Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

ΒΑΤΙΚΑ.ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ στο σπίτι της Παναγιάς μας, στην Παναγία την Παραδεισιώτισσα!

O Αύγουστος είναι πάντα για όλους μας ο μήνας της Παναγιάς, μήνας ‘ψυχικής ανασκαφής’ και δοξολογίας του Θεού. Δύσκολο το έργο της αρχαιολογικής σκαπάνης αλλά δυσκολότερο αυτό της ψυχικής σκαπάνης, για το σκάψιμο της ψυχής μας και την αναζήτηση της ανθρωπιάς μας
Από 1η μέχρι 15 Αυγούστου, η Παναγιά η Παραδεισιώτισσα, μετατρέπεται σε μια μοναστική κοινότητα, σε μικρό χωριό, χάρη στο έθιμο του Δεκαπεντισμού, μια ελάχιστη τιμή στην Υπεραγία Θεοτόκο, στη Μητέρα που σκεπάζει πάντα με την αγάπη και την προστασία Της τούτο τον ευλογημένο τόπο.
Καθένας νιώθει τον πλούτο και την ευδαιμονία που του χαρίζει απλόχερα μέσω όλων των αισθήσεων τούτος ο τόπος, ώστε να του φαίνονται ευτελείς οι υλικές απολαύσεις. Σε καλεί η φύση προσκυνητή να απολαύσεις τούτο το μοναδικό πλούτο, δώρο του Δημιουργού στο δημιούργημά του:
-τις ευωδιές του βουνού από τα βότανα, τα λουλούδια, καθώς η πρωινή πάχνη φυλακίζει το άρωμά τους,
-τα χρώματα της ανατολής και της δύσης του ήλιου που φωτίζουν τα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και της ανοίγουν μονοπάτια για να ανακαλύψει τα μυστήρια και τα μυστικά της φύσης, χαραμάδες προς τη σοφία του σύμπαντος,
-την πανδαισία των ήχων από το βουητό του αέρα που μάχεται με τη θάλασσα και το βουνό, από τις καντάδες του τζίτζικα στις ακτίνες του ήλιου και τις ατέλειωτες συζητήσεις του τριζονιού με τα αστέρια,
- την ομορφιά που έχουν τα πλάσματα του Θεού που συμβιώνουν αρμονικά στον άγονο τούτο τόπο…
Όλα τούτα και χιλιάδες άλλα κάνουν την ψυχή πάνω στο Παραδείσι να αναζητά το Θεό, να θέλει να γίνει μέτοχος του θεϊκού μυστηρίου, ψηφίδα στο ψηφιδωτό του πλάστη Δημιουργού, θυμίαμα και φλόγα δοξολογίας στο Θεό της αγάπης. «Κι αν όλα σε απογοητέψουν και όλοι σε απορρίψουν, τούτο να ξέρεις: η αγκαλιά του Θεού είναι πάντα ανοικτή και γεμάτη αγάπη για σένα».
Η ψυχή, από τη φύση της αναζητά τα ύψη του ουρανού, την άκρα λιτότητα, την απελευθέρωση από τα δεσμά του υλικού παράδεισου, το πέταγμα προς τα ουράνια. Και το Παραδείσι σου δίνει αυτή την αίσθηση, την αιώρηση μεταξύ ουρανού και γης.
Μην αφήσουμε το έθιμο τούτο του Δεκαπεντισμού να χαθεί. Κι αν δεν μπορείτε, ελάτε να απολαύσετε τη Λειτουργία, τον εσπερινό ή τις παρακλήσεις. Δοκιμάστε τούτη την εμπειρία και αν απογοητευτείτε, βάλτε τα μαζί μου, που έμαθα να βλέπω τα πάντα με τα μάτια της ψυχής, που έχουν αρχίσει και μεγαλώνουν.
ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ στο σπίτι της Παναγιάς μας, στην Παναγία την Παραδεισιώτισσα!

 π.Παναγιώτης Αρώνης








ΦΡΑΤΣΙΑ.Το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ του καλοκαιριού στην ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ του νησιού !!!





 Λίγα λόγια για την ιστορία ...

Η γεωργοκτηνοτροφική έκθεση στα Φράτσια, είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1962 στο χωριό Φράτσια στα Κύθηρα,και
διακόπηκε στα χρόνια της δικτατορίας.
Το θέμα της έκθεσης είναι η αγροτική ζωή των Κυθήρων και παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς του νησιού, να εκθέτουν και να πωλούν τα προϊόντα τους. 
Η έκθεση γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο μετά από τη εορτή της Παναγίας, το δεκαπενταύγουστο. 
Ακολουθεί μεγάλη χοροεσπερίδα με την τοπική ορχήστρα των Κυθήρων και το χορευτικό συγκρότημα Φρατσίων, με τις παραδοσιακές στολές «σπαλέτα» και παρουσιάζει τοπικούς χορούς. Διοργανωτής της εκδήλωσης αυτής είναι ο δραστήριος  Εξωραϊστικός Σύλλογος Φρατσίων.
Ψυχή της διοργάνωσης η κυρία Αγγελική Κασιμάτη που της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια,όπως και σε όλους τους συνδιοργανοτές που προσφέρουν μέσα από την εθελοντική τους εργασία από μέρες πριν,ώστε να στηθεί και να λάβει χώρα με επιτυχία το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός των Κυθήρων !!! 
Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Κυθήρων.

 Η 35η Γεωργοκτηνοτροφική Έκθεση Φρατσίων.
 Έτσι και φέτος το υπέροχο Σαββατόβραδο  17/08/19 στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο, ανακαινισμένη κεντρική πλατεία του χωριού,πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία.
Μετά τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες από τους διοργανωτές της έκθεσης (θα ακολουθήσει αναλυτικό video) άρχισε το γλέντι με τους παραδοσιακούς χορούς των Κυθήρων,και συνεχίστηκε μέχρι το πρωί με πάρα πολύ κέφι. 
Τα σχόλια των επισκεπτών ήταν τα καλύτερα .
Θα ακολουθήσει video !!! 
Χορηγός Επικοινωνίας για άλλη μια φορά ήταν ο ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