Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΛΑΚΩΝΙΑ.Φίλοι Προστασίας Ευρώτα: «Κίνδυνος ρύπανσης από το ΧΥΤΥ στη Σκάλα»

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων – ΧΥΤΥ στην περιοχή «Ξηροκάμπια» Σκάλας εκφράζει ο Σύλλογος Φίλων Προστασίας Ποταμού Ευρώτα. Όπως επισημαίνει ο σύλλογος, η περιοχή βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, καθώς και επί του καρστικού- υδατοπερατού Υδατικού Συστήματος Σκάλας περιοχής «Ξηροκάμπια». Λόγω αυτού, οι Φίλοι Προστασίας του Ευρώτα διατείνονται ότι ελλοχεύει κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από το οποίο αρδεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρώτα, μέσα από το σύμπλεγμα των Πηγών Ευρώτα-Βασιλοπόταμου. Ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει και αποδεικνύει τη μορφολογία των πετρωμάτων είναι η ύπαρξη σπηλαίου στη θέση «Ξηροκάμπια» με αξιόλογα ευρήματα, σύμφωνα με τη χαρτογραφημένη μελέτη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
Αναλυτικά, στην παρέμβασή τους, οι Φίλοι του Ευρώτα επισημαίνουν: «Εν έτει 2019, η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είχε λυθεί ακολουθώντας την νομική προστασία για την ασφάλεια των δημοτών αλλά και του περιβάλλοντος, παρόλα αυτά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί βαθιά τη Λακωνία, τη Πελοπόννησο, την Ελλάδα.
Τα νέα στοιχεία που συνεχώς προκύπτουν δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης και εφησυχασμού, όσον αφορά την οριοθέτηση του έργου αυτού της τρίτης (3ης) υποενότητας, όσον αφορά τον Νομό Λακωνίας και συγκεκριμένα στην τοποθεσία “Ξηροκάμπια” Σκάλας του Δήμου Ευρώτα.
• Η περιοχή βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 με κωδ. GR2540003, καθώς και επί του καρστικού- υδατοπερατού Υδατικού Συστήματος Σκάλας περιοχής “Ξηροκάμπια”.
• Λόγω του τελευταίου υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από το οποίο αρδεύεται μεγάλη έκταση του Δήμου Ευρώτα, μέσα από το σύμπλεγμα των Πηγών Ευρώτα-Βασιλοπόταμου.
• Ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει και αποδεικνύει τη μορφολογία των πετρωμάτων είναι η ύπαρξη σπηλαίου στη θέση “Ξηροκάμπια” με αξιόλογα ευρήματα, σύμφωνα με τη χαρτογραφημένη μελέτη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Το σπήλαιο θα μπορούσε να αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής!

Τα παραπάνω αποδεικνύονται με έγγραφα & φωτογραφίες, τα οποία και σας επισυνάπτουμε.     
Είναι απαίτηση όλων των κατοίκων του Δήμου Ευρώτα να ληφθούν υπόψη από τις αρμόδιες αρχές οι επιπτώσεις του έργου όσον αφορά το μέλλον το δικό μας και κυρίως των παιδιών μας για το πιο βασικό αγαθό, την ζωή και φυσικά την αγροτική παραγωγή όχι μόνο της περιοχής της Σκάλας αλλά ολόκληρης της Λακωνίας».
ΠΗΓΗ  lakonikos.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.διακοπή υδροδότησης στους οικισμούς Αρωνιάδικα, Φριλιγκιάνικα, Καστρισιάνικα και Αλοϊζιάνικα αύριο Πέμπτη

 
Την Πέμπτη 26/9/2019 θα πραγματοποιηθεί διακοπή υδροδότησης από 8:00' έως 14:00' στους οικισμούς Αρωνιάδικα, Φριλιγκιάνικα, Καστρισιάνικα και Αλοϊζιάνικα λόγω επισκευής του δικτύου ύδρευσης.

Σύνδεσμος Νεαπολιτών Τα Βάτικα.Νέο προεδρείο


Σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2019 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συνδέσμου Νεαπολιτών «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» με θέμα τη συγκρότηση νέου προεδρείου μετά την απώλεια της Προέδρου μας Φρόσως Σαλεμή Δουμάνη.
Το νέο προεδρείο που εκλέχτηκε ομόφωνα αποτελείται από τους:

Προέδρος Ασημίνα Κυριαζή
Αντιπρόεδρος Μαρία Στιβακτά
Γραμματέας Ρούλα Οικονόμου
Ταμίας Xαράλαμπος Δρίβας
Μέλη
Γκόλφω Μέντη, Άκης Γκούβερης , Φωτεινή Δουμάνη , Σωτηρία Μουτσάτσου, Χρόνης Περιβολάρης.

Σύνδεσμος Νεαπολιτών Τα Βάτικα

"Αναζητούμε τις ρίζες μας" στο Γυμνάσιο Κυθήρων.

"Αναζητούμε τις ρίζες μας" στο Γυμνάσιο Κυθήρων. 

Σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ιστορία της οικογένειας συμμμετείχε, τη Δευτέρα 23 και σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, η Γ' Γυμνασίου μας. Το πρόγραμμα έγινε με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Βιολέττας Χιονίδου στη φιλόξενη αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου και σε μια από τις ψηφιακές τάξεις του σχολείου μας. Σκοπός του προγράμματος ήταν κάθε μαθητής/μαθήτρια να ερευνήσει με τη μέθοδο της προφορικής Ιστορίας αλλά και με τη χρήση της βάσης δεδομένων των απογραφών πληθυσμού, την ιστορία της δικής του οικογένειας, να δημιουργήσει το οικογενειακό του/της δέντρο και να μάθει για κάθε μέλος της οικογένειάς του, που γεννήθηκε και που έζησε.
Τα παιδιά καταγοητεύθηκαν, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμαθαν πως πρέπει να ερευνήσουν προκειμένου να βρουν τις ρίζες τους και να δημιουργήσουν το δικό τους οικογενειακό δέντρο.

Γυμνάσιο Κυθήρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 
ΕΝΩΣΗ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ
“ Χείλων ο Λακεδαιμόνιος ”
Πληροφ. : Νικόλαος Ι Κουφός
Τηλ. επικ. : 6932370777
Σπάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019


ΠΡΟΣ

τα Τοπικά ΜΜΕ

Έδρες τους

ΘΕΜΑ : « Ανακοίνωση αποτελεσμάτων αρχαιρεσιών και συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΠΔΛ »

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας « Χείλων ο Λακεδαιμόνιος », ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην έδρα της Ένωσης, τη Σπάρτη, η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της, κατά την οποία έλαβαν χώρα οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Για το νέο 7/μελές Δ. Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή, έθεσαν υποψηφιότητα και εκλέχθηκαν με αλφαβητική σειρά, τα ακόλουθα Μέλη:
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Τακτικά :

Ατσαβές Γεώργιος
Καραγιαννάκος Γεώργιος
Κουφός Νικόλαος
Κωνσταντέλη Αγλαΐα
Μηνακάκη Δήμητρα
Μπούρτζινου Ουρανία
Σαμαϊλίδου Σταυρούλα

Αναπληρωματικά :

Γεωργούλης Ευστράτιος
Κασιδόκωστας Πέτρος

Για την Ελεγκτική Επιτροπή

Γάβαρης Γεώργιος
Παπαποστόλου Μεταξία

Η σύσταση των οργάνων του νέου Δ. Σ., κατόπιν συνεδριάσεως του σώματος, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, έχει ως εξής :

Κουφός Νικόλαος, Πρόεδρος
Ατσαβές Γεώργιος, Αντιπρόεδρος
Κωνσταντέλη Αγλαΐα, Γενική Γραμματέας
Μπούρτζινου Ουρανία, Ταμίας
Καραγιαννάκος Γεώργιος, Μέλος
Μηνακάκη Δήμητρα, Μέλος
Σαμαϊλίδου Σταυρούλα, Μέλος

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΔΛ, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς όλα τα Μέλη της Ένωσης, που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές και τα καλεί να ενισχύσουν με την ενεργό συμμετοχή τους, τη δράση και την παρουσία της Ένωσης, στο πνευματικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Λακωνίας.

Για το Δ. Σ. της Ε. Π. Δ. Λ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας


Νικόλαος Ι. Κουφός Αγλαΐα Κωνσταντέλη

ΚΥΘΗΡΑ.Δύσκολη η χθεσινή νύχτα για το Διακοφτι

Δύσκολη η χθεσινή νύχτα για το Διακοφτι ,θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια .Στις 10 περίπου κόπηκε το ρεύμα για ένα δίωρο ,ενώ στις 12 ,περίπου,ξεκίνησε μια μεγάλη ταλαιπωρία για όλους μας .Εκτεταμένη πυρκαγιά τον κεντρικό δρόμο στο ύψος του λιμεναρχείου .Αίτια και πάλι η σπινθήρες Που πέφτουν από τις κολώνες της Δ.Ε.Η. αυτή την εποχή . Η ζημιά θα μπορούσε να ήτανε πολύ μεγάλη ευτυχώς όμως ο δυνατός αέρας δεν ήταν συνεχής .Ετςι ανήμερα της Παναγίας Της Μυρτιδιώτισσας γλιτώσαμε από μια μεγάλη καταστροφή που θα μπορούσε να είχε συντελεστεί στον οικισμό ,ευτυχώς η φωτιά οριοθετήθηκε γρήγορα. Πολύ σημαντική υπήρξε η συμμετοχή των κατοίκων για τα πρώτα λεπτά όπου με πρωτοβουλία τους και με ότι μέσα διέθεταν περιόρισαν την φωτιά. Ευτυχώς η ανταπόκρισή της πυροσβεστικής και της Δ.Ε.Η. ήταν άμεση έτσι ελέγχθηκε τελικά η φωτιά και περίπου στις τρεις τα ξημερώματα έσβησε ολοσχερώς.Σωτήριοι αποδείχθηκαν οι πυροςβεςτικοί κρουνοί που είχε τοποθετήσει ο Σύλλογος του οικισμού πριν 5 χρόνια αφού τροφοδοτούσαν ασταμάτητα τα Πυροσβεστικά από ελάχιστη απόσταση.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς τον προϊστάμενο του κλιμακίου της Πυροσβεστικής κ. Λαζαρο Κωνσταντίνου που με αυταπάρνηση πρωτοστάτησε ο ίδιος στη κατάσβεση της φωτιάς, όπως και στα πληρώματα των πυροσβεστικών αυτοκινήτων της ΔΕΗ και τους εθελοντές.

 Diakofti.gr


ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ




Μέ ἐπίκεντρο τό νησί τῶν Κυθήρων, ὅπου εὑρέθη καί φυλάσσεται ἡ Ἁγία Εἰκόνα Της ἑόρτασε ἡ Ὀρθοδοξία τήν Πολιοῦχο, Ἔφορο καί Προστάτιδα τῆς νήσου τήν Παναγία τή Μυρτιδιώτισσα.
Στά Κύθηρα προσῆλθαν γιά νά συνεορτάσουν οἱ Σεβ. Μητροπολῖτες Μονεμβασίας καί Σπάρτης κ. Εὐστάθιος καί Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμος, προσκεκλημένοι τοῦ ἐπιχωρίου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ. Τό ἑσπέρας τελέσθηκε ὁ Μέγας Ἀρχιερατικός Ἑσπερινός στό Ἱερό Προσκύνημα τῶν Μυρτιδίων μέ χοροστατοῦντα τόν Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου κ.Ἱερώνυμον, ὁ ὁποῖος ἀπηύθυνε ἐμπνευσμένο Θεῖο Λόγο πρός τό πολυπληθές ἐκκλησίασμα.
Ἀκολούθως καί περί ὥραν 10 μ.μ. ἐτελέσθη Ἱερά Ἀγρυπνία εἰς τό Καθολικόν τῆς εὑρέσεως τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ μέχρι 2ας πρωϊνῆς.
Τήν κυριώνυμον ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019, προεξῆρχε τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Εὐστάθιος, πού στό παρελθόν εἶχε διατελέσει δύο φορές Τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων καί ἔχει ἄρρηκτους δεσμούς μέ τό νησί. Στόν ἐπίκαιρο καί μεστό λόγο του ἀναφέρθηκε στό πρόσωπο τῆς Παναγίας ὡς Ὁδηγήτριας καί Μητέρας ὅλων μας, ὡς ἐκείνης πού μᾶς ὁδηγεῖ στόν Υἱό Της καί Θεό καί ταυτοχρόνως μᾶς ἀγκαλιάζει σάν στοργική Μάνα ὅλους μας!
Μετά τή Θεία Λειτουργία ἔγινε μέ τή συνοδεία τῆς Φιλαρμονικῆς Ποταμοῦ, ἡ πάνδημη Λιτανεία τῆς Ἱερᾶς καί Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Μυρτιδιώτισσας, πού βρέθηκε στά Κύθηρα μεταξύ 14ου καί 15ου αἰῶνος καί ἔκτοτε ἀποτελεῖ τό ἱερότερο θησαύρισμα τοῦ νησιοῦ καί ἕνα ἐκ τῶν πολυτιμοτέρων τῆς ὑφ΄ ἥλιον Ὀρθοδοξίας.
Τόν Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη καί τήν Κυβέρνηση ἐκπροσώπησε ὁ Γενικός Γραμματέας τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ἐνῶ τίμησαν μέ τήν παρουσία τους τήν Ἱερά Πανήγυρι οἱ Βουλευτές τῆς Α΄ Πειραιᾶ κα Νόνη Δούνια, κ. Κώστας Κατσαφάδος καί κ. Νῖκος Μανωλάκος, ἡ Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Ἀττικῆς κα Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη, ὁ Δήμαρχος Κυθήρων κ. Εὐστράτιος Χαρχαλάκης μέ Μέλη τοῦ Δ.Σ., οἱ τοπικές στρατιωτικές, ἀστυνομικές καί λιμενικές Ἀρχές τῆς νήσου καί ὁ Πρόεδρος μέ τά Μέλη τῆς Ἐπιτροπῆς Ἐγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων.
Πρό τοῦ πέρατος τῆς Ἱερᾶς Λιτάνευσης τῆς Εἰκόνος τῆς Παναγίας μας, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων καί Ἀντικυθήρων κ. Σεραφείμ ἀπευθύνθηκε πρός τόν παριστάμενο Γ.Γ. τοῦ Ὑπ.Ἐσωτερικῶν κ. Σταυριανουδάκη ζητώντας του νά μεταφέρει στήν Κυβέρνηση τό αἴτημα Κλήρου καί Λαοῦ τῶν Κυθήρων γιά τόν ὀρθόδοξο – ἑλληνοχριστιανικό χαρακτῆρα τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν, ἀναφέροντας ὅτι στήν Ἑλλάδα πού εἶναι μιά χώρα ποτισμένη μέ τό αἷμα τῶν Ἁγίων, τῶν Μαρτύρων καί τῶν Ἡρώων, οἱ Ὀρθόδοξοι μαθητές ἔχουν ἀναφαίρετο τό δικαίωμα ὀρθόδοξης θρησκευτικῆς παιδείας!
Ἄς ἔχουμε ὅλοι τήν Προστασία τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιώτισσας! Χρόνια Πολλά!
 http://imkythiron.gr

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.Ένα όμορφο πρωινό του Σεπτέμβρη


Η ιστορία της Ελαφονήσου ξεκινά από τη νεολιθική περίοδο (6000-3500 π.Χ.) κατά την οποία ήκμασε ένας λαμπρός και σπάνιος προϊστορικός πολιτισμός, ίχνη του οποίου μπορεί κανείς να δει στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Έκτοτε η ιστορική διαδρομή της Ελαφονήσου και της γύρω περιοχής συνδέεται με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και την κατάληψη από τους Αθηναίους, τον Θουκυδίδη, τους Ρωμαίους, το Βυζάντιο, τα Κάστρα και τις Βίγλες, την Πειρατεία, τον Δον Κιχώτη, τις Βενετοτουρκικές Ναυμαχίες, τους Πορτολάνους, τις ναυτικές βάσεις του Αγώνα, τον Καποδίστρια, τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Πρώτη κατοίκηση στην Ελαφόνησο


Η περιοχή στην οποία σήμερα βρίσκεται η Ελαφόνησος κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά τη νεολιθική περίοδο, ανάμεσα στο 6000-3500 π.Χ.. Ευρήματα της Πρωτοελλαδικής εποχής βρέθηκαν στο Παυλοπέτρι, στο σημερινό Οικισμό της Ελαφονήσου, στο Κάτω Νησί, και σε άλλες περιοχές της Ελαφονήσου (Καψαλιάνικα – Σπυριάνικα, Φουντιάνικα, Κουρνόσπηλα, Βίγκλα κ.α.) Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.). Σύμφωνα με τον Άγγλο ωκαιονολόγο N.C. Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με το περίφημο κράτος της Ατλαντίδας. Εκτός από το Παυλοπέτρι μια άλλη βυθισμένη πόλη φαίνεται να υπάρχει, νότια από το Ακρωτήρι Έλενα, στο οποίο εντοπίστηκε οψιανός.

Οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού νησιού ήταν οι Λέλεγες και αργότερα οι Αχαιοί και οι Δωριείς. Οι έντονες διασυνδέσεις του με τον Πρωτοκυκλαδίτικο και Μινωικό πολιτισμό δεν αποκλείουν το μερικό τουλάχιστο εποικισμό Κυκλαδιτών και Κρητών. Το Στενό της Ελαφονήσου – γνωστό στην περιοχή μας ως το Μπογάζι του Τσιρίγου – αποτελεί τον ισχυρότερο ιστορικό κρίκο μεταξύ των Κύθηρα,της Ελαφονήσου και του Κάβο Μαλιά. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους υπερπόντιους δρόμους μεταξύ Ανατολής και Δύσης στη Μεσόγειο και το μοναδικό οικονομικό θαλάσσιο δρόμο σύνδεσης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ελλάδας για 9.000 χρόνια.

Αναφέρουμε συνοπτικά ορισμένα ιστορικά γεγονότα:

- Το θαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου επισκέπτονταν οι Φοίνικες για την εκμετάλλευση της πορφύρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Κύθηρα υπάρχει αρχαία τοποθεσία με το όνομα Φοινικιές και στην Ελαφόνησο (Παυλοπέτρι) βρέθηκαν ίχνη πορφύρας στα ερείπια της προϊστορικής πόλης.

- Στην Ελαφόνησο κτίστηκε περίπου τον 10ο π. Χ. αι. Ιερό της Αθηνάς (πιθανότατα στη Βίγκλα)

- Επίσης κτίστηκε Ιερό του Απόλλωνα, που το αναφέρει ο Θουκυδίδης, ίσως πριν τον 6ο ή 5ο π. Χ. αι., πιθανότατα στην περιοχή της Λεύκης, πλησίον του Σίμου.

- Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο διεξήχθησαν αρκετές θαλάσσιες επιχειρήσεις και οι Αθηναίοι κατέλαβαν τις Βοιές, τα Κύθηρα το 424 π.Χ. με το Νικία και την Ελαφόνησο το 413 π.Χ. με το Δημοσθένη και το Χαρικλή.

Έως τον 4ο αιώνα αμαξήλατοι δρόμοι ένωναν τους οικισμούς και τα ιερά του νησιού με την υπόλοιπη λακωνική γη. Ο Θουκυδίδης (VII, 26 $ 2,3), αναφερόμενος στην Ελαφόνησο, την περιγράφει σαν χωριό πάνω σε Ισθμό που βρίσκεται στη Λακωνική γη ακριβώς απέναντι από τα Κύθηρα: “καί πρώτον μεν της Επιδαύρου τι της Λιμηράς εδήωσαν, έπειτα σχόντες ες τα κανταντικρύ Κυθήρων της Λακωνικής ένθα το ιερόν του Απόλλωνος εστί, της τε γης εστίν α έδήωσαν καί ετείχισαν ισθμώδές τι χωρίον...”.

Το 375 μ.Χ. ένας τρομακτικός σεισμός έπληξε την Πελοπόννησο, δημιούργησε τεράστια παλιρροϊκά κύματα και μετέτρεψε τη Χερσόνησο σε νησί (Ελαφονήσι). Η μετατροπή της χερσονήσου σε νησί έγινε σταδιακά. Ως και το 1677 μ.Χ., μπορούσε κανείς να περάσει στο νησί σχεδόν περπατώντας.



Πειρατεία και ερήμωση


Ως το 1893 το Στενό της Ελαφονήσου, όπου βρίσκονται οι ξακουστές δίδυμες παραλίες του Σίμου και του Σαρακήνικου, αποτελούσε το μοναδικό σύντομο θαλάσσιο δρόμο επικοινωνίας μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ελλάδας. Τη ρότα αυτή ακολούθησαν και οι Άραβες (674-678) όταν πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκστρατεία προς την Κωνσταντινούπολη. Σε μια απ’ τις επιδρομές, στα μέσα του 9ου αιώνα, οι Σαρακηνοί κατέλαβαν την Ελαφόνησο και κατάσφαξαν όλους τους κατοίκους της. Η Ελαφόνησος έκτοτε θα παραμείνει έρημη κι ακατοίκητη για χίλια περίπου χρόνια… Τη χιλιετία αυτή το νησί θα τεθεί, διαδοχικά, υπό την κυριαρχία των Σαρακηνών, Φράγκων, Ενετών, Τούρκων, Τουρκορώσων, Γάλλων και Άγγλων.



Οριστική ένωση της Ελαφόνησου με την Ελλάδα


Από το 1800 η Ελαφόνησος υπαγόταν στα Ιόνια νησιά, ως ‘’εξάρτημα’’ των Κυθήρων. Το 1815 η Ιόνιος Πολιτεία περνούσε στην αγγλική προστασία. Το 1828, στη συνδιάσκεψη του Λονδίνου, αποφασίστηκε ότι ‘’η Πελοπόννησος, τα κοντινότερα με αυτή νησιά και οι Κυκλάδες με εγγύηση των δυνάμεων μένουν ελεύθερα μέχρι να αποφασιστεί οριστικά η τύχη της Ελλάδος’’. Παρόλο που το νησί ανήκε στην Ιόνιο Πολιτεία, ο Καποδίστριας, εκμεταλλευόμενος τον ορισμό “τα κοντινά με την Πελοπόννησο νησιά’’, είτε παρακίνησε εγκατάσταση Ελλήνων στο νησί, είτε ευνόησε την παραμονή όσων είχαν εγκατασταθεί εκεί κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το 1829 ο Καποδίστριας έκανε πληθυσμιακή απογραφή στην Ελαφόνησο όπου αναγράφεται ότι υπήρχαν 17 οικογένειες, ενώ το σύνολο των κατοίκων ήταν 29 άτομα.

Με τον τρόπο αυτό ο Καποδίστριας προέβη στη de facto προσάρτηση της Ελαφονήσου στην Ελλάδα. Ακολούθησε αγγλοελληνική διένεξη που κορυφώθηκε το 1849-1850. Τελικά, στις 6 Ιουλίου του 1850, ο υπουργός των εξωτερικών Ανδρέας Λόντος, υπέγραψε σύμβαση με την Αγγλία με την οποίαν η Ελαφόνησος ενώνεται οριστικά με την Ελλάδα.

Σημείωση: Την επέτειο της ένωσής της με την Ελλάδα γιόρτασε για πρώτη φορά η Ελαφόνησος στις 6 Ιουλίου του 2003, μετά από 153 ολόκληρα χρόνια.

Ξανακατοίκηση Ελαφονήσου


Την 1η Μαρτίου 1837 η κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που αφορούσε την Ελαφόνησο αποκλειστικά και καθόριζε τον τρόπο του συνοικισμού της. Απότοκο αυτού του διατάγματος ήταν η Ελαφόνησος να ξανακατοικηθεί στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι οικιστές του νησιού ήταν η οικογένεια του Θεοδωρόμπεη Γρηγοράκη- που ήρθε από τη Μάνη- κι ακολούθησαν κι άλλοι Μανιάτες, Κυθήριοι, Βατικιώτες, Κρητικοί.



Πηγές

Μέντης, Σπ. Κωνσταντίνος, υπό έκδοση, Πολιτισμική Οικονομία και Κοινωνιολογία του Πολιτισμικού Τουρισμού, Πανεπιστημιακές και Πολιτισμικές εκδόσεις Σμιγοπέλαγου

Μέντης Κων/νος, 1993: Ελαφονήσι το Σμιγοπέλαγο Νησί, Πειραιάς: Εκδόσεις Λαφονησιώτικη Βιβλιοθήκη
ΦΩΤΟ  ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ


Source: https://elafonisos.inspacetime.gr/elafonisos/istoria

Source: https://elafonisos.inspacetime.gr/elafonisos/istor