Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Επίσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στα Κύθηρα – υπογραφή σύμβασης για την ωρίμανση των Σφαγείων

 


Το Δημαρχείο Κυθήρων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 25/05/2021 η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κα. Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου με έμφαση στα μεγάλα και σημαντικά έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια στο Δήμο μας (Κύθηρα-Αντικύθηρα), τα οποία από το 2015 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν σε πραγματικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό τα 27,3 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης οι μεγάλοι οδικοί άξονες στην Αγ. Αναστασία και τα Διακοπουλιάνικα (από την ίδια σύμβαση έχουν ολοκληρωθεί οι οδοί προς Μελιδόνι και Κακή Λαγκάδα, 2.475.000€), η ανάπλαση του Τοιχίου στην παραλία Αγίας Πελαγίας (100.000€), το νέο αθλητικό κέντρο Μανιτοχωρίου (510.000€), ο περιφερειακός δρόμος Ποταμού Αντικυθήρων (285.000€) και το Μνημείο των Σφουγγαράδων (75.000€), ενώ σύντομα ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες στη Γέφυρα Μάκρωνα (1.800.000€) και εντός Ιουνίου δημοπρατούνται οι 3 μονάδες αφαλάτωσης στην Αγ. Πελαγία και το Διακόφτι (1.720.000€). Δημοπρατήθηκε επίσης το μεγάλο έργο του νέου δικτύου ύδρευσης Αγ. Πελαγίας (3.100.000€) και υπάρχει ήδη προσωρινός μειοδότης που αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες το προσεχές φθινόπωρο.

Επιπλέον αναμένεται η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τα έργα «Οδός Μόρμορη Αβλέμωνα» (500.000€) και «Δημοτική Οδοποιία Κυθήρων – Β΄ Φάση» (1.000.000€), ενώ ολοκληρώθηκε η μελέτη για το νέο Παιδικό Σταθμό στα Λογοθετιάνικα (300.000€) και βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Αβλέμωνα, την Αγία Πελαγία και την Πλ. Άμμο (750.000€). Παράλληλα, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δημοπρατεί εντός των επομένων εβδομάδων τις μελέτες αναβάθμισης των λιμένων (75.000€).

Πέραν των ήδη χρηματοδοτημένων έργων έγινε και μια κατ΄ αρχήν συζήτηση για τα έργα που θα προταθούν από το Δήμο για τον προϋπολογισμό του 2022. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος, μετά από αίτημα της Κοινότητας και των κατοίκων των Μητάτων, ζήτησε την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση σεισμοπλήκτου Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Μητάτων» και παρέδωσε στην κα. Μπόγρη τη σχετική εγκεκριμένη μελέτη προϋπολογισμού 650.000€.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Δήμαρχος Κυθήρων υπό την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής υπέγραψε τη σύμβαση ανάθεσης για την ωρίμανση του έργου «Δημοτικό Σφαγείο Κυθήρων» με την ανάδοχο εταιρεία ΗΛΙΔΑ Α.Τ.Ε. Αντικείμενο της σύμβασης, που έχει προϋπολογισμό 40.000€, είναι η πλήρης ωρίμανση του έργου του Σφαγείου, στη θέση «Πηλούς Τ.Κ. Φρατσίων» και ειδικότερα η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και η σύνταξη πλήρους φακέλου μελέτης – κατασκευής. Για την υλοποίηση αυτής της μελέτης στον Δήμο Κυθήρων, αλλά και αντίστοιχων μελετών και υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής, το Δίκτυο Νήσων κατέστη Δικαιούχος Τεχνικής Βοήθειας του Ε.Π. «Αττική 2014-2020» με τίτλο «Δράσεις Ωρίμανσης Έργων Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής» σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία που το διέπει και η οποία κατατάσσει τα Δίκτυα Δήμων στους ευέλικτους θεσμούς αυτοδιοίκησης με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ωρίμανση των δημοτικών έργων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών, γεγονός που έχει γίνει αποδεκτό και από πάγια νομολογία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση υπεγράφη μόλις 2 μήνες μετά τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού από το Δίκτυο Νήσων, τη στιγμή που η ανάθεση μιας αντίστοιχης δημόσιας σύμβασης με φορέα ανάθεσης το Δήμο ή άλλο φορέα του στενού δημοσίου τομέα διαρκεί κατά μέσο όρο περισσότερο από 15 μήνες.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Κυθήρων δήλωσε τα εξής: «Με χαρά υποδέχομαι ακόμα μία φορά την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα. Μπόγρη και την ευχαριστώ θερμά για την μέχρι σήμερα ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας στο Δήμο μας μέσα από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής που έχει μελετήσει, ωριμάσει και αδειοδοτήσει ο Δήμος μας με τη συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Παρά την πανδημία, ο Δήμος Κυθήρων εξακολουθεί να υλοποιεί το τεχνικό του πρόγραμμα με διαρκείς δημοπρατήσεις έργων και νέες συμβάσεις, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας».

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων προέβη στην ακόλουθη δήλωση«Επισκέπτομαι ξανά τα Κύθηρα στο πλαίσιο του διαρκούς ενδιαφέροντος της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη ακόμα και για το πιο απομακρυσμένο τμήμα της Περιφέρειας Αττικής. Όπως τόνισε και ο Δήμαρχος, με τον οποίο εγώ και ο Περιφερειάρχης αλλά και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουμε καθημερινή και εξαιρετική συνεργασία, η Περιφέρεια είναι σταθερός αρωγός και υποστηρικτής σε κάθε αίτημα και ανάγκη του Δήμου Κυθήρων και αυτό αποδεικνύεται από τα έργα πολλών εκατομμυρίων που χρηματοδοτούνται και εκτελούνται στα Κύθηρα αλλά και στα Αντικύθηρα και τα οποία υπερβαίνουν σήμερα τα 27,3 εκατομμύρια Ευρώ. Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την ωρίμανση του σημαντικού έργου των Σφαγείων, που για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια τίθεται σε ουσιαστική διαδικασία υλοποίησης, θέλω δημόσια να συγχαρώ και τους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων Αττικής γιατί το Δίκτυο Συνεργασίας που δημιούργησαν το 2016 έχει αναδειχθεί στον σημαντικότερο διαδημοτικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής, όχι μόνο μέσω της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος CLLD/LEADER αλλά και με την πρόσφατη σημαντική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την ωρίμανση μεγάλων έργων των νησιών μας όπως αναπλάσεις, λιμενικές και αθλητικές υποδομές, αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων κ.λπ. Τα Κύθηρα επωφελούνται μέσω του Δικτύου Νήσων με την χρηματοδότηση της ωρίμανσης των Σφαγείων καθώς και της αποκατάστασης του ιστορικού κτηρίου του Παρθεναγωγείου Καραβά για πολιτιστική χρήση. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των 8 Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής, που έχει επίσης χρηματοδοτηθεί από την Τεχνική Βοήθεια του Π.Ε.Π. Αττικής και ήδη εκπονείται με φορέα υλοποίησης το Δίκτυο Νήσων και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης για την Περιφέρεια, τους Δήμους και την ευρύτερη περιοχή για τα επόμενα χρόνια».

Κυριάκος Παπαχρόνης: Ο Δράκος της Δράμας

 

Βίαζε και σκότωνε γυναίκες επειδή τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών τους. Είπε ότι ήθελε να τις εκδικηθεί επειδή μια πόρνη τον αποκάλεσε ανίκανο στην εφηβεία. Έκτοτε έβαλε σκοπό της ζωής του να σκοτώνει πόρνες, να βιάζει φοιτήτριες, να ξευτιλίζει όλες τις γυναίκες με κάθε τρόπο. Την εποχή του δικαστηρίου, αντιμετώπιζε τους φωτογράφους λες και ήταν ροκ σταρ.


Βίαζε και σκότωνε γυναίκες επειδή τον ερέθιζε ο ήχος των τακουνιών τους. Είπε ότι ήθελε να τις εκδικηθεί επειδή στην εφηβεία του μια πόρνη τον αποκάλεσε ανίκανο. Έκτοτε έβαλε σκοπό της ζωής του να σκοτώνει πόρνες, να βιάζει φοιτήτριες, να ξευτιλίζει όλες τις γυναίκες με κάθε τρόπο. Την εποχή του δικαστηρίου, αντιμετώπιζε τους φωτογράφους λες και ήταν ροκ σταρ.

1982, η χρονιά τέλειωνε και το δικαστήριο επέβαλε την ποινή του. Ο “δράκος” είχε καταδικαστεί σε ποινή δις εις θάνατον και κάθειρξη 23 ετών, αλλά η ποινή μετατράπηκε τελικά σε ισόβια φυλάκιση. Το κατηγορητήριο ήταν βαρύ και περιελάβανε ανθρωποκτονίες, βιασμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και βιασμούς, σωματικές βλάβες, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις…


Ο Κυριάκος Παπαχρόνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Στην εφηβεία του, περίπου σε ηλικία 14 ετών, είχε μια εμπειρία, που όπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος, τον σημάδεψε και του δημιούργησε μίσος για τις γυναίκες. Μαζί με φίλους τους επισκέφτηκε έναν οίκο ανοχής, όπου μια πόρνη πρόσβαλε τον ανδρισμό του και τον αποκάλεσε «ανίκανο» (Κάποια εκδοχή λέει ότι ερχόταν δύσκολα σε στύση λόγω του ότι είχε πολύ μεγάλο πέος). Anyway, από εκείνη την ημέρα γεννήθηκε μέσα του η ιδέα της εκδίκησης.

Η δράση του ξεκίνησε αρκετά χρόνια μετά το περιστατικό, όταν ήταν 19 ετών και έφεδρος αξιωματικός στην 5η μοίρα των ΛΟΚ της Δράμας. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1981, βίασε και σκότωσε μια ιερόδουλη. Ήταν το πρώτο από τα πολλά εγκλήματα του. Η υπόλοιπη δράση του έχει ως εξής:

  • Δεκέμβριος 1981: απόπειρα δολοφονίας μιας γυναίκας στη Δράμα

  • Ιανουάριος 1982: απόπειρα βιασμού και δολοφονίας μιας φοιτήτριας στη Δράμα

  • Αύγουστος 1982: βιασμός και δολοφονία μιας 20χρονης φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη

  • Απόπειρες βιασμού και δολοφονίας άλλων 5 γυναικών σε Δράμα και Ξάνθη και πρόκληση σωματικών βλαβών σε ορισμένες.

  • Πέντε βομβιστικές επιθέσεις, οι περισσότερες σε υποκαταστήματα Τραπεζών σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη

  • Εμπρησμός στο αεροδρόμιο Καβάλας


  • Και το κουλό ποιο ήταν; Στις έρευνες για τον εντοπισμό του, συμμετείχε και ο ίδιος!!!

    Ακούστε τι έγινε. Οι αρχές στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονταν σε συναγερμό αναζητώντας τον δράστη που είχε σκορπίσει τον τρόμο στις γυναίκες και τον είχαν ήδη ονομάσει «Δράκο της Δράμας». Ο Παπαχρόνης συνέχισε να υπηρετεί τη θητεία του σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών που είχε προσπαθήσει να βιάσει και να σκοτώσει, ο δράστης φορούσε στρατιωτική στολή. Έτσι οι αρμόδιοι της αστυνομίας είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για κάποιον (μόνιμο ή έφεδρο) αξιωματικό εν ενεργεία. Προκειμένου να τον εντοπίσουν έγιναν έρευνες σε όλα τα στρατόπεδα της περιοχής. Ο Παπαχρόνης είχε οριστεί επικεφαλής μιας ομάδας και προσπαθούσε να εντοπίσει τον δράστη! Τελικά χάρη στις πληροφορίες που συγκέντρωσαν δυο άλλοι αξιωματικοί, οδηγήθηκαν στα ίχνη του και τον συνέλαβαν.


  • Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι ο Παπαχρόνης δράκος ερεθίζονταν από τον ήχο των γυναικείων τακουνιών.

  • Μετά τη σύλληψή του, η μητέρα του, την οποία κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι για μια δήλωση, είπε: «το ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με αυτό το παιδί. Πάντα έτρωγε πρώτα το γλυκό και μετά το φαγητό του»!


  • Ο Κυριάκος Παπαχρόνης στην φυλακή. Τώρα κυκλοφορεί μια φήμη ότι πιθανά η ζωή και η δράση του θα γίνει ταινία. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε ποιος θα τον ενσαρκώσει.

    Στην φυλακή του έστελναν κυλότες

    Ο Παπαχρόνης οδηγήθηκε στη φυλακή και οι γυναίκες στη βόρεια Ελλάδα ένιωθαν ανακούφιση και ασφάλεια. Όμως όχι όλες. Υπήρχαν ορισμένες που όχι μόνο δεν απεχθάνονταν τον αδίστακτο «δράκο», αλλά τον θαύμαζαν και δήλωναν γοητευμένες. Για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για εκείνον, του έστελναν ερωτικά γράμματα μέσα στη φυλακή, τα οποία ειδικοί ψυχολόγοι χαρακτήρισαν «αρρωστημένη εμμονή». Μερικές έστελναν λουλούδια, άλλες γλυκά και ορισμένες μέχρι και τις χρησιμοποιημένες κυλότες τους (Jesus). Τα πρώτα χρόνια ο Παπαχρόνης δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στη φυλακή και είχε παραβατική συμπεριφορά. Περνώντας ο καιρός, άρχισε να αλλάζει και να υιοθετεί ένα ήσυχο προφίλ. Διάβαζε, έψελνε και συμμετείχε στην οργάνωση του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού, το 2004 ο Κυριάκος Παπαχρόνης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.




  • Φωτογραφίες: AVATON/EUROKINISSI

  • ΠΗΓΗ    
  • nikosonline.gr

Παλιές καί σύγχρονες νομοκανονικές έκτροπές!!!

Γράφει ο Αναστάσιος Πήλιας

Διδακτωρ Νομικης Σχολης Πανεπιστημιου Αθηνων

Παλιές καί σύγχρονες νομοκανονικές έκτροπές!!!

Στό διάβα τών αίώνων πολλές φορές ,σ'όλα τά δόγματα παρατηρήθηκαν παραβάσεις καί έκτροπές τού έκκλησιαστικού καί κανονικού δικαίου πού φθάνουν μέχρι τίς μέρες μας.Γιά ίστορικο-νομική τεκμηρίωση έπάγομαι τ' άκόλουθα γεγονότα σέ δύο ένότητες, Α καί Β.
Η Α άνάγεται τήν περίοδο τού 1818 καί ή Β αύριο για γεγονότα προσφάτων ήμερών . Αφορούν τό Ανατολικό Ορθόδοξο Δόγμα .
Α
Στήν άρχή τής Αγγλικής προστασίας τό 1809 τά Κύθηρα είχαν Αρχιερέα τόν έντιμο Ανθιμο Λεβούνη,ό όποίος είχε χειροτονηθεί τό 1782 άπό τόν Μητροπολίτη Μονεμβασίας Ίγνάτιο. Τά Κύθηρα ώς Επισκοπή ύπάγονταν στή Μητρόπολη Μονεμβασίας.Στίς 7 Μαίου τού 1816 ό Ανθιμος κοιμήθηκε ,μέ άποτέλεσμα ή Επισκοπή Κυθήρων νά βρίσκεται σέ χηρεία.
Ό τρόπος άνάδειξης τών Αρχιερέων στά Κύθηρα καί στά ύπόλοιπα Ίόνια νησιά δέν προβλεπόταν άπό τό Σύνταγμα τού 1817.Λόγω τής προηγουμένης άνυπαρξίας νομοθετικής πρόβλεψης,ή διαδικασία τής έκλογής τού διαδόχου τού Ανθιμου Λεβούνη άνατέθηκε στήν Ίόνια Βουλή. Στίς 15 Μαιου 1818 ή Ίόνια βουλή διόρισε""πρόσκαιρα""τοποτηρητή τού θρόνου τής Εκκλησίας τών Κυθήρων,μέσω τού Αρμοστή,τόν ίερομόναχο Προκόπιο Καλλονά. Τόν προηγούμενο κρητικής καταγωγής κληρικό, ό Αρμοστής τών Ιονίων νήσων Maitland τό 1821,""δικαιώματι χάριτος"" τόν έξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Κυθήρων(""θελήσει τού Αρμοστού όνομασθώσι Αρχιερεύς"").

Από τά προηγούμενα προκύπτει ότι ή Επισκοπή τών Κυθή ρων δέν ήταν σέ χηρεία μέχρι τό 1824,άλλά μέχρι τό 1821 όταν"" δικαιώματι χάριτος"" τού Αρμοστού ,τό νησί είχε άποκτήσει Επίσκοπο καί μάλιστα είχε προβιβαστεί σέ Αρχιεπισκοπή. Ό ίδιος ό Αρμοστής είχε προτείνει γιά τήν έκλογή Αρχιερέα στό νησί τούς ίερομονάχους Ιωάννη καί Διονύσιο,οί οποίοι ήταν συνυποψήφιοι μαζί μέ τόν""τελικά έκλεγέντα Προκόπιο Καλλονά"",ό όποίος καταγόταν άπό εύγενή οίκογένεια τής Χώρας,ή όποία άσκησε όλη τήν έπιρροήτης γιά νά πετύχει τελικά τήν άναρρίχηση του στόν Αρχιεπισκοπικό θρόνο τών Κυθήρων.
Τήν άρχιεπισκοπική έκλογή τών Κυθήρων άλλλά καί τών Αρχιερέων τών ύπολοίπων νησιών στά Επτάνησα μεταγενέ στερα είχε"" έγκρίνει τήν άνάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ""μέ συνοδικό γράμμα ό Πατριάρχης τής Κωνσταντινουπόλεως Ανθιμος τόν Φεβρουάριο τού 1823. Χαρακτηριστικά άνέφερε ότι ""διάδε τών Κυθήρων Αρχιεπίσκοπον όρίζομεν τόν έν ίερομονάχοις κυρ Πρoκόπιον Καλλονάν""(Γερμανός Σάρδεων, ""Η Ιόνιος έκκλησία κατά τούς τελευταίους ίδία αί ωνας"",Ορθοδοξία 13(1938)σελ 134-135.

Η Γερουσία μετά τό συνοδικό γράμμα τού Πατριάρχη άνέθεσε σέ κανονικούς έπισκόπους νά χειροτονήσουν τούς νεοεκλεγμένους πού δέν είχαν Επισκοπικό βαθμό.Η χειροτονία τού Προκοπίου πραγματοποιήθηκε τήν 1η Απριλίου τού 1824 στο ναό τής Θεοτόκου στήν Κέρκυρα. Τό έγγραφο τής χειροτονίας του ,ύπέγραψαν οί Μητροπολίτες Κερκύρας Μακάριος,τής Κεφαλονιάς Παρθένιος,τής Ζακύνθου Γαβριήλ,τής Λευκάδας καί Αγίας Μαύρας Ζαχαρίας καθώς καί ό Επίσκοπος τών Παξών Χρύσανθος.
Ο Προκόπιος άπέκτησε κανονική έκλογή πλέον βάσει τών κανόνων 1καί 35 Αποστόλων,49 Καρχ ,καί 13 καί 22 Αντιοχ. Η χειροτονία τού Προκοπίου έπικυρώθηκε μέ άπόφαση τής Γερουσίας τού Ιονίου κράτους τήν 17η Μαρτίου τού 1825.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που προέβαινε σε κλοπές αυτοκινήτων και σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που προέβαινε σε κλοπές αυτοκινήτων και σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν -10- μέλη της

Εξιχνιάστηκαν -12- περιπτώσεις κλοπών οχημάτων και ταυτοποιήθηκαν -480- αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στις κλοπές αυτοκινήτων και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Συνελήφθησαν, την 20-5-2021 στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε Αθήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη, Κορωπί, Γέρακα και Γλυκά Νερά, δέκα (10) άτομα (επτά ημεδαποί και τρεις αλλοδαποί) για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της παράβασης της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί όπλων και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, τυγχάνουν τέσσερα (4) επιπλέον άτομα (δύο αλλοδαποί και δύο ημεδαποί), εκ των οποίων οι τρεις (3) έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, ενώ ο τέταρτος αλλοδαπός είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης.

Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση ήταν δομημένη σε δύο (2) υποομάδες με άμεση συνεργασία μεταξύ τους και δραστηριοποίηση στις κλοπές οχημάτων και στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ως προς τον τρόπο δράσης :

  • λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης
  • οι συνομιλίες τους πραγματοποιούνταν σε διαδικτυακές εφαρμογές με κωδικοποιημένες εκφράσεις
  • άλλαζαν συχνά τηλεφωνικές συνδέσεις, ενεργοποιημένες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών

Ως προς τον τρόπο δράσης για τις κλοπές των οχημάτων:

  • πραγματοποιείτο από ομάδα -3- μελών, με ένα εξ’ αυτών να είναι υπεύθυνο για τη μετακίνηση τους
  • ως "επιχειρησιακά" αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν είτε ενοικιαζόμενα είτε οχήματα που δεν εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες
  • το κάθε όχημα που αφαιρούσαν, είχε "παραγγελθεί" εκ των προτέρων
  • διέθεταν ειδικό υπολογιστικό σύστημα, το οποίο απενεργοποιούσε το αντικλεπτικό σύστημα του αυτοκινήτου
  • οδηγούσαν τα κλεμμένα οχήματα κυρίως στην περιοχή της Νέας Μάκρης και του Κορωπίου, για τουλάχιστον τρεις μέρες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρει κάποιο σύστημα εντοπισμού
  • στη συνέχεια το οδηγούσαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου υπήρχε η κατάλληλη τεχνογνωσία και εξαρτήματα-εργαλεία για την αποσυναρμολόγησή του
  • τα εξαρτήματα από τα αποσυναρμολογούμενα οχήματα, είτε τα χρησιμοποιούσαν για να ανακατασκευάσουν άλλα οχήματα είτε τα πωλούσαν ως ανταλλακτικά σε ενδιαφερόμενους αγοραστές
  • Μετά την αποσυναρμολόγηση, το αφαιρεθέν όχημα το άφηναν εκ νέου σε συγκεκριμένη περιοχή του Κορωπίου, αφού προηγουμένως το καθάριζαν επιμελώς για να μην αφήσουν ίχνη
  • τους καταλύτες από τα αφαιρεθέντα οχήματα, λόγω τη υψηλής αξίας, τα πωλούσαν σε εταιρεία ανακύκλωσης καταλυτών

Από τη προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής -12- κλοπές οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ενώ ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον -480- συναλλαγές της ναρκωτικής ουσίας κοκαΐνης.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -8- αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτα
  • πλήθος ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων
  • -20 εγκέφαλοι αυτοκινήτων
  • -23- γραμμ. κοκαΐνης
  • -5,3- γραμμ. κάνναβης
  • μικροποσότητα αναβολικών
  • το χρηματικό ποσό των -15.310- ευρώ
  • -3- σιδερογροθιές
  • -3- σουγιάδες
  • -8- φυσίγγια
  • -39- κινητά τηλεφώνα

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις -154.000- ευρώ.

Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.





ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΥ:ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΝΑ-

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΘΙΝΑ-

- Όλοι μια γροθιά για να σώσουμε τον Καβομαλιά!
Το σχόλιο μου:
Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης, συμμετέχω στη Διαβούλευση καταθέτοντας τις απόψεις μου για το συγκεκριμένο έργο ως ενεργός πολίτης που γνωρίζει την περιοχή, αφού γεννήθηκα, εργάζομαι και κατοικώ σ αυτή και είμαι εκπρόσωπος της στο Περιφερειακό Συμβουλίο Πελοποννήσου ως Περιφερειακή Σύμβουλος Λακωνίας.
Ο Δήμος Μονεμβασίας είναι ένα ζωντανό μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς διαθέτοντας παγκόσμια γνωστά μνημεία όπως η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς αλλά και μνημεία φυσικής κληρονομιας όπως το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο δάσος και σπήλαια όπως αυτό της Καστανιάς. Επιπλέον διαθέτει διάσπαρτα μνημεία ιστορικής κληρονομιάς ιδιαίτερα στην περιοχή του Καβομαλιά όπως βυζαντινές εκκλησίες και το Γερμανικό Παρατηρητήριο. Όχι τυχαία η περιοχή αυτή αναφέρεται ως "Μικρό Άγιο Όρος". Επιπλέον υπάρχουν σ αυτήν παραδοσιακοί οικισμοί όπως των Βελανιδίων και νεώτερα μνημεία όπως ο Φάρος στο Ακρωτήριο Μαλέα.
Ακριβώς γι αυτό η συγκεκριμένη περιοχή προτείνεται ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Αξίας στο υπό έγκριση, αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου.
Ήδη στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιας έχει τοποθετηθεί ικανός αριθμός αιολικών πάρκων και η τοποθέτηση του συγκεκριμένου στο οποίο αναφέρεται η ΜΠΕ και των συνοδών του έργων ξεπερνά τη φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής της οποίας η οικονομία στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα και την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Πέρα από τα αιολικά πάρκα, στην εν λόγω περιοχή συναντώνται και τα έργα για το υπέργειο δίκτυο της διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου.
Η καταχρηστική τοποθέτηση ΑΣΠΗΕ θα μετατρέψει το τοπίο από τοπίο φυσικής ομορφιάς σε βιομηχανικό, θα υποβαθμίσει το τουριστικό του υπόβαθρο, θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του και θα δράσει αρνητικά στην αξιοποίηση του πολιτιστικού του αποθέματος.
Όλα αυτά οδηγούν σε συνέπειες στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών τόσο στην περιοχή εγγύς των αιολικών πάρκων όπου η όχληση είναι σαφώς μεγαλύτερη, όσο και ευρύτερα στους πολίτες όλοκληρου του Δήμου που έχουν εισόδημα από τον τουρισμό, τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία.
Ο χαρακτήρας της τουριστικής δραστηρίοτητας στο Δήμο Μονεμβασίας και στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ήπιος με προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο οικοτουρισμός, και ο πολιτιστικός τουρισμός.(Περιπατητικές διαδρομές, αναρριχητικό πάρκο Ζόμπολου, ναυάγιο Kaptan Ismail Hakki , προοπτική για πολιτιστικό τουρισμό κ.λ.π.).
Από την άλλη, είναι ανύπαρκτη η αναφορά της ΜΠΕ στις συνέπειες στις μέλισσες και στα βοσκοτόπια.
Η φυσική κληρονομιά του τόπου μας, θα πληγεί επίσης ανεπανόρθωτα.
Οι συνέπειες για το τοπίο, τη χλωρίδα και την πανίδα θα είναι σημαντικότατες.
Κάποιοι ηθελημένα παραβλέπουν ότι στον Παρνωνα και την απόληξη του, το Μαλέα, η χλωρίδα είναι μοναδικής χλωριδικής ποικιλίας και ενδημικών μορφών καθώς υπολογίζεται ότι φιλοξενεί γύρω στα 1000 φυτικά taxa !!!! Σε ότι αφορά την πανίδα ακόμη πραγματοποιούνται μελέτες προκειμένου να καταγράφουν όλα τα είδη που υπάρχουν στην περιοχή.
Σε όλες τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη υπάρχει στην εισαγωγή η παρατήρηση ότι η ανθρώπινη παρουσία σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση έχει επηρεάσει αρνητικά και έχει ήδη προκαλέσει την εξαφάνιση αρκετών ειδών.
Δε χρειάζεται να είσαι ειδικός επιστήμονας για να καταλάβεις ότι μεγαλύτερη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα προκαλέσει απρόβλεπτες και σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις.
Η προχειρότητα της ΜΠΕ με την οποια αναφέρεται στα προστατευόμενα ήδη πτηνών που ενδημούν ή που έχουν ως πέρασμα την περιοχή του Μαλέα, επιβεβαιωνει και εντείνει τις ανησυχίες μου.
Επίσης ουδείς γνωρίζει ποιές θα είναι οι συνέπειες στα πολυάριθμα σπήλαια της περιοχής αφού δε γίνεται κάποια αναφορά στη ΜΠΕ.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή του Μαλέα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το 2015 έχει καταστεί ευάλωτη σε πλημμυρικά φαινόμενα και τα συνοδά έργα οδοποιίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα την επιβαρύνουν περαιτέρω.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Παρόλο που τα οφέλη από την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας είναι δεδομένα, η χωροθέτηση τους χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και σεβασμό προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οικολογικά, αναπτυξιακά, οικιστικά και πολιτιστικά κάθε περιοχής, βλάπτει μακροπροθεσμα τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργεί ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα τους καθώς στόχος κάθε ευνομούμενες πολιτείας πρέπει να είναι η ευημερία των πολιτών.
Εν κατακλείδι,
Η ανάπτυξη μιας περιοχής δεν μπορεί να αποτυπωθεί απλά σε μια οικονομοτεχνική μελέτη, δεν μπορεί να περιγραφεί με ένα excel, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν μια κοινωνία και ένα τόπο.
Ο Δήμος Μονεμβασιάς δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως μονάδα παραγωγής ενέργειας αλλά ως τόπος με ιστορία, πολιτισμό, βιοποικιλότητα, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ως περιοχή που εκατοντάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές μελέτες για την μοναδικότητα του οικολογικού της πλούτου.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την περιοχή μας σε βιομηχανικό πάρκο παραγωγής ενέργειας αντί να επενδύσει στην Προστασία, Διατήρηση και Ανάδειξη της Βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα μέσα από την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Όλοι είμαστε υπόλογοι απέναντι στην ιστορία του τόπου μας και στο μέλλον των παιδιών μας.
Το "κέρδος" δε μπορεί να είναι υπεράνω όλων.

Κάλεσμα σε δράση διαμαρτυρίας στα Καμίνια


Πέμπτη 27/5/2021 στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Ν. Λεγάκη- Καμίνια

Συμβολική δράση διαμαρτυρίας στα Καμίνια του Πειραιά ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη- ΝΔ
Καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημοκράτες πολίτες, για να ενώσουμε δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούμε το οκτάωρο, να υπερασπιστούμε τις συλλογικές συμβάσεις, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην καταγραφή και την πληρωμή των υπερωριών, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην κανονικότητα στην εργασία, να υπερασπιστούμε τις ζωές μας.
Όχι στην κατάργηση του 8ωρου
Απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά
ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 4ου Διαμερίσματος

Μάιος 1973: Το Κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του Α/Τ ΒΕΛΟΣ

Το Κίνημα του Ναυτικού και το Α/Τ ΒΕΛΟΣ ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, της κιβωτού που συντηρεί για χιλιάδες χρόνια την Ελληνική Δημοκρατία, τον Ελληνικό Πολιτισμό, στα σκαριά του...

Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια
έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–
βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας
«Δώστε τη χούντα στο λαό».
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου

Μανόλης Αναγνωστάκης

της Ουρανίας Πανταζίδου

Όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα τόσο περισσότερο οδηγούμεθα στη λήθη. Οι έννοιες δικτατορία, χούντα, κίνημα Ναυτικού, ανταρσία του Α/Τ ΒΕΛΟΣ, για πολλούς αρχίζουν να ξεθωριάζουν ενώ για τα νέα παιδιά πιθανόν και να είναι άγνωστες.

«Η 23η Μαΐου 1973 είχε ορισθεί ως ημερομηνία κατά την οποίαν θα εκδηλωνόταν το Κίνημα του Ναυτικού με σκοπό την ανατροπή της χούντας. Στην αντιστασιακή εκείνη δράση συμμετείχε ομάδα Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού ενώ είχαν μυηθεί και Αξιωματικοί από την Πολεμική Αεροπορία και το Στρατό» (Σπύρος Μουστακλής).

Τα σχέδια των κινηματιών προέβλεπαν την κατάληψη της Σύρου, προκειμένου να μεταφερθεί εκεί η Εθνική Κυβέρνηση. Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποίαν, αφού καταλάμβαναν θα τοποθετούσαν ως Διοικητή το Σπύρο Μουστακλή.

Ο Σπύρος Μουστακλής, ο οποίος γεννήθηκε στο Μεσολόγγι και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο καθώς και στο Κίνημα του Ναυτικού. Το Μάιο του 1973, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του Κινήματος του Ναυτικού, συνελήφθη από όργανα της δικτατορίας στις 22 Μαΐου 1973, φυλακίστηκε για 47 μέρες, βασανίστηκε στα κολαστήρια της ΕΑΤ/ΕΣΑ και έπειτα από βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα έπαθε εγκεφαλικό το οποίο στη συνέχεια του προκάλεσε ολική παραλυσία. Η τραγική αυτή κατάληξη είχε σαν αποτέλεσμα το δικτατορικό καθεστώς, φοβούμενο αντιδράσεις, να μετριάσει τα βασανιστήρια των αξιωματικών που είχαν συλληφθεί. Απεβίωσε στις 28 Απριλίου 1986.

Ένα ΒΕΛΟΣ στην καρδιά της δικτατορίας

Το Α/Τ ΒΕΛΟΣ στις 23 Μαΐου 1973 συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ και βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Ηράκλειο της Κρήτης μαζί με άλλα 4 πλοία της Νατοϊκής Ναυτικής Δύναμης.


Χρόνια αργότερα, ένας από τους πρωταγωνιστές της εποχής, ο Υποναύαρχος ε.α. Κωστής Γκορτζής Π.Ν. (σημαιοφόρος τότε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ), έγραψε τα γεγονότα όπως τα είδε και τα έζησε στο βιβλίο του «Ναύαρχος Νίκος Παππάς. Το Βέλος στην καρδιά της δικτατορίας». Καταγράφω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι.Μ. Σύρου με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου:

«Οι προετοιμασίες απόπλου από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 17 Μαΐου 1973 περιελάμβανε την παραλαβή δυσανάλογα μεγάλων, σε σχέση με τη διάρκεια της άσκησης, ποσοτήτων τροφίμων και πυρομαχικών. Η 20η Μαΐου πέρασε με συνηθισμένες ασκήσεις εν όρμω και ανταλλαγή επισκέψεων στα πλοία. Δεύτερη φορά που πάτησα σε τουρκικό πλοίο. Φιλόξενοι μέχρις παρεξήγησης. Οι Αξιωματικοί τους μια φάτσα με μας. Όλοι από την Πόλη ή τα παράλια της Μ. Ασίας. Και όλοι μ΄ έναν παππού ή γιαγιά ή προπάππου Έλληνα! Οι ναύτες τους από τη βαθιά Ανατολία, άλλη ράτσα. Κυβερνήτης τους ο Πλοίαρχος Μπιρέν, Διοικητής της Νατοϊκής Μοίρας, ως ο πιο παλιός από τους Κυβερνήτες.


21 Μαΐου, παραμονή της προγραμματισμένης εκδήλωσης του κινήματος του Ναυτικού το πλοίο δέχεται ένα περίεργο τηλεφώνημα με το συνθηματικό μήνυμα "το παιδί αρρώστησε". Οι ενδείξεις που υπήρχαν ήταν ότι το κίνημα είχε προδοθεί.

22 Μαΐου, η Νατοϊκή Μοίρα αποπλέει από την Κρήτη με προορισμό τη Γένοβα. Ο εκνευρισμός του κυβερνήτη Αντιπλοιάρχου Νίκου Παππά ανεξήγητος για τους μη γνωρίζοντες το τι συμβαίνει. Μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες ο Καπετάνιος δίνει εντολή για ανεφοδιασμό των δεξαμενών του πλοίου, παρά τις αντιρρήσεις του αγγλικού πετρελαιοφόρου.

23 Μαΐου, την ώρα του δείπνου, στις 8 το βράδυ, η τηλεόραση μεταδίδει την είδηση ότι το αντιχουντικό κίνημα του Ναυτικού στην Ελλάδα από απόστρατους Αξιωματικούς κατεστάλη και 5 Αξιωματικοί είχαν συλληφθεί.

25 Μαΐου, ο Κυβερνήτης ενημερώνει το Διοικητή της ναυτικής μοίρας και το διοικητήριο του ΝΑΤΟ τις προθέσεις του να μην επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο σε χώρα του εξωτερικού. Δίνει εντολή για γενική κλήση. Στέκεται στο κέντρο της πρύμνης και λέει: "Αυτή τη στιγμή, Αξιωματικοί του Ναυτικού, εν ενεργεία συνάδελφοί μας βασανίζονται στις φυλακές της ΕΣΑ από την κλίκα ιδιοτελών Αξιωματικών του στρατού οι οποίοι από εξαετίας και πλέον, χρησιμοποιώντας τα όπλα που τους εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, κατέλαβαν την εξουσία για να εξυπηρετήσουν σκοπούς ξένων δυνάμεων. Η χούντα προσπαθεί να κρύψει το μέγεθος της εξέγερσης του Ναυτικού. Γι αυτό αυτή τη στιγμή φεύγουμε από τη Μοίρα του ΝΑΤΟ και κατευθυνόμαστε προς την Ιταλία όπου θα αποβιβαστώ και θα ζητήσω πολιτικό άσυλο για ν΄ αποκαλύψω την αλήθεια. Ζήτω το Έθνος! Ζήτω η Δημοκρατία! Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό!".

- Ζήτω, κραύγασε ξεσπώντας το πλήρωμα.
- Ζήτω και ο Βασιλεύς, ακούγεται καθυστερημένα από κάποιον Αξιωματικό.
- Ναι, ζήτω κι αυτός, του απαντάει ο καπετάνιος.


Από τον ασύρματό του εκπέμπει το ακόλουθο σήμα προς τον αρχηγό των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά και στο Διοικητή της Μοίρας των συμπλεόντων: "Πιστοί στη συμμαχία και στον πολιτισμό των λαών μας, ο οποίος έχει θεμελιωθεί επί των αρχών της δημοκρατίας, της προσωπικής ελευθερίας και του σεβασμού των νόμων, όλοι οι Αξιωματικοί και το πλήρωμα (270 άνδρες) του πλοίου μου, ως ένας άνθρωπος, πιστοί στον δοθέντα όρκο μας, με βαθύτατη λύπη εγκαταλείπουμε τις ασκήσεις. Με τη συμπάθεια ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου θα παλέψουμε για να επαναφέρουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Σας είναι πολύ καλά γνωστό και ιδιαιτέρως στους Αμερικανούς ότι μια συμμορία ιδιοτελών αξιωματικών επέβαλε στην Ελλάδα μια απάνθρωπη και μισητή δικτατορία προ έξι και πλέον ετών. Η σημερινή εξέγερση του Ναυτικού ανταποκρίνεται στα αισθήματα ολόκληρου του λαού της χώρας μας. Ο ελεύθερος κόσμος και ιδιαιτέρως οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει ν΄ αντιληφθούν και τη διάβρωση και την καταστροφή των ενόπλων δυνάμεων στις οποίες στηρίζεται η άμυνα της νοτιοανατολικής πτέρυγας. Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή αξιωματικοί εν ενεργεία έχουν συλληφθεί και υφίστανται ταπεινώσεις και κακομεταχείριση από άλλους αξιωματικούς και στρατιώτες της Στρατιωτικής Αστυνομίας".

Ο Διοικητής της Μοίρας των πλοίων, ο Τούρκος πλοίαρχος Μπιρέν, μόλις πήρε το σήμα απάντησε: "Good luck Nick" (Καλή τύχη Νίκο). Ο Διοικητής του ΝΑΤΟ βεβαίως δεν απάντησε ποτέ…


Το πλοίο αγκυροβόλησε στο Fiumicino της Ιταλίας. Ενημερώνουν όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για την κατάσταση στην Ελλάδα. Η χούντα αιφνιδιάζεται. Η πράξη εκείνη προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον. Ο καπετάνιος, έξι Αξιωματικοί και είκοσι πέντε Υπαξιωματικοί παρέμειναν στο εξωτερικό ως πολιτικοί πρόσφυγες. Το υπόλοιπο προσωπικό, ένα μήνα μετά, επέστρεψε στην Ελλάδα με αναπληρωματικό πλήρωμα. Το Κίνημα του Ναυτικού και η θρυαλλίδα που το αποκάλυψε, ο Αντιπλοίαρχος Νίκος Παππάς με το Α/Τ ΒΕΛΟΣ - γέφυρα στη λαϊκή αντίδραση από τη Νομική έως το Πολυτεχνείο, συνέβαλαν αποφασιστικά στις διεργασίες που οδήγησαν στην πτώση της δικτατορίας και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το πλήρωμα του Α/Τ ΒΕΛΟΣ στο Hotel Agip στη Ρώμη

Το Κίνημα του Ναυτικού και το A/T ΒΕΛΟΣ ανήκουν στην ιστορία της Ελλάδας και στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού, της κιβωτού που συντηρεί για χιλιάδες χρόνια την Ελληνική Δημοκρατία, τον Ελληνικό Πολιτισμό, στα σκαριά του…».


Τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της ειρήνης, της αγάπης για τη ζωή και τον άνθρωπο, παραμένουν ζωντανά και θα παραμένουν ζωντανά επίκαιρα και αναλλοίωτα, όσα χρόνια και αν περάσουν.

Υ.Γ. Στον κ. Γκορτζή, που η καλή τύχη έφερε να συμπλεύσουμε στο θαλασσινό πολιτισμό. Ευπειθώς αναφέρω!

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α)


Πηγή: https://www.alexpolisonline.com/2018/05/45-at.html#ixzz6vtL1KHi8
Alexandroupoli Online
Δείτε βίντεο από την εκπομπή "Μηχανή του Χρόνου" για την ανταρσία του Α/Τ ΒΕΛΟΣ: