Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Μιά διαφορετική Συνάντηση-Ενημέρωση των Ελαιοπαραγωγών του νησιού έγινε στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου στα Φράτσια.


Οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου.
Μιά διαφορετική Συνάντηση-Ενημέρωση των Ελαιοπαραγωγών του νησιού έγινε στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου στα Φράτσια.
Στόχος της εκδήλωσης, η ενημέρωση των παραγωγών για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις για την εκτόξευση της τιμής στον παραγωγό.
Την ιδέα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του ομίλου ΕΟΕΣ Εύξυνη Πόλη, Σπύρος Σπυρίδων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ποταμού.
Ομιλητές ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Aristoil κ. Νίκος Κρημνιώτης, ο οποίος είναι και παραγωγός ελαιολάδου στην περιοχή της Καλαμάτας, διαθέτει δε το λάδι σε τιμές από 7€ έως 35€ το κιλό!
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Ελένη Μέλλιου αναφέρθηκε στις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, ενώ ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε τους σωστούς τρόπους συγκομιδής και έκθλιψης του ελαιολάδου.
Ακολούθησαν στοχευμένες ερωτήσεις από το κοινό. Τονίστηκε η ανάγκη προστασίας αυτού του χρήσιμου προϊόντος, με συστηματικό ψεκασμό, με σωστή συγκομιδή και αποθήκευση του ελαιοκάρπου.
Η ενημέρωση είχε στόχο να ενημερωθούν οι παραγωγοί του νησιού στις δηνατότητες του Κυθηραικού ελαιολάδου.
Σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό, "Ισχυρισμό Υγείας" μπορεί να φέρει μόνο το ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 250mg πολυφαινόλες ανά 1 Kg ελαιολάδου.
Η ελαιοκανθάλη, η ελαιασίνη και άλλες παρεμφερείς φαινόλες που περιέχονται στο ελαιόλαδο, έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία μας και επιδρούν θετικά στην πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, την αντιμετώπιση των φλεγμονών, προστατεύουν τον εγκέφαλο, τα αγγεία, την καρδιά, το δέρμα,
ενώ θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Με κατανάλωση 20g πλούσιου σε πολυφαινόλες ελαιολάδου την ημέρα, έχουμε ευγεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας.
Οι ποικιλία "Κοροναίικη" η οποία κυρίως καλλιεργείται στα Κύθηρα, σε συνδυασμό με το κλίμα και τον τρόπο καλλιέργειας είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες.
Αρκεί να μην καταστραφούν στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου.
Γιαυτό αν συνδιαστεί με ενδεδειγμένο τρόπο συγκομιδής, δοθεί προσοχή στο ελαιοτριβείο στον χρόνο μάλαξης στην θερμοκρασία του νερού θα έχουμε ένα άριστο ελαιόλαδο πλούσιο σε πολυφαινόλες φάρμακο για την υγεία μας.
Αν το αποθηκεύουμε και το συσκευάζουμε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, θα το διατηρήσουμε για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο με όλα τα συστατικά του.
Ευχαριστούμε τον κ. Σπυρίδωνα και τους συνεργάτες του για την τόσο σημαντική ενημέρωση.

Μιχάλης Πρωτοψάλτης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου