Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ.ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Η Αγία Πελαγία ετοιμάζεται για τη μεγάλη συναυλία της Φιλαρμονικής του Πολεμικού μας Ναυτικού. Σάββατο 30 Ιουλίου στις 9 το βράδυ. Θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχος κ. Γεώργιος Γιακουμάκης και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι. Να είμαστε όλοι εκεί! Η συναυλία πραγματοποιείται με δαπάνες του Δήμου Κυθήρων, του Kytherian Association of Australia, του πλοίου ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ και με την ευγενή υποστήριξη και συνδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας και των κατοίκων της περιοχής.
Πηγή
Stratos Charchalakis



Νικόλαος Φιλοσοφώφ: Τιμητικές εκδηλώσεις στα Κύθηρα για τον Ρώσο Ναύαρχο


 Τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ρώσο ναύαρχο Νικόλαο Φιλοσοφώφ, μια μεγάλη φυσιογνωμία μέσα στην ιστορική διαχρονία των ελληνορωσικών σχέσεων, θα πραγματοποιηθούν στα Κύθηρα στις 30 και 31 Ιουλίου στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον δήμο Κυθήρων σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα. 

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος, Γεώργιος Γιακουμάκης.


Με ζωή σχεδόν μυθιστορηματική, ο Φιλοσοφώφ ανήκε σε μια οικογένεια που είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις με την Τσαρική αυλή αλλά και την ελληνική βασιλική οικογένεια. 
Ο Νικόλαος Φιλοσοφώφ του Νικολάου και της Σοφίας γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 28 Απριλίου του 1867. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ευπαρουσίαστος, λάτρης της λογοτεχνίας και της μουσικής . 

Φοίτησε στη Ρωσική Σχολή του Αυτοκρατορικού Ναυτικού όπου αποφοίτησε το 1887. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιούς. Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί τα ονόματα της συζύγου του και των γιών του. Οι σχέσεις του με την αυλή του Τσάρου Νικόλαου Β΄ ήταν πολύ καλές. Μάλιστα φημολογείτο ότι είχε βαπτίσει ένα από τα παιδιά του Τσάρου.

Υπηρέτησε σε διάφορες θαλάσσιες υπηρεσίες του Ρωσικού Ναυτικού. Το 1907 βρίσκεται στην Κρήτη, Κυβερνήτης του καταδρομικού «Χιβίντιτς» ως επικεφαλής της Ρωσικής Ναυτικής Ειρηνευτικής Δύναμης η οποία έδρευε στην Μεγαλόνησο.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1907 το Αυστριακό Υπερωκεάνιο Ιμπεράτριξ που εκτελούσε το δρομολόγιο Τεργέστη-Καλκούτα λόγω κακοκαιρίας προσαράζει σε ύφαλους της νησίδας Ελαφόνησος (τόπος μαρτυρίου 800 άμαχων Κρητών από τους Αιγύπτιους το 1824) που βρίσκεται ΝΔ του νομού Χανίων. Στο Ιμπεράτριξ επέβαιναν 144 μέλη του πληρώματος και 38 επιβάτες. Ο Φιλοσοφώφ καταφθάνει με το Χιβίτιτς, το πλοίο Κάστωρ και το τορπιλοβόλο 212 και περισυλλέγουν τους ναυαγούς.

Το Χιβίντιτς κατάφερε να περισυλλέξει 108 ναυαγούς, 36 ναυαγοί περισυλλέγονται από τα άλλα πλοία. Δυστυχώς χάνονται στα νερά του Λιβυκού πελάγους 38 ναυαγοί. Για την σωτηρία των ναυαγών ο Φιλοσοφώφ βραβεύεται από την Ελληνική Κυβέρνηση και ο Τσάρος Νικόλαος του απονέμει τον τίτλο του Ναυάρχου. Το 1914 τοποθετείται στην Οδησσό, Διευθυντής των Φάρων και της Πλοηγίας του Ευξείνου Πόντου.


