Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗ ΤΟΥ ¨ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ¨ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

                                            



  Πειραιάς, Τετάρτη28/10/2020 

                                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Η ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν σήμερα Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020, και του υψηλού κυματισμού,προκλήθηκε ζημιά στον καταπέλτη του πλοίου που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Νεάπολης.  

Κατά συνέπεια, το δρομολόγιο της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020 προς Κύθηρα και Αντικύθηρα δεν θα εκτελεστεί προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς.  

Θα ενημερωθείτε με νέο δελτίο τύπου για την πρόοδο των εργασιών και την διαμόρφωση των δρομολογίων. 

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία. 

ΝΕΑΠΟΛΗ: Vatika Bay Shipping Agency Τηλ.27340 24004 ΚΥΘΗΡΑ: Kithira Travel Τηλ. 2736031390

ΡΕΘΥΜΝΟ:ΣΤΗ ΦΑΚΑ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ (8) ΧΑΣΙΣΟΔΕΝΔΡΑ

 


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού κατηγορούμενο για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στο Ρέθυμνο

Κατασχέθηκαν, σχεδόν 6 κιλά κάνναβης

Επιπλέον κατασχέθηκαν 8 δενδρύλλια κάνναβης και σχεδόν 300 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα κάνναβης

Σχηματίστηκε δικογραφία σήμερα (27.10.2020) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης, σε βάρος ημεδαπού κατηγορούμενο για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την καταπολέμηση της κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, σήμερα (27.10.2020) το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρεθύμνης, του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μυλοποτάμου και Ρεθύμνης και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας Ρεθύμνης.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν σε υπαίθριο χώρο πλησίον ποιμνιοστασίου, ιδιοκτησίας του ανωτέρου ημεδαπού και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο συνολικά:

  •  Πέντε (5) κιλά και 900 γραμμάρια κάνναβης,
  •  290 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα κάνναβης και
  •  8 δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως 1,5 μέτρων, ευρισκόμενα στο στάδιο της συγκομιδής τα οποία και εκριζώθηκαν.

Η προανάκριση συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης 

Τα ντοκουμέντα



 

Συνελήφθησαν στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας,για διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, δύο ημεδαποί, που μετέφεραν με αυτοκίνητο, προς το εσωτερικό της χώρας

 


Συνελήφθησαν στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, δύο ημεδαποί, που μετέφεραν με αυτοκίνητο, προς το εσωτερικό της χώρας, σημαντική ποσότητα κάνναβης, με σκοπό την περεταίρω διακίνησή της

Κατασχέθηκαν -72- κιλά και -300- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης

Οι συντονισμένες ενέργειες αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας , οδήγησαν στη σύλληψη δύο ατόμων, που μετέφεραν με αυτοκίνητο προς το εσωτερικό της χώρας σημαντική ποσότητα κάνναβης, με σκοπό την περεταίρω διακίνησή της.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της εισαγωγής στη χώρα και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, οργανώθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, σήμερα (28-10-2020) το πρωί, συνελήφθησαν στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, οι προαναφερόμενοι.

Ειδικότερα, σε έρευνα που έγινε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο το οποίο επέβαιναν οι δύο δράστες, βρέθηκαν στο χώρο των αποσκευών και κατασχέθηκαν (25) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (72) κιλών και (300) γραμμαρίων.

Επίσης, κατασχέθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών, ιδιοκτησίας ενός εκ των συλληφθέντων, καθώς και τρία κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ το προανακριτικό έργο ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 


 

Συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή, μέλος οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

 


Συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή, μέλος οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από (21) κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Περισσότερα από (21) κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αποτρέποντας την εμπορία και διοχέτευσή τους σε στέκια ουσιοεξαρτημένων ατόμων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Για την υπόθεση συνελήφθη 52χρονη ημεδαπή, μέλος οργανωμένου κυκλώματος κατοχής, μεταφοράς, απόκρυψης-αποθήκευσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, στην οικία της οποίας, στην περιοχή του Δενδροποτάμου, έπειτα από έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών των Τμημάτων Άμεσης Επέμβασης, Ειδικών Επιχειρησιακών Ομάδων και Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης βρέθηκε και κατασχέθηκε η ναρκωτική ουσία συσκευασμένη σε (38) δέματα, έτοιμα για εμπορία και διακίνηση.

Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ (3) ΜΑΘΗΤΕΣ

 


Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Στο μικρό ακριτικό νησί των Αντικυθήρων, η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του πολιούχου Αγίου Μύρωνος. Μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Αντώνιος, οι 3 μαθητές του νησιού μαζί με το δάσκαλό τους, κατέθεσαν στεφάνι στο έξωθεν του Ιερού Ναού Ηρώον των πεσόντων Αντικυθηρίων στους Εθνικούς Αγώνες.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης, ανακαίνισης και ανάδειξης του Ιερού Ναού και των Μοναστηριακών Κτισμάτων του Αγίου Μύρωνος με δωρεά του κ. Αθανασίου Μαρτίνου, ευλαβούς εθνικού ευεργέτου και Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους. Ένα έργο τεράστιας σημασίας για το νησί και την ιστορία του που όλοι περιμένουμε με αγωνία.

Η Ελλάδα τιμά την Εθνική Επέτειο, ακόμα και στο πιό απομακρυσμένο της σημείο γιατί αυτό αξίζει στη μνήμη των χιλιάδων ηρώων προγόνων μας!

Φωτό: Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης

ΠΗΓΗ 
Stratos Charchalakis

 





Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ-O ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ

 


Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κας. Βάσως Μπόγρη, του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και των Διοικητών των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών του νησιού έλαβε χώρα ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στα Κύθηρα, με πιστή τήρηση των ειδικών μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού. Στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου, όσο και στην επακολουθήσασα Επιμνημόσυνη Δέηση στην Πλατεία Στάη Χώρας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ενώ τους μαθητές του νησιού εκπροσώπησαν οι Σημαιοφόροι με τους Διευθυντές των Σχολείων.

Ο Δήμαρχος Κυθήρων, εξεφώνησε εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, τον ακόλουθο πανηγυρικό λόγο:

Γιορτάζουμε σήμερα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες πανδημίας την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, δυστυχώς χωρίς τις καθιερωμένες τιμητικές εκδηλώσεις, τις παρελάσεις και τη συμμετοχή των πολιτών.

80 χρόνια πέρασαν από εκείνο το μοναδικό ιστορικό ορόσημο, όταν ένας μικρός λαός στην άκρη της Βαλκανικής τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του στον Άξονα και να κάνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου να μιλούν για αυτόν με λόγια διθυραμβικά.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που γιορτάζει την έναρξη και όχι τη λήξη του πολέμου, που γιορτάζει τον πόλεμο και όχι την απελευθέρωσή της, ακριβώς επειδή ούτε για μια στιγμή δε λύγισε μπροστά στην ιταλική απειλή και την αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή των στρατευμάτων κατοχής. Γι΄ αυτό το νόημα του 40 στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων ήταν πάντα μοναδικό και καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας που οι αξίες δοκιμάζονται και χλευάζονται.

Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό νόημα του 40 σήμερα, 80 χρόνια μετά; Το πρώτο και κύριο ότι είναι η αγάπη προς την πατρίδα είναι τιμή και όχι ψόγος όπως κάποιοι επιθυμούν. Ότι ο σεβασμός στα εθνικά σύμβολα είναι υποχρέωση και όχι αναχρονισμός. Ότι όποιος τιμά και σέβεται την πατρίδα και τα ιδανικά του έθνους μας δεν είναι εθνικιστής αλλά πατριώτης. Ότι η βεβήλωση εθνικών συμβόλων δεν αποτελεί δικαίωμα γιατί τέτοια δικαιώματα στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν.

Δυστυχώς σήμερα έχει φουντώσει το κίνημα του ισοπεδωτικού διεθνισμού. Της άποψης δηλαδή ότι πρέπει όλα να γίνουν ένα, ιστορία, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, εθνικές αρχές και αξίες, να ξεχαστούν και να σβήσουν με το αστήρικτο επιχείρημα ότι καλλιεργούν τις εντάσεις ανάμεσα στους λαούς. Κίνημα αντίστοιχο με τον θρησκευτικό οικουμενισμό, αμφότερα αποτελούν τους σύγχρονους οδοστρωτήρες που έρχονται να εξαλείψουν τα ιστορικά γεγονότα και την συλλογική μνήμη. Λαός χωρίς μνήμη, όμως, είναι λαός χαμένος. Και είναι δικό μας χρέος να υψώσουμε ανάστημα απέναντι σε όσους προσπαθούν να ποτίσουν την ελληνική κοινωνία με την άποψη ότι όποιος μιλάει για έθνος, πατρίδα και θρησκεία, όποιος τιμά τη Σημαία και ίσταται ακίνητος στον Εθνικό Ύμνο είναι – άκουσον άκουσον – αναχρονιστής, ντεμοντέ ή ακόμα και φασίστας. Τους πραγματικούς φασίστες, αυτούς που εισέβαλαν σαν σήμερα πριν 80 χρόνια στα ελληνοαλβανικά σύνορα, τους κατατρόπωσαν όμως άνθρωποι που πίστευαν σε αρχές, αξίες και ιδανικά που εμείς σήμερα ξεχνάμε. Αυτή είναι η απάντηση σε όλους όσοι ταυτίζουν τον πατριωτισμό με την ακρότητα.

80 χρόνια μετά το 40 και λίγους μήνες πριν γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, λέμε ένα μεγάλο και βροντερό ΟΧΙ σε όποιον επιχειρεί την υπέρβαση των κόκκινων εθνικών μας γραμμών σε κάθε επίπεδο: ιδεολογικό, πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ισοπέδωση και την κονιορτοποίηση των εθνικών μας ιδανικών που κάποιοι επιχειρούν. Μόνο με αυτή τη στάση τιμούμε πραγματικά τους χιλιάδες ήρωες του 1940. Στα εθνικά θέματα, στις εθνικές γραμμές, στις εθνικές αξίες και ιδανικά, στην τιμή της ιστορίας και των ηρώων μας δεν υπάρχουν μισόλογα, δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις, δεν υπάρχουν «ναι μεν αλλά». Υπάρχει μόνο μία υπεύθυνη πατριωτική στάση, αυτή του καθημερινού αγώνα απέναντι σε φασιστικές ισοπεδωτικές πρακτικές από όπου και αν προέρχονται.

Και δεν είναι τυχαίο ότι πλέον ολόκληρη η Ευρώπη, με μπροστάρη τη Γαλλία, έχει πλέον αντιληφθεί ότι πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού τις εθνικές ιδιαιτερότητες των Κρατών της αν θέλει να μην ισοπεδωθεί πλήρως από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό. Πόσο επίκαιρα λοιπόν τα μηνύματα των Ελλήνων ηρώων του 40, σήμερα, για όλη την Ευρώπη!

Ας ευχηθούμε το παράδειγμα των ηρώων του 40 να μην σβήσει ποτέ, κυρίως από τη συνείδηση της νέας γενιάς, στην οποία πρέπει επιτέλους να διδάξουμε σωστά την ιστορία, να διδάξουμε σωστά την τιμή προς την πατρίδα και να τους δώσουμε τα εφόδια να αντιμετωπίζουν πάντα στη ζωή τους τους σύγχρονους φασισμούς που μας πολιορκούν ένθεν, κακείθεν και άνωθεν.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!

ΖΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!

ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!

 Δήμος Κυθήρων







 

Ο ΕΟΡΤΑΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

 


Μονεμβάσια 28 Οκτωβρίου 2020

Σε καταρακτώδη βροχή και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα για την πανδημία έγινε ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου .

Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς τους για την συμμετοχή τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες . Ευχαριστούμε τον εφημέριο Μονεμβασίας Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Κωνσταντίνο Κρυπωτό , τον Διοικητή του Αστυνομικού Σταθμού και την Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού .
Χρόνια πολλά !!!

Σταύρος Χριστάκος












 

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

 


Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου φέτος πραγματοποιήθηκε βάσει των ειδικών περιοριστικών μέτρων που έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία αναφορικά με την αποτροπή του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid19.

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και βάσει των ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή του κινδύνου διασποράς του κορωνοιού Covid-19 εορτάστηκε η ΕΘΝΙΚΉ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ σήμερα το μεσημέρι στην χώρα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χριστού Χώρας χοροστατούντος του Σεβ.Μητροπολίτου Κυθήρων-Αντικυθήρων κ.κ. Σεραφείμ.

Η Δοξολογία τελέστηκε με την πλήρη εφαρμογή των ειδικών μέτρων που αφορούν στους χώρους λατρείας,με την χρήση ατομικής μάσκας προστασίας και την τήρηση των αποστάσεων.

