Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ.(ΦΩΤΟ)

Από την ξενάγηση μας με τους ΦΜΚ στο Ιστορικό Αρχείο στο Κάστρο Χώρας την Παρασκευή 4/5/2018. Μοναδικού ενδιαφέροντος το Αρχείο, το δεύτερο σε μέγεθος και χρονική ιστορική συνέχεια στην Ελλάδα, μετά το αντίστοιχο της Κέρκυρας, δεδομένου ότι της Κεφαλλονιάς και της Ζακύνθου καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό (σεισμοί κ.λ.π). Οι ξεναγοί μας Ρενάτα Πανταζίδου (συντηρήτρια) και Λάζαρος Βέζος υπέροχοι, ακούραστοι και πολύ φιλόξενοι.
From our visit with the FMK at the Historical Archives of Chora Castle, on Friday 4/5/2018. The archive is of unique interest, the second in size and historical importance in Greece, after that of Corfu. Renata Pantazidou (conservator) and Lazaros Vezos were wonderful, tireless and very hospitable guides.

Ενημερωτική ημερίδα για τα «Σχέδια Βελτίωσης» από την Περιφέρεια Αττικής «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Ενημερωτική ημερίδα για τα «Σχέδια Βελτίωσης» από την Περιφέρεια Αττικής
«Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις»
Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζοντας την ενημέρωση για τα Σχέδια Βελτίωσης, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης για το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 - 2020 και με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, διοργανώνει ημερίδα, με θέμα:
«Ενημέρωση για τα ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ στην Περιφέρεια Αττικής»
Στις 16/5/2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ποταμού Κυθήρων
Οι επενδύσεις που θα γίνουν, προϋπολογισμού 9.309.915 ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής, έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση του περιβαλλοντικού προφίλ των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την άμβλυνση των επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου, επιδιώκεται, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού τομέα, η βέλτιστη και ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων και η επιπλέον ενίσχυση των νέων αγροτών.
Η Περιφέρεια Αττικής καλεί τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις στήριξής τους, με δεδομένο ότι η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει παραταθεί έως τις 5 Ιουνίου 2018.
 Για περισσότερες πληροφορίες για την Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής ακολουθώντας τη διαδρομή:
Έργα / Προγράμματα --> Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 --> Υπομέτρο 4.1-Στήριξη για Επενδύσεις σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) -->  Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για τα ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΥΘΗΡΑ ΤΚ. 80200
ΤΗΛ. 27360 33476
FAX. 2736033404
agrosynpotamou@yahoo.gr
FB @synetairismos.potamou

FOR AGRICULTURAL OLIVE FACTORY CO-OPERATIVE OF POTAMOS KYTHIRON
POTAMOS KYTHIRA 80200
THL.27360 33476
FAX 2736033404
agrosynpotamou@yahoo.gr 
FB @synetairismos.potamou

«Ευχές της Γεωργίας Γεννιά για τη γιορτή του Οσίου Θεοδώρου εν Κυθήροις»


ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 11/05/2018
                                       
«Ευχές της Γεωργίας Γεννιά για τη γιορτή του Οσίου Θεοδώρου εν Κυθήροις»

Τις θερμές ευχές της στους κατοίκους των Κυθήρων στέλνει, σε μήνυμά της, η βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων, Γεωργία Γεννιά, με αφορμή τη μεγάλη, για το νησί,  γιορτή του Οσίου Θεόδωρου εν Κυθήροις.
«Μεγάλη ημέρα η αυριανή για τον λαό τον Κυθήρων που κάθε χρόνο, στις  12 Μαίου, γιορτάζει με λαμπρότητα και κατάνυξη την Ιερά μνήμη του προστάτη του», είπε η κ. Γεννιά.
«Εύχομαι ο όσιος Θεόδωρος να συνεχίσει να βγάζει δυνατούς, από κάθε ανθρώπινη δοκιμασία, τους αγαπημένους μου Κυθηραίους και να τους έχει υπό τη σκέπη του».
Στους άξιους ποιμενάρχες του νησιού εύχομαι να έχουν τη δύναμη ώστε να συνεχίσουν να προστρέχουν, όταν τους χρειάζεται ο Κυθηραϊκός λαός και να είναι δίπλα τους σε κάθε στιγμή της ζωής τους.



ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ( GDPR Compliance 2016/679) ΝΕΑΠΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΙΟΥ

Το Επιμελητήριο Λακωνίας διοργανώνει ημερίδες με θέμα την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων
Το Επιμελητήριο Λακωνίας ενημερώνει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο ότι από 25/05/2018 τίθεται σε εφαρμογή ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)
Με το νέο Κανονισμό εκτοξεύεται το ύψος των επαπειλούμενων διοικητικών προστίμων σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεών του, εφόσον δεν λαμβάνονται άλλα μέτρα.
 
Ο Γενικός Κανονισμός αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς όλοι διαχειριζόμαστε προσωπικά δεδομένα. 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν κλάδοι που διαχειρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως είναι: νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα αποκατάστασης, ιατρεία, μικροβιολογικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φαρμακεία, ασφαλιστές και ασφαλιστικές εταιρείες
Επιπλέον, η διαχείριση προσωπικών δεδομένων παιδιών καθιστά επιτακτική ανάγκη την συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό, άρα αφορά ιδιαιτέρως: φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς
Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για τους κλάδους όπως: λιανικό εμπόριο με χρήση κάρτα μέλους, γυμναστήρια, λογιστές, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις με σημαντικό αριθμό εργαζόμενων, δημοτικές επιχειρήσεις, εξαγωγικές εταιρείες, επιχειρήσεις πληροφορικής, διαφημιστικές εταιρείες, ηλεκτρονικά καταστήματα
Τέλος, οι δικηγόροι εμπλέκονται σημαντικά στη διαδικασία της συμμόρφωσης και άρα έχουν σχετική ανάγκη ενημέρωσης 
 
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων το Επιμελητήριο Λακωνίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πιστοποιήσεων, το Διαβαλκανικό Κέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης των μελών του και των λοιπών που υπόκεινται σε εφαρμογή του κανονισμού ως εξής:
 
Στους Μολάους στο κέντρο εκπαίδευσης και εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, Δ/νση Θ. Λύρα 1, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 και ώρα 19:00 
Στη Σπάρτη, στο κέντρο εκπαίδευσης και εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, Λυκούργου 61, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00
Στη Νεάπολη, στο ξενοδοχείο Limira Mare, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρα  19:00 και
Στο Γύθειο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, Ξανθάκη 3 (ισόγειο) τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00
 
Είσοδος ελεύθερη
 

ΛΑΚΩΝΙΑ.Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ΣΤ΄ Επιστημονική Διημερίδα στη Μονεμβασία


Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018, στον Ναό του Αγίου Νικολάου, στο  Κάστρο  Μονεμβασίας, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ΣT΄ Eπιστημονική Διημερίδα με θέμα «Η πολιτισμική διαδρομή της Μονεμβασίας από τους βυζαντινούς χρόνους έως τη σύγχρονη εποχή». Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μανώλης Στεργιούλης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Γιώργος Βουνελάκης, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μονεμβασίας κ. Νικόλαος Βλάχος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας κ. Ανδρέας Μοράτος.Στις εισηγήσεις που κατανεμήθηκαν σε τέσσερις συνεδρίες αναπτύχθηκαν ενδιαφέροντα θέματα από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Σχολικούς Συμβούλους και Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τις εργασίες τίμησε με την παρουσία του ο πολυβραβευμένος Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης.


Κατά την πρώτη συνεδρία στην οποία προήδρευσε ο Δημήτριος Βαχαβιώλος, δ.φ., Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην εισήγησή του με θέμα: «Μονεμβασιώτες που διακρίθηκαν κατά την τελευταία βυζαντινή περίοδο» μίλησε για επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο Νικόλαος Ευδαιμονογιάννης, ο άγιος Φώτιος, ο ιερομόναχος Ισίδωρος και ο Λουκάς Νοταράς.Η Μεταξία Παπαποστόλου,δ.φ., Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην εισήγησή της με τίτλο «Αχιλλέας Βαρβαρέσσος: ο Βατικιώτης ζωγράφος και χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδας», αναφέρθηκε στον ζωγράφο της γενιάς του Μεσοπολέμου, που παρά τις επιταγές της ακαδημαϊκής του παιδείας, απέδωσε με ελευθερία και ιμπρεσιονιστική ματιά πρόσωπα και τοπία, ιδωμένα κάτω από το ελληνικό φως.



Η Ευσταθία Χαντζή, ΜΑ,  Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έκανε «Μικρή αναφορά στα τοπωνύμια Άκρα Μινώα, Μονεμβασία, Επίδαυρος Λιμηρά» και υποστήριξε ότι οκτώ μέρη φέρουν το πρώτο από τα τοπωνύμια, ενώ τα τέσσερα από αυτά σχετίζονται με τον Μίνωα και τη θαλασσοκρατορία του. Όσο για την ταύτισή του με την Επίδαυρο Λιμηρά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Ο Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην εισήγησή του με τίτλο «Η πολεοδομική δυϊκότητα της Μονεμβασίας: σχεδιαστικά μυθεύματα και εικαστικές θεωρήσεις περί Άνω και Κάτω Πόλης» εξήγησε το θέμα της δυϊκότητας πόλεων, όπως η Μονεμβασία, και διατύπωσε προβληματισμούς για το μέλλον της Άνω Πόλης.
Στη δεύτερη Συνεδρία προήδρευσε ο Ανδρέας Μοράτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας. Η Αικατερίνη Διαμαντοπούλου-Κουτσουμπού, δ.φ.-δ.θ., Διδάσκουσα του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στο «Χρονικόν της Μονεμβασίας», σε ζητήματα χρονολόγησης του έργου αυτού και στη σημασία του ως ιστορικής πηγής.
Ο Γιάννης Τσουλόγιαννης, δ. φ., Καθηγητής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέπτυξε το θέμα «Ο Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος και ο Παύλος Μαμωνάς», σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Δεσπότη του Μορέως και του άρχοντα της Μονεμβασίας καθώς και τη μεταξύ τους διαμάχη, που καταδεικνύει την πολυδιάσπαση του Ελληνισμού της Πελοποννήσου σε μια κρίσιμη καμπή των υστεροβυζαντινών χρόνων.
Η Κωνσταντίνα Ντανάκα, ΜΑ, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην εισήγησή της με θέμα «Η περίοδος ακμής του Αρχαίου Ασωπού» αναφέρθηκε στη μεγάλη ακμή που γνώρισε η πόλη από την ύστερη ελληνιστική εποχή ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.
Η Ελένη Σταθάκη, ΜΑ, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και η Παναγιώτα Κολυβοδιάκου, ΜΑ, Διευθύντρια του Γυμνασίου Νεάπολης,  μίλησαν για τον Βατικιώτη ποιητή Γιώργο Παπούλια, που, από το 1972 έως το 2005, συμμετείχε στην πνευματική ζωή του τόπου, με μια ποίηση που τη χαρακτήριζε η ανθρωπιά και η ευαισθησία.
Στην τρίτη συνεδρία προήδρευσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Μανώλης Στεργιούλης. Η Παναγιώτα Λάσκαρη, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρουσίασε την εισήγηση «Ο ποιητής, η νοσταλγία και ο χρόνος. Ένα πείραμα ερμηνείας από τον Γιάννη Ρίτσο στον Γιώργο Σαραντάρη».
Η Αμάντα Σκαμάγκα, δ.φ., διδάσκουσα του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην εισήγησή της με τίτλο «Η Μονεμβασιά ως Η Πρώτη Αλήθεια του Ρίτσου» ανέλυσε το βραβευμένο μυθιστόρημα «Η πρώτη αλήθεια» της Simona Vinci, που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1976, του οποίου ο ήρωας συγκεντρώνει πλήθος ομοιοτήτων με τον Γ. Ρίτσο.
Η Δήμητρα Δημητρίου, δ.φ., διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στην εισήγηση της με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος-Γιώργος Σεφέρης» παρουσίασε τη «συνομιλία» των έργων «Κίχλη» του Γ. Σεφέρη και «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου.
