση, και το λέω από τώρα, θα ήταν να μην προβλέπονται αυτές οι επεκτάσεις στα δύο νησιά.»

Νίκος Κοτζιάς
την Πέμπτη
Δώδεκα μίλια: σχέδια και αλήθειες
Το επιχείρημα της ΝΔ ότι άλλο το 2018 και άλλο το 2020, και άρα, ότι ήταν τότε «προδοσία» είναι σήμερα υπέροχο, γιατί η χώρα «έχει περισσότερα προβλήματα», είναι έωλο. Η τέχνη της πολιτικής είναι να προβλέπονται οι εξελίξεις και να αντιμετωπίζονται με σχέδιο, γνώση και θάρρος και όχι να τρέχει κανείς, όπως η ΝΔ, πίσω από τις εξελίξεις, χωρίς σχέδιο και γνώση. Ούτε να αντιδρά σπασμωδικά και με πολλαπλές υποχωρήσεις που προαναγγέλλουν και τις ...

Δείτε περισσότερα
 
Ωστόσο, κατά μια άλλη άποψη, η οποία φαίνεται ότι τελικά επικράτησε, η συμπερίληψη των Κυθήρων και των Αντικυθήρων θα περιέπλεκε περαιτέρω μια ήδη εξαιρετικά περιπλεγμένη γεωπολιτικά κατάσταση, κι ενδεχομένως θα έδινε αφορμή στην Τουρκία να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την ένταση, χωρίς να ενισχύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές διπλωματικό πεδίο. Σε κάθε περίπτωση, θα επρόκειτο για ανάληψη σοβαρού ρίσκου σε μια στιγμή κρίσης.
 ΠΗΓΗ www.cnn.gr

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΤΟΣ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ:Σημαία στο Διακόφτι μια άλλη άποψη


Πολλά ήταν τα ψέματα
που είπαμε ως εδώ
ας πούμε και μια αλήθεια
κι ας πέσει στο γιαλό.

Ο κόσμος είναι ζόρικος
κι εμείς ασθενικοί
και ό,τι πούμε
το παίρνει η βουή.

Σημαία από νάιλον
υψώνουμε σημαία πλαστική
ο κόσμος δεν έχει τίποτε να χάσει
και τίποτε να βρει.

Είναι χαριτωμένος ο τρόπος που τα παιδιά με πλαστικά σημαιάκια στις παρελάσεις προσλαμβάνουν το σύμβολο, συναισθηματικά, αθώα. Προφανώς μπορούμε να δούμε και υπό αυτό το πρίσμα την γκαφατζίδικα (με μια άσπρη ρίγα παραπάνω!) ζωγραφισμένη σημαία στη φουρκέτα στο Διακόφτι. Όταν όμως αυτή η τσαπατσουλιά προβάλλεται ως πατριωτισμός σε δημόσιο διάλογο, σταματάει το αστείο. Από ενήλικες αναμένουμε κάποια σοβαρότητα.
Διότι εκτός από το να εκφράσει δημόσια ανασφάλεια και ψυχολογικό γάντζωμα στο  «σύμβολο», τι άλλο μπορεί να θέλει να πει ο καλλιτέχνης που την «απέδωσε ζωγραφικά»; Νιώθει οτι αμφισβητείται από κάποιους η ελληνικότητα των Κυθήρων μας; Οτι ήρθε στο Διακόφτι ως ο μόνος Έλληνας και λίγοι τον καταλαβαίνουν; Ή μήπως οτι δεν καταλάβαμε ποιά σημαία ήθελε να ζωγραφίσει κι έγραψε κάτω-κάτω και το ΕΛΛΑΣ (στην καθαρεύουσα). Δεν αντιλαμβάνεται οτι ευτελίζει τα σύμβολα που ο ίδιος επικαλείται απλά και μόνο ώστε να καλύψει την ανασφάλειά του; Του πέρασε άραγε του καλλιτέχνη από το μυαλό οτι στην είσοδο του νησιού μια τριγωνική μίζερη σημαία, μπογιατισμένη στο όρυγμα στην πρώτη φουρκέτα, ξεφτιλίζει καί το σύμβολο καί τον τόπο;
Αν η σημαία είναι ιερή, τότε δε νοείται να τη ζωγραφίζει σε χάσκοντα πρανή εκσκαφών, σε στραβοχυμένες τσιμεντένιες προβλήτες, σε υδατοδεξαμενές και γενικά, όπου διαπιστώνεται κενό αισθητικής – και ειδικά του δημοσίου χώρου. Θα μπορούσε νόμιμα να ζωγραφίσει μια στο (γερμανικό) όχημά του και ας τον λοιδωρούσαν όλοι ως έναν ακόμα συμπαθητικό γραφικό τύπο. Όσο άσχημος και αν είναι ο  δημόσιος χώρος, η σημαία δεν είναι διακοσμητικό μοτίβο ώστε να την αναπαράγουμε για  να ομορφύνουμε κάτι.
Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι επιπέδου και αισθητικής ποδοσφαιρικού γκράφιτι. Αλλά έστω οτι επρόκειτο για κανονική σημαία και όχι για καρικατούρα. Τα ιερά σύμβολα επαίρονται βάσει προδιαγραφών. Εφόσον υπάρχει η παραμικρή αίσθηση ταπεινότητας/ιερότητας, δεν νοείται να υποτιμούνται ή να εκτίθενται σε βανδαλισμό. (Η ορθόδοξη ναοδομία πχ απέκλεισε τον σχηματισμό του σταυρού στο δάπεδο των ναών ώστε να μην τον πατάμε).
Η σημαία επίσης δεν είναι πιστοποιητικό φρονημάτων / μέσο πολιτικού bullying ώστε να ρωτάει ο ένας τον άλλον αν τη σέβεται. (Δήμαρχε, θα μπορούσες να αμφισβητείς τον πατριωτισμό των Κυθηρίων λιγότερο).
Επίσης, δεν είναι πινακίδα ιδιοκτησίας, ωσάν να αμφισβητείται το  ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης. (Χαράζοντας σημαίες στη γη υιοθετούμε το γλωσσάρι της εδαφοκατοχής, δηλαδή εμμέσως αποδεχόμαστε την κατοχή της Κύπρου λόγω της γιγαντιαίας τουρκικής σημαίας στον Πενταδάκτυλο).
Δεν είναι δική σου η σημαία φίλε. Ούτε γίνεται κάποιος ήρωας επειδή αποφάσισε οτι είναι περισσότερο πατριώτης από  τους άλλους. Οι ήρωες μετά το θάνατό τους σκεπάζονται με τη σημαία, όχι πριν.

Ανδρέας Μαριάτος, Γιώργος Διδυμιώτης 



Φάλαινα φυσητήρας μήκους 20 μέτρων στη Μάνη!

MANH. Έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια από τότε που στα νερά της Μάνης έκαναν αισθητή την παρουσία τους φάλαινες… Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει τέτοια ανατροπή στις θάλασσες που τα νερά της Πελοποννήσου φιλοξενούν πλέον φάλαινες, καρχαρίες, δελφίνια και ψάρια του μαύρου βυθού σε μεγάλο αριθμό.
Μία φάλαινα φυσητήρα αντίκρισαν έκπληκτοι το απόγευμα της Παρασκευής 28 Αυγούστου οι επιβάτες φουσκωτού ανοικτά του Μέζαπου, μόλις λίγα μίλια από τον Γερολιμένα της Μάνης.
Σύμφωνα με το Messinialive βρέθηκε μπροστά τους ένα από τα πιο εντυπωσιακά ζώα του πλανήτη, μια φάλαινα περίπου 18-20 μέτρων, με ένα πελώριο σώμα μεγάλου βάρους κι άρχισε για αρκετή ώρα να κάνει παιχνίδια μπροστά τους! Ελιγμούς, βουτιές και έναν χαρακτηριστικό θόρυβο που έκανε να φυσήξει το νερό. Οι ειδικοί λένε πως ήταν αρσενική αφού ήταν μόνη και είχε μεγάλο μέγεθος.
Η φάλαινα φυσητήρας ανήκει στην κατηγορία των θηλαστικών ”κήτη” όπως και οι υπόλοιπες φάλαινες και τα δελφίνια. Έχει μήκος 11-18 μ. Κατέχει το ρεκόρ κατάδυσης των φαλαινών, καθώς μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 2.250 μ.
 notospress.gr
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από το messinialive.gr





ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Νόμιζα ότι ο κ. Κοντολεων δεν μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά.



Νόμιζα ότι ο κ. Κοντολεων δεν μπορεί να πέσει τόσο χαμηλά. Ομολογώ δημόσια ότι έκανα λάθος! Μπορεί! 
Δεν θα του απαντήσω γιατί αδυνατώ να πέσω στο επίπεδο του. Ο εκνευρισμός του βέβαια μάλλον εξηγείται αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Ωστόσο του θυμίζω ότι το δικό μου βιογραφικό έχει κριθεί από τους συμπολίτες μας και μάλιστα 2 φορές μέχρι σήμερα. Όπως εξάλλου κρίθηκε και το δικό του πριν 15 μήνες...
Stratos Charchalakis
 

Ο Δήμαρχος Κυθήρων

Ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων Ευστράτιος (Στράτος) Χαρχαλάκης γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1981 στην Αθήνα. Γονείς του ο Αθανάσιος Χαρχαλάκης από τα Αντικύθηρα (αλιέας) και η Μαρία Μπίκου – Κατσανεβάκη (δασκάλα) από την Ύδρα και τα Αντικύθηρα. Την εγκύκλιο μόρφωση έλαβε στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πτυχίο, University of Hertfordshire), Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (Πτυχίο, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών), ενώ έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ειδίκευση «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες» (Β’ Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών). Η Πτυχιακή του εργασία για τη λήψη του πτυχίου Ευρωπαϊκών Σπουδών (2002) έχει ως θέμα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Έχει εργαστεί:
Α) στο Υπουργείο Πολιτισμού (Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων – ΤΔΠΕΑΕ) όπου ήταν διοικητικός υπεύθυνος των Επιστημονικών Επιτροπών για τα μεγάλα αρχαιολογικά έργα του Ηρωδείου, της Κνωσού, του Μυστρά, της Αρκαδίας, της Αχαΐας και της Νικόπολης στην Πρέβεζα,
Β) στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως εκπαιδευτής στα ΚΕΚ δημοσίων Νοσοκομείων,
Γ) στο Δήμο Αμαρουσίου και συγκεκριμένα στο γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου καθώς και στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης και τη Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας,
Δ) στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) ως Σύμβουλος του Προέδρου σε θέματα νησιωτικής πολιτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης,
Ε) στην Ελληνική Στατιστική Αρχή ως ιδιώτης συνεργάτης.
Επίσης είχε πολύ ενεργό συμμετοχή στην πραγματοποίηση ποικίλλων δράσεων αναπτυξιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στο νησί των Αντικυθήρων, επί σειρά ετών, συνεργαζόμενος με την δραστήρια Κοινότητα του νησιού ήδη από το 1999, οπότε και ξεκινάει η ενεργός επαφή του με την Αυτοδιοίκηση. Μέχρι σήμερα (2019) και παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει συμπληρώσει σχεδόν 20 έτη αυτοδιοικητικής εμπειρίας είτε ως αιρετός, είτε ως εργαζόμενος και σύμβουλος και έχει αποκτήσει άριστη γνώση των θεσμών, του τρόπου λειτουργίας αλλά και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μέσα σε ένα ασταθές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Έχει πραγματοποιήσει σπουδές μουσικής (Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής) στο Ελληνικό Ωδείο. Το 2005 υπήρξε συνιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Ευτέρπη», που διέγραψε μια αξιόλογη παρουσία στο χώρο της παράδοσης και του πολιτισμού, ενώ επανεξέδωσε και για μικρό χρονικό διάστημα το περιοδικό «ΠΑΡΑΔΟΣΗ» (έτος πρώτης έκδοσης 1977) του αείμνηστου Ιωάννη Χατζηφώτη, στο οποίο υπήρξε Αρχισυντάκτης. Έχει την οργάνωση και διοικητική εποπτεία έκδοσης του ψηφιακού δίσκου (CD) Βυζαντινής Μουσικής «Στρατιώται Ιησού Χριστού» του χορού ψαλτών «Ιεροί Μελωδοί», που κυκλοφορεί από την EMI.
Από το 2010 ήταν τακτικό μέλος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, ενώ το 2012 ορίστηκε ομόφωνα Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής. Από τον Μάρτιο 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσιάζοντας αξιόλογη κινητικότητα σε διάφορα επίπεδα. Είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας του θεσμού και έχει συνδράμει αποφασιστικά στην θεσμική της θωράκιση, ειδικά κατά τα τελευταία έτη.
Υπήρξε δραστήριο μέλος (Γεν. Γραμματέας) στην Ένωση Νεολαίας Κυθήρων «ΠΟΡΦΥΡΙΣ» και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση με βιβλία του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου στην Αλβανία, καθώς και σε άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.
Ομιλεί άριστα την Αγγλική, ενώ έχει διδαχθεί επί σειρά ετών και την Τουρκική γλώσσα.
Είναι έγγαμος.
Στις 25 Μαΐου 2014 εξελέγη Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων και ανέλαβε τα καθήκοντα του την 01/09/2014.
Επανεξελέγη στις 2 Ιουνίου 2019 με ποσοστό 62% για την περίοδο 01/09/2019 – 31/12/2023.
Το Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο ανάδειξης μελών Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) με την παράταξη «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΔΗΜΟΙ» στο πλευρό του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρη Παπαστεργίου (Δημάρχου Τρικκαίων).
Από το 2018 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής για τη υλοποίηση του Προγράμματος CLLD/LEADER.
Τον Ιούνιο του 2020 εξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής.
Με απόφαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. ορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κ.Ε.Δ.Ε. για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) της Κ.Ε.Δ.Ε. εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).
Μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου είναι μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2020 – 2025.
______________________________________________
_________
Σε συνέχεια της χθεσινής μου δημοσίευσης αλλά και απάντησης του Δημάρχου θα ήθελα να αναφέρω τα εξής : Ο κύριος Χαρχαλακης συνεχίζοντας το παραλήρημα του όντας σε κρίση πανικού κάνει επίθεση και για την επαγγελματική μου ιδιότητα ( επιφυλάσσομαι για τα νομικά μου δικαιώματα ) . Θα του συνιστούσα λοιπόν να ρωτήσει τους συμπολίτες μου και τους συνεργάτες μου για το ποια είναι η προσφορά και η δράση εμού και της επιχείρησης μου 15 χρόνια και ταυτόχρονα να κοιταχτεί καλύτερα στον καθρέφτη. Από ανειδίκευτους και ανεπάγγελτους δεν δέχομαι συμβουλές .
Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση που έχει βρεθεί ο δήμαρχος αλλά να του θυμίσω επειδή φαίνεται ότι προσβλήθηκε , ο ίδιος κατα αρχάς έκανε λόγο με δημόσια τοποθέτηση του για " Άσφαιρα Βλήματα ".
Όσα αν αφορά τα περί βεβήλωσης φαίνεται ο κατά αλλά " τυπικός " κύριος Χαρχαλακης πως δεν γνωρίζει ότι νομικά βεβήλωση εθνικού συμβόλου σε βράχο από γκράφιτι δεν υπάρχει, παρά μόνο εκατέρωθεν φθορά δημόσιας περιουσίας .
Οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού περιμένουν ακόμα μια απάντηση , τοποθέτηση σας σε σχέση με την πρωτοκολλημένη αίτηση τους για το ποια είναι η μέριμνα σας για τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν στο νησί από 17/8 . Αυτά , αλλά και τα επόμενα που θα προκύψουν είναι τα σοβαρά θέματα για τα νησιά μας κύριε Χαρχαλακη και όχι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες που όπως φαίνεται θα πάρουν παράταση επ αόριστον μετά τις τελευταίες εξελίξεις . Δυστυχώς η μεγαλύτερη απειλή της δημοκρατίας είστε εσείς με τα κλειστά δια περιφοράς συμβούλια , την άσκηση πολιτικής πίσω από μια οθόνη και την άρνηση να μπείτε σε ένα πραγματικό και δημιουργικό διάλογο .
Υ.Γ περίεργο που το κόμμα σας τόσο καιρό δεν έχει βγει να σας υποστηρίξει , γνωρίζουν κάτι στην Πειραιώς ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ κ. ΚΟΝΤΟΛΕΟΝΤΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ κ. ΚΟΝΤΟΛΕΟΝΤΟΣ
Η αποψινή παραληρηματική τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κοντολέοντος, αρχηγού της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δ.Σ., δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το επίπεδο του δημόσιου λόγου που κάποιοι επιδιώκουν να καθιερώσουν στον τόπο μας. Και ενώ η παράταξη του κ. Παναγόπουλου άμεσα και χωρίς περιστροφές καταδίκασε την βεβήλωση του Ιερού Εθνικού μας Συμβόλου στο Διακόφτι, η παράταξη του κ. Κοντολέοντος όχι μόνο δεν το πράττει αλλά με αυτά που γράφει φέρεται να «δικαιολογεί» ουσιαστικά αυτό το άθλιο συμβάν. Ενημερώνουμε λοιπόν τον κ. Κοντολέοντα ότι η βεβήλωση της Σημαίας ΔΕΝ αποτελεί δικαίωμα κανενός στη Χώρα αυτή και ότι ο ίδιος είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος που έχει ορκιστεί να τηρεί το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, με βάση τους οποίους η Σημαία και τα Εθνικά Σύμβολα προστατεύονται και όσοι τα βεβηλώνουν τιμωρούνται. Δεν υπάρχει λοιπόν «υποτιθέμενη βεβήλωση» αλλά σκέτο βεβήλωση. Οι φωτογραφίες είναι οι καλύτεροι μάρτυρες. Να μας πει λοιπόν δημόσια αν καταδικάζει ή όχι αυτήν την πράξη. Να μας πει δημόσια αν του αρέσει να βλέπει τη Σημαία μας μαυρισμένη. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιων ανθρώπων η ιδεολογία είναι ίσως διαφορετική, όμως δικαίωμα να βεβηλώνει τη Σημαία ή να καταστρέφει τη δημόσια περιουσία δεν έχει ΚΑΝΕΝΑΣ! Τελεία και παύλα!
Επιπλέον, στην γεμάτη εκνευρισμό ανακοίνωσή του (γιατί άραγε;) ο κ. Κοντολέων υιοθετεί άκριτα απόψεις και δημοσιεύματα νεοαυριανιστικών εντύπων αναφορικά με την υπόθεση του κανονιού στα Αντικύθηρα και ενώ ο ίδιος αγνοεί καίρια σημεία της υπόθεσης. Του αρκεί που κάποιοι κατηγορούν το Δήμαρχο και έτσι αναπαράγει τους ήδη πολυπαιγμένους κιτρινισμούς. Τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα γιατί ίσως χρειαστεί να κληθεί να αποδείξει τα λεγόμενά του ενώπιον της Δικαιοσύνης, ανάλογα με την τροπή της υπόθεσης. Η προσπάθεια ορισμένων να συνδέσουν το Δήμαρχο με έκνομες ενέργειες αφήνοντας ξεκάθαρες υπόνοιες περί «αρχαιοκαπηλίας» είναι άθλια και δεν τιμά ούτε αυτούς που υπονοούν τέτοιες κατηγορίες ούτε όσους τις αναπαράγουν με οποιονδήποτε τρόπο.
Τέλος, τον συμβουλεύουμε να αλλάξει στάση και κυρίως τρόπο έκφρασης. Το δημόσιο βήμα δεν είναι το μαγαζί του. Οι συνάδελφοί του Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είναι υπάλληλοί του. Τη στιγμή που απεμπολεί νόμιμα δικαιώματά του ως Αντιπολίτευση και δεν ορίζει κανέναν εκπρόσωπο στις Σχολικές Επιτροπές περιφρονώντας και πετώντας στα σκουπίδια την ψήφο όσων τον στήριξαν στις εκλογές, επιτίθεται κατά πολιτών χαρακτηρίζοντάς τους δημοσίως ως «βλήματα»! Ελπίζουμε να νοιώθει από μόνος του την ανάγκη να ζητήσει μια δημόσια συγνώμη. Εμείς τον παραδίδουμε στην κρίση των δημοτών που είναι πάντα οι καλύτεροι και τελικοί κριτές όλων μας.
_____________________________________________________
 
Όσοι επιχειρούν την αλλαγή της πολιτικής "Ατζέντας" στο νησί είναι το ίδιο συνένοχοι με αυτούς τους Αιρετούς και Θεσμικούς που ενα χρόνο τώρα δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους στα ΔΣ του Δήμου Κυθήρων και μάλιστα ανέχονται να ψηφίζουν με εξουσιοδοτήσεις ( αν υπάρχουν και αυτές ) . Την στιγμή που έχουμε ένα νησί που εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα χωρίς κρούσματα , εις βάρος των επιχειρήσεων , εργαζομένων κλπ , κάποιοι με περισσό θράσος ασχολούνται με υποτιθέμενες βεβηλώσεις και άλλοι για το πώς θα την βγάλουν καθαρή από τα ΚΑΝΟΝΙΑ κάνοντας λόγο για "Άσφαιρα Βλήματα ".Η αλήθεια είναι ότι όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι πραγματικά " ΆΣΦΑΙΡΟΙ " και ποιοι πραγματικά " ΒΛΗΜΑΤΑ" .