Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΒΑΤΙΚΑ 2ο ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ από τα 19 :ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ



2ο ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ από τα 19!!!

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
θεωρούμε απαραίτητο ότι ΠΡΕΠΕΙ να συμμετέχετε όλοι στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης υποβάλλοντας τα σχόλιά σας!!
Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί και είναι α ν α γ κ α ί ο να συμμετάσχει στη διαβούλευση.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TaxisNet εδώ:
Σας καλούμε να κατεβάσετε ό λ ο ι το συνημμένο αρχείο Δ11 ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ https://drive.google.com/.../17UyFMuHARYi8WlDwuhw.../view...
να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας και να το υποβάλλετε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Αρχείο:
ΛΗΞΗ ΤΡΙΤΗ 08 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ως Σύνδεσμος Νεαπολιτών ''ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ'' καταθέσαμε το έντυπο Δ11 για τη Δημόσια Διαβούλευση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στη θέση "ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ'' ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ ΒΟΙΩΝ.
μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που καταθέσαμε με τα σχόλια μας εδώ: https://drive.google.com/.../1hheFe9CLsDVpZKWsv0w.../view...
Ωστόσο, στη σελίδα της διαβούλευσης εμφανίζεται το σχόλιο " Δεν έχουν προστεθεί σχόλια από το κοινό". Έχουν γίνει προσπάθειες επικοινωνίας με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ προκειμένου να αναρτηθούν τα Δ11 που έχουν κατατεθεί.
Σε κάθε περίπτωση :
1. Λόγω της παρατεταμένης δυσλειτουργίας στη λειτουργία της έγκρισης και υποβολής σχολίων παραβιάζεται ο νόμος 4014/2011 Άρθρο 18 παρ. 3 (ζ) που προβλέπει ότι "Το κοινό έχει δικαίωμα πρόσβασης στο ΗΠΜ για θέαση, μεταφόρτωση δεδομένων και συμμετοχή στη διαβούλευση".
2. Επιπλέον, αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαβούλευσης, καθώς αυτή μετατρέπεται σε διαβούλευση κλειστού τύπου κατά παράβαση του άρθρου 18 παρ. 6 του Ν. 4014/2011 αναφορικά με το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και συμμετοχής στη διαβούλευση. Η απόφαση που θα εκδοθεί επί της αίτησης για έγκριση περιβαλλοντικών όρων θα είναι άκυρη.
Για το σκοπό αυτό σας προτείνουμε να αποστείλετε αντίγραφο του Δ11 ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ στο email: pexo.pex@4813.syzefxis.gov.gr
Γράφοντας το εξής μήνυμα:
Σας προωθώ αντίγραφο του έντυπου Δ11 για τη δημόσια διαβούλευση
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚOY ΣΤΑΘΜOY ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΣΠΗΕ) ΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 15,3 MW ΚΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗΣ 15MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ» ΤΩΝ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΕΤ 2102484322
Παρακαλώ για την άμεση ανάρτηση του συνημμένου στα σχόλια της επικείμενης διαβούλευσης καθώς, αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαβούλευσης, αφού αυτή μετατρέπεται σε διαβούλευση κλειστού τύπου κατά παράβαση του άρθρου 18 παρ. 6 του Ν. 4014/2011 αναφορικά με το δικαίωμα της πρόσβασης του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και συμμετοχής στη διαβούλευση. Η απόφαση που θα εκδοθεί επί της αίτησης για έγκριση περιβαλλοντικών όρων θα είναι άκυρη.

Οι τρίχες της Λατινοπούλου ξύπνησαν καραμανλικούς


Κραδασμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζει και προκαλεί η πολιτεύτρια της ΝΔ  Αφροδίτη Λατινοπούλου. Σε κοινή τους δήλωση έξι πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για διολίσθηση «σε σεξιστικά, φαλλοκρατικά και ακροσυντηρητικά ακροατήρια» και σε «”τραμπικά” μονοπάτια», κάνοντας μία έμμεση αναφορά και στις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ  Γιάννη Λοβέρδου που είχε υποστηρίξει κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια πως «το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς», ακόμα και όταν ο σύζυγος εμπλέκεται σε ενδοοικογενειακή βία.

Το βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό η κ. Λατινοπούλου, στο οποίο καταφέρονταν κατά των γυναικών που «προβάλλουν ως πρότυπο τις αξύριστες μασχάλες και τα πόδια τους» προκάλεσε κύμα αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και η εμφάνιση της πολιτεύτριας της ΝΔ σε πρωινή εκπομπή, όπου εμφανίστηκε να μένει αμετανόητη στις απόψεις της.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και εταιρείες με προϊόντα περιποίησης πήραν θέση στην “διαμάχη”, προχωρώντας σε αναρτήσεις στους λογαριασμούς που διατηρούν στα social media, “αδειάζοντας” εμμέσως τις απόψεις της κυρίας Λατινοπούλου: «Με τρίχες, χωρίς τρίχες, με ερεθισμούς, με σημάδια. Με κυτταρίτιδα, με ραγάδες, με περισσότερα ή λιγότερα κιλά. Γυμνασμένη ή αγύμναστη. Δεν έχει σημασία. Δικό σου σώμα, δική σου επιλογή», ανάφερε χαρακτηριστικά η Dove στην σελίδα της στο Facebook.

Οι απόψεις της κυρίας Λατινοπούλου έφτασαν και μέχρι την Βουλή. Το ζήτημα ανέδειξε στην Επιτροπή Ισότητας της Βουλής η Ειρήνη Αγαθοπούλου, αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το κυβερνών κόμμα επίσης καταδίκασε την τοποθέτηση της Λατινοπούλου. «Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΝΔ», ανέφερε η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής, Μαρία Συρεγγέλα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και βουλευτής της ΝΔ  Άννα Καραμανλή, όπως και η ανακοίνωση της Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ.

«Προωθούν το σεξισμό»

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι πρώην βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κρινιώ Κανελλοπούλου, Ευάγγελος Αντώναρος, Χρήστος Ζώης, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης και ο Σάββας Τσιτουρίδης. Ο κ. Αντώναρος ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ενώ οι κ. Τσιτουρίδης, Ζώης και Σπηλιωτόπουλος έχουν διατελέσει υπουργοί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθεί αναλυτικά η κοινή δήλωση:

«Πολιτεύτρια της ΝΔ, επιλογή και εκλεκτή της “νέας τάξης” πραγμάτων, με σχόλια της εργαλειοποιεί το γυναικείο σώμα για να είναι αρεστό και θελκτικό! Βουλευτής του ίδιου κόμματος υπερασπίζεται το πατρικό δικαίωμα για επιμέλεια των τέκνων ακόμη και γι’ αυτούς που βιαιοπραγούν στις συζύγους τους. Με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο το δικαίωμα για επιμέλεια των τέκνων διαζευγμένων γονέων βρίθει αστοχιών, ποσοτικοποιείται κατά τρόπο αόριστο και επιμερίζεται σε βάρος του συμφέροντος και του ποιοτικού χρόνου των παιδιών.

Τα παραπάνω “επεισόδια” είναι πολλά για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων για να είναι απλά ατυχή ή συμπτωματικά γεγονότα σε μια παράταξη που διαχρονικά εξέφραζε τον φιλελευθερισμό. Και είναι ενδεικτικά μιας τωρινής υποκριτικής διγλωσσίας που κλείνοντας το μάτι σε σεξιστικά, φαλλοκρατικά και ακροσυντηρητικά ακροατήρια διολισθαίνει σε «τραμπικά» μονοπάτια, μακριά από το πνεύμα και τις πρακτικές, καθώς και από την ιδεολογική, πνευματική και ηθική κληρονομιά της παράταξης.

Δηλώσεις, απόψεις και στάσεις που προωθούν το σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις και απορρίπτουν τη διαφορετικότητα και την ανοχή δεν είναι απλά αναχρονιστικές και γελοίες. Είναι και επικίνδυνες, αλλά και παράνομες, αφού παραβιάζουν τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί εσωτερικό και άμεσα εφαρμοζόμενο δίκαιο τόσο στην χώρα μας όσο και στα άλλα κράτη της Ένωσης.

Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία στην ομάδα του Μαξίμου, που αλλοιώνει το φιλελεύθερο χαρακτήρα της ΝΔ, πρέπει να γίνουν κατανοητές ορισμένες αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα μιας φιλελεύθερης ουμανιστικής ιδεολογίας. Κάθε άνθρωπος έχει την αξία του ανάλογα με τα ιδιαίτερα ταλέντα και χαρίσματά του και όχι ανάλογα με το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την εξωτερική του εμφάνιση ή την ηλικία του. Και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει και να επιλέγει την ταυτότητα και την εμφάνισή του ελεύθερα και αβίαστα.

Με τρίχες ή χωρίς, με σημάδια ή ραγάδες, με τακούνια ή χωρίς, με κυτταρίτιδα ή χωρίς, με κοιλιακούς ή χωρίς, με λίπος ή χωρίς το σώμα μας μας ανήκει, είναι επιλογή μας και σε κανέναν δεν πέφτει λόγος. Κάθε αντίθετη άποψη με τα παραπάνω δεν εκθέτει απλά όσους την προβάλλουν. Εκθέτει πρωτίστως όσους επιλέγουν ή ανέχονται πρόσωπα σε όλα τα επίπεδα, από τη βάση ως την ηγεσία, που ασχημονούν παραβιάζοντας αρχές και αξίες μιας παράταξης που διαχρονικά συνέβαλλε στη προώθηση φιλελεύθερων και ουμανιστικών αρχών».

slpress.gr

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ:όμως υπάρχει και η παροιμία που λέει "όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου....."


Ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος της Αυτοδιοίκησης όπου:

1. Το 43% κερδίζει το 60% των εδρών (καταργήθηκε ακόμα και το σύστημα των δύο γύρων του 50%+1 που θέσπισε το 1974 ο Κ. Καραμανλής).
2. Περιορισμός στο 3% για εκλογή δημοτικών παρατάξεων.
3.Μειώνεται αδικαιολόγητα ο αριθμός των συμβουλίων.
4.Αποδυναμώνει τον ρόλο των Τοπικών με την ενσωμάτωση σε Παραταξιακά ψηφοδέλτια.
5. Ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής συγκεντρώνουν όλες τις αρμοδιότητες - εξουσίες,
στο όνομα της " κυβερνησιμότητας", όμως υπάρχει και η παροιμία που λέει "όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου....." Καλή συνέχεια!

¨ΕΦΥΓΕ¨ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΤΑΞΙΔΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΑΡΑΔΙΚΑ ΚΥΘΗΡΩΝ

Γράφει ο εγγονός του

Κωνσταντίνος Κοντολέων : Αγαπημένε μας παππού Αντώνη καλό ταξίδι, η απουσία σου από εδώ και στο εξής θα είναι μεγάλη.

Έφυγες σήμερα από την ζωή σε ηλικία 91 χρονών, πρόλαβες να μας αποχαιρετήσεις για τελευταία φορά γυρνώντας από πολυήμερη νοσήλεια στο Νοσοκομείο Κυθήρων, στο σπίτι σου στα Βιαράδικα.
Σε ευχαριστούμε όλοι για την αγάπη, την φροντίδα και τα αγαθά που μας πρόσφερες απλόχερα τόσα χρόνια.
Ακόμα και αν έφυγες θα σε θυμόμαστε πάντοτε.
Από σήμερα θα βρίσκεσαι κοντά στην γιαγιά μας την Βρεττή.
Η ευχή σου θα μας προστατεύει όλους μας, ας είναι ελαφρύ το χώμα των Βιαραδίκων που θα σε σκεπάσει !!!!
Καλό παράδεισο !!!!
Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά σου.



ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΕ ΤΑ ¨ΦΥΤΑ¨ΜΕΣΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ



Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια φυτών κάνναβης στη Ρόδο

Κατασχέθηκαν -7- δενδρύλλια

Συνελήφθη χθες (2 Ιουνίου 2021) σε χωριό της Ρόδου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ένας ημεδαπός κατηγορούμενος για καλλιέργεια κάνναβης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, χθες το απόγευμα έπειτα από αξιολόγηση στοιχείων πραγματοποιήθηκε έρευνα στην κατοικία του κατηγορούμενου όπου διαπιστώθηκε ότι σε αύλειο χώρο καλλιεργούσε μέσα σε γλάστρες -7- φυτά κάνναβης, ύψους έως 75 εκατοστά.

Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.

ΦΡΑΤΣΙΑ:ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ



ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ

Στις 4 Ιουνίου εκάστου έτους εορτάζεται η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσης. Αυτή η ημέρα είναι άκρως σημαντική για τα Φράτσια μας αφού πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του χωριού όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας της Ελεούσας.
Εκείνο το εικόνισμα που σχηματίζεται στην καρδιά κάθε Φρατσιώτη όπου γης, εκείνο το γλυκό βλέμμα που μπορεί να σε καθηλώσει και να σε γαληνεύει για ώρες, εκείνη η μητρική ματιά που στη θέα της αντιλαμβάνεσαι πως με τη χάρη Της δεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά πως όλα είναι μπόρες και ο ήλιος θα λάμψει πάλι. Εκείνος ο ναός που ο ρόλος του είναι καθοριστικός για όλους μας, εκεί που προσευχόμαστε, που ελπίζουμε, που χαιρόμαστε και που άλλοτε λυπούμαστε. Εκείνη η τοποθεσία που κάποτε κρυφά μια καλοκαιρινή νύκτα κλάψαμε, που κάναμε το πρώτο μας τσιγάρο, που είπαμε αγνά το ομορφότερο ρήμα της Ελληνικής Γλώσσας που αρχίζει με Α και τελειώνει με Ω, το ρήμα ΑΓΑΠΩ• κι εκείνη σαν στοργική μάνα που είναι, πάντοτε μας αγκαλιάζει και ποτέ δεν προδίδει τα μυστικά μας, αλλά με διακριτικά και μικρά σημάδια μας δείχνει πως πάντα είναι δίπλα μας. Δεν θα σταθούμε όμως περισσότερο αφού αυτά που μπορεί ο καθένας να καταθέσει είναι ατελείωτα. Θα αφήσουμε μόνον λίγο φωτογραφικό υλικό για να σας μεταφέρουμε νοερά μαζί μας, αφού πρώτα σας παρουσιάσουμε απλά την ιστορία του ναού στο πέρασμα των ετών.
Ο ναός επίσημα αναφέρεται από το 1724 και λειτουργεί σαν ενορία της οικογένειας Παυλάκη. Διαθέτει τρία κλίτη, ένα αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, ένα στους Αγίους Αναργύρους και το κυρίως κλίτος στην Παναγία μας και ανηγέρθει στο ρυθμό της βασιλικής. Το νέο τέμπλο είναι μαρμάρινο και είναι έργο του γνωστού γλύπτη Αρμακόλα με έτος ανέγερσης το 1926. Οι φορητές εικόνες είναι έργα του διάσημου αγιογράφου Ψαρρού το ίδιος έτος. Μεγίστης πνευματικής και εικαστικής σημασίας είναι το χαριτόβρυτο εικόνισμα της Παναγίας Ελεούσης με ασημένια επένδυση, του οποίου όμως δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο δημιουργός, καθώς επίσης και οι εικόνες του παλαιού τέμπλου (μια από αυτές είναι και η Φρατζιώτισσα) που είναι έργα του γνωστού κυθήριου αγιογράφου Ιωάννου Στάη χρονολογούμενες το 1875. Η εικόνα της Παναγίας της Φρατζιώτισσας είναι ένθρονη με έτος δημιουργίας το 1868. Ο ναός διαθέτει τρεις εισόδους από δυτικά με πώρινα περιθυρώματα και αετωματική απόπληξη ενώ είναι υψηλός και ευρύχωρος, καμαροσκέπαστος και κεραμοσκεπής. Το καμπαναριό-πύργος έχει προστεθεί κατά τα τελευταία χρόνια από την αείμνηστη συγχωριανή μας Ελένη Λεονταράκη (+2007) εις μνήμην των γονέων της, με έτος κατασκευής το 1989. Η παράδοση του χωριού μας θέλει ο ναός να υπέστει σοβαρές ζημιές κατά την πρόσκαιρη άφιξη των Τούρκων στο νησί, ενώ το πρώτο τέμπλο ξύλινης κατασκευής φαίνεται να καταστράφηκε από πυρκαγιά χωρίς ωστόσο, με τρόπο θαυμαστό, να προσβληθούν οι εικόνες. Μεταξύ των ευλαβών ιερέων του χωριού μας τον ναό υπηρέτησε ο αλησμόνητος πατήρ Κοσμάς Γ. Καλλίνικος (+6/3/1921) του οποίου τα τέκνα έκαναν δωρεά το δεσποτικό και το βήμα της Ιεράς εικόνος και οι ιερείς πατέρας και γιος Σπυρίδων (+1876) και Γεώργιος Κασιμάτης (+1922) ή "παπά Βρόλας". Μεγάλο έργο επίσης άφησαν πίσω τους δύο από τους πλέον αγαπητούς συγχωριανούς μας που σήμερα αναπαύονται παραπλήσια του ναού μας, το καλοκάγαθο ζεύγος Ιωάννου (+Δεκέμβριος 2020) και Ειρήνης (+Μάρτιος 2017) Λεονταράκη ή "Μιχαλόγιαννη". Ο ναός ανήκε αρχικά στην οικογένεια Παυλάκη και αργότερα πέρασε στην οικογένεια Καλλινίκου που είναι κλάδος της οικογένειας Παυλάκη (βλ. κείμενο από 6/3/2021). Η εκκλησία δεσπόζει σε πανοραμική τοποθεσία και αξίζει προσκυνηματικής επίσκεψης, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και αυτό οφείλεται αφενός στον εφημέριο της ενορίας μας παπά Γιάννη καθώς και στο εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τις κυρίες του χωριού μας που εθελοντικά υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας.

Ευχόμαστε σε όλους σας, στους εγγύς και στους μακράν χρόνια πολλά και πάντα καλά, με υγεία στα σπίτια σας και στις οικογένειές σας και φυσικά επίσημα πλέον σε όλους καλό καλοκαίρι.
Υ.Γ.1 Φωτογραφίες πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος .
Υ.Γ.2 Ο ναός πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, στις 4 Ιουνίου εκάστου έτους ~Σύναξις της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας ή και της αποκαλουμένης Ελεούσης~ και επίσης στις 21 Νοεμβρίου εκάστου έτους εις τα ~Εισόδια της Παναγίας μας~.






Η Κοινότητα Βελανιδίων κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Χερσόνησο του Μαλέα

Με ομόφωνη απόφαση του, το συμβούλιο της Τ.Κ. Βελανιδίων μετά από εισήγηση του προέδρου κ. Παναγιώτη Πατσάκη εναντιώνεται στην εγκατάσταση Αιολικών πάρκων στην Χερσόνησο του Μαλέα και τεκμηριώνει με επιχειρήματα την απόφαση αυτή.

Διαβάστε στην συνέχεια την απόφαση του Κοινοτικού συμβουλίου Βελανιδίων.

velanidia-baladis.blogspot.com






ΚΙΠΑ:ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


 

Δραστηριότητα Δημάρχου 02/06/2021



Ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης συναντήθηκε την Τετάρτη 02/06 με το Δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Γεώργιο Παναγόπουλο με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, νησιωτικών Δήμων, χρηματοδοτήσεων και έργων με έμφαση στην εξαιρετικά ανοδική πορεία του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Νήσων Αττικής μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται σημαντικά αναπτυξιακά έργα και ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε όλη την Π.Ε. Νήσων.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) κ. Δημήτριο Μελά, συνοδευόμενος από τον Διαχειριστή του Δικτύου Νήσων κ. Μαρίνη Μπερέτσο. Ο  ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Ελληνικός Οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων που λειτουργεί από το 2001 υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ ως Οργανισμού Πληρωμών είναι να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις αγροτικές ενισχύσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον γεωργικό τομέα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάγκη επίσπευσης των αιτημάτων πληρωμής του Δικτύου Νήσων αναφορικά με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις του προγράμματος CLLD/LEADER που υλοποιούνται στους 8 Δήμους της Π.Ε. Νήσων. Οι επενδύσεις αυτές (που χρηματοδοτούνται μόνο μέσω Ομάδων Τοπικής Δράσης/Δικτύων Δήμων σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε.) για την περίπτωση των Κυθήρων έχουν συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης ύψους 2.800.000€, ενισχύοντας ουσιαστικά την τοπική οικονομία και κοινωνία σε περίοδο κρίσης.

Τέλος, ο Δήμαρχος Κυθήρων είχε συνεργασία με στελέχη της ΜΟΔ Α.Ε. με στόχο την προετοιμασία προγραμμάτων τεχνικής ωρίμανσης έργων των Κυθήρων, με βάση το Νόμο 4674/2020, τις θετικές προβλέψεις του οποίου ο Δήμος μας θα συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρον.

Ο Δήμαρχος θα συνεχίσει τις προγραμματισμένες υπηρεσιακές και πολιτικές επαφές και συναντήσεις του στην Αθήνα και κατά τις επόμενες ημέρες.

ΕΩΣ ΤΙΣ 18:00ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ



Την Πέμπτη 3 Ιουνίου από τις 10:00′ έως τις 18:00′ θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης υδρομετρητών στο δίκτυο ύδρευσης του Καλάμου, καθώς και επισκευή βλάβης.

Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν διακοπές στην υδροδότηση του οικισμού.΄

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ

Από την Δευτέρα 7 έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου και από τις 10:00′ έως τις 18:00′ θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικατάστασης υδρομετρητών στο δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Πελαγίας, καθώς και επισκευή βλαβών.

Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν τμηματικές διακοπές στην υδροδότηση του οικισμού.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ

Έκλεισε τα 100 ομογενής Βασιλική Γιαννιώτη που είχε διακριθεί για την προσφορά της στην ελληνική παροικία

Η Μπέσι Κονόμου, που πριν μερικά χρόνια τιμήθηκε για την εθελοντική προσφορά της με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας της Αυστραλίας (Australia Day), γιόρτασε πρόσφατα τα 100ά της γενέθλια στην κοινότητα φροντίδας ηλικιωμένων, Carinity Wishart Gardens όπου ζει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Βασιλική Γιαννιώτη, όπως είναι το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στα γραφικό νησί των Κυθήρων το 1921 και ήταν το πρώτο και μοναδικό κορίτσι σε μια οικογένεια έξι αδελφών.

Στα επτά της χρόνια μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αυστραλία και η «Bessie», όπως έγινε γνωστή, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των νεανικών της χρόνων στην αγροτική Νέα Νότια Ουαλία.

Την περίοδο που ζούσε στο Tullibigeal δυτικά του Parkes, η Bessie γνώρισε τον Theo Megaloconomos τον οποίο παντρεύτηκε αργότερα.

«Η μαμά τον ερωτεύτηκε αμέσως. Η μαμά της, όμως, πίστευε ότι ήταν πολύ μεγάλος. Ήταν πολύ συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η μαμά μου κέρδισε» εξηγεί η κόρη της Bessie, Regina Hadgis.

«Οι οικογένειες της μητέρας μου και του πατέρα μου ήταν από το ίδιο νησί στην Ελλάδα, αλλά από διαφορετικά χωριά, έτσι γνωρίζονταν μεταξύ τους».

Η Μπέσι Κονόμου στα 16 της στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Φώτο: Supplied

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά και εγκαταστάθηκε στη μικρή πόλη Carinda, δύο ώρες ανατολικά του Bourke, όπου ο Theo άνοιξε ένα γκαράζ, έναν κινηματογράφο και μια επιχείρηση πάγου, ενώ υπηρέτησε και ως δημοτικός σύμβουλος.

«Κατέληξαν να έχουν μια πολύ ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή στην Carinda, συμμετέχοντας σε διάφορους συλλόγους» λέει η Regina.

Η Μπέσι συμμετείχε ενεργά όχι μόνο στη δική της κοινότητα αλλά και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας όπως το Walgett και το Dubbo, πριν η οικογένεια Κονόμου μετακομίσει στο Μάνσφιλντ του Μπρίσμπαν το 1984.

Εκεί, έγινε εθελόντρια στο Meals on Wheels και, επίσης, στο γηροκομείο St Nicholas στο Highgate Hill και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Mount Gravatt.

Η Μπέσι λατρεύει το μαγείρεμα και το ταλέντο της στην κουζίνα βοήθησε στην συγκέντρωση χρημάτων για πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Στα 87 της χρόνια, τής απονεμήθηκε το Μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας ως αναγνώριση των υπηρεσιών της στην ελληνική παροικία του Μπρίσμπαν, κυρίως μέσω οργανισμών που παρέχουν στήριξη στους ηλικιωμένους.

Με το βραβείο αναγνωρίστηκε, επίσης, η συνεισφορά της Μπέσι στην κοινότητα της Carinda, ιδιαίτερα ως ενεργό μέλος της τοπικής τοποκής Ένωσης Γυναικών και της Ένωσης Bush Nursing.

«Η μαμά πάντα ήλπιζε ότι θα εμπνεύσει τους νέους να συμμετάσχουν στις κοινότητές τους. Της άρεσε να μαγειρεύει και ήταν μανιώδης πλέκτρια», λέει η Regina.

Η Μπέσι που μετακόμισε στο Carinity Wishart Gardens το 2016, έγινε πλέον μέλος του Carinity 100 Club στο οποίο συμμετέχουν οι «αιωνόβιοι» τρόφιμοι.

«Έχει την τύχη να την επισκέπτεται η οικογένεια τακτικά, κάτι που πάντα της δίνει μεγάλη χαρά», λέει η Regina.

Συγγενείς από το Σίδνεϊ, κάποια από τα τέσσερα παιδιά της Bessie, εννέα εγγόνια και 21 δισέγγονα, συγκεντρώθηκαν για το πάρτι γενεθλίων της στο Carinity Wishart Gardens.

ΠΗΓΗ neoskosmos.com

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζεται η Απογραφή Γεωργίας - Κτηνοτροφίας 2021


 

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου μένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 12:30 τη νύχτα

Παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας ως έχει (από τις 00.30 – 05:00) τουλάχιστον έως τα μέσα Ιουνίου δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επερώτηση για τον αλιευτικό τουρισμό και τα προγράμματα προβολής αυτού, κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος της «Νέας Πελοποννήσου», Αντωνία Μπούζα.



Επερώτηση για τον αλιευτικό τουρισμό και τα προγράμματα προβολής αυτού, κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος της «Νέας Πελοποννήσου», Αντωνία Μπούζα.

Ολόκληρο το κείμενο της επερώτησης:

«Η ανάγκη εμπλουτισμού του τουριστικού μας προϊόντος είναι θεμιτή και αναγκαία. Πολλές δραστηριότητες, που φέρνουν σε επαφή τον επισκέπτη ενός τόπου με την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία, οδηγούν σε ξεχωριστές εμπειρίες και αφήνουν όμορφες αναμνήσεις τον επισκέπτη.

Άλλωστε σε όλες τις θεματικές παρουσιάσεις του τουριστικού μας προϊόντος επί Περιφερειακής Αρχής Τατούλη, ιδιώτες που είχαν στραφεί σε διάφορες θεματικές μορφές τουρισμού, όπως στο προκείμενο στον αλιευτικό τουρισμό, είχαν θέση στην προβολή του προορισμού μας και συμμετείχαν ενεργά σε διάφορα event. Το γνωρίζει άλλωστε ο ιδιώτης-επιχειρηματίας που συμμετέχει.

Η υποχρέωση της Περιφέρειας είναι να δίνει βήμα και ευκαιρία προβολής των δραστηριοτήτων, όπως έκανε ισότιμα με άλλες δραστηριότητες στη φύση, στην παραδοσιακή γαστρονομία, στον οινοτουρισμό και γενικά σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η Περιφέρεια, όμως δεν μπορεί να προωθεί με χρήματα των Πελοποννησίων σε συγκεκριμένες επενδυτικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν διακριτά όρια.

Πλειάδα τέτοιων δραστηριοτήτων, μιας και ο τόπος μας βρίθει παραδοσιακών, ιδιαίτερων και συνάμα μοναδικών δυνατοτήτων, ενισχύουν την ανάπτυξη θεματικών πεδίων τουριστικής ανάπτυξης.

Μάλιστα ο ιχθυοτουρισμός τον οποίο έχει επιλέξει να αναπτύξει η τωρινή Περιφερειακή Αρχή, είναι ουσιαστικά μία παράκτια μορφή αγροτουρισμού στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να προσφερθούν εμπειρίες από την καθημερινή ζωή του ψαρά, με συμμετοχή των επισκεπτών σε διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία.

Μέχρι εδώ καλά.

Η στρέβλωση ξεκινά, όταν σε ένα τόπο, με πολλά πλεονεκτήματα και πολλές και διαφορετικές δυνατότητες, όπως η Πελοπόννησος, που δεν είναι προορισμός αμιγώς ήλιου και θάλασσας πχ μικρός νησιωτικός, στους οποίους είναι περιορισμένη η δημιουργική απασχόληση του ταξιδιώτη, επιλέγεται από τον καθ΄ ύλην φορέα που διαμορφώνει την τουριστική πολιτική στην Πελοπόννησο και δημιουργεί ευκαιρίες επισκεψιμότητας, να αναλωθεί σε ένα project το οποίο δημοφιλείς νησιωτικοί τουριστικοί προορισμοί ενέταξαν χαλαρά στην ατζέντα τους, αλλά δεν έχουν καταφέρει πολλά , δεδομένης της πολυπλοκότητας και της εμπλοκής πολλών παραγόντων αλλά και επαγγελμάτων σε περίπτωση ανάπτυξής του.

Να το καταλάβω να έχουν δώσει μεγάλη σημασία στον ιχθυοτουρισμό, πχ στα Κύθηρα, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Πάτμο, Αντίπαρο, Κάλυμνο κ.λπ. , αλλά στην Πελοπόννησο;

Μάλιστα αντί άλλης δράσης η Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ώρα που έπρεπε «να τρέχει με χίλια», να αναλώνεται στην προώθηση μίας εναλλακτικής μορφής τουρισμού, που αποδεδειγμένα συμβάλει υποτονικά στην άνοδο του τουριστικού προϊόντος; Ή στραβά πάει ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε δυστυχώς.

Ας δούμε λοιπόν τις ενέργειες της Περιφέρειας.

Υπογράφεται Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αλιέων, ύψους 40.000 ευρώ.

Στη σύμβαση προβλέπονται έξοδα που προκαλούν το κοινό αίσθημα πχ. Αμοιβές εισηγητών, μετακινήσεις, μίσθωση χώρων, προβολή σε ΜΜΕ, συντονισμό και οργάνωση, που υπερβαίνουν τις 28.000 ευρώ και με υποχρέωση παράδοσης εντύπων κ.λπ. περίπου άλλες 12.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές παρουσιάσεις της υποτιθέμενης καμπάνιας, με ισχνά έως μηδενικά αποτελέσματα και σχεδόν χωρίς την παρουσία αλιέων (π.χ. χθες στη Νεάπολη Λακωνίας παρευρίσκονταν μόνο 3 αλιείς και πάνω από 10 εμπλεκόμενοι με την καμπάνια, η παρουσία των οποίων όπως ανέφερα, ανεβάζει το κόστος δηλ. μετακινήσεις, αμοιβές, οδοιπορικά κ.λπ.).

Μάλιστα η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ που εμπλέκεται, ατυχώς έχει αναμείξει δύο προγράμματα στην προσέγγιση-ενημέρωση των αλιέων.

Α. Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020 (ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020), αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) και

Β. την Προγραμματική Σύμβαση για τον Αλιευτικό Τουρισμό.

Το πρόγραμμα LEADER Αλιείας –Θάλασσας, όμως έχει δικό του μηχανισμό και προϋπολογισμό (για οδοιπορικά, εισηγητές κ.λπ. έξοδα), προκειμένου να γίνουν οι ενημερώσεις των αλιέων για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα LEADER, που αφορά τον εκσυγχρονισμό αλιευτικού επαγγέλματος και αλιευτικών σκαφών, με στόχο την καλύτερη οργάνωση, διάθεση των αλιευμάτων τους και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω βιώσιμων δράσεων κλπ.

Μέχρι σήμερα όμως στις ισχνές σε αποδοχή παρουσιάσεις για τον αλιευτικό τουρισμό, αναδεικνύεται κυρίως ο αλιευτικός τουρισμός και δεν ενημερώνονται ενδελεχώς οι αλιείς, για όσα θετικά προσφέρει το πρόγραμμα LEADER στον επαγγελματικό τους εκσυγχρονισμό.

Με δεδομένη μάλιστα την ενεργό ανάμειξη ως εισηγητή, ιδιοκτήτη πλατφόρμας αλιευτικού τουρισμού, εγείρονται ερωτήματα για το πως νομιμοποιείται η συμμετοχή στην καμπάνια όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με τον αλιευτικό τουρισμό, οι οποίοι προωθούν έμμεσα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Κατόπιν των ανωτέρω επισημάνσεων- ερωτήσεων, παρακαλώ όπως ενημερώσετε τόσο εμένα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και την Πελοποννησιακή κοινωνία για όσα ατυχώς πράττετε και «βαπτίζετε» καμπάνιες, δράσεις κ.λπ. οι οποίες ενίοτε αλληλοκαλύπτονται από άλλα προγράμματα, σπαταλώντας χρήσιμους πόρους χωρίς ορατά αποτελέσματα.»

.notospress.gr

3 Ιουνίου 1941: Ο αφανισμός της Κανδάνου

Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα

Η Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά στα βόρεια με την Παλαιόχωρα στα νότια. Βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους. Στις 23 Μαΐου ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν. Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί επανήλθαν με υπέρτερες δυνάμεις και στις 25 Μαΐου κατέλαβαν το χωριό, ενώ οι κρήτες μαχητές διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά.

Στις 3 Ιουνίου, δύναμη του 3ου τάγματος αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες έφθασε στο χωριό για να προβεί σε αντίποινα για τον θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της Κανδάνου (23-25 Μαΐου). Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούσαν διαταγές του αρχηγού τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ και την προηγουμένη ημέρα είχαν ξεκινήσει τα αντίποινα στη Κρήτη, εκτελώντας αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων.

Αμέσως, οι Γερμανοί άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την κατέσκαψαν κυριολεκτικά. Φόνευσαν όλους τους κατοίκους που είχαν απομείνει, περίπου 180, και απαγόρευσαν με ποινή θανάτου την επίσκεψη του χώρου, καθώς και την ανοικοδόμησή του. Η καταστροφή τής Κανδάνου και η δολοφονία αμάχων αποτελεί ένα από τα πολλά εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί. Για να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανάρτησαν πινακίδες στα ελληνικά και τα γερμανικά στην κατεστραμμένη Κάνδανο που έγραφαν:

  • Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτών.
  • Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος.
  • Δια την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων δια να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ.

Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ο στρατηγός Κουρτ Στούντεντ συνελήφθη από τους Βρετανούς και τον Μάιο του 1947 δικάσθηκε από στρατοδικείο για τα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στην Κρήτη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του στην Ελλάδα απορρίφθηκε από τους Συμμάχους. Ο Στούντεντ δεν έμεινε για πολύ στη φυλακή και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1948. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 1978.

Πηγή: sansimera. gr