Η επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 βρίσκει την οικογένεια Φιλοσοφώφ να μάχεται στο πλευρό του Τσάρου. Χάνει τον ένα γιό του στα πεδία των μαχών της επανάστασης. Μετά την πτώση του Τσάρου η οικογένεια Φιλοσοφώφ διώκεται από τους Μπολσεβίκους , αυτοκτονεί ο δεύτερος γιός του και η σύζυγος πεθαίνει από τις κακουχίες.




Μόνος ο Φιλοσοφώφ διαφεύγει από την Οδησσό και φτάνει πεζός στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί με πλοίο στην Ελλάδα. Στα ελάχιστα προσωπικά του αντικείμενα που φέρνει μαζί του στην Ελλάδα περιέχονται η Αγία Γραφή, ένα χάρτης με το Φαρικό Δίκτυο του Ευξείνου Πόντου, ένα βιβλίο με το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Φιλισοφώφ και μερικές φωτογραφίες. 

Στην Αθήνα φιλοξενείτε στην αυλή του βασιλιά Γεωργίου στο Τατόι αλλά η θλίψη για τις απώλειές του δεν του επιτρέπουν να ζήσει την κοσμική ζωή του παλατιού και μετακομίζει.

Το 1922 παρουσιάζεται στην Διεύθυνση Φάρων στον τότε Διευθυντή της Υ. Φάρων Στυλιανό Λυκούδη, και του ζητά να προληφθεί σαν φαροφύλακας. Ο Λυκούδης τον ενημερώνει ότι προτίθεται να τον τοποθετήσει ημερομίσθιο επιστάτη, διότι δεν είχε αποκτήσει την Ελληνική Υπηκοότητα, στον νέο Φάρο της Ελαφονήσου στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα λόγια του Λυκούδη όταν έδειξε στον χάρτη την περιοχή του Φάρου της Ελαφονήσου ο Φιλοσοφώφ κατέρρευσε και με δάκρυα στα μάτια του αφηγήθηκε την ιστορία του Ιμπεράτριξ.

…….<<Εκεί που έσωσα δεκάδες ναυαγούς εκεί σώθηκα και εγώ ναυαγός της ζωής>>…..

Το 1923 παντρεύεται για δεύτερη φορά με την Μαρία Ιβάνοβα Ρωσίδα πρόσφυγα από την Οδησσό και κατά 30 χρόνια νεώτερη του. Αλλά η ζωή του επιφύλασσε άλλη μια κακουχία, η σύζυγός του απεβίωσε από βαριά ασθένεια το 1925 στο Γαλλικό Νοσοκομείο των Αθηνών.


Την 11 Οκτωβρίου του 1924 λαμβάνει την Ελληνική Υπηκοότητα και ορκίζεται μόνιμος Επιστάτης Α΄ τάξης. Το 1926 μετατίθεται στο φάρο Απολυτάρες Αντικυθήρων όπου γνωρίζει και παντρεύεται με την Σαμπία (Πιπίνα) Χαρχαλάκη το 1927 και αποκτούν ένα γιο τον Νικήτα. Παραμένει στα Αντικύθηρα μέχρι την αποστρατεία του το έτος 1933. Μετά την αποστρατεία του, παραμένει για άλλα 2 χρόνια στην Υ. Φάρων ως καθηγητής φαροφυλάκων.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τον βρίσκουν να ζει στα Αντικύθηρα σε ένα σπίτι που του παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, παραδίδοντας μαθήματα γαλλικών, επιστατώντας στο Γυμνάσιο και ασκώντας το επάγγελμα του ιατρού, καθώς είχε σχετικές γνώσεις. Λόγω του σεβασμού που έδειχναν στο πρόσωπό του οι Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές, ο Φιλοσοφώφ κατάφερε να διασώσει μεγάλο μέρος των ιστορικών αρχείων των δύο νησιών τα οποία γλύτωσαν την πυρά, σε αντίθεση με πολλά μέρη της Ελλάδας, όπου οι κατακτητές κατά την αποχώρησή τους, έκαψαν τα τοπικά αρχεία.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ρώσο ναύαρχο στα Κύθηρα θα πλαισιωθούν με έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών αρχείων που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου στη Χώρα, έως τις 10 Αυγούστου.


Πηγή  http://www.onalert.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου