Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πυρκαγιά σε εξέλιξη στο χωριό Φλομοχώρι Mάνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 21:30 σήμερα το βράδυ κοντά στο χωριό Φλομοχώρι του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες η πυρκαγιά ξέσπασε από 3 διαφορετικά σημεία και λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή πήρε γρήγορα διαστάσεις.
Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρεόπολης, οι οποίες συνεχώς ενισχύονται από όμορες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, υδροφόρες του Δήμου Ανατολικής Μάνης, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.
http://www.githio-click.gr

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΦΕΤΙΝΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΑΛΙΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΣΤΟ ΣΚΑΡΙ ΤΟΥ ΜΕΝΤΟΡΑ

Την Παρασκευή στις 21 Σεπτεμβρίου έγινε παρουσίαση, στον μώλο του Αβλέμονα, των ευρημάτων της ενάλιας ανασκαφής στο σκαρί του Μέντορα. Η φετινή έρευνα διεξήχθη για 6η συνεχόμενη χρονιά από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και διήρκεσε δύο εβδομάδες.
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας κος Δ. Κουρκουμέλης η φετινή έρευνα μπορεί να ήταν φτωχή σε αντικείμενα αλλά η αποστολή κατάλαβε περισσότερα για την κατασκευή του πλοίου.
Στα φετινά ευρήματα περιλαμβάνονται ένα ξύλινο κομμάτι (στραβόξυλο) από το σκαρί του πλοίου, ένα κομμάτι από τη χάλκινη επένδυση του σκαριού, ένα χερούλι από συρτάρι επίπλου, ένα μικρό φιαλίδιο που περιείχε άρωμα, δύο αρχαία νομίσματα και κομμάτι πορσελάνης. Τα αντικείμενα θα συμπληρώσουν τις γνώσεις μας για τους επιβαίνοντες του πλοίου καθώς και για την κατασκευή του Μέντορα.
Θυμίζουμε ότι ο Μέντωρ ήταν ένα από τα πλοία του Λόρδου Έλγιν που μετέφερε τις λεηλατημένες αρχαιότητες της Ακρόπολης και βυθίστηκε ανοιχτά του λιμανιού του Αβλέμονα τον Σεπτέμβρη του 1802.
Friends of Museums of Kythera




ΠΡΟΣΟΧΗ.ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΑΔΙΟ(4)ΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/09/18


ΠΡΟΣΟΧΗ.ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται για την περιοχή μας τις επόμενες ώρες και ημέρες, εφιστούμε την προσοχή όλων.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων ή έντονων καιρικών φαινομένων:
- Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
- Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
- Αποφύγετε να σταθμεύετε αυτοκίνητα κάτω από δέντρα.
- Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Αποφύγετε να διασχίσετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
- Προφυλαχτείτε αμέσως και κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης.
- Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr