Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων προειδοποιεί για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε νησίδες των Δωδεκανήσων


 Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωση προειδοποιεί για τους κινδύνους της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε 11 νησίδες των Δωδεκανήσων.

 

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος καταστροφής αρχαιοτήτων και εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια» σε μικρές νησίδες της Δωδεκανήσου.

«Μολονότι η παραγωγή ενέργειας με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους είναι απολύτως απαραίτητη στην περίοδο που ζούμε, η εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων αφήνει δυστυχώς ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω των μεγάλων επεμβάσεων που απαιτεί το έντονο ανάγλυφο στις περιοχές όπου αυτά χωροθετούνται αλλά και του μεγάλου όγκου των ανεμογεννητριών», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

 

«Το φαραωνικό έργο της βιομηχανικής εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε 14 νησίδες της Δωδεκανήσου, τμήμα του οποίου αποτελεί το αιτούμενο από την εταιρεία "Κυκλαδικά Μελτέμια", περιλαμβάνει την εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών σε 14 προστατευόμενες νησίδες της Δωδεκανήσου, για την οποία θα απαιτηθούν 71 χλμ. δρόμων, 14 λιμενικά έργα, 14 ελικοδρόμια, δεκάδες βοηθητικές εγκαταστάσεις και εκτενείς εκβραχισμοί.

 

Όχι μόνο δεν συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά προκαλεί τελικά το ίδιο περιβαλλοντική καταστροφή, όπως αναφέρεται στην τεκμηριωμένη απορριπτική έκθεση της Ορνιθολογικής Εταιρείας και την αρνητική γνωμοδότηση που ήδη έχει δοθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», συνεχίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

«Ορατός ο κίνδυνος καταστροφής αρχαιοτήτων»

 

Παράλληλα προειδοποιούν ότι η εγκατάσταση θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον των νησίδων, στη βιοποικιλότητα και «στα ανέγγιχτα ως τώρα αρχαιολογικά κατάλοιπα τα οποία εντόπισαν η ΕφΑ Δωδεκανήσου, η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων: ορατά μνημεία, αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και πληθώρα επιφανειακών κινητών ευρημάτων από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τους βυζαντινούς χρόνους, ενάλια μνημεία αλλά και αρχιτεκτονικά σύνολα της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

 

Η βιομηχανική κλίμακα των αιτούμενων αιολικών πάρκων, που αυξάνει δραματικά και την κλίμακα των επεμβάσεων, θα οδηγήσει στη δραματική αλλοίωση και βλάβη του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στις νησίδες Λέβιθα, Κίναρο και Μεγάλο Λιάδι του πολυνήσου της Λέρου, Παχειά, Περγούσα και Κανδελιούσσα της μικρής πολυνησίας της Νισύρου και Οφιδούσσα, Κουνούπους, Σύρνα, Μεσονήσι και Πλακίδα του Δήμου Αστυπάλαιας με ορατό τον κίνδυνο βλάβης ή και καταστροφής των αρχαιότητων και των καταλοίπων πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζουν ακόμη στην ανακοίνωσή τους.

 

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν ότι η έγκριση της αιτούμενης εγκατάστασης οκτώ ανεμογεννητριών στη νησίδα Περγούσα, κηρυγμένη στο σύνολό της ως αρχαιολογικού χώρου, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τους γνωστούς δύο ελληνιστικούς πύργους με τους περιβόλους τους, που διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, μαζί με το αρχαίο λατομείο από το οποίο εξορύχθη το υλικό κατασκευής τους, αλλά και άγνωστα έως σήμερα ίχνη κατοίκησης της 4ης και των αρχών της 3ης χιλιετίας π.Χ., οικιστικά κατάλοιπα που ανάγονται από τους κλασικούς χρόνους (5ος/4ος αι. π.Χ.) έως και τους υστερορωμαϊκούς χρόνους καθώς και σημαντικά ελληνιστικά /ρωμαϊκά ταφικά συγκροτήματα.

 

Επίσης, προειδοποιούν οι αρχαιολόγοι, με πλήρη καταστροφή απειλούνται οι προϊστορικοί οικισμοί (με ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα καθώς και πλήθος επιφανειακών ευρημάτων) που εντοπιστηκαν πρόσφατα στις νησίδες Κανδελιούσσα, Λέβιθα, Μεσονήσι και Πλακίδα.

 

«Στα Λέβιθα, όπου η αίτηση προβλέπει την εγκατάσταση 30 ανεμογεννητριών, έχει ερευνηθεί μέρος του ανατολικότερου και κεντρικού μόνον τμήματος της νησίδας, παρόλο που οι εγκαταστάσεις χωροθετούνται σε όλη την έκταση του μικρού νησιού. Στο τμήμα που πραγματοποιήθηκε αυτοψία, έχουν έως σήμερα εντοπισθεί, εκτός από τα ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα της 4ης-3ης χιλιετίας π.Χ., η αρχαία ακρόπολη της αρχαίας Λεβίνθου, σε εντυπωσιακή κατάσταση διατήρησης με τον ψευδοϊσόδομο ελληνιστικό πύργο και άλλα προσκτίσματα, εκτεταμένος αρχαίος οικισμός στο κέντρο του νησιού, με αλλεπάλληλες φάσεις κατοίκησης, από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τους βυζαντινούς χρόνους, καθώς και τα εντοπισθέντα -άγνωστα έως τώρα- σπήλαια», τονίζουν.

 

Στην Κίναρο, συνεχίζουν οι αρχαιολόγοι, η αίτηση για 14 ανεμογεννήτριες θέτει σε κίνδυνο τον γνωστό αρχαίο πύργο της νησίδας, τα κατάλοιπα βυζαντινής εκκλησίας με τα προσκτίσματά της, τα ψηφιδωτά και τους αρχαίους τοίχους, αλλά και τα νεότερα μνημεία, όπως ο παραδοσιακός οικισμός και ο ανεμόμυλος, ενώ στο Μεγάλο Λιάδι, το τελευταίο νησάκι του πανάρχαιου δρόμου από τη Λέρο προς την Αμοργό και τις υπόλοιπες μεγάλες και μικρές Κυκλάδες, κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν ή και εξαφανιστούν, ανάμεσα σε άλλες εγκαταστάσεις, αλλά και ίχνη από εγκαταστάσεις των προϊστορικών χρόνων αλλά και του 5ου/ 4ου αι. π.Χ.

 

«Να μην εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ»

 

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, επειδή δεν έγινε δυνατό να εξαντληθεί η έρευνα πεδίου σε όλες τις περιοχές επεμβάσεων στις έντεκα νησίδες -και ιδίως στις μεγαλύτερες από αυτές, όπως η Σύρνα, τα Λέβιθα και η Κίναρος- «είναι δεδομένο ότι οι αρχαιότητες που απειλούνται με καταστροφή μαζί με το άμεσό τους φυσικό περιβάλλον, το οποίο προστατεύεται ως αναπόσπαστό τμήμα των μνημείων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/02, θα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο εκτεταμένες».

 

Οι αρχαιολόγοι ζητούν να μην εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ πριν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και επιφανειακές έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών και η πλήρης αρχαιολογική τεκμηρίωση. Επίσης, εκφράζουν την αγωνία τους για «την εν γένει άναρχη και χωρίς κεντρικό σχεδιασμό τμηματική αδειοδότηση αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας, χωρίς μελέτες αναγκαιότητας και βιωσιμότητας, που θέτουν σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τις αρχαιότητες και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, το περιβάλλον μνημείων αλλά και το φυσικό περιβάλλον».

 

Τέλος, καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε σαφή κεντρικό σχεδιασμό χωροθέτησης αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και συνολικά ΑΠΕ σε όλη την επικράτεια, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της χώρας σε ενέργεια, με αυστηρά κριτήρια τήρησης της νομοθεσίας, αρχαιολογικής, περιβαλλοντικής και κάθε προστατευόμενου δημόσιου αγαθού.

ΠΗΓΗ https://m.lifo.gr/

 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΥΡΙΑΝΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΩΡΑΣ

 ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΙΓ' ΛΟΥΚΑ 29-11-2020 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΧΩΡΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΙΕΡΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ 
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ.  

ΕΛ.ΑΣ:Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής



Εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής

Συνελήφθησαν (14) άτομα και αναζητούνται (8) συνεργοί τους

Κατασχέθηκαν πάνω από (10) κιλά κάνναβης, ποσότητα κοκαΐνης, ζυγαριές ακριβείας, (39.060) ευρώ, περίστροφο, όπλο κρότου κ.α.

Xρησιμοποιώντας ως βάση το Άλσος Φιλαδέλφειας και σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι διακινούσαν ναρκωτικά στις περιοχές αυτές και στο κέντρο της Αθήνας

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελές εγκληματικό δίκτυο εμπορίας ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε χθεσινή οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν (14) μέλη του εγκληματικού δικτύου, μεταξύ των οποίων και τα (2) αρχηγικά, ενώ αναζητούνται τουλάχιστον (8) συνεργοί τους.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων χρησιμοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές πράξεις, σχηματίστηκε το προφίλ ( crime profile ) του καθενός, ενώ προέκυψαν οι μεταξύ τους διασυνδέσεις, η ιεραρχία, οι διακριτοί τους ρόλοι.

Όπως προέκυψε το εγκληματικό δίκτυο ήταν δομημένο και λειτουργούσε με τη μορφή (2) υποομάδων. Ο αρχηγός της πρώτης υποομάδας είχε άμεση συνεργασία με τον αρχηγό της δεύτερης, ο οποίος του προμήθευε ναρκωτικές ουσίες, προερχόμενες είτε από την περιοχή των Εξαρχείων είτε από την Αλβανία.

Η πρώτη υποομάδα (8μελής), χρησιμοποιώντας ως «βάση» σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι, διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή και στο κέντρο της Αθήνας. Η δεύτερη υποομάδα (6μελής), χρησιμοποιώντας ως «βάση» το Άλσος Φιλαδέλφειας, διακινούσε ναρκωτικά στην ευρύτερη περιοχή και στο κέντρο της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν τουλάχιστον (850) συναλλαγές ναρκωτικών ουσιών, πολλές από τις οποίες εντός του ως άνω σχολικού συγκροτήματος.

Επιπλέον τα μέλη του εγκληματικού δικτύου :

  • πραγματοποιούσαν ελέγχους ποιότητας πριν αγοράσουν τα ναρκωτικά, για να αποφύγουν ενδεχόμενη δυσαρέσκεια των «πελατών» τους,
  • αποθήκευαν προσωρινά τα ναρκωτικά σε δημόσιους χώρους, όπως πάρκα και πλατείες, ώστε να δυσχεραίνεται η οποιαδήποτε συσχέτιση των μελών της οργάνωσης με την κατοχή τους,
  • πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διακίνηση των ναρκωτικών, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα αντιπαρακολούθησης,
  • στις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, ενώ
  • τα κέρδη που αποκόμιζαν, μεταφέρονταν είτε με τη φυσική παρουσία τους είτε μέσω καταστημάτων ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, με τη συνδρομή αστυνομικών Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), στις οικίες των μελών της οργάνωσης, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • περισσότερα από (10) κιλά κάνναβη,
  • (172) γραμμάρια κοκαΐνη,
  • (7) ζυγαριές ακριβείας,
  • περίστροφο και πιστόλι κρότου,
  • (39.060) ευρώ,
  • (5) οχήματα, (6) μοτοσικλέτες και (36) κινητά τηλέφωνα.

Το παράνομο οικονομικό όφελος του εγκληματικού δικτύου ανέρχεται σε τουλάχιστον (309.000) ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος των μελών της οργάνωσης, έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ναρκωτικών και έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης και κάθειρξης.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.




ΜΑΝΗ:Νεκρός 49χρονος από σύγκρουση δικύκλου με ζώο

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Στις 27.11.2020 το βράδυ, στο 62ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης Μεσσηνίας, Ι.Χ. δίκυκλο, που οδηγούσε 49χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε με ζώο, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 49χρονου. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης.

https://notospress.gr/

ΚΥΘΗΡΑ:1924 ΖΩΗΛΑΤΟ ΚΑΡΟ ΜΑΛΛΟΝ Η ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ( ΝΟΤΟΜΗΝΑ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ

ΑΡΧΕΙΟ ΚΟΣΜΑ Δ. ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΥ

Το ζωήλατο κάρο ήταν ένα μεταφορικό μέσον,που έφερε κι αυτό ένα μεγάλο βάρος του μεταφορικού έργου για πολλούς αιώνες.

Εδώ μια σπάνια φωτογραφία με ένα φορτωμένο μαθητές,στα 1924.

Πρόκειται μάλλον για την ταχυδρομική άμαξα του Μηνά Πανάρετου (Νοτομηνά) από τον Ποταμό

ΠΗΓΗ ημερολόγιο του Κυθηραικού Συνδέσμου Αθηνών 1999

Το 2021 είναι έτος εορτασμού του «χρυσού Ιωβηλαίο» του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του αερολιμένα, από την ιστορική πρώτη πτήση


Απευθύνομαι σε ανθρώπους που έχουν το προνόμιο να διαθέτουν κώδικες επικοινωνίας με τους κατοίκους αυτού του ευλογημένου νησιού και μάλιστα με την άποψη τους να είναι σεβαστή στην πλειονότητα των Κυθηρίων, ασφαλώς καθένας με το ακροατήριο του ή τους αναγνώστες του.

 

Απευθύνω λοιπόν κάλεσμα σε όλους εσάς τους σημαντικούς, που μπορείτε να ενημερώσετε και να ευαισθητοποιήσετε τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Κυθήρων, έτσι ώστε τις δύσκολες αυτές μέρες να στρέψουν την προσοχή και το ενδιαφέρον τους, σε κάτι αισιόδοξο που φέρνει ο νέος χρόνος που σε λίγο θα υποδεχθούμε, πέρα από την προσδοκία όλων για το τέλος της πανδημίας.

 

Το 2021 είναι έτος εορτασμού του «χρυσού Ιωβηλαίο» του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων, τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του αερολιμένα, από την ιστορική πρώτη πτήση της 20ης Δεκεμβρίου του 1971. Μετά την ανάγνωση της συνοδευτικής επιστολής και την κοινοποίηση των ενημερωτικών αφισών στο μέσον σας, παρακαλώ για την διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων, για την καλύτερη οργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων και δρώμενων μέσα στο επετειακό έτος, για το καλό του νησιού. Παρεμφερή επιστολή απεύθυνα στον κ. Δήμαρχο Κυθήρων και στον κ. Διοικητή ΥΠΑ, ζητώντας την συμβολή τους στην όλη προσπάθεια, χάρις και στην ιδιαιτέρου κύρους παρουσία τους.

 

                    Με εκτίμηση

 

         Stavros IPaizanos

                Airport Manager

 

          logo

    

Hellenic Civil Aviation Authority

    National Airport of KYTHIRA

       "Alexandros Ar. Onassis"

 

Tel:  +30 2736033297

Fax: +30 2736038039

Mob: +30 6979169019, 6945124723

E:mail : kakth@hcaa.gr 













Σχόλιο Σελίδας:
Είστε ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΣ κύριε Αερολιμενάρχα !!!
Κύριε Παιζάνο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!
Σαν τοπικό ΜΜΕ θα είμαστε στην διάθεση σας και τώρα για την προβολή και την ενημέρωση του κοινού μας σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός ,αλλά και πάντα σε ότι μας χρειαστείτε.

 Σας ευχαριστούμε πολύ για την τιμή.
ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Συνέχεια ενημέρωσης για εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο στη Νεάπολη Βοιών την 11/11/2020

 


Συνέχεια ενημέρωσης:
Αναφορικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς την 11/11/2020 στο αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο “AL HANI” σημαίας Τόγκο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Ελαφονήσου, με επιβαίνοντες δεκατέσσερις (14) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος, απέπλευσε μεσημβρινές ώρες σήμερα το Ρ/Κ «Χ. ΓΕΜΙΤΖΟΓΛΟΥ» Ν.Π. 12514 με ρυμουλκούμενο το ανωτέρω πλοίο με προορισμό το Πέραμα Πειραιά.

Σπ. Σπυρίδων: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην αυτοδιοίκηση θα εξαλείψει την γραφειοκρατία και θα ενισχύσει την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα

 


Σπ. Σπυρίδων: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην αυτοδιοίκηση θα εξαλείψει την γραφειοκρατία και θα ενισχύσει την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα

Στην σημασία να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει μία ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών αναφέρθηκε ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Μιλώντας στο 3ο Digital Dialogue, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Regional Growth Conference με θέμα «Περιφερειακή Ελλάδα και Ταμείο Ανάκαμψης», ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕΤΑΑ, επισημαίνοντας ότι είναι ο τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος κυρίως των δήμων, αλλά και των Περιφερειών.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η ΕΕΤΑΑ θα συγκροτήσει μια μεγάλη τεχνική υπηρεσία και δύο μητρώα μηχανικών για να στηρίξει τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες.

Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού στην αυτοδιοίκηση. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που στο κράτος είναι ορατός, έχει ξεκινήσει να  εφαρμόζεται και στην αυτοδιοίκηση. Σε λίγο θα γίνει εμφανής τόσο στη λειτουργία των εσωτερικών  δομών των Περιφερειών και Δήμων όσο και στις συναλλαγές του πολίτη μαζί τους», ανέφερε ο Σπύρος Σπυρίδων.

Στην ίδια συζήτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης περιέγραψε το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και ιδίως για τις μικρομεσαίες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτίμησε πως οι πόροι του θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην πανδημία. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις και ότι ένας βασικός πυλώνας για την απορρόφηση των πόρων θα είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τόνισε ακόμα πως με την σωστή αξιοποίηση αυτών των πόρων μπορεί να τεθούν οι Περιφέρειες σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, καθώς θα κατευθυνθούν σε αυτές πολλοί σημαντικοί πόροι και θα αυξηθεί και το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο ίδιο συνέδριο επισήμανε ότι «τα λύματα μάς δείχνουν ότι θα έχουμε αρκετά σημαντική πτώση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα και άρα, με καθυστέρηση 10 ημερών, αυτή η αποκλιμάκωση θα είναι φανερή και στα νοσοκομεία μας, με αποσυμφόρηση των ΜΕΘ».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Περιφερειών, είπε πως έχουν αποδείξει ότι είναι φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας και ταυτόχρονα ότι αποτελούν τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα.

Τέλος, ο Nicola De Michelis, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη, χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα σημαντικούς και σημείωσε: Υπάρχουν 9 δισ. ευρώ από την παρούσα προγραμματική περίοδο που δεν έχουν απορροφηθεί ακόμα.

Αποτυπώνοντας το πλαίσιο που επικεντρώνεται η Κομισιόν, είπε πως εστιάζει στην πράσινη ατζέντα και στην ψηφιοποίηση. «Η πανδημία έδειξε ότι απαιτούνται επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. Αυτά τα δύο στοιχεία θέλουμε να δούμε και στο σχέδιο Ανάκαμψης και στο ταμείο Συνοχής».

ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ: rapid tests στους κατοίκους του νησιού.

 


ΔΗΜAΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:

 
Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων "Τριφύλλειο" βρίσκονται από χθες το βράδυ στα Αντικύθηρα και πραγματοποιούν rapid tests στους κατοίκους του νησιού.
Ο Δήμος μας προμηθεύτηκε πριν λίγες ημέρες 1000 rapid tests, μέσω της έκτακτης χρηματοδότησης από το ΥΠΕΣ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Στην αποστολή συμμετέχουν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κατσανεβάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυθήρων Κώστας Καψάλης και η Προϊσταμένη Νοσηλευτικού Τμήματος του Νοσοκομείου Κυθήρων Γιώτα Μούμου.
Τα εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής (ΙΧ και 3 άτομα) είναι προσφορά της εταιρείας ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε. με το πλοίο AQUA JEWEL.
Βρισκόμαστε κοντά στους ακρίτες μας, με έργα και πράξεις.




 

Κατσίγαρος: Τοξικό απόβλητο ή πόρος;

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο κατσίγαρος είναι το βασικό υποπροϊόν που εξάγεται από τα ελαιοτριβεία αλλά που για πολλά χρόνια θεωρείτο «τοξικό» και ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Κι αυτό γιατί ο κατσίγαρος περιέχει ουσίες, τις πολυφαινόλες, που όταν πέφτουν στο νερό δεσμεύουν οξυγόνο και το στερούν από τους ζωντανούς οργανισμούς. Ως εκ τούτου, είναι απαγορευμένη η απευθείας διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείου στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο και υπάρχει αυστηρή νομοθεσία για την ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείων στους φυσικούς αποδέκτες.

Του Σταύρου Αραχωβίτη

Βουλευτή Ν. Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ

Συντονιστής ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Εντούτοις, σήμερα, ο κατσίγαρος δε θα πρέπει να θεωρείται πλέον τοξικό απόβλητο αλλά πολύτιμος «πόρος», πλούσιος σε κάλιο, άζωτο, φωσφόρο, οργανική ουσία αλλά και νερό.

Με το νομοθετικό πλαίσιο του Δεκεμβρίου του 2016 και την τροποποίησή του τον Δεκέμβριο του 2017, τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων (ο κατσίγαρος δηλαδή), μπορούν πλέον να αξιοποιούνται για την υδρολίπανση ελαιώνων, όπως γίνεται και σε άλλες ελαιοπαραγωγές ευρωπαϊκές χώρες. Η χρήση δε αυτή, έχει ήδη μελετηθεί διεξοδικά σε ερευνητικό επίπεδο και στη χώρα μας.

Με τη δυνατότατα αξιοποίησής του για την λίπανση του ελαιώνα, εξοικονομούνται χρήματα για τον παραγωγό και δίνεται διέξοδος στο πρόβλημα διάθεσης του κατσίγαρου που αντιμετώπιζαν τα ελαιουργεία. Έτσι, οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να κερδίσουν χρήματα από την υδρολίπανση, που θα έδιναν για λιπάσματα.

Στη χώρα μας, λειτουργούν χιλιάδες μονάδες μικρής και μεσαίας δυναμικότητας για την επεξεργασία του καρπού της ελιάς λόγω της πολύ μεγάλης επέκτασης της καλλιέργειας της ελιάς. Αυτές οι μονάδες έχουν δυο σημαντικά εργαλεία για την υλοποίηση της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων κι όχι μόνον.

  • Τις δράσεις 4.2.1. και 4.2.2 του υπομέτρου 4.2 «Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» αλλά και μέσω των προγραμμάτων Leader του ΠΑΑ 2014- 2020 του ΥΠΑΑΤ. Μέσω αυτών μπορούν να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό της μονάδας τους (αντικατάσταση ή/και συμπλήρωση μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως είναι η επέκταση δυναμικότητας ενεργών και ανενεργών μονάδων) αλλά και σε αγορά καινούργιων οχημάτων, όπως βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς ελαιοπυρήνα και υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων και διασποράς τους σε γεωργική γη.
  • Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μέσω της δράσης «Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιομηχανίας» συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει σύντομα την ευκαιρία, να δημιουργηθεί κεντρική μονάδα διαχείρισης υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων σε επίπεδο Δήμου, Νομού ή Περιφέρειας.

Ένα υποπροϊόν λοιπόν που μέχρι πρότινος θεωρείτο τοξικό, γίνεται πολλαπλά ευεργετικό, αλλάζοντας χρήση με μικρό κόστος για τα ελαιοτριβεία και σχετικά απλή, τεχνικά, επένδυση.

Η νέα διαχειριστική αλλά και αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στο παράδειγμα του κατσίγαρου, παράλληλα με τα κατάλληλα εργαλεία, είναι για τη χώρα μας ένα πρωτοπόρο παράδειγμα της πολλά υποσχόμενης «κυκλικής οικονομίας», που μάλιστα έρχεται από τον αγροτικό χώρο.

 eforigi.com.gr

Χιλιάδες κατ’ επάγγελμα αγρότες εκτός αποζημιώσεων λόγω υπαιτιότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ!

 


 Πολλές χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες (που ασχολούνται και με την ελαιοκαλλιέργεια) που μένουν εκτός των αποζημιώσεων λόγω κορωνοιου, βλέποντας τα χρήματα που δικαιούνται από το κονδύλι των 126 εκ. ευρώ να απομακρύνεται, με υπαιτιότητα του συστήματος.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το newshub.gr αποκλειστικά, κατ΄επάγγελμα αγρότες είναι αποκλεισμένοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είναι δεδομένο πως όσοι έχουν ελιές και είναι κατ΄επάγγελμα αγρότες. Η λογική του κορωνοεπιδόματος είναι πως ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης πρέπει να αποζημιωθεί γιατί δεν έχει λάβει από πουθενά αλλού εισόδημα, όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος.

Το πρόβλημα όμως σε σχέση με τους αγρότες οι οποίοι επειδή τους έχει πετάξει το Μητρώο έξω δεν αναγνωρίζονται από το σύστημα ως δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Τι έχει γίνει

Το Μητρώο ενημερώνεται από το ΟΣΔΕ κάθε χρόνο. Είναι υποχρεωμένος ο κάθε παραγωγός να τσεκάρει και να βλέπει αν είναι δηλωμένος κάθε χρόνο ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αν από λάθος ή για κάποιο λόγο δε φαίνεται στο σύστημα. Όσοι δεν τα είχαν τσεκάρει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία (περίπου στα τέλη του Σεπτέμβρη, πιθανότατα), μένουν εκτός.

«Τσέκαρα τα στοιχεία μου στα μέσα του Οκτώβρη. Πήγα έπειτα στο ΚΕΠΠΥΕΛ και πήρα το χαρτί 16 του μήνα. Και φαίνομαι τώρα στο Μητρώο Αγροτών κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το θέμα είναι ότι το σύστημα δε με αφήνει να κάνω τη δήλωση! Και σαν εμένα είναι πάρα πολλοί. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τραβήξει από το σύστημα όσα στοιχεία υπήρχαν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Και από εκεί και πέρα δεν έχει ενημερωθεί τίποτα.

Για να κάνεις τη δήλωση, πρέπει να έχει τσεκαριστεί το σημείο στο Ε1, που συνεπάγεται με τον κωδικό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», επισημαίνει αγρότης στο newshub.gr.

Οι λογιστές

Όπως είναι λογικό οι αγρότες που εντόπισαν το πρόβλημα απευθύνθηκαν στους λογιστές τους. Όμως και εκείνοι δεν κατάφεραν τίποτα, αφού το σύστημα έχει κλειδώσει και είναι ανενημέρωτο! Οι λογιστές των συγκεκριμένων αγροτών, όσο κι αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν τίποτα, μιας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ – όπως επισημάνθηκε παραπάνω – έχει «κλειδώσει» το σύστημα.

Το χειρότερο απ ΄όλα είναι ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του συστήματος ή ενημέρωση του δεν προβλέπεται όπως έχει ειπωθεί στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Είναι απορίας άξιον γιατί δεν προχωρούν στην ενημέρωση του συστήματος. Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει τραβήξει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στοιχεία από το σύστημα!», σημειώνει ένας ακόμη αγανακτισμένος αγρότης.


To θέμα στη Βουλή

To θέμα έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Ανδριανού που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη με θέμα την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος που ανέκυψε με την υποβολή αιτήσεων για την προσωρινή στήριξη σε αγρότες.



Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: 

«Όπως ενημερώθηκα από αγρότες στην Αργολίδα, έχει παρουσιαστεί πρόβλημα στην υποβολή αιτήσεων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά την ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 « Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 » για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €, του οποίου η προθεσμία λήγει κανονικά σήμερα, 27/11/2020. 

Συγκεκριμένα, πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαπίστωσαν ότι ενώ πληρούν τα κριτήρια ένταξης, απορρίπτονται βάσει της αιρεσιμότητας να είναι γραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών έως τις 31/8/2020. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι αγρότες αυτοί είχαν απενταχθεί από το Μητρώο χωρίς να το έχουν διαπιστώσει, αλλά και χωρίς να ενημερωθούν σχετικά, ενώ από την στιγμή που ενημερώθηκαν προέβησαν αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες για την επανένταξή τους. 

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος, προτείνεται η ολιγοήμερη παράταση της υποβολής των αιτήσεων έως τις 3/12/2020 και η τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης στο μητρώο αγροτών, για παράδειγμα μέχρι την προτελευταία μέρα της καταληκτικής ημερομηνίας δηλαδή τις 2/12/2020. 

Κατόπιν αυτού, 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ: 

1. Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος με την υποβολή αιτήσεων για την προσωρινή στήριξη σε αγρότες». 

 argolikeseidhseis.gr