Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΝΕΑΠΟΛΗ.«Βελτίωση - επισκευή χερσαίων χώρων Λιμένα Νεάπολης Δ.Ε. Βοιών»

Το Δημοτικό Λιμενικό ταμείο του Δήμου Μονεμβασίας προκήρυξε σε δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό βλέπετε (όλοι όσοι ενδιαφέρεστε) ΑΔΑ 6ΦΒΣΟΕΘΔ-03Μ 15-4-2016 το έργο με τίτλο «Βελτίωση - επισκευή χερσαίων χώρων Λιμένα Νεάπολης Δ.Ε. Βοιών» με προϋπολογισμό 99.999,09 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α. και με 23% ΦΠΑ = 122.998,88 συνολικά ευρώ , είναι το έργο του εξωραϊσμού της παραλίας από το Ξενοδοχείο Αϊβαλή μέχρι το café του Βασίλη Σταθάκη που την έναρξη του σαν δείχνουμε σήμερα με τις φωτογραφίες της ανάρτησης μας . 
Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα .
Ο διαγωνισμός έγινε στα γραφεία του Λιμενικού ταμείου στην Νεάπολη στις 10 Μαΐου 2016 από την επιτροπή του διαγωνισμού όπως ορίζει ο νόμος .
Οι προσφορές ήταν σφραγισμένες σε κλειστούς φακέλους με κριτήριο τη συμφερότερη τιμή (μειοδοτικός διαγωνισμός)
Ανάδοχος με μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης 37% ανεδείχθη ο Αναστάσιος Ζέρβας μεταξύ 4 συμμετεχόντων .
Υπεργολάβος του έργου που και θα το εκτελέσει είναι η οικοδομική επιχείρηση του Γιάννη Τσαλαβούτα της Νεάπολης η οποία έχει εκτελέσει παρόμοια έργα με το αναφερόμενο .
Με το έργο αυτό θα γίνει διαμόρφωση τμήματος του χώρου με επίστρωση κυβόλιθων για την δημιουργία πεζόδρομου περιπάτου σε επιφάνεια 2300 τ.μ. 
Η κατασκευή θα περιλαμβάνει επίσης την διέλευση ηλεκτρικού δικτύου για την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και φύτευση σε επιλεγμένα σημεία .


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ-ΑΣΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ


ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ.ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Η Αγία Πελαγία ετοιμάζεται για τη μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σάββατο 30 Ιουλίου στις 9 το βράδυ. Θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι. Να είμαστε όλοι εκεί! Η συναυλία πραγματοποιείται με δαπάνες του Δήμου Κυθήρων, του Kytherian Association of Australia, του πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ και με την ευγενή υποστήριξη και συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας και των κατοίκων της περιοχής.
Πηγή
Stratos Charchalakis



Νικόλαος Φιλοσοφώφ: Τιμητικές εκδηλώσεις στα Κύθηρα για τον Ρώσο Ναύαρχο


 Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ρώσο ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, μια μεγάλη φυσιογνωμία μέσα στην ιστορική διαχρονία των ελληνορωσικών σχέσεων, θα πραγματοποιηθούν στα Κύθηρα στις 30 και 31 Ιουλίου στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον δήμο Κυθήρων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα. 

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος, Γεώργιος Γιακουμάκης.


Με ζωή σχεδόν μυθιστορηματική, ο Φιλοσοφώφ ανήκε σε μια οικογένεια που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με την Τσαρική αυλή αλλά και την ελληνική βασιλική οικογένεια. 
Ο Νικόλαος Φιλοσοφώφ του Νικολάου και της Σοφίας γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Απριλίου του 1867. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ευπαρουσίαστος, λάτρης της λογοτεχνίας και της μουσικής . 

Φοίτησε στη Ρωσική Σχολή του Αυτοκρατορικού Ναυτικού όπου αποφοίτησε το 1887. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιούς. Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί τα ονόματα της συζύγου του και των γιών του. Οι σχέσεις του με την αυλή του Τσάρου Νικόλαου Β΄ ήταν πολύ καλές. Μάλιστα φημολογείτο ότι είχε βαπτίσει ένα από τα παιδιά του Τσάρου.

Υπηρέτησε σε διάφορες θαλάσσιες υπηρεσίες του Ρωσικού Ναυτικού. Το 1907 βρίσκεται στην Κρήτη, Κυβερνήτης του καταδρομικού «Χιβίντιτς» ως επικεφαλής της Ρωσικής Ναυτικής Ειρηνευτικής Δύναμης η οποία έδρευε στην Μεγαλόνησο.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1907 το Αυστριακό Υπερωκεάνιο Ιμπεράτριξ που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεργέστη-Καλκούτα λόγω κακοκαιρίας προσαράζει σε ύφαλους της νησίδας Ελαφόνησος (τόπος μαρτυρίου 800 άμαχων Κρητών από τους Αιγύπτιους το 1824) που βρίσκεται ΝΔ του νομού Χανίων. Στο Ιμπεράτριξ επέβαιναν 144 μέλη του πληρώματος και 38 επιβάτες. Ο Φιλοσοφώφ καταφθάνει με το Χιβίτιτς, το πλοίο Κάστωρ και το τορπιλοβόλο 212 και περισυλλέγουν τους ναυαγούς.

Το Χιβίντιτς κατάφερε να περισυλλέξει 108 ναυαγούς, 36 ναυαγοί περισυλλέγονται από τα άλλα πλοία. Δυστυχώς χάνονται στα νερά του Λιβυκού πελάγους 38 ναυαγοί. Για την σωτηρία των ναυαγών ο Φιλοσοφώφ βραβεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση και ο Τσάρος Νικόλαος του απονέμει τον τίτλο του Ναυάρχου. Το 1914 τοποθετείται στην Οδησσό, Διευθυντής των Φάρων και της Πλοηγίας του Ευξείνου Πόντου.


Η επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 βρίσκει την οικογένεια Φιλοσοφώφ να μάχεται στο πλευρό του Τσάρου. Χάνει τον ένα γιό του στα πεδία των μαχών της επανάστασης. Μετά την πτώση του Τσάρου η οικογένεια Φιλοσοφώφ διώκεται από τους Μπολσεβίκους , αυτοκτονεί ο δεύτερος γιός του και η σύζυγος πεθαίνει από τις κακουχίες.

ΒΑΤΙΚΑ.Αντίδραση και οργή στη Νεάπολη για τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ

Προ ενός ακροατηρίου κατατοπισμένου και με ενιαία και δυναμική στάση απέναντι στα σχέδια για εγκατάσταση πυλώνων κατά μήκος του Μαλέα ήρθαν αντιμέτωποι τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, στη Νεάπολη, ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανώλης Κορωνιωτάκης, και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Ενέργειας, κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.


Οι ίδιοι επέμειναν ότι η εγκατάσταση πυλώνων από τα Μανωλαριάνικα μέχρι τους Μολάους είναι έργο «εθνικής σημασίας», διότι έως το 2019 θα πρέπει να ηλεκτροδοτηθεί ΚΑΙ μέσω της γραμμής αυτής η Κρήτη. Κι εμφάνισαν ως «υποχώρηση» από την πλευρά τους το να προσαιγιαλωθεί το καλώδιο στη Νεάπολη και όχι στον Κόρακα ή τον Προφήτη Ηλία. Μένοντας, ωστόσο, αμετακίνητοι στην εγκατάσταση πυλώνων από τα Μανωλαριάνικα μέχρι τους Μολάους.

Δεν μπόρεσαν, πάντως, να απαντήσουν πειστικά στις ερωτήσεις γιατί δεν επιλέγεται το σενάριο που ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ πρότεινε το 2011 σε ογκώδη μελέτη του ως «βέλτιστη λύση»: δηλαδή, υποθαλάσσιο καλώδιο έως τη Μονεμβάσια και υπόγειο μέχρι τους Μολάους.

Δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν το γιατί υπάρχει τόσο διακριτή αντιμετώπιση της Κρήτης, όπου το αντίστοιχο καλώδιο υπογειοποιείται ΚΑΙ στα 35 χιλιόμετρα της διαδρομής.

Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στην αγωνία των επαγγελματιών της περιοχής, π.χ. των ξενοδόχων ή των μελισσοκόμων, που τόνισαν ότι οι πυλώνες θα τους καταστρέψουν («εμείς δεν ξέρουμε από μελίσσια», ξεκαθάρισαν…).

Δεν μπόρεσαν να πείσουν ότι το καλώδιο αυτό δεν σχετίζεται με την εγκατάσταση αιολικών «πάρκων». Και πώς να πείσουν όταν η ίδια η ΡΑΕ στη μελέτη της σημειώνει ότι όταν γίνει το μεγάλο καλώδιο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, το «μικρό» θα αποφορτιστεί και θα δοθεί η δυνατότητα να διοχετεύεται σε αυτό το ρεύμα των βΑΠΕ (αιολικά – φωτοβολταϊκά «πάρκα»).

Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν πειστικά στο γιατί επιδεικνύεται τόσο μεγάλη ευαισθησία στο να μην γίνει σταθμός αντιστάθμισης στα Αντικύθηρα που περιβάλλονται από ζώνη Natura -γεγονός που θα επέτρεπε να γίνει υποθαλάσσιο καλώδιο έως Ελιά ή Μονεμβάσια- ενώ επιδεικνύεται τόσο μεγάλη αδιαφορία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που τίθενται στον Μαλέα.

Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν πειστικά όσον αφορά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Μονεμβασίας μέσω των πυλώνων υψηλής τάσης. Που θα «θάψουν» άπαξ και δια παντός τα σχέδια για θεσμοθέτηση του Μαλέα ως Περιφερειακού Πάρκου και Τοπίου Διεθνούς Εμβέλειας.

Δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο πώς είναι δυνατόν να προκρίνονται με τόση προχειρότητα και αδιαφορία σενάρια εναερίων δικτύων σε έναν τόπο κατεστραμμένο από πυρκαγιές που πιθανότατα προκλήθηκαν από πυλώνες της ΔΕΗ…

…Ωστόσο, οι κύριοι του ΑΔΜΗΕ και του Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, πήραν ένα ισχυρό μήνυμα από την τοπική κοινωνία ότι τα σχέδιά τους ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.
---------------------------------
Πηγή:   ant1south.gr
---------------------------------

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΣΑΣ


ΛΑΚΩΝΙΑ.Πνιγμός το απόγευμα στον Ξηφιά Μονεμβασίας

Ένα θλιβερό περιστατικό συνέβη στην παραλία «Αμπελάκια» του οικισμού «Ξηφιά», όταν περίπου στις 19.15′ σήμερα το απόγευμα ένας 80χρονος ελληνοαμερικανός ανασύρθηκε από λουόμενους χωρίς τις αισθήσεις του.
Αμέσως έσπευσαν η αγροτική ιατρός Μονεμβασίας κ. Αλεξάνδρα Καρκασίνα με τον ιδιώτη ιατρό κ. Βασίλειο Κουλουβάκο για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ στη συνέχεια έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ο άνδρας διεκομίσθη στο νοσοκομείο Μολάων, όπου δυστυχώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Προανάκριση διενεργεί το 1ο Λιμενικό Τμήμα Μονεμβασίας.
πηγή: monemvasianews.gr