Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Ημερίδα του προγράμματος ARISTOIL για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου στα Κύθηρα.

Ημερίδα του προγράμματος ARISTOIL για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου στα Κύθηρα.
Σε ενημερωτική ημερίδα για τους ελαιοκαλλιεργητές πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο στα Φράτσια Κυθήρων προήδρευσε ο Σπύρος Σπυρίδων.
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, τον Δήμο Κυθήρων και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Λιβαδίου και Ποταμού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED ARISTOIL του οποίου επικεφαλής είναι ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, σύνδεσμος με μέλη 38 Δήμους και Περιφέρειες όπου Πρόεδρος είναι ο Σ. Σπυρίδων.

Ο κ. Σπυρίδων κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη ανασύστασης του παραγωγικού ιστού της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη να καινοτομήσουμε στην παραγωγή προϊόντων που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα όπως η παραγωγή ελαιολάδου.
Το ARISTOIL αποσκοπεί στη σωστή εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, την ανάδειξη των ευεργετικών- θεραπευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, την πιστοποίηση τους και την ανάπτυξη ενός Μεσογειακού Cluster με τελικό στόχο την αύξηση της ζήτησης και της αξίας του. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Κύπρος.
Στη διάρκεια της ημερίδας το πρόγραμμα ARISTOIL παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Νίκο Κρημνιανιώτη, οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου από τη Δρ Ελένη Μέλιου και οι ορθές πρακτικές συγκομιδής και ελαιοποίησης από την Αν. Καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΑΣ - ΚΑΨΑΛΙΟΥ


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΑΣ - ΚΑΨΑΛΙΟΥ
Μέχρι τη διενέργεια αυτοψίας από μηχανικούς της Περιφέρειας, η οποία θα γίνει αύριο Τρίτη 9/4 το απόγευμα, ο δρόμος Χώρας - Καψαλίου θα είναι κλειστός λόγω της καθίζησης του οδοστρώματος.
Η διέλευση θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω Καλάμου τουλάχιστον μέχρι την ενημέρωση από τους μηχανικούς.
Οι οδηγοί των λεωφορείων μεταφοράς των μαθητών είναι ήδη ενήμεροι.
Στο σημείο θα βρίσκεται περιπολικό του Α.Τ. Κυθήρων.
Εκ του Δήμου

Οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Μιά διαφορετική Συνάντηση-Ενημέρωση των Ελαιοπαραγωγών του νησιού έγινε στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου στα Φράτσια.


Οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου.
Μιά διαφορετική Συνάντηση-Ενημέρωση των Ελαιοπαραγωγών του νησιού έγινε στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου στα Φράτσια.
Στόχος της εκδήλωσης, η ενημέρωση των παραγωγών για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για την εκτόξευση της τιμής στον παραγωγό.
Την ιδέα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του ομίλου ΕΟΕΣ Εύξυνη Πόλη, Σπύρος Σπυρίδων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ποταμού.
Ομιλητές ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Aristoil κ. Νίκος Κρημνιώτης, ο οποίος είναι και παραγωγός ελαιολάδου στην περιοχή της Καλαμάτας, διαθέτει δε το λάδι σε τιμές από 7€ έως 35€ το κιλό!
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ελένη Μέλλιου αναφέρθηκε στις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, ενώ ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε τους σωστούς τρόπους συγκομιδής και έκθλιψης του ελαιολάδου.
Ακολούθησαν στοχευμένες ερωτήσεις από το κοινό. Τονίστηκε η ανάγκη προστασίας αυτού του χρήσιμου προϊόντος, με συστηματικό ψεκασμό, με σωστή συγκομιδή και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.
Η ενημέρωση είχε στόχο να ενημερωθούν οι παραγωγοί του νησιού στις δηνατότητες του Κυθηραικού ελαιολάδου.
Σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό, "Ισχυρισμό Υγείας" μπορεί να φέρει μόνο το ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 250mg πολυφαινόλες ανά 1 Kg ελαιολάδου.
Η ελαιοκανθάλη, η ελαιασίνη και άλλες παρεμφερείς φαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο, έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία μας και επιδρούν θετικά στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, την αντιμετώπιση των φλεγμονών, προστατεύουν τον εγκέφαλο, τα αγγεία, την καρδιά, το δέρμα,
ενώ θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Με κατανάλωση 20g πλούσιου σε πολυφαινόλες ελαιολάδου την ημέρα, έχουμε ευγεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Οι ποικιλία "Κοροναίικη" η οποία κυρίως καλλιεργείται στα Κύθηρα, σε συνδυασμό με το κλίμα και τον τρόπο καλλιέργειας είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Αρκεί να μην καταστραφούν στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου.
Γιαυτό αν συνδιαστεί με ενδεδειγμένο τρόπο συγκομιδής, δοθεί προσοχή στο ελαιοτριβείο στον χρόνο μάλαξης στην θερμοκρασία του νερού θα έχουμε ένα άριστο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες φάρμακο για την υγεία μας.
Αν το αποθηκεύουμε και το συσκευάζουμε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα το διατηρήσουμε για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο με όλα τα συστατικά του.
Ευχαριστούμε τον κ. Σπυρίδωνα και τους συνεργάτες του για την τόσο σημαντική ενημέρωση.

Μιχάλης Πρωτοψάλτης

Εικόνες από την Πλατεία Άμμο σήμερα.

 ΦΩΤΟ Kosmas Tzortzopoulos





ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Εφιστάται η προσοχή των διερχόμενων οδηγών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 3 - 08/04/2019 

Λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στη θέση "Κούκος" της οδού Χώρας - Καψαλίου, εφιστάται η προσοχή των διερχόμενων οδηγών. 
Η πολιτική προστασία του Δήμου και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος τοποθετούν ειδική φωτοσήμανση και αύριο το απόγευμα θα γίνει αυτοψία από μηχανικούς της Περιφέρειας οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. 

Εκ του Δήμου

ΚΑΘΙΖΗΖΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΩΡΑΣ ΚΑΨΑΛΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

 Μεγάλη προσοχή στο δρόμο! Μετά το κούκο
Pelagia Iokasti Kousouri 



ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ NORDLAND ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ!


ΣΥΝΘΕΤΟ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ NORDLAND ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ!
Με σημερινή (8/4/19) επιστολή του προς το Δήμο Κυθήρων, ο ιδιοκτήτης του πλοίου M/V NORDLAND I κ. Χρήστος Στάθης, Πρόεδρος του Ομίλου LAMAR GROUP Α.Ε., ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε το πάγιο αίτημα του Δημάρχου μας κ. Χαρχαλάκη σχετικά με την μη απομάκρυνση του ναυαγισμένου πλοίου από το Διακόφτι.
Οι διαπραγματεύσεις Δήμου και ιδιοκτήτη του ναυαγίου κράτησαν περισσότερο από 3 χρόνια με την ιδιοκτήτρια εταιρεία να επιμένει στην απομάκρυνση του πλοίου και στη διάλυσή του σε διαλυτήριο της Τουρκίας ως scrap.

Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά, που εξέφρασε και την θέληση του τοπικού συλλόγου επαγγελματιών, είχε αίσια κατάληξη, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου αποφάσισε οριστικά την παραμονή του ναυαγίου ως έχει και την δημιουργία στην περιοχή διεθνούς σύνθετου καταδυτικού πάρκου με όλες τις συναφείς δράσεις.
Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση που ενισχύει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο νησί μας, αφού το πλοίο δεν προκαλεί πλέον ρύπανση ή άλλου είδους επιβάρυνση και έχει καταστεί εδώ και χρόνια ένα αναγνωρίσιμο τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής.
Η Δημοτική Αρχή ευχαριστεί θερμά τον πλοιοκτήτη κ. Χρήστο Στάθη και δεσμεύεται να συνεργαστεί μαζί του για την τουριστική αξιοποίηση του ναυαγίου προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

ΠΡΟΣΟΧΗ.ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση από το Ρέμα Παλαιοπόλεως λόγω καιρικών συνθηκών.

ΦΩΤΟ 
Γιάννης Πρωτοψάλτης Μελισσοκόμος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2 - 8/4/2019
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η διέλευση από το Ρέμα Παλαιοπόλεως λόγω καιρικών συνθηκών.
Εκ του Δήμο

Λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης, παρακαλούνται οι κάτοικοι των Κυθήρων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους


Λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης, παρακαλούνται οι κάτοικοι των Κυθήρων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους καθώς σε αρκετά σημεία του κύριου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου του νησιού υπάρχει συγκέντρωση υδάτων, λόγω αδυναμίας του εδάφους να τα απορροφήσει.
Οι οδηγοί οχημάτων παρακαλούνται να μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να οδηγούν πάντα με τα φώτα των οχημάτων τους αναμμένα, ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω μειωμένης ορατότητας σε πολλά σημεία του νησιού.

Για κάθε είδους πρόβλημα, μπορείτε να επικοινωνείτε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κατσανεβάκη και με το Α.Τ. και το Π.Κ. Κυθήρων.
Από το Δήμο Κυθήρων

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΠΟΙΗΣΗ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ»





Ο σπηλαιώδης Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο μονοπάτι για τους νερόμυλους (ΦΩΤΟ-VIDEO)

 Ο σπηλαιώδης Ναός της Αγίας Αικατερίνης στο μονοπάτι για τους νερόμυλους του Μυλοποτάμου (ΦΩΤΟ-VIDEO) ADELIN 107,3 FM











ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας πειραιώς και Αιγαίου κ.Όλγα Ιορδανίδου.



2η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Διοικήτρια της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας πειραιώς και Αιγαίου κ.Όλγα Ιορδανίδου.


« Δράσεις Υγείας » στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Κυθήρων «Τριφύλλειο» από 4 – 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
To RADIO ADELIN 107,3 FM εξασφάλισε πολύ ενδιαφέρουσες, και αποκλειστικές συνεντεύξεις από τους εμπλεκόμενους που τους ευχαριστούμε πολύ.
Τις συνεντεύξεις θα τις παρακολουθήσετε μέσα από το adelinfm.blogspot.gr καθώς και από το ραδιόφωνο του adelin 107,3 fm.


Ευχαριστούμε πολύ τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυθήρων κύριο Δημήτρη Μοιρασγεντή και τον κύριο Κώστα Καψάλη από την γραμματεία του νοσοκομείου μας για την βοήθειά τους.
ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΨΑΛΗΣ