Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

18 χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια

 

Νίκος Χαρδαλιάς: Μένουμε σπίτι, Αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό, Ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής-3 αποφάσεις, 3 αποφάσεις, για τη ζωή μας, για τους οικείους μας, για τα παιδιά μας, για τις γειτονιές μας, για τις πόλεις μας, για την πατρίδα μας, 3 αποφάσεις 

 

18 χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2020
1. Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο; 
Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα.
2. Από πότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών;
Από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ. 
3. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή όλη την επικράτεια;
Αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση. 
4. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν;
Ναι υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
5. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών;
Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:
α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. 
β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
6. Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων;
Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης.
7. Θα υπάρχουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται;
Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.
8. Τι είναι η βεβαίωση κίνησης; 
Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.
9. Και για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται τι κάνουμε; 
Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.
10. Που βρίσκω αυτές τις βεβαιώσεις;
Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.
• Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Βεβαίωση Κατ' Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)
Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
 Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
11. Μπορώ να δηλώνω εναλλακτικά τις μετακινήσεις μου με άλλο τρόπο (πχ κινητό) ώστε να μην συμπληρώνω χειρόγραφα τις βεβαιώσεις; 
Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).  Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:
X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. 
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:.
Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.
12. Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ;
Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).
13. Και αν κατά την έναρξη ισχύος του περιορισμού μετακινήσεων βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω; Θα μου επιτραπεί; 
Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.
14. Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω;
Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.  
15. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ);
Όχι. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές. 
16. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν;
Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.
17. Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων;
Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.
18. Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι;
Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών. Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Ανακοίνωση του Αντιδήμαρχου κ. Γεωργίου Κομηνού


Ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κομηνός παρακαλεί και απαιτεί από όλους, όπως κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία της μητέρας του, να τηρηθεί απόλυτα η υπάρχουσα νομοθεσία και να μην παρευρεθεί  κανείς. Άλλωστε η ακολουθία θα τελεστεί κεκλεισμένων των θυρών.
Είναι ευθύνη όλων μας να πράξουμε τα μέγιστα με σκοπό τη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

13033: Πώς θα λαμβάνεται η άδεια κυκλοφορίας από το κινητό μέσω δωρεάν sms


Μέσω κινητού τηλεφώνου και με την αποστολή μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 θα μπορούν να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους οι πολίτες από τα ξημερώματα της Δευτέρας (23/3).
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε το πού και πώς μπορούν να βρουν οι πολίτες τα απαραίτητα έντυπα (forma.gov.gr) που θα πρέπει να συμπληρώνουν και να φέρουν μαζί τους κατά τις απαραίτητες μετακινήσεις τους, ύστερα από την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.
Οποιος δεν δύναται να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα για να αιτιολογήσει στην φόρμα Τύπου Α' ή Β' πώς και γιατί θα πρέπει να βγει από το σπίτι του και να μετακινηθεί, θα μπορεί να αποστέλλει γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου στον αριθμό 13033 το οποίο θα είναι δωρεάν και ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος δεν θα κρατά τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη που το αποστέλλει.

Πώς στέλνουμε το μήνυμα

Στο sms θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 (σ.σ.: είναι οι έξι λόγοι που μπορεί κάποιος να βγει), κενό, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στο δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.
Η διαδικασία: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας - Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.
 ethnos.gr

forma.gov.gr και 13033: Η πλατφόρμα για το έντυπο δήλωσης μετακίνησης


Στην διεύθυνση forma.gov.gr θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για την απαγόρευση κυκλοφορίας και το έντυπο δήλωσης μετακίνησης

Εώς 6 Απριλίου που θα διαρκέσει η απαγόρευση τη άσκοπης κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα και για να συμπληρώσουν όσοι θέλουν να μετακινηθούν το έντυπο  δήλωσης μετακίνησης και που θα είναι απαραίτητο πλεόν για την κυκλοφορία των πολιτών μόνο για μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακείο κτλ. Για να συμπληρώσουν οι πολίτες το έντυπο θα πρέπει να μπαίνουν στο forma.gov.gr ή να στέλνουν μέσω κινητού 13033 με δωρεάν sms.
Η κυκλοφορία των εργαζόμενων θα επιτρέπεται μόνο στην εργασία τους και τις εργάσιμες ωρες.
1. Φαρμακεία, γιατρός
2. Ανεφοδιασμός προμηθειών τρόφιμα
3. Τράπεζα.
4 Παροχή βοήθειας
5. Γονέων σε διάσταση ή διαζευγμένοι για μετακίνηση παιδιών
6. σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου
Το sms που θα μπορούν να στέλνουν οι πολίτες για την κατ εξαίρεση μετακίνηση τους στο 13033 θα γράφει τον λόγο μετακίνησης με κωδικοποίηση αριιθμητική από το νούμερο 1 έως το 6 ανάλογα τον λόγο, ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας και μετάβασης.
 dikaiologitika.gr

Υπουργείο Υγείας.Ανακοίνωση 94 νέων κρουσμάτων SARS-CoV-2



Ανακοινώνονται 94 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 624.
Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα εξακολουθούν να είναι στην Αθήνα. 55,7% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι άνδρες.
124 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων 34 είναι διασωληνωμένοι.
Η πλειονότητα των πολιτών που νοσηλεύονται έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και των διασωληνωμένων τα 67 έτη.
Οι συμπολίτες μας που έχουν καταλήξει από το νέο ιό είναι 15.
14 από αυτούς είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.
Οι 12 ήταν άντρες και οι 3 γυναίκες.
Ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που κατέληξαν ήταν τα 77 έτη.
Τέλος, 19 συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό
 moh.gov.gr

Από τις 6 το πρωί ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας. 150 ευρώ το πρόστιμο


«Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του. «Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» τόνισε και προσέθεσε:

«Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία».

Στις 19:00 θα γίνουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Ριζαρείου 1, Χαλάνδρι), από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού αναλυτικά:

«Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει  απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς  μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί  λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.
Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.
Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.  
Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.
Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους  με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο  βάρος,  με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.
Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση. 

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση.  Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό». 
Εκ μέρους  των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/diaggelma-mitsotaki-apo-tis-6-to-proi-isxyei-apagoreysi-tis-kykloforias

Κορωνοϊός: Πλάνο έκτακτης ανάγκης για δήμους, περιφέρειες (εγκύκλιος)



Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών για το πλάνο εργασιών έκτακτης ανάγκης των φορέωνΤοπικής Αυτοδιοίκησης  και την παροχή στοιχείων. Παράλληλα: Παρακολούθηση στελέχωσης υπηρεσιών κατά την έκτακτη περίοδο αντιμετώπισης της κρίσης λόγω COVID 19. Διαβάστε την εγκύκλιο ΕΔΩ
Στην εγκύκλιο σημειώνεται:
Α. ΠΛΑΝΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ – ΠΑΡΟΧΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 18926/18-3-2020 (ΑΔΑ: 6ΒΤΝ46ΜΤΛ6-0Ξ7) Εγκυκλίου του Υπουργείου και προς υποβοήθηση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά την κατάρτιση του πλάνου εργασιών έκτακτης ανάγκης που αναφέρεται στην ενότητα Α. της υπ’ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/109/οικ.8000/16-3-2020 (ΑΔΑ: ΩΤΣΟ46ΜΛΤ6-6Ι1) Εγκυκλίου, με το παρόν παρέχονται οδηγίες αναφορικά με τη μεθοδολογία συμπλήρωσης των πεδίων του πρότυπου πίνακα στον οποίο αποτυπώνεται το εν λόγω πλάνο καθώς και τη διαδικασία υποβολής των σχετικών στοιχείων στο Υπουργείο.
Ειδικότερα : Όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες καθώς και τα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ αρμοδιότητάς τους ή στα οποία συμμετέχουν, περιλαμβανομένων των συνδέσμων ΟΤΑ), θα πρέπει να καταρτίσουν πλάνο εργασιών για όλες τις οργανικές τους μονάδες, τόσο κατά την περίοδο ισχύος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είτε με εκ περιτροπής εργασία με παροχή εργασίας εξ αποστάσεως, είτε με τον ορισμό βαρδιών, όσο και με καθορισμό προσωπικού ασφαλείας για τις κρίσιμες υπηρεσίες που θα πρέπει να λειτουργούν σε περίπτωση πλήρους αναστολής της λειτουργίας.
Το πλάνο αποτυπώνεται στον πρότυπο πίνακα που επισυνάπτεται στο παρόν (αρχείο μορφής xls με την ονομασία PLANO_), ο οποίος αφού συμπληρωθεί, υποβάλλεται από το Ελληνική Διανομή μέσω φορέα στο Υπουργείο, μέσω της ανάρτησής του στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΣ
που αφορά θέματα προσωπικού Τ.Α (https://aftodioikisi.ypes.gr/prosopiko_TA/ ).
Κάθε φορέας πρέπει να υποβάλλει το δικό του πίνακα.
Για τις Περιφέρειες ο πίνακας θα πρέπει να υποβληθεί από τη Διεύθυνση Διοίκησης της έδρας, περιλαμβάνοντας τα στοιχεία που αφορούν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Επισημαίνεται ότι τα πεδία του πίνακα που αφορούν στην «εκ περιτροπής
εργασία» συμπληρώνονται για όλες τις οργανικές μονάδες του φορέα καθώς αυτές λειτουργούν κανονικά στο σύνολό τους, αξιοποιώντας το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας σε συνδυασμό με την εργασία εξ αποστάσεως στο πλαίσιο των μέτρων
για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού
COVID-19.
Σε περίπτωση πλήρους αναστολής λειτουργίας της υπηρεσίας:
o Ορίζεται προσωπικό ασφαλείας στις αναφερόμενες στην, από 18926/18-3-2020 (ΑΔΑ: 6ΒΤΝ46ΜΤΛ6-0Ξ7) Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ως κρίσιμες υπηρεσίες και διαβαθμίζονται ως πλήρους λειτουργίας Κατά την κρίση του αρμοδίου οργάνου ορίζονται οι υπηρεσίες που
δύνανται να βρίσκονται σε μερική λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας. Σε αυτή την έκτακτη περίπτωση δύναται να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία ορισμένων μονάδων, των οποίων οι αρμοδιότητες δεν κρίνονται κατεπείγουσες.

Σε περίπτωση που το προσωπικό δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών, εξυπακούεται ότι για τη λειτουργία του φορέα τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή θα αξιοποιηθεί και προσωπικό από τις οργανικές μονάδες, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί , όπως και από τις υπηρεσίες οι οποίες έχουν τεθεί σε προσωρινή μερική αναστολή λειτουργίας
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής του πλάνου στο Υπουργείο τίθεται η Τρίτη 24-3-2020.
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 5e74e434ba5d513ab9213292 στις 20/03/20 18:55
[3]
ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΙΝΑΚΑ
Α. Είσοδος στον ειδικό διαδικτυακό τόπο
Για την είσοδο του υπεύθυνου επικοινωνίας του φορέα στο διαδικτυακό τόπο https://aftodioikisi.ypes.gr/prosopiko_TA/ απαιτείται η χρήση του μοναδικού 12ψήφιου κωδικού που αντιστοιχεί στο φορέα καθώς και του 8ψήφιου κωδικού
πρόσβασης (password) που χορηγήθηκε από την υπηρεσία μας στον ορισθέντα υπεύθυνο επικοινωνίας, ύστερα από την υποβολή των στοιχείων που είχαν καθοριστεί με το υπ΄αριθμ. 30002/28.9.2016 έγγραφό μας.
Στην περίπτωση ύπαρξης φορέα που δεν έχει ακόμη προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την απόκτηση του ανωτέρω κωδικού, παρακαλείται να επικοινωνήσει άμεσα με την υπηρεσία μας, στο e-mail t.datapta@ypes.gr
Β. Συμπλήρωση του αρχείου και υποβολή του στο Υπουργείο
Αναρτάτε το συμπληρωμένο αρχείο του πίνακα στο συγκεκριμένο διαδικτυακό τόπο χωρίς να αλλάξετε την ονομασία του (“PLANO_”), επιλέγοντας «Πατήστε το
Εικονίδιο ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΤΕ ΑΡΧΕΙΑ» https://aftodioikisi.ypes.gr/prosopiko_TA/up.htm
Το συμπληρωμένο αρχείο πρέπει να είναι μορφής .xls ή .ods, ειδάλλως δεν θα είναι δυνατή η ανάρτησή του. Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αναγνωρίζει το φορέα κατά τη στιγμή της εισόδου του εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του στον διαδικτυακό τόπο και προσθέτει αυτόματα στην ονομασία του αρχείου που αναρτάται τον 12ψηφιο κωδικό που του αντιστοιχεί.
Σε περίπτωση που, εκ παραδρομής, αναρτηθεί λανθασμένο ή ελλιπές αρχείο, είναι δυνατή η εκ νέου ανάρτησή του, καθώς το νέο αρχείο αναγνωρίζεται αυτόματα ως το μόνο ορθό, αρκεί αυτό να έχει ονοματιστεί σωστά και να είναι της ίδιας μορφής με το προγενέστερα αναρτηθέν.
1 Αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την πρόσβαση, τη λήψη και την ανάρτηση αρχείων στον ειδικό διαδικτυακό τόπο, περιλαμβάνονται σε σχετικό εγχειρίδιο χρήσης, το οποίο μπορεί να αναζητηθεί στην ενότητα «Συχνές Ερωτήσεις» του διαδικτυακού τόπου του Υπουργείου Εσωτερικών
(https://www.ypes.gr/faqs/page/8/).
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 5e74e434ba5d513ab9213292 στις 20/03/20 18:55
[4]
Β. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ
ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΛΟΓΩ COVID 19
Προκειμένου να εξασφαλίζεται αποτελεσματικά η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού κατά την έκτακτη αυτή περίοδο, έχει αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή παρακολούθησης στην εφαρμογή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα πρέπει να ενημερώνεται από τους φορείς Τ.Α σε καθημερινή βάση, προκειμένου η Υπηρεσία μας να έχει σε πραγματικό χρόνο τα απαιτούμενα στοιχεία προς σχεδιασμό των κατάλληλων πολιτικών για την διαχείριση του ανθρώπινου
δυναμικού του δημοσίου για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης.
Ως εκ τούτου παρέχονται οι εξής οδηγίες εισαγωγής παρουσιών στην εφαρμογή «Στελέχωση Υπηρεσιών στο πλαίσιο των μέτρων για COVID 19».
1.1. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα https://hr.apografi.gov.gr/login. Επιλέγετε «Είσοδος στην Υπηρεσία», καταχωρίζοντας τους προσωπικούς σας κωδικούς taxisnet και επιλέγετε
«Σύνδεση». Κατόπιν πατάτε «Αποστολή» και συνδέεστε είτε ως «Διευθυντής Διεύθυνσης
Προσωπικού», είτε ως «Διαχειριστής Προσωπικού» κατά περίπτωση.
1.2. Μεταβαίνετε στην μικροεφαρμογή «Στελέχωση Υπηρεσιών στο πλαίσιο των μέτρων για COVID 19».
1.3. Επιλέγετε «Νέα Εγγραφή».
1.4. Τα πεδία «Αναγνωριστικό», «Φορέας» και «Διεύθυνση Προσωπικού» είναι προσυμπληρωμένα και δεν τα συμπληρώνετε.
1.5. Από το ημερολόγιο επιλέγετε την ημερομηνία για την οποία θα καταχωρίσετε τις παρουσίες του προσωπικού σας. Η εφαρμογή επιτρέπει την καταχώριση προγενέστερης ημερομηνίας, αλλά δεν επιτρέπει την καταχώριση για μελλοντική ημερομηνία.
1.6. Συμπληρώνετε τα επόμενα πεδία με τον αριθμό και μόνο των υπαλλήλων που εμπίπτουν σε κάθε κατηγορία σύμφωνα με τις οδηγίες. Η εφαρμογή υπολογίζει αυτόματα το άθροισμα στην τελευταία στήλη «Σύνολο Υπαλλήλων».
1.7. Όταν ολοκληρώστε την καταχώρισή σας πατάτε «Αποθήκευση».
1.8. Η καταχώρισή σας εμφανίζεται πλέον στην αρχική σελίδα της μικροεφαρμογής.
1.9. Εάν επιθυμείτε να διορθώσετε μία καταχώριση επιλέγετε «Επεξεργασία», κάνετε
τις διορθώσεις και κατόπιν πατάτε «Αποθήκευση».
1.10. Εάν επιθυμείτε να την διαγράψετε εξολοκλήρου πατάτε «Διαγραφή».
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 5e74e434ba5d513ab9213292 στις 20/03/20 18:55
[5]
1.11. Στα κριτήρια αναζήτησης υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης των καταχωρίσεων που έχετε ήδη αποθηκεύσει με επιλογή χρονικού διαστήματος συμπληρώνοντας «Ημερομηνία Από» και «Ημερομηνία Έως». Σε κάθε περίπτωση όμως οι εγγραφές σας
εμφανίζονται αναλυτικά με το που εισέρχεσθε στην εν λόγω μικροεφαρμογή. Το σύνολο των υπαλλήλων που θα υπολογίζεται αυτόματα βάσει των καταχωρίσεων,θα πρέπει να συμπίπτει με το σύνολο των υπαλλήλων που υπάγεται εν τοις πράγμασι στην αρμόδια διεύθυνση προσωπικού και παρέχει τις υπηρεσίες του στον εν λόγω φορέα, ανεξαρτήτως αν απουσιάζει με άδεια σύμφωνα με τα οικεία πεδία που θα πρέπει να συμπληρωθούν. Διευκρινίζεται ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν οργανικά στο
φορέα, αλλά είναι διορισμένοι με ειδικές διατάξεις ή αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, δεν συνυπολογίζονται από την Υπηρεσία προέλευσης, αλλά από την Υπηρεσία στην οποία εν τοις πράγμασι παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η μόνη επιτρεπτή απόκλιση στο γενικό σύνολο είναι αυτή που περιλαμβάνει τους υπαλλήλους
που τελούν σε καθεστώς αναστολής άσκησης καθηκόντων ή αργίας.Το παρόν, μετά του συνημμένου του, μπορεί να αναζητηθεί στην ιστοσελίδα τουΥπουργείου, στη διαδρομή Yπουργείο / Αναρτηθέντα έγγραφα / Έγγραφα
( https://www.ypes.gr/eggrafa/ )

