Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Δύο ακόμη υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη προσφορά μελών της ναυτιλιακής κοινότητας παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα



Δύο ακόμη υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη προσφορά μελών της ναυτιλιακής κοινότητας παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα

 
Στο πλαίσιο της δωρεάς προς το Λιμενικό Σώμα, δέκα ταχύπλοων περιπολικών σκαφών υψηλών προδιαγραφών που υλοποιείται με την αποκλειστική χρηματοδότηση μελών της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, παραδόθηκαν σήμερα το πέμπτο και το έκτο κατά σειρά σκάφη Rafnar, τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol. Τα συγκεκριμένα σκάφη αποτελούν προσφορά της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και της εταιρείας THENAMARIS.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και τον Πρόεδρό της κ. Θεόδωρο Βενιάμη, η οποία έσπευσε να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, όσο και τους δωρητές για την προσφορά του πέμπτου και το έκτου κατά σειρά περιπολικού σκάφους.
«Καταφέραμε, να προστατέψουμε τα θαλάσσια σύνορά μας και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στα στελέχη μας τα οποία όπως είπε και ο Αρχηγός, με αυταπάρνηση, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, έχουν καταφέρει και έχουν μειώσει, το 2020, σε σχέση με το 2019, τις μεταναστευτικές ροές κατά 85%. Τα πολύ καλά αποτελέσματα συνεχίζονται το 2021 και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση». 
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, αφού ευχαρίστησε όλους τους δωρητές  της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, για την πολύτιμη αρωγή και τη διαχρονική στήριξη που προσφέρουν στο Λιμενικό Σώμα, σημείωσε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη και κάθε μέρα είναι μία πρόκληση. Όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία εκπληρώνουν το δύσκολο έργο που η ελληνική Πολιτεία μας έχει αναθέσει επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού επ’ ωφελεία της Κοινωνίας και της Πατρίδας μας».
Στην τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε με ελάχιστους παρευρισκόμενους και πάντα τηρώντας της οδηγίες προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού, παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ. κ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και η κ. Ιωάννα Μαρτίνου.






ΦΜΚ :Κυριακή 24 Ιανουαρίου 6μμ, η πρώτη εκδήλωση είναι γεγονός!

 


Κυριακή 24 Ιανουαρίου 6μμ, η πρώτη εκδήλωση των ΦΜΚ είναι γεγονός!

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 756 9158 8659
Passcode: ATW42H
Topic: Creative Kythera
Time: Jan 24, 2021 06:00 PM Athens
ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Ματιές στο έργο των εικαστικών που ζουν στο νησί
Δεκαπενθήμερες συναντήσεις μέσω Zoom
Ξεκινάμε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 6μμ
Η θέση των Κυθήρων στον πνευματικό και ακαδημαϊκό χώρο ήταν πάντα ξεχωριστή. Τα τελευταία χρόνια το νησί φιλοξενεί όλο και περισσότερους καλλιτέχνες από όλους τους τομείς της τέχνης. Κάποιοι από αυτούς, διάλεξαν τα Κύθηρα σαν τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και κάποιοι είναι Κυθήριοι.
Από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, κάθε δεκαπέντε μέρες και για τους επόμενους μήνες, ένας εικαστικός θα παρουσιάζει το έργο του, θα συζητά για αυτό με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης και θα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, video, εικαστική εγκατάσταση, χαρακτική και μουσική είναι οι τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα καλύψουμε.
Η πρώτη συνάντηση είναι αφιερωμένη στην εικαστική ομάδα:
Chorus Effect
Valery Bolotin, Μαρία Σχινά, Masha Zusman
Τρεις καλλιτέχνες που έχουν συνεργαστεί και δημιουργήσει εντυπωσιακές εκθέσεις στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Ποταμού.
*************************************************************************************
Στις επόμενες συναντήσεις έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του έργου των :
Pat Kaufman, Μανώλη Χάρου, Μαρίας Σχινά, Κώστα Κορωναίου, Daphne Petrochilos, Masha Zusman, Δροσούλας Τσέρη, Φράνκας Παπανδρέου, Γεωργίας Τσέρη,Valery Bolotin, Παναγιώτη Λευθέρη, καθώς και άλλων.
Σας περιμένουμε!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Σάββατον, 23 Ἰανουαρίου 2021, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Μύρωνος Ἀντικυθήρων.
Σάββατον, 23 Ἰανουαρίου 2021, ὥρα 5 μ.μ. Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Χαραλάμπους Ποταμοῦ - Ἀντικυθήρων.
Κυριακή, 24 Ἰανουαρίου 2021, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Χαραλάμπους Ποταμοῦ - Ἀντικυθήρων.
Κυριακή, 24 Ἰανουαρίου 2021, ὥρα 5 μ.μ. Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ καί τῆς Ἱερᾶς Παρακλήσεως εἰς τήν Παναγίαν Μυρτιδιώτισσαν ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων.
Δευτέρα, 25 Ἰανουαρίου 2021, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Τριάδος Ἀλεξανδράδων.
Τρίτη, 26 Ἰανουαρίου 2021, ὥρα 4.30 μ.μ. Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου (Μέσα Βούργου).
Τετάρτη, 27 Ἰανουαρίου 2021, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου Μέσα Βούργου. (Σέ περίπτωσι κακοκαιρίας ὁ Ἑσπερινός καί ἡ Θεία Λειτουργία θά τελεσθοῦν εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Χώρας - Κυθήρων).
Παρασκευή, 29 Ἰανουαρίου 2021, ἀπόγευμα ὥρα 4 μ.μ., Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Τριῶν Ἱεραρχῶν Χώρας - Κυθήρων.
Σάββατον, 30 Ἰανουαρίου 2021, Θεία Λειτουργία εἰς Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Πιτσινιανίκων.
Κυριακή, 31 Ἰανουαρίου 2021, Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Νικολάου Αὐλέμωνος.
Κυριακή, 31 Ἰανουαρίου 2021, ὥρα 5 μ.μ. Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ καί τῆς Ἱερᾶς Παρακλήσεως εἰς τήν Παναγίαν Μυρτιδιώτισσαν ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων. Διαδικτυακή ὁμιλία εἰς τιμήν καί μνήμην τῶν Ἁγίων Τριῶν Ἱεραρχῶν Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δρ. Παναγιώτης Γ. Στρατηγός:Ξεκινάμε την οικονομική μας εξόρμηση, για την υποστήριξη του κοινωφελούς έργου του χωριού μας.





 

ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 29 Ιανουαρίου, ενώ η αντιπροσωπεία μαθητών θα μεταβεί στον ναό ανάλογα την περιοχή και τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υφυπουργού Παιδείας, Ζωής Μακρή, οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν διάρκεια έως δύο διδακτικές ώρες.

Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα, στην περιοχή, υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον covid19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, δύναται αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο.

Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας.

Πηγή: https://www.voria.gr



Έτσι θα ξεχωρίσετε τα δηλητηριώδη μανιτάρια: Τα τρία «ύποπτα» χαρακτηριστικά


Πάνω από 15 είναι τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών στην Ελλάδα, που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που «προδίδουν» τα επικίνδυνα μανιτάρια.


Ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, μίλησε για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που αν συνυπάρχουν σε ένα μανιτάρι, αυξάνονται οι πιθανότητες να πρόκειται για δηλητηριώδες είδος: «Και οι τρεις αμανίτες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:
  • πρώτον, είναι ομπρελόμορφοι και αν αναστρέψουμε το "καπέλο" τους θα δούμε ελάσματα (ακτίνες) αντίστοιχα με αυτά που έχουν τα βρώσιμα μανιτάρια (πορτομπέλο, σαμπινιόν, πλευρώτοι), αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ελάσματα είναι λευκά κι όχι σκουρόχρωμα.
  • δεύτερον, στο πάνω μέρος του "ποδιού" τους κρέμεται ένα μεμβρανώδες στοιχείο, σαν φουστίτσα, που το λέμε δαχτυλίδι
  • τρίτον, η βάση τους δεν αναδύεται απευθείας από το έδαφος, αλλά μέσα από μια κυπελλόμορφη θήκη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνύπαρξη των τριών αυτών στοιχείων σε ένα είδος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να είναι δηλητηριώδες, για αυτό και συστήνεται στους αρχάριους να μην το συλλέγουν.

15 είδη ευθύνονται για το 90% των θανάτων

Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε συνολικό αριθμό μανιταριών (όχι μόνο επικίνδυνων) και τα τελευταία χρόνια οι ερασιτέχνες συλλέκτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ανέρχονται πλέον σε αρκετές χιλιάδες, με ορισμένους εξ αυτών, όμως, να αγνοούν βασικά μέτρα προφύλαξης.
Ο κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έχει συγγράψει έξι βιβλία για τα μανιτάρια και ετοιμάζει άλλα δύο, επισημαίνει ότι από αυτά τα 15 είδη, τα πλέον επικίνδυνα είναι δύο, τα οποία ευθύνονται για το 90% των θανατηφόρων περιστατικών στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη, όπου επίσης υπάρχουν).
Πρόκειται για δύο αμανίτες, τον φαλλοειδή και τον εαρινό, τα οποία είναι ευμεγέθη και όμορφα μανιτάρια και για αυτό τραβούν συχνά την προσοχή των ερασιτεχνών συλλεκτών. Τα υπόλοιπα 13 είδη είναι είτε πολύ μικρά σε μέγεθος είτε πολύ σπάνια, οπότε δεν είναι εξίσου σύνηθες να τα συλλέξει κάποιος. Ένα είδος εξίσου επικίνδυνο με τα δύο πρώτα, το οποίο, όμως, έχει παρατηρηθεί πάρα πολύ σπάνια στην Ελλάδα και μόνο στην περιοχή των συνόρων με τη Βουλγαρία, είναι ο αμανίτης ο δυσώδης.

Περίπου 200 περιστατικά δηλητηρίασης από μανιτάρια ετησίως, συνήθως όχι σοβαρά

Κάθε χρόνο, σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 200 περιστατικά ατόμων (καταναλωτών ή συλλεκτών), που προσέρχονται σε νοσοκομεία με την υποψία δηλητηρίασης από μανιτάρια, και συνήθως -αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις- έχουν όντως δηλητηριαστεί από αυτά. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είναι ασήμαντα ως προς τον κίνδυνο για την υγεία, αλλά κάθε τρία με πέντε χρόνια καταγράφεται και κάποια μοιραία εξέλιξη. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που παρότι δεν έχουν γνώσεις και εξοικείωση με τα μανιτάρια, τα συλλέγουν και τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί να μοιάζουν με ακίνδυνα βρώσιμα, είναι περισσότεροι από ό,τι θα ανέμενε κάποιος.
Όπως παρατηρεί ο κ. Κωνσταντινίδης, την καλύτερη απάντηση στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να συλλέγει μανιτάρια κάποιος που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για αυτά, τού την έχει δώσει ένας αστυνομικός της Τροχαίας: «Και εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και να παραβιάζουν τόσο συχνά τον κόκκινο σηματοδότη, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα συχνά».

Η μοιραία μπουκιά και τι πρέπει να πράττουν οι ερασιτέχνες

Αρκεί να αγγίξει κάποιος ένα δηλητηριώδες μανιτάρι για να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία του ή πρέπει να το καταναλώσει; Και σε ποια ποσότητα η κατανάλωσή του μπορεί να είναι μοιραία; «Μόνο η είσοδος στο πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αλλά αν μπει στο πεπτικό, αρκούν 50 γραμμάρια, εν ολίγοις μια μπουκιά δηλητηριώδους μανιταριού όταν είναι μαγειρεμένο» σημειώνει ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, ενώ ερωτηθείς τι συνιστάται στους αρχάριους μανιταροσυλλέκτες, επισημαίνει ότι η συνήθης σύσταση είναι να ασχολούνται αρχικά με μόλις ένα-δύο είδη, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στην περιοχή τους και γνωστά από γενιά σε γενιά, να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από αυτά, αλλά ταυτόχρονα να μάθουν «απ' έξω και ανακατωτά» και όλα τα χαρακτηριστικά των επικίνδυνων μανιταριών, που μοιάζουν με αυτά τα είδη.
«Όσο περιορίζεις τον αριθμό των μανιταριών που κυνηγάς, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος και όταν τα μάθεις καλά, μπορείς σταδιακά να προχωρήσεις και σε άλλα είδη», επισημαίνει και εξηγεί ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 6000-7000 είδη μεγαλόσχημων μανιταριών, με αποτέλεσμα η χώρα μας να θεωρείται από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη από αυτή την άποψη, μαζί με την Ιταλία.

Αυξήθηκε κατά 3 μήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση των Γενικών Επιτελείων.

Ειδικότερα εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα). Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης.

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση, εφαρμόζεται «διζωνικό» σύστημα και καθορίζεται διάρκεια θητείας 9 μηνών για τους στρατιώτες που υπηρετούν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες είτε εδρεύουν στην περιοχή της Θράκης, είτε στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ.

Το συγκεκριμένο καθεστώς ισχύει ήδη σήμερα για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Π.Α. και το Π.Ν.

Τι ισχύει για τους στρατιώτες μειωμένης θητείας

Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κ.λπ.), αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα. Να σημειώσουμε πως η εν λόγω πρόβλεψη αφορά εκείνους που υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες Στρατού Ξηράς (Θράκη και ακριτικά νησιά του Αιγαίου). Το εν λόγω καθεστώς ισχύει επίσης σήμερα για την Π.Α. και το Π.Ν.

Ως προς τη θητεία των Δόκιμων Έφεδρων Αξιωματικών και των Έφεδρων Ανθυπολοχαγών του Στρατού Ξηράς, αυτή εξισώνεται με τη διάρκεια της θητείας των αντίστοιχων κατηγοριών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (17 μήνες αντί για 14 που ισχύει σήμερα). Καθορίζεται επίσης διάρκεια θητείας 14 μηνών, για τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, κάτι το οποίο ισχύει ήδη για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Πολεμικού Ναυτικού και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυποσμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούν σε μονάδες που εδρεύουν στις αντίστοιχες περιοχές. 

Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αφορούν τους οπλίτες που κατατάχθηκαν πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης, καθώς και όλους εκείνους που πρόκειται να επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της.

ΠΗΓΗ zougla.gr

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Καρναβάλι Αγία Πελαγία Κύθηρα 1988

 

ΕΛ.ΑΣ:Νέο «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων, το οποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο δημόσιο βήμα των αλλαγών που θα γίνουν και θα οδηγήσουν την αστυνομία στον 21ο αιώνα.

Όπως είπε, «η αστυνομία δηλώνει, για πρώτη φορά, δημόσια το πώς θα εφαρμόσει τον νόμο περί συναθροίσεων. Για πρώτη φορά τολμά να αναφερθεί ακόμη και στην επιχειρησιακή της φιλοσοφία. Εξηγεί τι κάνει, τι προσπαθεί, πώς δρα. Αυτοδεσμεύεται και απομυθοποιεί. Κάνει το πρώτο βήμα για συνεννόηση! Γιατί η διαχείριση της συνάθροισης, η περιφρούρηση της συνάθροισης είναι ευθύνη πολλών, όχι μόνο της αστυνομίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην καθιέρωση ενός νέου modus operandi, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, που αποτελεί και την καρδιά του συστήματος, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». «Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δακρυγόνα, ξεκαθάρισε ο κ. υπουργός. Όπως σημείωσε, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση πλέον της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

 «Σε κάθε συνάθροιση τα τέσσερα σκαλιά μας είναι προετοιμασία, επικοινωνία, δράση και λογοδοσία» δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε πως «θα εξαντλούνται τα όρια επιείκειας και τα περιθώρια συνεννόησης, γιατί το δικαίωμα της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό ισχύει χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Εξίσου αδιαπραγμάτευτο είναι και το δικαίωμα της πόλης να λειτουργεί. Η διαμαρτυρία και η κανονικότητα δεν είναι αντινομικές. Διαδηλωτές και μη διαδηλωτές δεν είναι εχθροί. Εμείς θα κάνουμε το παν για να εξασφαλίσουμε τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, το δικαίωμα της επιλογής του πολίτη».

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τη νέα επιχειρησιακή φιλοσοφία που εισάγει το Σχέδιο Διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων Συναθροίσεων. «Το 2021 η Αστυνομία ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΠΟΧΗ, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα. Εξωστρεφής, σύγχρονη, ευέλικτη, αποτελεσματική. Από τη στολή μέχρι την ψυχή» κατέληξε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Μετά την παρουσίαση του Σχεδίου απάντησαν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Δείτε όλο το σχέδιο εδώ.

https://www.zougla.gr/

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:¨κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη¨μετέφερε αλλοδαπός στη Πάτρα



Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στην Πάτρα

 
Στη σύλληψη ενός 39χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.)  του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας για παράβαση άρθρων του νόμου 4139/2013 ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών'' και άρθρου 187 Π.Κ..
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο νότιο λιμένα Πάτρας, από τα προαναφερόμενα στελέχη με τη συνδρομή ομάδας Κ9 και στελεχών Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της Λιμενικής Αρχής Πάτρας κατελήφθη ο ανωτέρω ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος, το οποίο επρόκειτο να φορτωθεί και να ταξιδέψει με Ε/Γ -Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό. Ο προαναφερόμενος εντοπίστηκε να μεταφέρει επιμελώς κρυμμένες σε διάφορα σημεία του αυτοκινήτου δώδεκα (12) ανισοβαρείς πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν την ναρκωτική ουσία κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη (ΜΕΘ) συνολικού μικτού βάρους δύο κιλών τριακοσίων σαράντα επτά γραμμαρίων και εννέα δεκάτων του γραμμαρίου (2.347,9 γρ.), μία (01) πλαστική συσκευασία που περιείχε λευκή σκόνη πιθανόν κεταμίνη ή αμφεταμίνη συνολικού μικτού βάρους δεκαπέντε γραμμαρίων και εφτά δεκάτων (15,7 γρ.) και μία γυάλινη πίπα με την οποία είχε πραγματοποιηθεί χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκαν οι ανωτέρω ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, η γυάλινη πίπα, το Ε.Ι.Χ. όχημα καθώς και ένα (01) κινητό τηλέφωνο.
 Δείτε σχετικό βίντεο εδώ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:«Χαιρετίζω την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μέχρι το Ταίναρο και προσδοκούμε σύντομα την παραπέρα επέκταση νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης»



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 20/01/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Χαιρετίζω την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μέχρι το Ταίναρο και προσδοκούμε σύντομα την παραπέρα επέκταση νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης»

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, στην ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής επί της συζήτησης του νομοσχεδίου επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο τόνισε ότι έπρεπε να περάσουν σχεδόν σαράντα χρόνια, και να αλλάξουν δεκαεφτά κυβερνήσεις για να καταλήξουμε στο σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να μην είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων, σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, είναι όμως μια αρχή.

Ο κ. Μανωλάκος χαρακτήρισε πυροτέχνημα τα προεδρικά διατάγματα επέκτασης των χωρικών υδάτων του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι δεν είναι το δυνατό τους πεδίο, τα εθνικά θέματα και ζήτησε να σταματήσει η υποκρισία. διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στην ιστορία, ως εκείνοι που παραδώσανε εθνότητα και γλώσσα με την συμφωνία των Πρεσπών, παρά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και παρά την αντίδραση του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές, λέγοντας ότι πολύ ορθά η κυβέρνηση προσέρχεται στις επαφές, για να δώσει μια ευκαιρία ακόμη στο διάλογο αλλά και για να μένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί, προκειμένου να εκτονώνεται η ένταση.

Παραπέρα επεσήμανε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει άλλο θέμα, ει μ μόνον τις θαλάσσιες ζώνες και πρόβλεψε ότι οι επαφές θα ναυαγήσουν καθόσον η Τουρκική πλευρά θα θέσει προς συζήτηση όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις.

Ο αντιστράτηγος ε.α., χαιρέτισε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μέχρι το Ταίναρο και εκδήλωσε τη προσδοκία του, σύντομα η κυβέρνηση, να προχωρήσει στην παραπέρα επέκταση νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης

Κλείνοντας ανέφερε ότι το σημαντικότερο όλων είναι, να συνεχίσουμε, με γρήγορους ρυθμούς, την ενίσχυση των ενόπλων μας δυνάμεων, που είναι, το πλέον αποτελεσματικό μέσο αποτροπής και συγχρόνως υποστήριξης της διπλωματίας

Δ.Σχ. Χώρας – Καρβουνάδων Κυθήρων:ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ



ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Η Διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δ.Σχ. Χώρας – Καρβουνάδων Κυθήρων είναι στην ευχάριστη θέση να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους, δεύτερη φορά φέτος, για την προσφορά τάμπλετ.

Αυτή τη φορά η προσφορά προέρχεται από το Τριφύλλειο Ίδρυμα Κυθηρίων και είναι 10 τάμπλετ, τα οποία κι αυτά θα χρησιμοποιηθούν στο μάθημα της Πληροφορικής κι αν ξαναχρειαστεί στην τηλεκπαίδευση.

Ευχαριστούμε θερμά την επιτροπή του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθηρίων για την τόσο σημαντική προσφορά τους.

Η Δ/ντρια του Σχολείου

Ελένη Τζάννε

Κρίσεις Πυροσβεστικής: Αμετάβλητη η ηγεσία



Πραγματοποιήθηκαν χθες τη νύχτα οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών της Πυροσβεστικής. Χαρακτηρίζονται ήπιες καθώς η ηγεσία του Σώματος έμεινε αμετάβλητη.

Παρέμειναν στις θέσεις τους ο αρχηγός Στέφανος Κολοκούρης και οι δύο υπαρχηγοί του σώματος. Αποστρατεύθηκαν δύο υποστράτηγοι και συγκεκριμένα ο Χρήστος Γκολφίνος και ο Μανώλης Δαμουλάκης από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και την Ακαδημία.

Στο βαθμό του αρχιπύραρχου (ταξιάρχου) αποστρατεύτηκαν 10 αξιωματικοί της Πυροσβετικής. Αρκετές είναι οι μετακινήσεις – τοποθετήσεις στελεχών του Σώματος. Ενδεικτικά, ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων Γιώργος Πουρνάρας μετακινείται στην Πάτρα και τη θέση του καταλαμβάνει ο «Αττικάρχης» Χρήστος Λάμπρης.

Αντίστοιχα, ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΕΣΚΕΔΙΚ Σπύρος Πέτρου μετακινείται στην Ακαδημία και τη θέση του καλύπτει ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης Σπύρος Βαρσάμης. Αμετακίνητος στη θέση του παρέμεινε ο συντονιστής επιχειρήσεων Βορειου, Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Σταμούλης.

https://www.kathimerini.gr/society

Ρόδος: 16χρονος διακινούσε γυμνές φωτογραφίες της κοπέλας του στο Facebook για εκδίκηση

 


ανήλικος φέρεται να «ανέβασε» τουλάχιστον πέντε φωτογραφίες της τότε φίλης του στη Ρόδο.

Ποινικές διώξεις για αθέμιτη αποτύπωση σε υλικό φορέα μη δημόσιας πράξης άλλου, για παραγωγή, διανομή και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε το 15ο έτος της ηλικίας του, για παραγωγή, διανομή και κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που συμπλήρωσε το 15ο έτος της ηλικίας του και για παραβίαση προσωπικών δεδομένων άσκησε η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου εις βάρος ενός 18χρονου σήμερα κάτοικου Αρχαγγέλου.

H ανάκριση για την υπόθεση ξεκίνησε χθες, Τετάρτη με την κατάθεση μιας 18χρονη σήμερα κοπέλας, πρώην συντρόφου του που σε ηλικία 16 ετών, όντας μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, διαπίστωσε έντρομη ότι είπε πέσει θύμα του για λόγους αντεκδίκησης.

Πιο συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος που φέρεται να έδρασε το διάστημα Νοεμβρίου 2017 ως τον Ιούλιο του 2019 κατηγορείται ότι κατά την διάρκεια της σχέσης του με την συνομήλικη του εξασφάλισε πέντε φωτογραφίες της και ένα βίντεο με ιδιαίτερες στιγμές τους τις οποίες μετά την απόφαση της να διακόψει μαζί του τις ανέβασε με μαζικό τρόπο σε σελίδες και ομάδες του facebook για να την εκδικηθεί!

Η ανήλικη τότε κοπέλα υπέστη πραγματικό κλονισμό, απευθύνθηκε σε παιδοψυχολόγο ενώ υπέβαλε εις βάρος του μήνυση σε περιφερειακό αστυνομικό τμήμα.

Τις προσεχείς ημέρες θα κληθεί σε απολογία και ο κατηγορούμενος.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ



 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΘΗΡΑΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ:Δ/Τ.

 


Αθήνα, 12-1-2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών εκτιμά ότι οι πολίτες των Κυθήρων με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συζητήσουν από κοινού τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας που θα συνδυάσει λελογισμένα την αιολική και την ηλιακή ενέργεια καθώς και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Προς την κατεύθυνση αυτή στηρίζει τη στάση και τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών παρακολουθεί με έντονο σκεπτικισμό και ανησυχία το θέμα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες τα Κύθηρα σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία στο νησί δεκάδων Ανεμογεννητριών τεραστίων διαστάσεων, που θα ανατρέψουν τις όποιες προοπτικές μιας ισόρροπης ανάπτυξης βασισμένης στην προστασία του τοπίου και του νησιωτικού τρόπου ζωής, στην ανάπτυξη ενός ήπιου τουριστικού προϊόντος και στην αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα ·όταν μάλιστα οι περιοχές υποδοχής τους γειτνιάζουν με οικισμούς, βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, τόπους λατρείας και μνήμης των Κυθηρίων η ανησυχία δεν μπορεί παρά να γίνεται εντονότερη. Πρόκειται άλλωστε για μια ανησυχία την οποία συμμερίζεται η Europa Nostra - η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών αφοσιωμένη στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά - και ο εταίρος της, το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που ενέταξε τα Κύθηρα στις 12 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη καθώς κινδυνεύουν να μετατραπούν «σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα».

Η αρχική θετική υποδοχή των Α/Γ από την παγκόσμια κοινότητα έδωσε στη συνέχεια τη θέση της στον σκεπτικισμό για το τι πράγματι διακυβεύεται και αν οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία τους έχουν επαρκώς μελετηθεί. Οι απορίες και οι αβεβαιότητες είναι ιδιαίτερα έντονες σε περιοχές που εξαρτούν, σε μεγάλο βαθμό, την οικονομική τους ανάπτυξη από τον τουρισμό (τομέας που με την σειρά του συντηρεί μια πλειάδα άλλων δραστηριοτήτων, επιδιώκοντας να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο με ήπιες/ εναλλακτικές μορφές τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, γεωτουρισμός, πεζοπορικός τουρισμός με δράσεις ανάδειξης διαδρομών – μονοπατιών, κλπ).

Η διάνοιξη δρόμων πολλών χιλιομέτρων και οι εκχερσώσεις που θα απαιτηθούν, η σε μεγάλο βάθος έδραση των Α/Γ και τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν στα υπόγεια νερά όσο και στην επιφανειακή απορροή, ο θόρυβος από τη λειτουργία τους και το πιθανολογούμενο «Σύμπτωμα των Ανεμογεννητριών» (WTS) που διεθνείς μελέτες υποστηρίζουν ότι επηρεάζει την υγεία ατόμων που διαμένουν κοντά σε αιολικά πάρκα, οι επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα και στις αξίες των ακινήτων, οι άγνωστες εν πολλοίς συνέπειες στη βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα όταν απειλούνται σημαντικοί βιότοποι, μας προβληματίζει έντονα.

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής υφίστανται, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη μετατροπή του νησιού σε ένα απέραντο Βιομηχανικό Αιολικό Πάρκο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυθηραϊκών Μελετών

Η Πρόεδρος

Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη

Ομ. Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου