Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Παράταση συμβάσεων καθαριότητας: Δήμος αρνείται να εφαρμόσει το νόμο

Δεν εφαρμόζει τη ρύθμιση Βερναρδάκη για την παράταση συμβάσεων καθαριότητας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 21 Οκτωβρίου 2016, ο δήμος Κυθήρων. Αυτό καταγγέλλουν στην aftodioikisi.gr οι τρεις εργαζόμενοι (οδηγοί στον τομέα καθαριότητας) που αναμένουν να συνεχίσουν να εργάζονται.  Ωστόσο, η δημοτική Αρχή Κυθήρων επικαλείται οικονομική στενότητα («Δεν έχουμε να σας πληρώσουμε», είναι η απάντηση, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι) και δεν προχωρά στην παράταση των συμβάσεών τους.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη ο οποίος είχε προεξοφλήσει αύξηση δημοτικών τελών στην περίπτωση που παρατείνονταν οι συμβάσεις, ενώ στη συνέχεια μετά από πρόταση του δημάρχου Κατερίνης και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Σάββα Χιονίδη είχε αποφασιστεί να διερευνηθεί η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής κατά του νόμου. Ωστόσο, μετά από τις αντιδράσεις που υπήρξαν λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, δεν μπήκε καν στο ψήφισμα του Συνεδρίου.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, υπάρχουν δήμοι, όπως αυτός της Κω, που προχώρησε σε αύξηση δημοτικών τελών, ενώ τώρα ο δήμος Κυθήρων αρνείται να προσλάβει τους εργαζόμενους επικαλούμενος έλλειψη κονδυλίων.
 http://www.aftodioikisi.gr/

Ωράριο λειτουργίας ουρολογικού ιατρείο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

O γιατρός Ουρολόγος 

 
κύριος Αθανάσιος Λουντρούδης θα βρίσκεται και πάλι στο

 
νησί μας και θα εξετάζει στο νέο ιατρείο του δίπλα απο το

 
 ιατρείο του οφθαλμίατρου κυρίου Τριαντάφυλου στο Λιβάδι

 
Κυθήρων,ΑΠΟ 12/12 - 13/12/ 2016 Τηλέφωνο επικοινωνίας

 
για ραντεβού 6972921099--2102633228.
 
 ΔΕΥΤΕΡΑ            12.30-15.00 & 17.30-20.30
 ΤΡΙΤΗ                 09.30-12.00 
 tel  210-2633228       6972921099

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ !

Μια Παράκληση.
Το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλάκια στον τόπο μας όπου τα φροντίζουν εθελοντές ,έχει ανάγκη την στήριξη μας. Όποιος μπορεί και θέλει να διαθέσει ένα σακί τροφή για τα αδεσποτάκια θα είμαστε ευγνώμονες. Καλοί μου φίλοι σκεφτείτε ότι αυτά τα ζωάκια θα ήταν στον δρόμο αν δεν υπήρχε το καταφύγιο και η προσφορά αυτών των εθελοντών( δύο άτομα στην ουσία) είναι τεράστια . .Ας βοηθήσουμε τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο . Μην κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στις ανάγκες του. Το γνωρίζω ότι οι εποχές είναι δύσκολες αλλά μπορούμε ακόμα και σε συνεννόηση μα τους κολλητούς μας να διαθέσουμε την αξία ενός καφέ και να προσφέρουμε ένα σακί τροφή. 
Επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6977162634 να έρθουμε να το πάρουμε. Ευχαριστώ πολύ


Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σύλληψη στο Δήμο Μονεμβάσιας.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Συνελήφθη ένα (1) άτομο για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
Συνελήφθη, χθες (5.12.2016) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβάσιας Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, 49χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε -292,5- γραμμάρια λαθραίο καπνό, ο οποίος κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.

Αγία Μόνη, Κύθηρα - φωτό Εμμ. Σοφίου

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ "ΧΡΟΝΗΣ SERVICE"ΒΑΤΙΚΑ

To Συνεργείο Αυτοκινήτων "ΧΡΟΝΗΣ SERVICE" Χρόνης Παναγιώτης Δ. στα Μανωλαριάνικα Αγίων Αποστόλων εύχεται ***ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2017***για όλο τον κόσμο   
*******************************************************

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Έκθεση Τουρισμού Grecka Panorama, και οι παράλληλες εκδηλώσεις που την πλαισίωσαν.


Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρσοβίας PGE Narodowy, το Σάββατο και την Κυριακή 3 και 4 Δεκεμβρίου. 
Πολωνοί και Έλληνες παράγοντες μιλούν για μία από τις πλέον δυναμικές και ολοκληρωμένες παρουσίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη χώρα μας στην Πολωνική πρωτεύουσα. 
Πάνω από 120 έκθετες, Περιφέρειες, Δήμοι, tour operators, ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, έδωσαν δυναμικό παρών και έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της τουριστικής Ελλάδας στο πολωνικό κοινό. 
Περισσότεροι από 7.000 επισκέπτες κατέκλυσαν τους χώρους της έκθεσης, ενημερώθηκαν για προορισμούς και υπηρεσίες, έκλεισαν πακέτα διακοπών, διασκέδασαν και παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γευθούν ελληνικά προϊόντα.
Ο Δήμος Κυθήρων συμμετείχε στην εν λόγω έκθεση με δικό του περίπτερο το οποίο κατακλύστηκε από κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Το ενδιαφέρον υπήρξε μεγάλο καθώς τα Κύθηρα για τους περισσότερους Πολωνούς αποτελεί άγνωστο και γι’ αυτό ελκυστικό προορισμό. 
Το περίπτερο του Δήμου επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πολωνία κ. Ευάγγελος Τσαούσης, με τον επικεφαλής του γραφείου ΟΕΥ Βαρσοβίας κ. Νικόλαο Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, η Προϊσταμένη των Υπηρεσιών Εξωτερικού του ΕΟΤ κα Ιουλία Κουρεμένου, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Ντίνα Νικολάκου και οι Αντιδήμαρχοι Χερσονήσου και Άρτας.
Η παρουσία του Δήμου στην Βαρσοβία στελεχώθηκε από τις Δημοτικές Συμβούλους κες Μαρία Κασιμάτη και Ειρήνη Τραβασάρου καθώς και από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ζαχαρία Σουρή.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η βοήθεια που προσέφερε αφιλοκερδώς ο εκ καταγωγής Κυθήριος κ. Ελευθέριος Μαρούλης τον οποίο ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμά.
Τέλος, ο πάντοτε δυναμικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταλυμάτων της Αγίας Πελαγίας ανέλαβε το κόστος της παρουσίας μεταφράστριας στο περίπτερο του Δήμου, η οποία μαζί με τον κ. Μαρούλη διευκόλυναν σημαντικά την προβολή των Κυθήρων στους Πολωνούς.
Την έκθεση επίσης επισκέφτηκαν και Κυθήριοι επαγγελματίες οι οποίοι ταξίδεψαν στην Βαρσοβία προκειμένου να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις, όπως η κα Βανέσα Ράϊκου, (El Sol Hotel), ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, (Irida Hotel), και ο κ. Δημήτριος Σταθάκης, (www.kythera.gr).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Forum της έκθεσης, το 2015 κατεγράφησαν πάνω από 750.000 αφίξεις Πολωνών στους ελληνικούς προορισμούς, αριθμός τετραπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού αφίξεων του 2009. Η τάση αυτή καταδεικνύει την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά για τον Ελληνικό Τουρισμό η πολωνική αγορά καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν.
Ο Δήμος Κυθήρων με την συνεχή παρουσία του σε τουριστικές εκδηλώσεις επαγγελματιών και κοινού σε όλη την Ευρώπη, τοποθετεί τα Κύθηρα στο χάρτη των τουριστικών προορισμών των Ευρωπαίων, προβάλλοντας ένα νησί με μοναδική φύση που παρέμεινε αγνό, δίνοντας βάση στις ήπιες μορφές τουρισμού οι οποίες μπορούν να το κάνουν τουριστικά επισκέψιμο τουλάχιστον 6 μήνες τον χρόνο.






Άγιος Νικόλαος

Από τους δημοφιλέστερους αγίους του χριστιανικού κόσμου. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 6 Δεκεμβρίου.
Ο Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (σημερινό Γκελεμίς Τουρκίας) από γονείς ευσεβείς και πλούσιους και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (σημερινό Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου και αφοσιώθηκε στο ποιμαντικό του έργο. Έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), όπου διαμορφώθηκε εν πολλοίς το χριστιανικό δόγμα, με την καταδίκη της αίρεσης του Αρείου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο. Στον Άγιο Νικόλαο αποδίδονται και πολλά θαύματα.
Το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων του βρίσκονται σήμερα στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας κι ένα μέρος τους στον ναό του Αγίου Νικολάου στο νησάκι Λίντο της Βενετίας. Η μεταφορά τους στην Ιταλία έγινε επί βυζαντινού αυτοκράτορος Αλεξίου Β' Κομνηνού (1180-1183), όταν τα Μύρα κατακτήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και υπήρχε κίνδυνος να τα καταστρέψουν.
Στην ελληνική λαϊκή παράδοση η εορτή του Αγίου Νικολάου αποτελεί το τέλος του εορταστικού τριημέρου που ονομάζεται «Νικολοβάρβαρα» και είναι ταυτισμένα με το δυνατό κρύο και τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σχετικές οι παροιμίες: «άε Βαρβάρα φύσα, άε Σάββα βρέξον, αε Νικόλα σόντσον (χιόνισε)» (ποντιακή), «Τα Αγιονικολοβάρβαρα ή βρέχει ή χιονίζει» και «Βαρβαρίτσες, Νικολίτσες, όπου να’σαι μέσα να’σαι».
Ο Άγιος Νικόλαος τιμάται ιδιαίτερα σε όλο τον ελληνικό χώρο από τους ανθρώπους της θάλασσας. Είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξειδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, της Σητείας και της Σύρου.
Στον Ρωμαιοκαθολικό Κόσμο ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων. Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) είθισται να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης.

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου 

Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος
εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε
τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια
δια τούτω εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά
τη πτωχεία τα πλούσια.
Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ
σωθήναι τας ψυχάς ημών.

3η ΕΤΗΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΥΘΗΡΑΪΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Την Πέμπτη το απόγευμα στο κτήριο της Οδού Θεμιστοκλέους 5 , στην Ομόνοια, πραγματοποιήθηκε η 3η ετήσια ενημέρωση των Κυθηραϊκών σωματείων της Αττικής σχετικά με την πορεία και την πρόοδο του Δήμου Κυθήρων, από τον Δήμαρχο κ. Ε.Χαρχαλάκη και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Π. Ζαντιώτη.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με μία λεπτομερή αναφορά του Δημάρχου στις εκτελεσθείσες εργασίες εντός του 2016 αλλά και στις αναθέσεις και στα εν εξελίξει δημοτικά έργα. 



Επίσης αναφορά έγινε για την προετοιμασία και την ετοιμότητα μελετών δημοτικών έργων προς εκτέλεση όπως Όχελλες - Κλειστό Γυμναστήριο - Γέφυρα Διακοφτιού - Θέατρο Ποταμού - Μάκρωνας, κ.α.

Στο σημείο αυτό υπήρξε έντονη αναφορά στον καταστρεπτικό για τον σχεδιασμό και εκτέλεση νέο Νόμο 4412, ο οποίος προκαλεί πραγματικό έμφραγμα για όλους τους ΟΤΑ και για τον οποίο έγινε ευρεία αναφορά αλλά και πάνδημη διαμαρτυρία όλων των Δημάρχων στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ο αρνητικός ρόλος του εκάστοτε επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος έχει και την τελική εγκριτική υπευθυνότητα, η οποία πολλάκις υπερβαίνει τα όρια της λογικής και αντιβαίνει ευθέως στο δημόσιο συμφέρον.
Πρόσφατο παράδειγμα η περαιτέρω καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου παιδικής χαράς Κοντολιανίκων.

Ένας ακόμη πρόσθετος παράγων εξακολουθεί να είναι και η δασική υπηρεσία με την τεράστια καθυστέρηση επίλυσης των χρόνιων υπαρχόντων προβλημάτων αλλά και την παντελή σχεδόν αδιαφορία της προώθησης τους και την πλήρη επανάπαυση τους σε στοίβες εκκρεμών σε κάποια γωνιά ενός γραφείου η ίσως στο βάθος κάποιου υπαλληλικού συρταριού, την στιγμή που ο ιδιοκτήτης του προτιμάει την από facebook ενημέρωση του για τα των φίλων του τεκταινόμενα από την διεκπεραίωση κάποιας εκκρεμούς υπόθεσης.......



Έτσι καταλήγουμε σε τελείως ώριμα για πλήρη ανάθεση περιφερειακά (και υψίστης σημασίας, λόγω των καταβαλλομένων σε Ε.Ε. προστίμων) και δη επιδοτούμενα από ΕΣΠΑ έργα, όπως το έργο ΧΥΤΥ Κυθήρων - Αντικυθήρων, να καθυστερούν επειδή απλές εφικτές λύσεις (όπως η αντικατάσταση περιοχής με άλλη ισότιμη προς αναδάσωση), χρειάζονται αμέτρητες διαβουλεύσεις υπογραφές και άχρηστες σφραγίδες και εργατοώρες που αφαιρούνται από τους μισθούς και τις συντάξεις όλων των Ελλήνων, προκειμένου 10~20 οικείοι μουράχαυλοι να διατηρούν τις καρέκλες τους μια και σε όλα τα υπόλοιπα είναι παντελώς άχρηστοι......

Βέβαια τονίσθηκε από τον Δήμαρχο ότι στην παρούσα συγκυρία τα έργα ΕΣΠΑ - Περιφέρειας είναι τα περισσότερα αλλά και τα μεγαλύτερα που έχουν ποτέ συνολικά εγκριθεί για τον Δήμο Κυθήρων. 

Ορισμένα από αυτά είναι έτοιμα να εκκινήσουν {ΧΥΤΥ Κυθήρων-Αντικυθήρων, Μητάτα} και ορισμένα βρίσκονται στο λαβύρινθο της γραφειοκρατίας των εγκρίσεων, αδειών, μελετών και αναθέσεων.

{Σ.Σ. Κάποια στιγμή θα πρέπει η παρούσα κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η αντιπολίτευση δεν βρίσκεται στα έδρανα του εκάστοτε κοινοβουλίου, αλλά στα διάφορα διάσπαρτα μικρά γραφεία υπουργείων, υπηρεσιών, ανεξάρτητων αρχών και οργανώσεων, όπου έχουν επανδρωθεί εδώ και πολλά χρόνια με "εκλεκτούς" κομματοσκυλάδες που έχουν σαν μοναδικό όπλο μια σφραγίδα και ένα στυλό υπογραφής και με αυτά ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις προκαλώντας χάος με το "θάψιμο" έργων" και "υποθέσεων". Και εάν δεν ξεριζωθούν όλα αυτά τα ΠΑΡΑΣΙΤΑ του ελληνικού λαού, και ίσως και πιθανούς τουςσίγουρους ψηφοφόρους, δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία ανάπτυξη και πρόοδος για μια καλύτερη ημέρα. Και όταν επιμένουν οι εταίροι για μεταρρύθμιση αυτό ακριβώς εννοούν. Δηλαδή όλα αυτά τα σαπρόφυτα να πάνε σπίτι τους και από κει και πέρα αν έχουν κότσια να βγουν να αντιμετωπίσουν την αληθινή ζωή με τα πενιχρά τους προσόντα...}

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο αυξανόμενο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον Δήμο.
Αρκετοί υπάλληλοι έχουν πλέον συνταξιοδοτηθεί και υπάρχει έλλειψη ακόμη και γραμματέα, ενώ πολλάκις χρέη γραμματέα συσκέψεων εκτελεί ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Κάποια κενά καλύπτονται από συμβασιούχους 5μηνης η 8μηνης θητείας, οι οποίοι όμως έως ότου εκπαιδευτούν και αρχίσουν να αποδίδουν έρχεται η στιγμή της αποχώρησης τους έως ότου προσληφθούν κάποιοι άλλοι και επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.

Παράλληλα η συνεχώς ογκούμενη αναγκαία γραφειοκρατία με κύρια βάση την παράλογη πολυνομία οδηγούν σε πραγματικό αδιέξοδο.
Δυστυχώς όταν υπήρξε η δυνατότητα μονίμων προσλήψεων τα έτη 2012-2014 υπήρξε ολιγωρία της δημοτικής αρχής και έτσι εάν δεν υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας η κατάσταση οδηγείται μαθηματικά σε πλήρη αποδιοργάνωση των δημοτικών υπηρεσιών και σε οριστική αποτυχία του Καλλικράτη.
Σαν παράδειγμα έφερε ο Δήμαρχος την συνάντηση του με την Δήμαρχο Κάσου (και πρώην Νομάρχη Αττικής) κ. Τζανάκη η οποία δεν έχει ούτε ένα υπάλληλο πλέον στον Δήμο της.

Η, για πρώτη φορά, σκληρή επιστολή του Δημάρχου με τα πραγματικά θέματα και την σωστή τεκμηρίωση, προς τον Πρωθυπουργό που προκάλεσε την επίσκεψη του κ. Κουϊκ στο νησί και την από του σύνεγγυς διαπίστωσης τους, πιθανόν να βοηθήσει σε μια πιο ώριμη απόφαση σχετικά με τις πραγματικές ανάγκες της δημοτικής αρχής, εφόσον θα υπάρξει κάποια οικονομική δυνατότητα και ανάσα της κεντρικής διοίκησης.



Στο σημείο αυτό υπήρξε μνεία του Δημάρχου στην εξαιρετική συμβολή των εξωτερικών συνεργατών - συμβούλων του Δήμου, νομικών και τεχνικών κ. Σεμιτέκολο και κ. Βογιατζή, των οποίων η συμβολή είναι πολύ σημαντική καθώς υπάρχουν σοβαρότατες νομικές αλλά και διαδικαστικές εκκρεμότητες. 

Οι πιο σημαντικές είναι:
Το θέμα των Λιμένων με τα κτήρια, τα κατασκευές αλλά και την δημιουργία υδατοδρομίων.
Τα Κληροδοτήματα
Οι πολλαπλές δικαστικές διενέξεις αλλά και οι δαπάνες υπεράσπισης αιρετών (παράδειγμα είναι ότι εάν π.χ. γίνει αυτανάφλεξη στον ΧΥΤΑ ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος μηνύεται αυτοδικαίως για πρόκληση πυρκαγιάς)
Οι παιδικές χαρές
Οι Αθλητικές υποδομές
Το Θέατρο Ποταμού αλλά και πολλά άλλα παρόμοια θέματα που βρίθουν από νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες.

Η ενημέρωση συνεχίστηκε με το μεγάλο θέμα του τουρισμού. 
Τονίσθηκε κατ' αρχάς η συνεπής πολιτική εξωστρέφειας του Δήμου, αλλά και η συνεχής τουριστική προβολή σε συνεργασία με την Περιφέρεια {νέα διοίκηση Τουρισμού Περιφέρειας}, καθώς και η δημιουργία νέων φυλλαδίων και η πολλαπλή συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις {ήδη υπήρξε συμμετοχή στην Philoxenia Θεσσαλονίκης και Tourism Expo της Αθήνας, καθώς και η πρόσφατη συμμετοχή στη GRECKA PANORAMA της Βαρσοβίας}



Πλην όμως έγινε αναφορά του Δημάρχου σχετικά με την σχεδόν παντελή απουσία των επαγγελματιών του κλάδου του νησιού, εκτός ελαχίστων της Αγία Πελαγίας, οι οποίοι συμμετείχαν στα περίπτερα του Δήμου προκειμένου να ωφεληθούν των προσφερομένων τουριστικών πακέτων η άλλων πλεονεκτημάτων, όπως γνωριμιών και επαφών με tour operators η μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία και συγκροτήματα, για κλείσιμο πακέτων διακοπών και προγραμμάτων.

Ετέθη δε το θέμα της ανυπαρξίας ενός ενιαίου φορέα επαγγελματιών αυτής της υποδομής του νησιού και της διασποράς των δυνάμεων σε ατομικές και άγονες προσπάθειες αντί ενός ενιαίου και συμπαγούς μετώπου προσπάθειας προσέλκυσης και φιλοξενίας επισκεπτών για εκτεταμένες περιόδους που είναι δυνατόν να διαρκέσουν από Μάιο έως και Οκτώβριο και πιθανόν και ακόμη μεγαλύτερες.

Ακόμη ανεφέρθη η δυνατότητα πολυποικιλότητας των ειδών του τουρισμού που είναι δυνατόν να προσφερθούν στο νησί, όπως περιπατητικός {μονοπάτια}, αναρριχητικός - θρησκευτικός - αλιευτικός, καταδυτικός - αλλά και ιατρικός...

Ο φετινός απολογισμός υπήρξε άκρως ικανοποιητικός μετρώντας 80.000 αφίξεις την τουριστική περίοδο και σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σύγκριση με άλλους νησιώτικους προορισμούς που σημείωσαν μείωση, ενώ ταυτόχρονα νέες τσάρτερ πτήσεις έφθασαν στο αεροδρόμιο του νησιού και ακόμη περισσότερες προγραμματίζονται προσεχώς. Και σε αυτό το σημείο τίθεται το θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης της προόδου του προγράμματος προμελέτης - μελέτης και επέκτασης του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου σε συνάρτηση με το τέρας της γραφειοκρατίας και καθυστέρησης της, από την Περιφέρεια.

Επίσης αναφορά έγινε γενικά στο θέμα των συγκοινωνιών του νησιού το οποίο είναι φυσικά άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό του. 
Ανεφέρθη η κατάργηση της αεροπορικής αγόνου αλλά συγχρόνως έγινε μνεία για τον περίεργο τρόπο που "μοιράσθηκαν" τα δρομολόγια οι 2 αεροπορικές εταιρείες που τις ανέλαβαν. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, σύμφωνα με τις εταιρείες τα δρομολόγια θα αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής.



Όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή των συμβάσεων οι οποίες έχουν σημειώσει φοβερή καθυστέρηση. Στο σημείο αυτό έγινε αναφορά για ένα σωστό προγραμματισμό και συντονισμό αεροπορικών και ακτοπλοϊκών δρομολογίων έτσι ώστε να υπάρχει μια λογική αλληλουχία και σωστή εναλλακτική εξυπηρέτηση των επιβατών.

Φυσικά έγινε και αναφορά στο θέμα των υδροπλάνων - υδατοδρομίων, αλλά όπως σημειώθηκε στα προηγούμενα για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος είναι απαραίτητη πρώτα η επίλυση του θέματος των λιμένων και των νομικών τους θεμάτων.

Ο πολιτισμός αλλά και ο σωστός προγραμματισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και οι εκδηλώσεις του Δήμου {οι οποίες υπήρξαν πολλαπλές την παρελθούσα περίοδο, τιμητικές εκδηλώσεις διακεκριμένων Κυθηρίων, Συναυλίες, Εκθέσεις, Ομιλίες, Προβολές}, απετέλεσαν και αποτελούν σοβαρό πυλώνα αναφοράς στον οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Δήμου, με προοπτική επέκτασης του σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος. 

Ιδιαίτερο βάρος, ανέφερε ο Δήμαρχος, δόθηκε στην καθαριότητα, παρά την έλλειψη προσωπικού και παλαιών οχημάτων. Ακόμη ο ευπρεπισμός των δημοσίων χώρων και η σωστή χωροθέτηση με νέους κάδους, παγκάκια, καλαθάκια, νέους φωτισμούς, πινακίδες σήμανσης, κλείσιμο λακκουβών, αλλά και αναπλάσεις (Μητάτα, Φράτσια, Μνημείο Καραβά, Πλατεία Δρυμώνα, Αντικύθηρα, Belvedere, Παραλία Αγ. Πελαγίας, Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου κ.λπ.), παρουσιάζουν μία γενική εικόνα τάξης και νοικοκυρέματος που έχουν άμεση επίπτωση σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.

Με αποφασιστικότητα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των οφειλών προς τον Δήμο. Τόνισε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη οδός από την είσπραξη τους, διότι σύμφωνα με τα ανταποδοτικά έσοδα είναι ο μοναδικός τρόπος έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν τα υπολειπόμενα προγραμματισμένα έργα βελτίωσης της ύδρευσης.

Επί προσθέτως ο Δήμος καθιέρωσε την ταυτότητα οφειλής έτσι ώστε να είναι πλέον πιο εύκολη και προσιτή στον καθένα η εξόφληση τυχόν χρεώσεων χωρίς την υποχρέωση μετάβασης στον Δήμο. Είναι βέβαια γνωστό σε όλους ότι κατά το παρελθόν υπήρχε ένας μεγάλος όγκος ανείσπρακτων οφειλών προς τον Δήμο οι οποίες όμως σιγά-σιγά εισπράττονται και μεταβάλλονται σε ανταποδοτικά έργα.

Από την ενημέρωση δεν ήταν δυνατόν να λείψει και το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της λειψυδρίας. 
Γεγονός είναι ότι δυστυχώς δεν είναι κάτι που ήλθε και πέρασε. Οι συνεχώς επιδεινούμενες κλιματικές συνθήκες μάλλον για το αντίθετο προδιαθέτουν.
Η εξοικονόμηση αλλά και η ταμίευση νερού, όποτε αυτό καθίσταται δυνατόν, θα πρέπει να είναι μέριμνα όλων των κατοίκων, ενώ παράλληλα με τα μέχρι τώρα εκτελεσθέντα έργα, βρίσκονται σε προγραμματισμό και οι επόμενες φάσεις του. Η δε συνεπικουρία μονάδων αφαλάτωσης {Διακόφτι - Αγία Πελαγία} θα συντείνει σημαντικά στην περαιτέρω αντιμετώπιση της ύδρευσης του νησιού.

Η επιτυχής διαχείριση των παραλιών υπό τον έλεγχο της Εγχωρίου Περιουσίας έχει λύσει ένα θέμα που ταλαιπωρεί τους περισσότερους Δήμους της χώρας. Οι παρούσες συμβάσεις (3τείς) εξασφαλίζουν μια απρόσκοπτη συνέχεια στην διαχείριση των παραλιών, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται από τους συμβασιούχους επακριβώς οι τεθέντες όροι των υπογεγραμμένων συμβάσεων.

Η οργάνωση της πολιτικής προστασίας αλλά και η άψογη λειτουργία των επαγγελματιών πυροσβεστών καθώς και των εθελοντικών τμημάτων δασοπυρόσβεσης είχαν σαν αποτέλεσμα να διατηρηθεί το νησί χωρίς τον εφιάλτη της φωτιάς αυτό το καλοκαίρι, παρά την καταστρεπτική ξηρασία. 
Επιπρόσθετα ένα ακόμη όχημα δασοπυρόσβεσης παρελήφθη και θα τεθεί σε υπηρεσία στην περιοχή του δάσους του Γερακαρίου.
Πρέπει δε πάντα να είναι υπόψη όλων ότι η σωστή προετοιμασία και πρόληψη σώζει ότι έχει απομείνει σε αυτό τον τόπο.

Αρκετά έκτακτα γεγονότα επηρέασαν την ζωή των νησιών. 
Η ρύπανση με πετρελαιοειδή, των ΒΑ ακτών {Αγία Πελαγία}, από διερχόμενο πλοίο αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικά. Υπό την εποπτεία το Π.τ.Λ.Τ. , ξεκίνησε η απορρύπανση της αμμώδους ακτής ενώ ταυτόχρονα εξουσιοδοτημένο συνεργείο προχώρησε στην απορρύπανση των βραχωδών ακτών χωρίς την χρήση χημικών. Το κόστος κάλυψε η ασφάλεια του πλοίου το οποίο προκάλεσε την ρύπανση και το οποίο εντοπίσθηκε και κρατήθηκε από την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Οι αυξανόμενες ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών από τις ακτές της Β. Αφρικής είναι ένα σημαντικό θέμα που ίσως κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον. Ήδη υπήρξαν τα πρώτα περιστατικά στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές για αντιμετώπιση οιασδήποτε τέτοιας φιλοξενίας. Το μόνο δυνατόν είναι πρόσκαιρη 24ωρη παραμονή και εν συνεχεία προώθηση προς Καλαμάτα η Αθήνα μέσω Νεάπολης η κατ' ευθείαν Πειραιά. Πλην όμως το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να υπάρχει έστω η δυνατότητα για την προσωρινή παραμονή με την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης επακολούθησε συζήτηση με τους παρισταμένους Κυθήριους των Αθηνών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι παρόντες ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για την λεπτομερή και με απόλυτη σαφήνεια ενημέρωση και έθεσαν διάφορες ερωτήσεις και ζητήματα.

Ένα θέμα που ετέθη ήταν η απόρριψη νεκρών ζώων και υπολειμμάτων ζώων καθώς και διαφόρων άλλων βαρέων υπολειμμάτων και μπαζών στα φαράγγια του νησιού. Εξηγήθηκε λοιπόν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συνεχής φύλαξη αλλά επίσης κάποτε θα πρέπει να λυθεί η σιωπή όσων γνωρίζουν αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες και να κληθούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, έτσι ώστε να υπάρξει και πλήρης αποθάρρυνση για οιουσδήποτε μιμητές τους.

Η εξάπλωση των αγρίων κατσικιών και η καταστροφή της χλωρίδας ενός τμήματος του νησιού είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα, που ανεφέρθη, αλλά που χρειάζεται ιδιαίτερη έρευνα για τον τρόπο αντιμετώπισης του.

Έγινε επίσης λόγος περί Σφαγείων. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος δυστυχώς αλλά το θέμα βρίσκεται στο σημείο 0. 
Ήδη εκπονείται από την αρχή νέα μελέτη από τον Δήμο, κόστους 10.000 ευρώ. Η μελέτη αφορά την συνδυασμένη λειτουργία σφαγείων, τυροκομείου και τυποποιητήριου και με την σύγχρονη σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων επαγγελματιών του είδους {κρεοπωλών, κ.λ.π.}, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σαν κερδοφόρα επένδυση.

Βέβαια ετέθησαν ακόμη αρκετές ερωτήσεις και θέματα και υπήρξε πλήρης συζήτηση και επεξηγήσεις.

Και κάπως έτσι η 3ωρη ενημέρωση έφθασε στο τέλος της με την υπόσχεση της ανανέωσης για την επόμενη χρονιά.
-----------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
-----------------------------------