Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΦΡΑΤΣΙΑ:ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ



ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΟΡΤΗ

Στις 4 Ιουνίου εκάστου έτους εορτάζεται η σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσης. Αυτή η ημέρα είναι άκρως σημαντική για τα Φράτσια μας αφού πανηγυρίζει ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του χωριού όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας της Ελεούσας.
Εκείνο το εικόνισμα που σχηματίζεται στην καρδιά κάθε Φρατσιώτη όπου γης, εκείνο το γλυκό βλέμμα που μπορεί να σε καθηλώσει και να σε γαληνεύει για ώρες, εκείνη η μητρική ματιά που στη θέα της αντιλαμβάνεσαι πως με τη χάρη Της δεν υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά πως όλα είναι μπόρες και ο ήλιος θα λάμψει πάλι. Εκείνος ο ναός που ο ρόλος του είναι καθοριστικός για όλους μας, εκεί που προσευχόμαστε, που ελπίζουμε, που χαιρόμαστε και που άλλοτε λυπούμαστε. Εκείνη η τοποθεσία που κάποτε κρυφά μια καλοκαιρινή νύκτα κλάψαμε, που κάναμε το πρώτο μας τσιγάρο, που είπαμε αγνά το ομορφότερο ρήμα της Ελληνικής Γλώσσας που αρχίζει με Α και τελειώνει με Ω, το ρήμα ΑΓΑΠΩ• κι εκείνη σαν στοργική μάνα που είναι, πάντοτε μας αγκαλιάζει και ποτέ δεν προδίδει τα μυστικά μας, αλλά με διακριτικά και μικρά σημάδια μας δείχνει πως πάντα είναι δίπλα μας. Δεν θα σταθούμε όμως περισσότερο αφού αυτά που μπορεί ο καθένας να καταθέσει είναι ατελείωτα. Θα αφήσουμε μόνον λίγο φωτογραφικό υλικό για να σας μεταφέρουμε νοερά μαζί μας, αφού πρώτα σας παρουσιάσουμε απλά την ιστορία του ναού στο πέρασμα των ετών.
Ο ναός επίσημα αναφέρεται από το 1724 και λειτουργεί σαν ενορία της οικογένειας Παυλάκη. Διαθέτει τρία κλίτη, ένα αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, ένα στους Αγίους Αναργύρους και το κυρίως κλίτος στην Παναγία μας και ανηγέρθει στο ρυθμό της βασιλικής. Το νέο τέμπλο είναι μαρμάρινο και είναι έργο του γνωστού γλύπτη Αρμακόλα με έτος ανέγερσης το 1926. Οι φορητές εικόνες είναι έργα του διάσημου αγιογράφου Ψαρρού το ίδιος έτος. Μεγίστης πνευματικής και εικαστικής σημασίας είναι το χαριτόβρυτο εικόνισμα της Παναγίας Ελεούσης με ασημένια επένδυση, του οποίου όμως δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο δημιουργός, καθώς επίσης και οι εικόνες του παλαιού τέμπλου (μια από αυτές είναι και η Φρατζιώτισσα) που είναι έργα του γνωστού κυθήριου αγιογράφου Ιωάννου Στάη χρονολογούμενες το 1875. Η εικόνα της Παναγίας της Φρατζιώτισσας είναι ένθρονη με έτος δημιουργίας το 1868. Ο ναός διαθέτει τρεις εισόδους από δυτικά με πώρινα περιθυρώματα και αετωματική απόπληξη ενώ είναι υψηλός και ευρύχωρος, καμαροσκέπαστος και κεραμοσκεπής. Το καμπαναριό-πύργος έχει προστεθεί κατά τα τελευταία χρόνια από την αείμνηστη συγχωριανή μας Ελένη Λεονταράκη (+2007) εις μνήμην των γονέων της, με έτος κατασκευής το 1989. Η παράδοση του χωριού μας θέλει ο ναός να υπέστει σοβαρές ζημιές κατά την πρόσκαιρη άφιξη των Τούρκων στο νησί, ενώ το πρώτο τέμπλο ξύλινης κατασκευής φαίνεται να καταστράφηκε από πυρκαγιά χωρίς ωστόσο, με τρόπο θαυμαστό, να προσβληθούν οι εικόνες. Μεταξύ των ευλαβών ιερέων του χωριού μας τον ναό υπηρέτησε ο αλησμόνητος πατήρ Κοσμάς Γ. Καλλίνικος (+6/3/1921) του οποίου τα τέκνα έκαναν δωρεά το δεσποτικό και το βήμα της Ιεράς εικόνος και οι ιερείς πατέρας και γιος Σπυρίδων (+1876) και Γεώργιος Κασιμάτης (+1922) ή "παπά Βρόλας". Μεγάλο έργο επίσης άφησαν πίσω τους δύο από τους πλέον αγαπητούς συγχωριανούς μας που σήμερα αναπαύονται παραπλήσια του ναού μας, το καλοκάγαθο ζεύγος Ιωάννου (+Δεκέμβριος 2020) και Ειρήνης (+Μάρτιος 2017) Λεονταράκη ή "Μιχαλόγιαννη". Ο ναός ανήκε αρχικά στην οικογένεια Παυλάκη και αργότερα πέρασε στην οικογένεια Καλλινίκου που είναι κλάδος της οικογένειας Παυλάκη (βλ. κείμενο από 6/3/2021). Η εκκλησία δεσπόζει σε πανοραμική τοποθεσία και αξίζει προσκυνηματικής επίσκεψης, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση και αυτό οφείλεται αφενός στον εφημέριο της ενορίας μας παπά Γιάννη καθώς και στο εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τις κυρίες του χωριού μας που εθελοντικά υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας.

Ευχόμαστε σε όλους σας, στους εγγύς και στους μακράν χρόνια πολλά και πάντα καλά, με υγεία στα σπίτια σας και στις οικογένειές σας και φυσικά επίσημα πλέον σε όλους καλό καλοκαίρι.
Υ.Γ.1 Φωτογραφίες πατήρ Ιωάννης ΠαΠανδρόπουλος .
Υ.Γ.2 Ο ναός πανηγυρίζει δύο φορές τον χρόνο, στις 4 Ιουνίου εκάστου έτους ~Σύναξις της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας ή και της αποκαλουμένης Ελεούσης~ και επίσης στις 21 Νοεμβρίου εκάστου έτους εις τα ~Εισόδια της Παναγίας μας~.






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου