Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Επιστολή Μητροπολίτη Κυθήρων στην ΔΙΣ: Κρίμα κι άδικο οι κληρικοί να δέχονται εκ των έσω διωγμούς

 

Η επιστολή είναι πριν την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου που εγκαλεί και τον ίδιο

Mετά την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να εγκαλέσει τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας για όσα συνέβησαν το Πάσχα, ο Κυθήρων Σεραφείμ έδωσε στην δημοσιότητα επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο με ημερομηνία 7 Μαϊου στην οποία εξηγεί τους λόγους που δεν είναι η δέουσα επιλογή η Ανάσταση στις 9. 

Παραπέμπει μάλιστα και σε προηγούμενες εγκυκλίους της ίδιας της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα και επικαλείται μεταξύ άλλων το ζήτημα της κατάλυσης της νηστείας. Μιλάει για αστοχίες και παρεκκλίσεις, για αγνόηση προγενέστερων Συνοδικών αποφάσεων, μιλάει ακόμη για παράβαση και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ενώ για την δικαιολογία της "κατ΄οικονομίαν" αποφάσεως τόνισε πως τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μονάχα από την Ιεραρχία! 

Χαρακτηρίζει την απόφαση για Ανάσταση στις 9 "καινοφανή, καινοτόμο, αντιπαραδοσιακή, αντικανονική και αντιθεολογική". 

Δηλώνει την θλίψη του για τις ποινές εναντίον ιερέων και σημειώνει: "είναι κρίμα κι άδικο οι κληρικοί μας να δέχονται εκ των έσω διωγμούς" και ζητάει αποφυγή και ματαίωση των διώξεων! 

pentapostagma.gr












“Σαλώμη” η ΔΙΣ: Ζητάει “κεφαλές” Μητροπολιτών & ιερέων επί πίνακι


Mάνος Χατζηγιάννης 

Έπαθε...κυβέρνηση η διοικούσα Εκκλησία και επιλέγει αντί για την λύση την καταστολή -Τα Θεοφάνεια δεν έκανε το ίδιο όμως στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων

Ήταν σίγουρο πως τα “αντάρτικα” της “αγίας ανυπακοής” θα επέφεραν αντιδράσεις από την διοικούσα Εκκλησία, αλλά από το σημείο αυτό μέχρι του να μεταμορφωθεί η ΔΙΣ σε “Σαλώμη” που ζητάει “κεφάλια” συγκεκριμένων Μητροπολιτών, αλλά και απλών ιερέων, επί πίνακι, υπάρχει τεράστια διαφορά!

Οι χθεσινές ανακοινώσεις μετά την διήμερη συνεδρίαση επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά πόσο ξένη με την πραγματικότητα είναι η διοικούσα Εκκλησία.

Αντί να ενσκήψει στο πρόβλημα και να το λύσει δια της συνεννοήσεως επιλέγει την μέθοδο της καταστολής. Γράφει στην ανακοίνωσή της πως: “Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λει­τουρ­γί­α των Ι­ε­ρών Να­ών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις”

Αυτό κατάλαβαν οι Συνοδικοί από όσους αντέδρασαν. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν τον διαχωρισμό όσων έκαναν Ανάσταση στις 12, κόντρα στην συνοδική απόφαση, και όσων δια το τυπικό επέλεξαν να κάνουν Ανάσταση στις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, που στο κάτω κάτω ήταν και ορθότερο τόσο θεολογικά όσο και υγειονομικά!

Και “φακελώνει”...δια τα περαιτέρω δύο Μητροπολίτες κατηγορώντας τους για “απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού” λες και πρόκειται για τους τελευταίους αντιδραστικούς “ζηλωτές”.

 

Έκστηθι φρίττων ουρανέ..... “Απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας” αναφέρει η ανακοίνωση

Κατά πως φαίνεται έχουν απωλέσει και την τελευταία ικμάδα σωφροσύνης και ψυχραιμίας στην Μονή Πετράκη!

Οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας ακολούθησαν την δέουσα οδό αποστέλλοντας επιστολή με τους προβληματισμούς τους στην Σύνοδο πριν από το Πάσχα. Κι αυτή αντί να τους απαντήσει όταν έπρεπε τους “κυνηγάει” κατόπιν εορτής.

Αυτές οι σπασμωδικές αντιδράσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να διαιρέσουν το ποίμνιο και να απομακρύνουν αηδιασμένους τους πιστούς από τους κόλπους της Εκκλησίας. Το κεράκι όλοι θα το ανάβουν, αλλά σε ορισμένους Δεσποτάδες δύσκολα θα πιστέψει κανείς πια...

Είναι εξωφρενικό πόσο γρήγορα είναι τα αντανακλαστικά της διοικούσης Εκκλησίας όταν πρόκειται για θέματα “εξουσίας” και “υπακοής” και πόσο ανύπαρκτα σε άλλα σοβαρότερα θέματα!

Βέβαια τα πρώτα δείγματα τα είδαμε μέσα στην εβδομάδα με τις κινήσεις κάποιων Μητροπολιτών εναντίον ιερέων που δεν τήρησαν τα προβλεπόμενα. Όπως για παράδειγμα στην Λέρο ή στην Δράμα ή στην Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Αλλά, να γίνουμε μάρτυρες κατηγορίας εις βάρος Μητροπολιτών αυτό υπερέβη τα όρια. Και ποιων Μητροπολιτών; Εκ των γηραιοτέρων της Ιεραρχίας. Γιατί και στα Θεοφάνεια ο σαφώς νεώτερος Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος υπήρξε “ανυπάκουος” αλλά το...παράπτωμά του πέρασε στα ψηλά! Δηλαδή μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Ιερά Σύνοδο. Σε αυτόν εστάλη απλά μια επιστολή, η οποία δεν μάθαμε ποτέ τι έλεγε ,αλλά δεν άνοιξε φάκελος όπως τώρα με τους Μητροπολίτες Σεραφείμ και Κοσμά.

Μόνο θλίψη προκαλούν όλα αυτά για τους διοικούντες την Ελλαδική Εκκλησία...

Τέλος, κυκλοφόρησε και η από 7ης Μαϊού επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων με την οποία ζητούσε να μην διωχθούν ιερείς.

pentapostagma.gr/

ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ:EKΚΛΗΣΗ TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΕΡΒΟΥ ΣΤΟ ΔΡΑΣΤΗ ΝΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Ως πρώην μαθητής του δημοτικού σχολείου Μυλοποτάμου και όχι ως πρόεδρος του Ιδρύματος ΒΑΣ. ΜΑΛΑΝΟΥ (πρώην Οικ. σχολή) από τον χώρο του οποίου κλάπηκε παλαιά κινηματογραφική μηχανή προβολης του δημοτικού σχολείου, που φυλασσόταν σε κλειδωμένη αίθουσα με άλλα αντικείμενα, κάνω έκκληση να επιστραφεί.

Θα πρέπει να γνωρίζει ο δράστης, ότι η συγκεκριμένη μηχανή ,για πάρα πολλούς μαθητές του Μυλοποτάμου, έχει μεγάλη συναισθηματική αξία, αφού ήταν η πρώτη τους επαφή με τη τεχνολογία. Αξέχαστες είναι οι ταινίες (βουβές) με το Σαρλώ.
Για το συμβάν έχει γίνει καταθεση-αναφορα στο Α/Τ Κυθήρων.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδίου :Aπόκτηση πιστοποίησης ISO στο ελαιόλαδο


Μια ακόμα μεγάλη εξέλιξη στο Συνεταιρισμό Λιβαδίου με την απόκτηση πιστοποίησης ISO στο ελαιόλαδο διευρύνοντας τις δραστηριότητες πώλησης του Τσιριγώτικου ελαιολάδου σε όλο το κόσμο με τη διαδικασία της τυποποίησης!!! Ευχόμαστε σύντομα να μιλάμε για πλέον ακόμα καλύτερες τιμές στο ελαιόλαδο βοηθώντας τα μέλη μας και όλους μας τους πελάτες που επιλέγουν το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού μας. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το έργο!!!


James Prineas:Τέλεια, πράσινα Κύθηρα! (video)

Stop the desecration of our beautiful island by the construction of 140+ massive wind-turbines (which should be put off-shore or replaced by solar panels). Sign our petition at www.kythera-family.net/petition (but DON'T donate on that site!) If you want to support the cause please

ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΓΥΡΑ¨ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΟΝΤΕΛΕΤΟΥ Α.ΛΕΙΒΑΔΙ



ΦΩΤΟΦΡΑΦΙΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΑΓΟΥ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ







 

Ο Άγιος Θεόδωρος και τα φίδια



Ο Άγιος Θεόδωρος και τα φίδια

Ο Άγιος Θεόδωρος είχε ασκητέψει στα Κύθηρα και θεωρείται προστάτης του νησιού . Λένε μάλιστα, ότι στον Ποταμό, υπάρχουν φίδια , όχι όμως δηλητηριώδη, γιατί ο Άγιος Θεόδωρος τα έχει χαλινώσει και ούτε δαγκώνουν,ούτε χύνουν δηλητήριο. Με αυτό το μύθο υπάρχει και μια γητεία: ''Άγιε μου Θόδωρε Λουκά αγαθέ περιβολά δεσε και χαλίνωσε τον όφι και την όχεντρα, σκορπιό και σκουλόπεντρα γιλού και χαμοδράκαινα. * γιλού= κάτι σαν την όχεντρα Αυτή τη γητεία την έλεγαν οταν πηγαίνανε με τα μωρά παιδιά στη δουλειά τους και τα βάζανε και κοιμόντουσαν στο χώμα,όταν θερίζανε τα στάχυα νύχτα με τη δροσιά ,κάνανε ένα σταυρό, λέγανε τη γητεία και τ'άφηναν χωρίς να πάθουν τίποτα.

Απο το βιβλίο ΚΥΘΗΡΑΙΚΑ , ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ, ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
του ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΝ.ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ Καθηγητή Φυσικής Αγωγής - Αντ/ρχου ε.α (Βραβείον Γλωσσικής Εταιρείας Αθηνών 1952, Βραβείον Γλωσσικής Εταιρείας Αθηνών 1955)

Καλαβρύτων προς Κυθήρων: Είστε από τους ελάχιστους που υψώνουν φωνή (ΒΙΝΤΕΟ)

 


"Όχι για να δικάσει αλλά για να πει την αλήθεια του Χριστού" -Στήριξη λίγες ώρες πριν την απόφαση εις βάρος του κ. Σεραφείμ από την ΔΙΣ

"Σας χρειαζόμαστε όπως και τον προκάτοχό μου Αμβρόσιο, γιατί κάποιοι προσπαθούν να αποχριστιανοποιήσουν την πατρίδα μας" είπε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος από τα Κύθηρα απευθυνόμενος στον διωκόμενο εσχάτως από την Ιερά Σύνοδο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ! 

Δείτε όσα ανέφερε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων από το 38.00: 

Τέλος τα SMS, από αύριο στις 00:30 η απαγόρευση κυκλοφορίας


Παρελθόν θα αποτελεί από την Παρασκευή το γραπτό μήνυμα για τις μετακινήσεις και τις αγορές, ενώ απελευθερώνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Η νέα πραγματικότητα έρχεται από 14 Μαΐου και δίνει ανάσες κανονικότητας καθώς ο δρόμος προς την... ελευθερία είναι πλέον ορατός.

Συγκεκριμένα από τις 14 Μαΐου:

  • καταργούνται τα SMS στο 13033 και 13032,
  • Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις,
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30,
  • Άνοιγμα μουσείων.

Όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος θα συνεχίσει να ισχύει για όλο τον Μάιο το μέτρο με την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ενώ το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε λειτουργία με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click away ή click-inside.

Μετακινήσεις από νομό σε νομό και ταξίδι στα νησιά

Για τα ταξίδια προς τα νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια - που είναι προσβάσιμες οδικά - θα απαιτείται η χρήση του «πράσινου πιστοποιητικού», του λεγόμενου Green Pass.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο εκδίδεται 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε PCR test 72 ωρών ή Rapid Test 24 ωρών ή Self Test 24 ωρών. Αποδεκτή είναι και η βεβαίωση νόσησης, έχοντας εκδοθεί 2 μήνες μετά τη νόσηση και έχει ισχύ για εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά από τις ακτοπλοϊκές αλλά και τις αεροπορικές εταιρίες, ενώ υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες, Έλληνες και αλλοδαποί, άνω των 5 ετών. Το self-test θα πρέπει να δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα selftesting.gov.gr, ενώ το PLF θα συνεχίσει να ισχύει για τους εισερχόμενους τουρίστες στη χώρα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες για τη διενέργεια self-test πριν και μετά τα ταξίδια τους.

Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει και μία σειρά από δραστηριότητες, ενώ τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους.

Αναλυτικά:

  • 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι
  • 28 Μαΐου ανοικτό θέαμα – ακρόαμα

Όσο για τις εκδηλώσεις των γάμων και των βαφτίσεων, θα μπορούν να πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο με έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

newsbomb.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Θα ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία ή φοβάται ότι θα τα καταψηφίσουν οι βουλευτές του;


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Θα ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία ή φοβάται ότι θα τα καταψηφίσουν οι βουλευτές του;

Ο κ. Μητσοτάκης, που τηρεί και τιμά πλέον την προεκλογικά «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, υποδέχεται σήμερα τον κ. Ζάεφ. Περιμένουμε να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην Αυγή, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν.

Άμεση η ανταπόκριση της Κυβέρνησης για τη λειψυδρία στα Αντικύθηρα

Σε συνέχεια σχετικών αιτημάτων του Δήμου μας και ύστερα από την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κων/νο Κατσαφάδο στις 12/05/2021, υπεγράφη σήμερα 13/05/2021 η Υπουργική Απόφαση με την οποία το Υπουργείο Ναυτιλίας επιχορηγεί το Δήμο Κυθήρων με 111.600,00€ προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το οξύτατο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν φέτος τα Αντικύθηρα.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά το τρέχον υδρογεωλογικό έτος (Σεπτέμβριος 2020-σήμερα) έχουν καταγραφεί μόνο 361,2 χιλιοστά βροχής στο νησί, ποσότητα μειωμένη κατά τουλάχιστον 60% σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος μας σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και με το νέο Υφυπουργό κ. Κατσαφάδο, προέβη άμεσα στην υποβολή αιτήματος έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να μισθωθεί φορητή μονάδα αφαλάτωσης και να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα και προμήθειες εξαρτημάτων και υλικών ύδρευσης ώστε να υδροδοτηθεί με επάρκεια το νησί των Αντικυθήρων. Πέραν των αναγκών υδροδότησης των κατοίκων και επισκεπτών, κατά το τρέχον έτος παρίσταται ανάγκη επιπλέον ποσοτήτων νερού λόγω της εκτέλεσης στο νησί μεγάλων δημοτικών και κοινωφελών έργων, που κινδύνευαν να διακοπούν λόγω της λειψυδρίας.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, με αφορμή την θετική αυτή εξέλιξη, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ευχαριστώ θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, τον Υπουργό κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό κ. Κων/νο Κατσαφάδο και τους Γενικούς Γραμματείς για την άμεση ανταπόκρισή τους στην ανάγκη επαρκούς υδροδότησης των Αντικυθήρων για τους επόμενους μήνες. Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις συνεργασίας της Κυβέρνησης με τους Δήμους αποφέρουν θετικά αποτελέσματα, κυρίως όταν οι Δήμοι ενεργούν μεθοδικά και υπεύθυνα, με πλήρεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Οι κάτοικοι των Αντικυθήρων είναι ισότιμοι πολίτες με τους υπόλοιπους Έλληνες και δικαιούνται τα αυτονόητα ως ελάχιστη ανταπόδοση για τις Θερμοπύλες που φυλάνε στο νησί τους».  

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΑΠΟ ΚΥΘΗΡΑ:ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΘΗΡΙΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

O Yφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριος Κώστας Κατσαφάδος στην κάμερα του ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ και στην Γιώτα Πολίτη

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κύριο Υφυπουργό κατά την παραμονή του στα Κύθηρα με αφορμή τον εορτασμό το προστάτη των Κυθήρων Όσιο Θεόδωρο την Τετάρτη 12 Μαίου 2021.

Δείτε το σχετικό video


Νίκος Ι. Μαγουλάς:Ας φροντίσουμε όλοι το καλοκαίρι που πλησιάζει για ένα πιο όμορφο και καθαρό Μυλοπόταμο!!!

Νίκος Ι. Μαγουλάς

 Όπως με ενημέρωσαν σήμερα οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας κάποιος συγχωριανός μας έχει αφήσει στο δρόμο αυτά τα πράγματα. Το απορριματοφορο του Δήμου περνάει κάθε Πέμπτη από το χωριό μας όμως αυτά τα αντικείμενα δεν τα μαζεύουν ας φροντίσει λοιπόν να τα μεταφέρει στο κάδο που είναι για της ηλεκτρικές συσκευές και στον κάδο για τα μεγάλα αντικείμενα τη ντουλάπα.

Ας φροντίσουμε όλοι το καλοκαίρι που πλησιάζει για ένα πιο όμορφο και καθαρό Μυλοπόταμο!!!

Ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία στα Κύθηρα,Άργος,Γαλατά,Ιωάννινα,Καστοριά από την Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας

Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας: Στο πλευρό των Ελλήνων που έχουν ανάγκη

Ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία στο Αργος, στον Γαλατά, στα Ιωάννινα, στην Καστοριά, στα Κύθηρα, πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες για περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, υποστήριξη σε εκατοντάδες άστεγους της Αττικής, τόνους τροφίμων σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, έχουν εξασφαλίσει τα προγράμματα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Από την ίδρυσή της το 2014 η οργάνωση έχει προσφέρει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας και μόνο μέσα στον Απρίλιο σχεδόν 50.000 δολάρια δόθηκαν για την υποστήριξη των οργανώσεων Μαζί για το Παιδί, Wise Greece και Δεσμός – τη δεκάδα των οργανώσεων που υποστηρίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας συμπληρώνουν οι Axion Hellas, Μπορούμε, Γιατροί του Κόσμου, Emfasis Foundation, Παιδικά Χωριά SOS, Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», Tipping Point.

«Το όραμά μας είναι μια δυνατή και βιώσιμη Ελλάδα», σημειώνει με θέρμη η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Zamagias-Hill, γεννημένη στο Σίδνεϊ από Ελληνες μετανάστες γονείς από την Κω, την οποία επισκέπτεται συχνά. Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας ιδρύθηκε στο τέλος του 2014, έπειτα από πρόσκληση του Andrew Liveris, συνιδρυτή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας που ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα στις ΗΠΑ, ως ένα παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης της Ελλάδας μέσω φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών.

Από τότε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας δραστηριοποιείται ως μια εθνική οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν εξέχοντα μέλη της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας (δικηγόροι, ακαδημαϊκοί, γιατροί, τραπεζίτες) από το Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα, το Ντάργουιν και το Περθ.

«Νιώθω πολύ υπερήφανος γιατί, όταν πρωτοσυναντηθήκαμε στο Σίδνεϊ και απευθυνθήκαμε στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα για να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πάθος μας για την Ελλάδα, η ανταπόκριση υπήρξε εκπληκτική», θυμάται ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Nicholas Pappas, δικηγόρος και πρόεδρος της Bank of Sydney.

Ο πατέρας του, λέει, έφυγε από το Καστελλόριζο το 1943, «καθώς έπεφταν οι βόμβες του Αξονα» και η οικογένειά του υπήρξε πάντα ενεργή στην ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, «παράδοση την οποία είμαι περήφανος που συνεχίζω», τονίζει. «Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τους πολίτες της σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά παράλληλα να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς ανάμεσα σε εμάς και στην ελληνική διασπορά ανά τον κόσμο».

«Η Ελλάδα θα έχει για πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στο μυαλό των Ελληνοαυστραλών και έχουμε δει από πρώτο χέρι την επιθυμία τους να προσφέρουν στη χώρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», αναφέρει η κ. Zamagias-Hill, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες ενεργά για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Τα μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας εργάζονται στις τοπικές τους κοινότητες, για να ενημερώσουν και να συγκεντρώσουν υποστήριξη και πόρους για τις δράσεις της στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης και των κοινωνικών υπηρεσιών, για τις οποίες έχουν κινητοποιηθεί με επιτυχία απόδημοι Ελληνες και φιλέλληνες.

Οι πόροι

Η συγκέντρωση πόρων για την υλοποίηση των προγραμμάτων της οργάνωσης επιτυγχάνεται μέσω ετήσιων γκαλά που διοργανώνονται σε πόλεις της Αυστραλίας, στα οποία συχνά δίνουν το «παρών» εκπρόσωποι των ωφελούμενων οργανισμών από την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να μοιραστούν τις ιστορίες και το όραμά τους με τις φίλους και υποστηρικτές της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας.

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, πολλά από τα γκαλά δεν στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθούν, προγραμματίζεται ωστόσο να διοργανωθούν κάποια τους τελευταίους μήνες του 2021. Επίσης, σημαντική είναι η συμβολή μεμονωμένων ατόμων και εταιρειών που προχωρούν σε δωρεές, αλλά και μεγάλων χορηγών όπως οι Con και Rita Berbatis από το Περθ που πραγματοποίησαν δωρεά 500.000 δολαρίων Αυστραλίας κάνοντας δυνατή την υλοποίηση ενός ετήσιου προγράμματος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο μια διαδικτυακή έκκληση συγκέντρωσης πόρων έδωσε τη δυνατότητα να προσφερθούν είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης σε οικογένειες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αλεξάνδρεια, Αθήνα, Χίος, Καλαμάτα, Καβάλα, Λαμία, Μεσολόγγι, Θεσσαλονίκη, Βόλος).

Η οργάνωση δίνει επίσης τη δυνατότητα χρηματοδότησης τοπικών δράσεων στους Ελληνοαυστραλούς που επιθυμούν να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες σε συγκεκριμένες περιοχές, που μπορεί να είναι ο τόπος καταγωγής τους ή ο αγαπημένος τους ελληνικός προορισμός.

Σημαντικό είναι τέλος και το πρόγραμμα Πρακτικής Ασκησης που υλοποιείται από το 2015, στο πλαίσιο του οποίου είκοσι έξι νέοι Ελληνες απόφοιτοι έχουν ταξιδέψει στην Αυστραλία για να εργαστούν σε εταιρείες αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία στον τομέα της εξειδίκευσής τους.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή των οργανισμών τους οποίους υποστηρίζει η Πρωτοβουλία, αυτή γίνεται με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνει από ένα εκτεταμένο δίκτυο φίλων και συνεργατών που διαθέτει στην Ελλάδα, οι οποίοι βοηθούν στην ανεύρεση οργανώσεων που πληρούν τα κριτήρια της προσφοράς, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας που θέτει η Πρωτοβουλία.

Στη συνέχεια, συμφωνούνται οι στόχοι και τα βήματα για κάθε πρότζεκτ, ενώ, σε ετήσια βάση, γίνεται έλεγχος σχετικά με το αν τηρούνται οι όροι της συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας, Nicholas Pappas, ζει στην Αθήνα το λιγότερο έξι μήνες τον χρόνο, ενώ πολλοί από τους διευθυντές της οργάνωσης ταξιδεύουν στην Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, οπότε έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους των ωφελούμενων οργανισμών, αλλά και να συμμετάσχουν εθελοντικά στις δράσεις τους – πολλοί έχουν πάρει μέρος στις δράσεις του «Μπορούμε» και της κινητής μονάδας της Emfasis.

«Οσο η Ελλάδα και οι πολίτες της το χρειάζονται η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας θα είναι στο πλευρό τους», σημειώνει η κ. Zamagias-Hill. «Καθώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παλεύει με τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που έφερε η πανδημία, είναι ενθαρρυντικό να μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση μοιράζεται το όραμά μας για μια Ελλάδα που βρίσκεται στην πρωτοπορία στους τομείς της ψηφιοποίησης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας θα εστιάσει τις προσπάθειές της με στόχο να προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο στην ελληνική διασπορά τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, να συμβάλει στην αναστροφή του brain drain και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που μας έχει προσφέρει τόσο πολλά».

ΠΗΓΗ .kathimerini.gr  

ΧΑΣΙΣΟΔΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ:Καλλιεργούσαν σε παραποτάμιες περιοχές 35 δενδρύλλια κάνναβης

Από το Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας συνελήφθησαν 2 άτομα για καλλιέργεια κάνναβης

Καλλιεργούσαν σε παραποτάμιες περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας συνολικά 35 δενδρύλλια κάνναβης

Σε έρευνες που έγιναν στις οικίες τους εντοπίστηκαν 860 πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθησαν χθες (12 Μαΐου 2021) το μεσημέρι σε περιοχή της Ημαθίας, από αστυνομικούς του Γραφείου Ασφάλειας του Αστυνομικού Τμήματος Παιονίας, 2 ημεδαποί άνδρες, για καλλιέργεια κάνναβης.

Ειδικότερα, μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών, εντοπίστηκαν οι προαναφερόμενοι άνδρες και διαπιστώθηκε ότι καλλιεργούσαν σε 3 σημεία σε παραποτάμιες περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας μέσα σε πυκνή βλάστηση, συνολικά 35 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 1 μέτρου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του ενός άνδρα που διέμενε με ημεδαπή γυναίκα, η οποία επίσης συνελήφθη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 750 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, καθώς και ποσότητα χαλκού βάρους 3 κιλών και 465 γραμμαρίων.

Επίσης σε έρευνα που έγινε στην οικία του δεύτερου άνδρα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 110 πακέτα τσιγάρων, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, καθώς και χάρτινα κύπελλα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σπόρων – φυτών.

Συνολικά κατασχέθηκαν 860 πακέτα λαθραίων τσιγάρων τα οποία θα σταλούν στο αρμόδιο Τελωνείο για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.



ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΑΛΙΜΟΥ ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΙΒΑΖ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΙΟΥ

Στη μνήμη του Γιώργου Καραϊβάζ

Την επόμενη Τρίτη συμπληρώνονται σαράντα ημέρες από το μεσημέρι της 9ης Απριλίου, όταν ο Γιώργος Καραϊβάζ έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των εκτελεστών, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Το Σάββατο, 15 Μαΐου, στις έξι το απόγευμα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της δολοφονίας, ενώ το πρωί της Κυριακής, στις εννέα και μισή, στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, στη Λεωφόρο Κυθηρίων, στον Άλιμο.

Διάρρηξη στην πρώην Οικοκυρική Σχολή Μυλοποτάμου.

Διάρρηξη στην πρώην Οικοκυρική Σχολή Μυλοποτάμου.

Όπως καταγγέλλει το Δ. Σ του Ιδρύματος "Β.Μαλάνου", στις 12 Μαΐου 2021, σημειώθηκε διάρρηξη στο κτίριο της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Μυλοποτάμου.
Οι διαρρήκτες αφαίρεσαν την παλιά κινηματογραφική συσκευή προβολής, δύο φωτιστικά λουξ και μία κούκλα ραπτικής.
Υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά στο Α.Τ Κυθήρων.
Μόνο θλίψη μπορεί να μας γεμίζει η απαράδεκτη κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει το κτίριο του Ιδρύματος Β. Μαλάνου, προϊόν πολύχρονης αδιαφορίας και εγκατάλειψης για τους θησαυρούς του χωριού μας.
Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όποιον, ενώ πονά για την κατάντια αυτή, δεν έχει ακόμα ενεργοποιηθεί για να συμμετάσχει στην Οικονομική μας Εξόρμηση, προκειμένου τα κοινωφελή ιδρύματα της Κοινότητας μας, να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν προς όφελος αυτής και των κατοίκων της, σύμφωνα με τις επιθυμίες των δωρητών τους.
Και ιδιαιτέρως, αναφέρομαι στους ευπορότερους των συμπατριωτών μας και ακόμα ιδιαίτερα στα αδέλφια μας στην Αυστραλία και την Αμερική, που γνωρίζουμε πόσο αγαπούν τη μάνα γη τους!
Περιμένουμε και ελπίζουμε...

VIDEO:Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΟΣΙΟ ΘΕΌΔΩΡΟ

 

Στο σκαμνί ο Μουζουράκης για εξύβριση της ελληνικής σημαίας


ΕΥΓΕ στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, Κωνσταντίνο Θεοδωρίδη
_____________________________________

Ο Πάνος Μουζουράκης έχει δικαστικούς μπελάδες για τις δηλώσεις του για την ελληνική σημαία, μέσα από ένα βίντεο, πριν από πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ευρωπαϊκών Μέσων Ενημέρωσης, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, στέλνει τον τραγουδιστή και κριτή του «The Voice» στα δικαστήρια, για την εξύβριση της ελληνικής σημαίας και της εθνικής γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 24 Μαΐου, στο Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Η μήνυση αφορά το βίντεο που είχε ανέβει στο διαδίκτυο το 2016, ανήμερα την εθνική μας επετείου, από το protagon.gr., το οποίο διαρκεί τρία λεπτά και 50 δευτερόλεπτα και ο Πάνος Μουζουράκης και ο κωμικός Στέλιος Κάτσαρης καθυβρίζουν την εθνική μας επέτειο και την ελληνική σημαία.

Τι ανέφερε στο βίντεο ο Πάνος Μουζουράκης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Γ@@ώ την 28η Οκτωβρίου. Είναι μια ηλίθια γιορτή, για εθνικιστές. Κανονικά, θα έπρεπε να πάρουμε την ελληνική σημαία και να την κάψουμε. Ένα ύφασμα είναι, που δεν συμβολίζει τίποτα», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται στους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα, πολεμώντας κατά των Γερμανών κατακτητών, λέγοντας: «Δεν τους καταλαβαίνω αυτούς που λένε “ο προπάππους μου πέθανε για τη σημαία”. Εγώ την αγόρασα από τα Lidl με 4,99 ευρώ…».

Όπως ήταν φυσικό, τότε, μετά την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο είχε ξεσπάσει σάλος, ενώ οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν έντονα ήταν και ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα και κατέθεσε μήνυση κατά του Πάνου Μουζουράκη.


Οι δηλώσεις του Κωνσταντίνου Θεοδωρίδη για τον Πάνο Μουζουράκη

Όπως επεσήμανε στη «Espresso» ο μηνυτής «ο Πάνος Μουζουράκης αποτελεί πρότυπο για πολλούς νέους ως τραγουδιστής και έχει υπάρξει μέλος κριτικής επιτροπής σε talent show. Είναι ντροπή για τη νεολαία μας να υπάρχουν τέτοια πρότυπα καλλιτεχνών, που χλευάζουν τη σημαία μας και τους προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Ένιωσα την ανάγκη, ως Έλληνας πολίτης, να κινηθώ νομικά εναντίον του, διότι ένιωσα θιγμένος από τις ύβρεις που εξαπέλυσε κατά της σημαίας μας και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Περίμενα να βγει και να ζητήσει έστω μια συγγνώμη, αλλά δεν είπε τίποτε. Περιμένω από τον κατά τα άλλα ταλαντούχο καλλιτέχνη να μετανιώσει γι’ αυτό το απαράδεκτο βίντεο και ελπίζω στο μέλλον να μη δούμε ξανά προβεβλημένα πρόσωπα και κανέναν Έλληνα πολίτη να εξυβρίζει τη σημαία και την πατρίδα μας».

Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, παρά τις δύσκολες στιγμές που ζει, καθώς ο 20χρονος γιος του Νικόλας αγνοείται και ο ίδιος δίνει καθημερινά μάχη για να τον εντοπίσει, βρήκε το σθένος και το κουράγιο να ορθώσει το ανάστημά του μπροστά στον Πάνο Μουζουράκη, εκφράζοντας δια της νομικής οδού την αντίθεσή του για όσα εξέφρασε.

ΠΗΓΗ enimerotiko.gr

Δημοπρατείται το έργο, αποκατάσταση κτιρίου Συκικής Κοινότητας Μολάων και μετατροπή του σε κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η δημοπράτηση του Υποέργου «Αποκατάσταση κτιρίου Συκικής και μετατροπή του σε κέντρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων» της Πράξης «ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΜΟΛΑΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ», με συνολικό προϋπολογισμό 1.150.000,00 €.

Αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση του παλιού κτιρίου «ΣΥΚΙΚΗΣ» στους Μολάους και η μετατροπή του σε χώρο αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Με την  υλοποίηση της πράξης θα επιτευχθεί η ενίσχυση του τουριστικού αποθέματος της περιοχής, η αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης, η ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού Δήμου της Μονεμβασιάς και ο έμμεσος εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος.

Δελτίο τύπου

Τα 12 ναυτικά μίλια φέρνουν αλλαγές: Νομοθετική ρύθμιση για το καθεστώς αλιείας με μηχανότρατες

 

Το καθεστώς της αλιείας με μηχανότρατες σε όλη την επικράτεια καθώς και αυτό που αφορά την αλιεία για το συμιακό γαριδάκι, ρυθμίζει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού.

«Οι ρυθμίσεις ήταν αναγκαίες μετά την επέκταση στο Ιόνιο των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια σε ό,τι αφορά τις μηχανότρατες, αλλά για να καταστεί δυνατή η παράκτια αλιεία σε ό,τι αφορά το συμιακό γαριδάκι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο άρθρο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο κάθε έτους, απαγορεύεται πλήρως η αλιεία με μηχανότρατες στα εσωτερικά ύδατα της ελληνικής Επικράτειας καθώς και σε ζώνη έξι ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης των ακτών της ελληνικής Επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών κλεισίματος κόλπων και των ευθειών γραμμών βάσης.

Σύμφωνα με το δεύτερο άρθρο το οποίο αφορά την αλιεία για το «συμιακό γαριδάκι» όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «οι αλιείς δεν έχουν τη δυνατότητα να αλιεύσουν, εφόσον παραμένουν σε ισχύ οι γενικές διατάξεις και ως εκ τούτου παρίσταται αναγκαία η ρύθμιση μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει όρους και προϋποθέσεις για την εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων για την αλιεία του είδους με κιούρτους και παραλληλεπίπεδους κλωβούς. Η αλιεία του είδους επιτρέπεται αποκλειστικά σε βάθη άνω των 40 μέτρων και εκτός των ειδικά απαγορευμένων περιοχών αλιείας, όπως καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές και άλλες ειδικές διατάξεις».

Στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση του είδους «συμιακό γαριδάκι» η ενίσχυση της μικρής παράκτιας αλιείας με ορθολογικό τρόπο και η εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης στο καθεστώς διαχείρισης, όπως θα υιοθετηθεί από το προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί ειδικά για τη διαχείριση του είδους.

newsbomb.gr