 .aftodioikisi.gr

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Σήμερα επισκεφθηκαμε τα Αντικύθηρα με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος και παραδώσανε υγειονομικό υλικό για το ιατρείο, ενω ενημερώσαμε τους λιγοστούς κατοίκους για τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοιο. Στην αποστολή συμμετείχαν, εκτός από μένα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μεγαλοκονομος, ο Διοικητής του Α.Τ. Υπαστυνομος Τριαντάφυλλος Πηλικος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιαννης Κατσανεβακης και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και Δημοτικός Σύμβουλος ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ. Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη για την αμέριστη συμπαράσταση του.
 ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!!!
 Stratos Charchalakis


Γενικό Λύκειο Κυθήρων.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Αγαπημένοι μας μαθητές και μαθήτριες,
Επισκεφτείτε το site του σχολείου μας και κατεβάστε τις «Οδηγίες σύνδεσης στην εφαρμογή τηλε-εκπαίδευσης (Webex Meetings)» που θα σας βοηθήσει στο ξεκίνημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
http://lyk-kythir.att.sch.gr/site/?p=5040
Ο διευθυντής ή ο καθηγητής σας θα σας γνωστοποιήσει την διεύθυνση της ψηφιακής αίθουσας, το πρόγραμμα και τις ώρες διδασκαλίας .
Θα επανέλθουμε.

Γενικό Λύκειο Κυθήρων

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ενισχύεται με προσωπικό το Νοσοκομείο Μολάων



ΜΟΛΑΟΙ. Μετά από τις συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες της Διοίκησης και των Διοικητικών Υπηρεσιών, νέο προσωπικό ενισχύει το Νοσοκομείο Μολάων. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης 2 υπαλλήλων στο Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό τμήμα, με σκοπό την άμεση βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους κατοίκους της περιοχής. Επιπρόσθετα, έχουν πραγματοποιηθεί και δρομολογηθεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού! Μ.Κ.
 notospress.gr

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ.ΛΗΞΗ! Αποτέλεσμα: Όλοι κερδισμένοι.



ΛΗΞΗ! Αποτέλεσμα: Όλοι κερδισμένοι.
Στο νησάκι μας βιώσαμε τον κορωναϊό και από άλλη πλευρά. Για να μην πλήττουμε στα σπίτια που κλειστήκαμε, ακόμα και εμείς που καλώς απομείναμε στην Αθήνα, «εφεύραμε» μια διαπάλη. Συμφωνώ με τον τρόπο που Δήμαρχό μας τοποθέτησε το θέμα και πως πρέπει να θεωρηθεί λήξαν. Έχει βάρος η γνώμη του, κυρίως γιατί είναι ορθή, αλλά και λόγω του θεσμικού του ρόλου, μα και για το γεγονός ότι είναι σε όλους μας γνωστή η ευσέβειά του. Ο διαιτητής, λοιπόν, σφύριξε τη λήξη… μα υπήρξε νικητής; Όχι βέβαια, ισόπαλο το αποτέλεσμα… μα και αυτό λάθος, αφού επήλθε ηρεμία όλοι κερδισμένοι βγήκαμε. Και η θλίψη για το κλείσιμο των Ναών τέτοιες μέρες; Πραγματική. Κανείς δεν το ήθελε. Μετριάζεται, όμως, γιατί επιβλήθηκε από μεγάλη ανάγκη. Από αγάπη προς τον πλησίον μας έγινε, να πεθάνουν κατά το δυνατόν λιγότεροι συνάνθρωποί μας. Αυτό μας το επιτάσσει και η θρησκεία μας. Και γίνομαι σαφής. Ο Θείος Παύλος μας λέγει. «και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί». Κατηγορηματικά θεωρεί μηδαμινή την Πίστη, δίχως να υπάρχει αγάπη. Μα ας δούμε και πώς ο Ιησούς λέει ότι θα μας κρίνει: «ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». Με την πιο δυνατή σαφήνεια μας αποκαλύπτει ότι το μέτρο Του, για τη σωτηρία της ψυχής μας, δεν θα είναι σε πόσες λατρευτικές τελετές συμμετείχαμε, αλλά όσα για τους συνανθρώπους μας πράξαμε, γιατί μόνο αυτό δέχεται ότι κάναμε για τον ίδιο. Ας δούμε και πως μας συμβουλεύει να προσευχόμαστε: «Συ όταν θέλης να προσευχηθής, προτίμα το ιδιαίτερον δωμάτιόν σου, κλείσε την θύραν και κάμε την προσευχήν σου στον Πατέρα σου… Και ο Πατήρ σου, που βλέπει και τα πλέον απόκρυφα, θα σου αποδώση εις τα φανερά την αμοιβήν σου. Όταν δε προσεύχεσθε, μη πολυλογείτε και φλυαρείτε... διότι ο Πατήρ σας γνωρίζει από ποιά πράγματα έχετε ανάγκην, πριν του τα ζητήσετε… Σεις λοιπόν έτσι να προσεύχεσθε• Πατερ ημών…». Παραθέτει το «Πάτερ ημών» που περιέχει και το «τὸν ἄρτον ἡμῶν τὸν ἐπιούσιον δὸς ἡμῖν σήμερον» για όσους θεωρούν περιττό να είναι ανοιχτά τα Σούπερ Μάρκετ (Βεβαίως τα μέτρα πρέπει να είναι αυστηρά και να παρέχουν ασφάλεια). Ο Κύριος προκρίνει την κατ’ ιδιάν στο σπίτι μας προσευχή και στηλιτεύει τη δημόσια. Επίσης καταδικάζει την πολυλογία για τον απλό λόγο, ότι ξέρει από τι έχουμε ανάγκη. Μας δίδει ως παρακαταθήκη το «Πάτερ ημών» που αν κανείς το αναλύσει δεν θα βρει κείμενο επί της γης πιο κοινωνικά δίκαιο. Με τα λίγα αυτά κείμενα της Καινής Διαθήκης, κύρια για την ηθική μας υπόσταση, προκύπτει γιατί η λήξη της μικρής αυτής διαμάχης μας βρίσκει όλους κερδισμένους. Γιατί επέρχεται ηρεμία, γιατί όλοι μας θα κινδυνεύουμε λιγότερο από τον κορωναϊό, γιατί η θλίψη μας από το κλείσιμο των Ναών μας (όσο και να διακυμαίνεται μεταξύ των συμπολιτών μας) μετριάζεται από τα λόγια τού ίδιου του Κυρίου και του Αποστόλου Παύλου.

 
Kosmas Megalokonomos

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Γ' ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
(22-03-2020)
Εὐλογημένο τό Μεσοσαράκοστο, στό ὁποῖο φθάσαμε μέ τή Χάρι τοῦ Κυρίου μας καί
καλή συνέχεια στό πνευματικό στάδιο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς.

Έκτακτη ανακοίνωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής



Κατά τα τελευταία 24ωρα η Υπηρεσία μας επεμβαίνει με αυξημένη συχνότητα σε συμβάντα πυρκαγιάς που προκαλούνται από έλλειψη επαρκούς ελέγχου στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να καταστρέφεται αγροτικές και δασικές εκτάσεις, και να κινούνται διαδικασίες αυτοφώρου στους υπαίτιους.
Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία και ανεξάρτητα από τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, κάθε χρήση φλόγας καθώς και εργασίες που παράγουν θερμότητα ή σπινθήρες σε υπαίθριο χώρο από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους. Κατά τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο, η καύση των υπολειμμάτων καλλιέργειας είναι επιτρεπτή α λ λ α ....
Όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς όπως η παρατεταμένη έλλειψη βροχής, οι άνεμοι και κυρίως οι βόρειοι η προσοχή των αγροτών πρέπει να είναι αυξημένη.
Αυξημένη προσοχή επίσης οφείλεται και όταν η καύση γίνεται σε περιοχές πλησίον δασικών εκτάσεων διότι η εξάπλωση της καύσης μπορεί να επιφέρει καταστροφική πυρκαγιά.
Οι παραβάτες είναι υπόλογοι και διώκονται σύμφωνα με την σχετική ποινική νομοθεσία

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε έναρξη ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς ενημερώστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γυθείου στα τηλέφωνα 199 ή 2733 0 22199 ή το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Κυθήρων στον αριθμό 2736 0 33199 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωσή της στον συντομότερο χρόνο.
Ο Διοικητής
Κωνσταντίνος Γραφάκος
Αντιπυραρχος

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

ΛΑΚΩΝΙΑ:Σεισμός 3,9 Ρίχτερ ανοικτά του Γυθείου


Σεισμός 3,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.43 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Γυθείου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται 40 χλμ. νοτιοδυτικά του Γυθείου και το εστιακό της βάθος μετρήθηκε στα 10 χιλιόμετρα.
πηγη ΕΝΙΚΟΣ

Ανακοίνωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου


Σύμφωνα με την 19016/19-03-2020 (ΑΔΑ: 6ΛΤΨ46ΜΤΛ6-ΣΤ5) κατεπείγουσα εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών προς τους Δήμους της Χώρας και σε εφαρμογή της από 11-03-2020 (ΦΕΚ 55/Α) Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ματαιώνονται όλες οι στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στο σύνολο της Επικράτειας. Ομοίως, σύμφωνα με την 2867/Υ1/16-03-2020 ΚΥΑ δεν θα τελεσθούν οι καθιερωμένες Δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων και λοιπές εκδηλώσεις.
Κατ’ εξαίρεση και εξ ονόματος ολόκληρου του Ελληνικού Λαού, θα κατατεθεί στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κα. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Ορίζουμε την γενική φωταγώγηση και τον σημαιοστολισμό όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από το πρωί της 23ης/03 μέχρι το πρωί της 26ης/03.
Ο Δήμος Κυθήρων καλεί το σύνολο των κατοίκων του νησιού να τιμήσουν την Εθνική Επέτειο το 1821 με την ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις τους με επίγνωση του μεγέθους της αυτοθυσίας των Εθνικών μας Ηρώων και με την ευχή για την ταχεία λύτρωση του κόσμου και της πατρίδας μας από την πανδημία.
Εκ του Δήμου