Ο Φώτης Δημητρακόπουλος, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στην εισήγησή του με τίτλο «Βιβλία του Γιάννη Ρίτσου με αφιερώσεις στον Alexander Steinmetz» παρουσίασε τα βιβλία που χάρισε με ιδιόχειρες αφιερώσεις του ο Γ. Ρίτσος στον Γερμανό «φίλο της Ελλάδας», που προώθησε τη νεοελληνική λογοτεχνία στο εξωτερικό.Ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης στη βαθυστόχαστη ομιλία του με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος, ελκόμενος και έλκων» απέδειξε ότι ο κατά βάθος τόσο μοναχικός ποιητής της «Τέταρτης διάστασης», συλλαμβάνει το υψηλό και το ιδεώδες, γεύεται τα καθημερινά πράγματα στη βαθύτερη ουσία τους κάποτε με παιγνιώδη ελαφρότητα και ρεαλιστική φαντασία ως αντίβαρο σε οτιδήποτε μπορεί να αλλοτριώσει την ανθρώπινη ύπαρξη.
Στην Τέταρτη Συνεδρία προήδρευσε ο Γιώργος Βουνελάκης, Αντιδήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας. Η Ευαγγελία Μπέτα, Φιλόλογος, και ο Κώστας Δρογκάρης, Ιατρός –  Ερευνητής Τοπικής  Ιστορίας, στην εισήγησή τους με τίτλο «…κι η μπάντα του Τζιοκόντο Μορέττι πού ‘παιζε κάθε Κυριακή στην κεντρική πλατεία (Γιάννης Ρίτσος). Τζιοκόντο Μορέττι: ένας Ιταλός μουσικός στο Γύθειο», παρουσίασαν τον Ιταλό μουσικό που έζησε στο Γύθειο από το 1900 έως το 1940 και επηρέασε την καλλιτεχνική ζωή της περιοχής, αλλά και την ψυχοσύνθεση του Γιάννη Ρίτσου.
Ο Παναγιώτης Ξηντάρας, δ.φ., Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέπτυξε το θέμα «Τα δοκιμιακά σήματα του Γιάννη Ρίτσου», στα οποία ο ποιητής ασκεί καλοπροαίρετη και χωρίς αγκυλώσεις κριτική. Η Μαρία Κουντούρη, Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μονεμβασίας, παρουσίασε το θέμα «Γιάννης Ρίτσος, Οι γειτονιές του κόσμου» και έδωσε έμφαση θεμελιώδεις αξίες στη ζωή και στο έργο του Γιάννη Ρίτσου.
Ο Μανώλης Στεργιούλης, δ.φ., Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρουσίασε «Τα “κυπρόθεμα” ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου», που είναι εμπνευσμένα από   τον αγώνα του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, αλλά και από τα δεινά που επισώρευσε στη νήσο η τουρκική εισβολή.Ο Γιάννης Κονδυλόπουλος, ΜΑ, Διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος» στην εισήγησή του « Γιάννης Ρίτσος, Ο αφανισμός της Μήλος» επιχείρησε μια «ανάγνωση» της χορικής σύνθεσης του 1969, στην οποία ο ποιητής προβάλλει το αίτημα για ελευθερία και αξιοπρέπεια και καταγγέλλει οποιονδήποτε μεταχειρίζεται το δίκαιο της πυγμής.Η Αγγελική Αργειτάκου, ΜΑ, Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μίλησε για την  Iσμήνη του Γιάννη Ρίτσου και τον προβληματισμό της ηρωίδας αν πρέπει να εμπλακεί σε αιματοχυσίες που ξεπερνούν τα όρια των δυνατοτήτων της.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας ο Δήμος Μονεμβασίας, το Γυμνάσιο Μονεμβασίας «Γιάννης Ρίτσος» και το Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας τίμησαν τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη και του απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαντική παρουσία αλλά και τη μεγάλη συνεισφορά του στο χώρο των γραμμάτων.
Παρασκευή Ζουρντού, Φιλόλογος
ΦΩΤΟ: Δημήτρης Σκάγκος
http://www.monemvasianews.gr