Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Απεβίωσε ο Γιώργος Φατσέας

«Έφυγε» σήμερα εντελώς ξαφνικά από τη ζωή ο Γιώργος Φατσέας του Νικολάου, σε ηλικία 56 ετών.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 1-9-15 στις 17.30 από τον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στα Φατσάδικα.

Στην οικογένεια και τα αδέλφια του εκλιπόντος η σελίδα μας εκφράζει τα θερμότερα συλληπητήρια μας

 Αντώνης Λαμπρινίδης

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ [ ΑΓ.ΣΟΦΙΑΣ ] ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ-VIDEO ΞΕΝΑΓΗΣΗ.

Το Σπήλαιο της  Αγίας  Σοφίας είναι ένα εκ των τριών με το ίδιο όνομα στα Κύθηρα. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Αγία Πελαγία και στον Κάλαμο. Η ονομασία του σπηλαίου παραπέμπει στη λατρεία της Αγίας Σοφίας. Εντός του σπηλαίου βρίσκεται το εκκλησάκι της ομώνυμης  Αγίας . Επίσης ο προθάλαμος της σπηλιάς κοσμείται από ένα  κτιστό τέμπλο με σημαντικότατες αγιογραφίες-διατηρημένες σε εξαιρετική κατάσταση, που σύμφωνα με την τεχνοτροπία τους  χρονολογούνται στον στον 13ο αιώνα μ.Χ.

Βρίσκεται στα δυτικά παράλια, στον όρμο Κόκκαλα, 60 μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Πάρις και η Ωραία Ελένη κατά την φυγή τους από την Αρχαία Σπάρτη βρήκαν καταφύγιο στο Σπήλαιο Αγίας Σοφίας. Εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, τέλεσαν το μυστήριο του γάμου, μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε  στον προθάλαμο του σπηλαίου. Ο κρυφόγαμος, όπως έχει ονομαστεί, έγινε προκείμενου η Ωραία Ελένη να μην θεωρηθεί  παλλακίδα ή μοιχαλίδα του Πάρη. Πρέπει  επίσης να αναφέρουμε ότι η Ωραία Ελένη  - σύμφωνα με την τοπική παράδοση - δημιούργησε στο Σπήλαιο Αγίας Σοφίας το πρώτο βρεφοκομείο παρέχοντας φροντίδα και στέγη σε εγκαταλελειμμένα βρέφη.

Όλα τα παραπάνω κατατάσσουν το Σπηλαίο Αγίας Σοφίας στην παγκόσμια επίσημη λίστα των μυθολογικών Σπηλαίων. Είναι επομένως αντιληπτό ότι το σπήλαιο συνδέεται με δεκάδες μύθους  και θρύλους. Επιπλέον, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας αρκετών  Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.  Το 1930 ο Ιωάννης Πετρόχειλος, καθηγητής φυσικής του Γυμνασίου Κυθήρων (ο οποίος μετέπειτα εξελίχθηκε στον πλέον διάσημο έλληνα σπηλαιολόγο), ανέλαβε  την 1η συστηματική εξερεύνηση της μακρόχρονης σταδιοδρομίας του.

Εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο το ποσόν των 220.000€ για τον δρόμο Αγ.Αναστασίας - Αγ.Πελαγίας.

Εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο το ποσόν των 220.000€ για τον δρόμο Αγ.Αναστασίας - Αγ.Πελαγίας. Έχουμη ήδη κάνει αποδοχή της μελέτης και μετά την έγκριση του ποσού από το Υπουργείο Υποδομών προχωράμε σε δημοπράτηση το συντομότερο δυνατό. Αυτά ως απάντηση σε όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής!
πηγή 
 Stratos Charchalakis

Για περισσότερα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΧΟΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΝΑΥΠΑΚΤΟ.3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ "ΛΥΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ"

3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ "ΛΥΓΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ" ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛ.ΑΓ.ΠΕΛΑΓΙΑΣ.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Σιαμαντάς, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Σύψας , Ανδρέας Κοτσανάς και Κώστας Καρακώστας , ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Σαλαμούρας, ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Αντώνης Φράγκος, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Χρήστος Παΐσιος , η πρώην αντιδήμαρχος πολιτισμού Μαρία Ζιαμπάρα , οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Κονίδας, Σπύρος Τσέλιος , οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Πάνος Παναγόπουλος , Κώστας Σταυρόπουλος  και  ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Μένιος Χάρος. Μήνυμα έστειλαν ο βουλευτής του νομού κ. Καραγκούνης και η αντιπεριφερειάρχης κ. Σταρακά αφού δεν κατάφεραν για ανειλημμένες υποχρεώσεις να βρεθούν στο Λυγιά.
πηγή  nafpaktianews.gr περισσότερα εδώ nafpaktianews.gr




Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας με 11 θέματα

Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μονεμβασίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3Σεπτεμβρίου στις 18.00′, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:
1. Περί προσλήψεως προσωπικού για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών. Εισηγητής ο αντιδήμαρχος κ. Μαυρομιχάλης Κων/νος.
2. Περί εγκρίσεως εισηγητικής έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για τα αποτελέσματα εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού β΄ τριμήνου 2015. (Μαυρομιχάλης Κων/νος και ο αντ/ρος ΟΕ Χριστάκος Σταύρος)
3. Περί εγκρίσεως εκτελέσεως της προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
4. Περί εγκρίσεως και οριστικής παραλαβής της μελέτης με τίτλο «Μελέτη ανάπλασης και φωτισμού πύλης Κάστρου Μονεμβασίας».(Τσαφατίνου Κατερίνα και Βουνελάκης Γεώργιος)
5. Περί εγκρίσεως του 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών (ΑΠΕ), του έργου «Αποκατάσταση κατεστραμμένων αγωγών ύδρευσης στις ΤΚ Αγίου Νικολάου, Μεσοχωρίου, Κάμπου, Φαρακλού και στη ΔΚ Νεάπολης ΔΕ Βοιών, λόγω έκτακτης ανάγκης μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς στις 17/7/2015». (Κουτσονικολής Χαράλαμπος)
6. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Διαμόρφωση χώρων σταδίου ΔΕ Μολάων». (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
7. Περί αναμορφώσεως προϋπολογισμού και τροποποίησης τεχνικού προγράμματος έργων οικ. έτους 2015. (Μαυρομιχάλης Κων/νος)
8. Περί ορισμού επιτροπών για την οριστική παραλαβή έργων. (Βουνελάκης Γεώργιος)
9. Περί έγκρισης της αριθ. 24/2015 απόφασης του ΔΣ της ΚΕΠΠΕΔΜ σχετικά με την αναμόρφωση προϋπολογισμού έτους 2015. (Πετράκης Χρήστος)
10. Περί λύσεως μίσθωσης ακινήτου στο οποίο στεγαζόταν το νηπιαγωγείο ΔΚ Νεάπολης. (Κολλιάκος Ιωάννης)
11. Περί της από 28/8/2015 αίτησης της Ελισάβετ Παν. Λάββα & ΣΙΑ ΕΕ για υδροδότηση της επιχείρησής της από το ανενεργό αντλιοστάσιο στη θέση «Καμπέρα» της ΤΚ Συκέας. (Σουρλάς Ιωάννης).

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων θα εξυπηρετεί το κοινό από την Πέμπτη 3/9/2015 ως εξής: κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00 - 21:00 και κάθε Σάββατο 11:00 - 15:00. Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης είναι ο κ. Γιάννης Σταθάτος, ενώ ο Δήμος θα διαθέσει υπάλληλό του για την εξυπηρέτηση του κοινού κατά τις απογευματινές ώρες. Η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία θεσμικής υπαγωγής της Βιβλιοθήκης στο ΝΠΔΔ "Πνευματικό Κέντρο - Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Κυθήρων". Παράλληλα βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα που θα ανακοινωθούν.

Μεγάλη Μασκαράτα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Νέας Υόρκης, δεκαετία 1920

Αγνώστου φωτογράφου: Η Οργανωτική Επιτροπή του Κοινοτικού Χορού και της Μεγάλης Μασκαράτας του Κυθηραϊκού Συνδέσμου, αχρονολόγητη. Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο, KPA 00116.
Στο λάβαρο πίσω από τους εικονιζόμενους διαβάζουμε “NEW YORK KYTHIRA ASSOCIATION, Organised 1919 [1918?]”. Πρόκειται για λιθογραφική αναπαραγωγή σε ελαφρύ χαρτί, που ίσως αποτελούσε μέρος προγράμματος ή αναμνηστικής δημοσίευσης. Παραδόξως, τα μέλη της πολυπληθούς οργανωτικής επιτροπής είναι όλα ενδεδυμένα φορεσιές αυλικών του 18ου αιώνα, με εξαίρεση δύο τσολιάδες στα δεξιά και αριστερά της πίσω γραμμής.
(Το πρωτότυπο αποτελεί μέρος της Συλλογής Μιχαήλ Τσαγκάρη, Αθήνα).


A Kytherian Grand Masked Ball in New York, c. 1920s
Unknown photographer: The Committee of the Grand Mask & Civic Ball of the Kythera Association, n.d. Kytherian Photographic Archive, ref. KPA 00116.
The banner at the back reads “NEW YORK KYTHIRA ASSOCIATION, Organised 1919 [1918?]”. This is a lithographic rather than a photographic print on medium-weight paper, and may have been cut out of the ball program, or else printed as a souvenir. No date is indicated. The committee are all, rather bizarrely, dressed in 18th-century court dress, with the exception of two men in Greek ethnic dress at either end of the topmost row.
(Original in the Michael Tsangaris collection, Athens)

πηγή  tripelago.wordpress.com

Ελαφόνησος: Σκάφος παραλίγο να πέσει στα βράχια

Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης βρέθηκε χθες κοντά σε βραχώδη ακτή στην Ελαφόνησο το ιστιοφόρο σκάφος “Krimaica”. Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν δύο άνθρωποι, κινδύνευσε να πέσει στα βράχια λόγω των δυνατών βoρείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε από το περιπολικό σκάφος του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του όρμου “Λευκης” και με τη συνδρομή του πληρώματός του δέθηκε με ρυμουλκίο ώστε να μην παρασυρθεί προς τις βραχώδες ακτές. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμένα Νεάπολης.
Πηγή  http://laconialive.gr

ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Πουλάνι στα Κύθηρα ονομάζομε τη μικρή δεξαμενή που βρίσκεται μπροστά απο το πατητήρι των σταφυλιών, μέσα στην οποία έρρεε ο μούστος απο το πατητήρι.

Η λέξη πουλάνι προέρχεται απο τη λέξη "υπολήνιον" που σημαίνει αυτό που είναι κάτω απο το ληνό, λανό, δηλαδη το πατητήρι. 

Σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυθηρων, στους βοηθητικούς χώρους των σπιτιών υπάρχουν πατητήρια με το πουλάνι τους.

Στις σύγχρονες ανακαινίσεις που γίνονται στα Κύθηρα τα πουλάνια όχι μόνο δεν κατεστράφησαν, αλλά αναδείχτηκαν σε πανέμορφα διακοσμητικά στοιχεία με διακριτικό φωτισμό και προστατευτικο γυαλί μέσα σε κρεβατοκάμαρες, καθιστικά και κουζινες.
Ελένη Χάρου-Κορωναίου

ΒΑΤΙΚΑ.Αιμοδοσία την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015 στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αποστόλων.

"Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίων Αποστόλων Βοιών Λακωνίας θα οργανώσει
Αιμοδοσία την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2015, από τις 10:00 έως 12:00 το
πρωί, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αποστόλων.
Με λίγο αίμα που θα δώσουμε, χωρίς να διατρέχουμε κανέναν κίνδυνο,
μπορούμε να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας, να τους δώσουμε μια <<δεύτερη ευκαιρία>> στη ζωή, αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία και στον εαυτό μας, γιατί κάποτε μπορεί κι εμείς να το χρειαστούμε.
Ραντεβού όλοι την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη στους Αγίους Αποστόλους, για να
δώσουμε ζωή... από το περίσσευμά μας."

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ.Σχετικά με τις συζητήσεις που διεξάγονται μέσω του κοινωνικού ιστού γύρω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων

Η προηγούμενη δημοτική αρχή μου έδωσε την εντολή να συντονίσω την εθελοντική λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εντολή την οποία ανανέωσε με τη σειρά της η παρούσα.
2.     Τον τελευταίο προπάντων χρόνο, καλώς ή κακώς, τόσον η τακτική λειτουργία όσο και οι πολλές έκτακτες εκδηλώσεις που λάμβαναν χώρα στη βιβλιοθήκη εξασφαλίσθηκαν ουσιαστικά από τρία άτομα: τον κ. Δημήτρη Κουτραφούρη, την κ. Σοφία Νέζη και εμένα, με τον κ. Κουτραφούρη να εκτελεί σχεδόν όλες τις βάρδιες.
3.     Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Κουτραφούρης ωθήθηκε σε παραίτηση από τη δημοτική αρχή. Την επομένη ζήτησα να μάθω τους λόγους, και οι εξηγήσεις που έλαβα από αντιπρόσωπο της δημοτικής αρχής μου φάνηκαν προσωπικά μη πιστικές και στηριζόμενες σε μάλλον λανθασμένες εκτιμήσεις.
4.     Για το ιστορικό, διαβεβαιώνω πως όλα όσα έπραξε ο κ. Κουτραφούρης κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του έγιναν εν γνώση μου και με πλήρη δική μου κάλυψη και ευθύνη.
5.     Ο Δήμος, όπως έχει κάθε δικαίωμα, ετοιμάζεται να εφαρμόσει καινούργιο σχέδιο διαχείρισης της βιβλιοθήκης. Αυτονόητο είναι πως η δική μου συνεχιζόμενη ενασχόληση, εφόσον είναι θεμιτή, θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού.
6.     Η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα Kythera Library σχετικά με το προσωρινό κλείσιμο της βιβλιοθήκης έγινε από μένα, είχε καθαρά πληροφοριακό σκοπό, και εννοείται πως δεν αποσκοπούσε στην αμφισβήτηση των νομικών και ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δήμου.

Γιάννης Σταθάτος
31 Αυγούστου 2015