Τις Εορταστικές Εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Αγαπητή Αντιπεριφερειάρχης  Νήσων κυρία Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη,ο Δήμαρχος Κυθήρων κύριος Ευστράτιος Χαρχαλάκης ως εκπρόσωπος όλων των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και λοιπών Αρχών και Φορέων της νήσου.

Οι τοπικοί Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας ο Διοικητής  του Α/Τ Κυθήρων Υπαστυνόμος κύριος Τριαντάφυλλος Πηλίκος,ο Αναπληρωτής Προιστάμενος του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων Υποπυραγός κύριος Γεώργιος Βαστάκης.και εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος.

Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από το Δήμαρχο Κυθήρων (εντός του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού).

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από:
Την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Νήσων Αττικής κα. Βασιλική Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη


Τον Δήμαρχο Κυθήρων κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη,και τον Διοικητή του Ναυτικού Παρατηρητηρίου Κυθήρων Πλωτάρχη κ. Εμμανουήλ Αμπλιανίτη ΠΝ .

Ακολούθησε ενός Λεπτού Σιγή και οι Εορταστικές Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον  Εθνικό Ύμνο. 

 

Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη:

¨Εδώ από την εσχατιά της Περιφέρειας Αττικής, τα Κύθηρα μέχρι το Καστελλόριζο και όλη την Ελλάδα αποδίδουμε φόρο τιμής στους Έλληνες που πολέμησαν για την Ελευθερία τους απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις του Άξονα .
Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις απειλές αρκεί να τιμούμε την ιστορία μας και να διδασκόμαστε από αυτή .
Τιμή και δόξα στους ήρωες της Πατρίδας μας¨

ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940!

Γιώτα Πολίτη ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

_________________________________________

 «Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη χώρα μας, υπενθυμίζοντας την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό και τους αγώνες των λαών για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940. Ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, καλούμε όλες τις κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες, τους δήμους και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία στα καταστήματα των υπηρεσιών τους και τις οικίες τους, αντίστοιχα», τονίζει το υπουργείο Εσωτερικών σε εγκύκλιο που εξέδωσε.

Επιπλέον, όπως δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή δοξολογία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων, ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός και τα μέλη της δεν θα παραστούν στη Δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Επιπρόσθετα σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 , ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις εορτασμού στα σχολεία, αυτές πραγματοποιήθηκαν χθες ανά τμήμα. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων απενεμήθηκαν τα αριστεία-βραβεία- οι έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και οι ειδικοί έπαινοι στους/στις μαθητές/τριες του σχολικού έτους 2019-20, καθώς και η παράδοση της σημαίας από τον διευθυντή/ντρια κάθε σχολικής μονάδας στον/στη σημαιοφόρο, παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελέσεις, ενώ η εκπροσώπηση των σχολικών μονάδων με τη συμμετοχή σημαιοφόρων και παραστατών σε εορταστικές εκδηλώσεις (δοξολογία, κατάθεση στεφάνων κ.ά.), θα πραγματοποιηθεί τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του covid- 19.

 zougla.gr


Νύν ὑπέρ πάντων ὁ ἀγών! Του Νικολάου Μανωλάκου

  


Κηφισιά, 28η Οκτωβρίου 1940, ώρα 03.00.

Ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Emanuele Grazzi επισκέπτεται τον Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά στην κατοικία του και τού επιδίδει τελεσίγραφο του Μουσσολίνι, με το οποίο η Ιταλία απαιτούσε,την ελεύθερη διέλευση του στρατούτης από την Ελληνοαλβανική μεθόριο και την άδεια να καταλάβει απροσδιόριστα στρατηγικά σημεία της Ελλάδος.Η άμεση και αδιαπραγμάτευτη άρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργούμε την φράση «Έχουμε, λοιπόν,πόλεμο!», τρεις ώρες αργότερα,ακουγόταν βροντερή σε κάθε γωνιά της χώρας : ΟΧΙ! 

Η προτροπή «Νύν πέρ πάντων γώνέγινε αμέσως πράξη. Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα τραίνα αναχωρούσαν γεμάτα με φαντάρους,που πήγαιναν στο μέτωπο να πολεμήσουν με το χαμόγελο στα χείλη, σαν να πήγαιναν σε γιορτή.Και εκεί επάνω,στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας με αρετή και τόλμη και με το ίδιο τους το αίμα, έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας.Κορυτσά, Πόγραδετς, Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο,Χειμάρρα...οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου έπεφταν η μια μετάτ ην άλλη, υποκύπτοντας στην ορμητικότητα του Ελληνικού Στρατού. Οι έξι μήνες της εποποιίας του Αλβανικού μετώπου απετέλεσαν παγκόσμιο φαινόμενο. Η μικρή Ελλάδα είχε καταφέρει το πρώτο μεγάλο πλήγμα στις αήττητες, έως τότε,δυνάμεις του Άξονα. Η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος,με κομμένη την ανάσα, παρακολουθούσαν το ελληνικό θαύμα.

 Η προεπιστράτευση,που είχε αρχίσει,ήδη από τον Αύγουστο του 1940, αμέσως μετά τον τορπιλισμό της Έλλης,συνετέλεσε,ώστε να αναχαιτισθεί αμέσως ο εχθρός στα σύνορα,δίνοντας παράλληλα το αναγκαίο χρονικό περιθώριο, για γενική επιστράτευση στο εσωτερικό της χώρας.Με μια σειρά από οχυρά, με πιο γνωστό το ηρωικό Ρούπελ, η Γραμμή Μεταξά είχε γίνει τόσο ισχυρή, ώστε να χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους Γερμανούς ανώτερη ακόμη και από την περιβόητη Γραμμή Μαζινό. Στην Ιστορία κατεγράφη ότι, η εξάμηνη νικηφόρα πορεία των Ελλήνων επηρέασε την έκβαση ολοκλήρου του πολέμου,καθώς υποχρέωσε τους Γερμανούς να αναβάλουν την επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, προκειμένου να βοηθήσουν τους συμμάχους τους Ιταλούς. Η καθυστερημένη επίθεση τον Ιούνιο του 1941, ενέπλεξε τις γερμανικές δυνάμεις στις σκληρές συνθήκες του ρωσικού χειμώνα, με αποτέλεσμα την ήττα τους στη Μάχη της Μόσχας.Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία να είμαστε ο μόνος λαός, που δεν γιορτάζει τη ναπελευθέρωσήτου από τις δυνάμεις κατοχής αλλά την είσοδότου στον πόλεμο! 

Το ΟΧΙ των Ελλήνων και της ηγεσίας τους, ήταν η καθαρή και αδιαπραγμάτευτη άρνηση της άνευ όρων παράδοσης της εδαφικής μας κυριαρχίας σε ξένη επιβουλή.Κοντολογίς, η εθνική επιτυχία του νικηφόρου πολέμου με τους Ιταλούς οφειλόταν στην σύμπνοια πολιτικής ηγεσίας και λαού στην κρίσιμη ώρα της αντιμετώπισης της επίθεσης. Και κόστισε πολύ, σε αίμα και σε αγώνες, γεγονός που αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια κοινότητα, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ο Winston Churchill με την περίφημη δήλωση: «Στο εξής δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες,αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες.»

Αναγνωρίστηκε ακόμη και από τους Ρώσσους, όπως μετέδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μόσχας : «Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήτο δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε Έλληνες. Ως Ρώσσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε»Σήμερα, 80 χρόνια μετά, η πατρίδα μας απειλείται και πάλι.Ο κόσμος, η Ευρώπη, οι συμμαχίες, οι ισορροπίες μπορεί να έχουν αλλάξει. Εμείς, όμως, οι σύγχρονοι Έλληνες,είμαστε παιδιά εκείνων των ηρώων,που έγραψαν το έπος του ́40.Εμείς οι Έλληνες ερχόμαστε από πολύ μακριά και κουβαλάμε ιστορία αιώνων. Έχουμε, συνεπώς, διττή ιερή υποχρέωση, αφενός στους προγόνους μας να φανούμε αντάξιοί τους και αφετέρου στους απογόνους μας, να μην παραδώσουμε ούτε σπιθαμή μικρότερη Ελλάδα. Και οι πάντες να είναι βέβαιοι ότι, αν οι περιστάσεις το απαιτήσουν και πάλι,θα είμαστε επί των επάλξεων έτοιμοι, να πούμε ξανά το νέο μεγάλο «ΟΧΙ»! 

Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά ... Γιατί είμαστε Έλληνες!

Νικόλαος Μανωλάκος Αντιστράτηγος ε.α. 

Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ 

Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Πειραιώς και Νήσων