Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ:ΑΠΟ ΤΗΝ ¨ΜΟΥΓΚΑ¨ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

 


Δελτίο τύπου του Δημοτικού Συνδυασμού «πρώτα ο άνθρωπος»

Κύθηρα 28/12/2020
Μετά από πολλών μηνών «μουγκά » Δημοτικά Συμβούλια, θα θέλαμε να καλωσορίσουμε στη ομαλότητα τόσο τον κατεξοχήν υπεύθυνο κ. Στάθη, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και τον ηθικό αυτουργό Δήμαρχο κ. Χαρχαλάκη.
Επιτέλους οι προσπάθειες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μετά από σχεδόν ένα χρόνο, έπιασαν τόπο και ο Πρόεδρος με τον Δήμαρχο σύρθηκαν ,εκόντες άκοντες στη διεξαγωγή των συνεδριάσεων με τηλεδιάσκεψη.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό ,αν αναλογιστούμε πως ενώ η τεχνολογία μας παρέχει τη δυνατότητα να διαλεγόμαστε, η Δημοτική Αρχή επέλεξε τα δια περιφοράς συμβούλια και σε δεύτερη φάση «ανακάλυψε» τη «τηλεδιάσκεψη με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων».
Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτό, είναι προφανείς ωστόσο τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αποτελούν ύβρη για ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ΄επέκταση των συμπολιτών μας που μας εξέλεξαν.
Καλούμε τους υπευθύνους αυτής της κατάστασης να μας αιτιολογήσουν με επιχειρήματα, εάν έχουν, για ποιους λόγους δεν πραγματοποιούνταν οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, μέσω της πλατφόρμας Ζoom , μία διαδικασία εξαιρετικά απλή ,γρήγορη αλλά και ουσιαστική για την δημοκρατική λειτουργία των θεσμικών οργάνων.
Παναγόπουλος Δημήτρης
Μεγαλοκονόμος Στυλιανός
Μαγουλάς Νικόλαος
Καλλίγερος Ιωάννης
Γεωργιλάς Παρασκευάς

ΕΚΤΑΚΤΟ:ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

 EKTAKTO:

Επιβεβαιώθηκε σήμερα νέο κρούσμα κορονοιού covid-19 το (14ο) στα Κύθηρα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες πρόκειται για φοιτητή.

Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

ADELIN FM 

ΚΥΘΗΡΑ 1942:MIA ΦΟΒΕΡΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ...

 

ΚΥΘΗΡΑ Αγία Πελαγία 9η Αυγούστου 1942

Μια φοβερή τραγωδία...


¨Η εκκλησιά τραντάχτηκε συθέμελα . Εκτινάχτηκε στον αέρα μαζί με τους δύο από τους πρωταγωνιστές της όλης επιχείρησης.
Τι συνέβη όμως ? 
Όλα πήγαιναν καλά μέχρι εκείνη την ώρα και 
πλησίαζαν προς το τέλος...¨
Η Εκκλησία της Αγίας Πελαγίας πριν καταστροφή από την ισχυρή έκρηξη. Φωτο από το αρχείο του Κοσμά Μεγαλοκονόμου.      



Το μικρό εκκλησάκι όπως είναι σήμερα.Χτίστηκε αρκετά χρόνια μετά στο ίδιο σημείο που Καταστράφηκε ολοσχερώς η εκκλησία. 
Το σημείο που σύμφωνα με τις μαρτυρίες το γερμανικό αεροπλάνο άφησε την βόμβα  φωτομοντάζ adelin 107,3 fm  
 

ΠΩΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ" ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ:
 
Ένας Γερμανός πιλότος διαπιστώνοντας βλάβη στο αεροπλάνο του αποφασίζει να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην άμμο ,μπροστά από την παλιά εκκλησία της Αγίας Πελαγίας. Πριν αρχίσει την κάθοδο και για λόγους ασφαλείας απασφαλίζει την βόμβα που έφερε και την αφήνει να πέσει στα μαλακά της άμμου ,κοντά στον μονόλιθο για να μην εκραγεί.
Οι Γερμανοί περισυνέλεξαν τον πιλότο αφήνοντας το αεροπλάνο και την βόμβα στην άμμο κοντά στην εκκλησία.Το αεροπλάνο σε μικρό χρονικό διάστημα διαλύθηκε από τους κατοίκους παίρνοντας ο καθένας ότι του ήταν χρήσιμο.
Δύσκολα χρόνια και η μπότα του κατακτητή βαριά σαν καταπέλτης.
Η επιβίωση αγώνας καθημερινός.Η βόμβα παρέμεινε κάμποσο καιρό στην παραλία του Νέου Κόσμου της Αγίας Πελαγίας.Εκείνα τα χρόνια οι ψαράδες χρησιμοποιούσαν δυναμίτη στο ψάρεμα τους.Παίζανε κορώνα γράμματα την ζωή τους.Η ανάγκη όμως τους έκανε αυτό να το βάζουν σε δεύτερη μοίρα και να ρισκάρουν την ζωή τους για να ζήσουν τις οικογένειες τους.
Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε μια παρέα ψαράδων από τον Καραβά να
 
σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν την ποσότητα γόμωσης από την βόμβα.Έπρεπε με πολύ προσοχή να αφαιρέσουν το καψούλι την εκρηκτική ύλη και στη συνέχεια να ανοίξουν με σφυρί και καλέμι το σιδερένιο κέλυφος για να  πάρουν την χρήσιμη γι αυτούς γόμωση.

Δέκα άνθρωποι συμφωνούν στην ιδέα και όρισαν ημερομηνία του επιχειρήματος την 9ην Αυγούστου του 1943 τα ξημερώματα 
εορτή της Αγίας Πατρικίας.

 Σκεπτόμενοι ότι οι κάτοικοι θα έλειπαν από το χωριό στην απομακρυσμένη εκκλησία όπου θα πήγαιναν να προσκυνήσουν,θα είχαν τον χρόνο να μεταφέρουν την βόμβα μέσα στην μικρή εκκλησία της Αγίας Πελαγίας 
να κάνουν ότι κάνουν, χωρίς να τους πάρει μάτι κανείς.
Έτσι κι έγινε.
Η όλη επιχείρηση προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί. Χωρίς κουβέντα με προσεκτικές 
κινήσεις και με τον ιδρώτα να στάζει και να τζούζουν τα μάτια καθώς κυλούσε από το μέτωπο τους αφαιρέθηκε το καψούλι άνοιξαν το κέλυφος με το σφυρί και με καλέμι μια μεγάλη ποσότητα γόμωσης αφαιρέθηκε.  
Υπήρχε όμως αρκετή ακόμα.

Οι περισσότεροι από την ομάδα ανέλαβαν να απομακρύνουν και να φυλάξουν την εκρηκτική ύλη. Είχαν αποφασίσει να την κρύψουν στην περιοχή της Γαλανής πηγής προς τον Ποταμό.Τρεις άνθρωποι 
έμειναν πίσω στην εκκλησία συνεχίζοντας την προσπάθεια αφαίρεσης και της υπόλοιπης εκρηκτικής ύλης.
Κάθε σφυριά και η ανάσα κοβόταν από την αγωνία μήπως ξεστρατίσει το χτύπημα.Μια λάθος κίνηση θα έφερνε την καταστροφή.
Πάνω στην αγωνία ξαφνικά ακούστηκαν κουβέντες και γέλια κοριτσιών.
Ο ένας από τους τρεις αγναντεύοντας από την πόρτα είδε δυο κοπέλες να ζυγώνουν προς το εκκλησάκι.Ήταν οι κόρες του Αμοργιανού από τα Λογοθετιάνικα.Τις προλαβαίνει έξω και αποπαίρνοντας τις ρώτησε τι θέλουν.

Τα κορίτσια κοντοστάθηκαν και κάπως 
αμήχανα του είπαν ότι μέρα που είναι ήρθανε να ανάψουν τα καντήλια στη χάρη της.Απάντησε πως τα καντήλια τα είχε ανάψει αυτός και με τον τρόπο έδειξε πως δεν σήκωνε δεύτερη κουβέντα.
Στράφηκαν να φύγουν οι κοπέλες και ο Γιάννης ο Μαυρογιώργης αυτός ήταν πού μίλησε στα κορίτσια γύρισε και αυτός να μπει 
ξανά στην εκκλησία.Δεν πρόλαβε το χερούλι της πόρτας να πιάσει και εξφενδονίστηκε παίρνοντάς τον παραμάζωμα πολλά μέτρα μακρυά.
Σώθηκε από θαύμα !

Η εκκλησιά τραντάχτηκε συθέμελα.Εκτινάχτηκε στον αέρα μαζί με τους δύο από τους πρωταγωνιστές της όλης επιχείρησης.Τι συνέβη όμως ?
Όλα πήγαιναν καλά μέχρι εκείνη την ώρα και 
πλησίαζαν προς το τέλος...

Οι δύο πρωτομάστοροι της ιδέας αυτής ο Νίκος ο Σουρής του Χρήστου (βαρβάκης) και ο Χαράλαμπος Κορωναίος (κοριός) δυστυχώς χαθήκανε.Κανείς δεν ξέρει τι ήταν αυτό που προκάλεσε την  
έκρηξη...να ήταν μια σπίθα ...μια λάθος σφυριά,η κακιά η ώρα κανείς δεν μπορεί να ξέρει και δεν θα μάθει ποτέ.

 Την ίδια ώρα οι κάτοικοι που είχαν πάει να προσκυνήσουν στην εκκλησία της Αγίας Πατρικίας ξέγνοιαστοι ακούγανε τα λόγια του παπά.
Τα παιδάκια παίζανε στα βράχια πηδώντας από δω και από κει...  Ξαφνικά μια δυνατή λάμψη τους έκανε όλους να μαρμαρώσουν,χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τι έγινε. Άναυδοι κοιτώντας προς Αγία Πελαγία είδαν ένα θεόρατο μανιτάρι καπνού να σηκώνετε στα ύψη του ουρανού.Μη μπορώντας να αντιδράσουν και κοιτώντας αποσβολωμένοι το θέαμα, ένας ισχυρός κρότος συντάραξε γη και ουρανό και τους κόπηκε η λαλιά.Δεν μπορούσαν να δώσουν καμιά εξήγηση για το τι είχε συμβεί.

 Κανένας ήχος από αεροπλάνο κανένα βουητό δεν τους είχε προετοιμάσει για κάτι τέτοιο.Πετάχτηκαν από την εκκλησιά και τρέχοντας προς Αγία Πελαγία παντού συναντούσαν τα απομεινάρια της έκρηξης. Εκείνη την ώρα στην Μεγάλη Βόλτα 
βρισκόταν τα αδέρφια Μήτσος και Σταύρος που κατέβαιναν από τον Ποταμό για να πάνε για δουλειά στο πυρηνελαιουργείο.
Είδαν το μανιτάρι καπνού και σκόνης και τρέξανε προς το σημείο της καταστροφής.Φτάνοντας δεν υπήρχε ... εκκλησία ήταν...άφαντη.
Είχε εξαφανιστεί.

Γύρω γύρω ο χώρος στην άμμο στη θάλασσα παντού κομμάτια από την εκκλησία και δυστυχώς και των άτυχων Νίκου Σουρή και Χαράλαμπου Κορωναίου.
Μέσα στα συντρίμμια και σε απόσταση,προσπάθησαν να περισυλλέξουν όσο μπορούσαν τα διασκορπισμένα μέλη τους και να τα ταιριάξουν ότι ήταν του κάθε νεκρού.

Φτιάξανε 2 πρόχειρα φορεία τυλίχτηκαν τα άψυχα κορμιά με υφαντά σεντόνια και ο κόσμος ξεκίνησε βουβή πορεία προς τον Καραβά.
Στον Καραβά ανυποψίαστες χήρες και ορφανά περίμεναν να γυρίσουν οι άνθρωποι τους αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.
Για μέρες μετά σκυλιά έβγαζαν και έσερναν μέλη από τα κορμιά των άτυχων ψαράδων.Έτσι εξαφανίστηκε η εκκλησία της Αγίας Πελαγίας που όπως αναφέρει ο ιστορικός Παναγιώτης Τσιτσίλιας η χρονολογία που χτίστηκε δεν μπόρεσε να προσδιοριστεί.

Σήμερα σώζονται υπολείμματα του δαπέδου καθώς και τοίχων.Στο σημείο αρκετά χρόνια μετά χτίστηκε μικρό εκκλησάκι ως ανάμνηση εκείνης της φοβερής τραγωδίας που καταγράφεται στα μελανά σημεία της ιστορία των Κυθήρων.
 
Ιστορικά στοιχεία Κοσμάς Μεγαλοκονόμος.
Ερεύνα Ρεπορτάζ ADELIN 107,3 FM.

                                                                                                                 

Έκρηξη βόμβας  φωτο αρχείου 

Μέρος του δαπέδου από την παλιά Εκκλησία της Αγίας Πελαγίας ότι απέμεινε...Όπως φαίνεται σήμερα

Τα σκαλιά και τα παλαιά πλακάκια του δαπέδου.'Οπως φαίνονται σήμερα

Μέρος του δαπέδου και τοίχων που σώζονται από την φοβερή έκρηξη
Εξάρτημα της γερμανικής βόμβας  φωτο απο την "Έκθεση Λαϊκής Τέχνης στον Καραβά Κυθήρων"
Τραγικό ενθύμιο φωτο από την "Έκθεση Λαϊκής Τέχνης στον Καραβά Κυθήρων"
Ο ένας εκ των δύο κατοίκων του Καραβά που βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την έκρηξη. Φωτο από την"Έκθεση Λαϊκής Τέχνης στον Καραβά Κυθήρων"

Ένας παλιός ταξιτζής του Τσιρίγου ο Αείμνηστος ο ¨Ταρζάν¨ άφησε ιστορία.

 

ΠΗΓΗ 

Eμβόλιο: Νοσηλεύτρια απαντά για τον «ορό στο φιαλίδιο»


Tην Κυριακή 27 Δεκεμβρίου η χώρα μας σήμανε την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Σωτήρη Τσιόδρα να είναι από τους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο. Όπως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι και σε αυτή την ιστορική ημέρα, υπήρξαν και εκείνοι που εξέφρασαν δημόσια το λιγότερο τις ενστάσεις τους, το περισσότερο τις… θεωρίες συνωμοσίας τους. Μία εξ αυτών, αναφέρει πως μέσα στο φιαλίδιο δεν υπήρχε το υγρό μίγμα του εμβολίου αλλά φυσιολογικός ορός. Η Ελένη Πέτρακα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) και μέλος του Ινστιτούτου Υγείας (ΙΝΕΠΥ), απαντά σε όλα αυτά, με μια ανάρτησή της στο Facebook

«»Έκανε ο πρωθυπουργός αντί για εμβόλιο φυσιολογικό ορό» λένε αυτοί ορμώμενοι από τη φωτογραφία που η Νοσηλεύτρια κάνει αναρρόφηση από μια αμπούλα φυσιολογικού όρου με σύριγγα. True story: Πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμειχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος», γράφει μεταξύ άλλων η νοσηλεύτρια.

Αναλυτικά, η ανάρτησή της:

«Διαβάζω και δε ξέρω πραγματικά από που να το ξεκινήσω….

«Έκανε ο πρωθυπουργός αντί για εμβόλιο φυσιολογικό ορο» λένε αυτοί ορμώμενοι από τη φωτογραφία που η Νοσηλεύτρια κάνει αναρρόφηση από μια αμπούλα φυσιολογικού όρου με σύριγγα.

True story: Πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμειχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος.

Η τελική αναρρόφηση των ml είναι το αραιωμένο φάρμακο που θα γίνει υποδόρια ή ενδομυϊκά στους εμβολιαζοντες ανάλογα με τις οδηγίες των φαρμάκων.Στο βίντεο υπάρχει περιγραφή της δοσολογίας και πληροφόρηση πόσες δόσεις βγάζει το φιαλίδιο για πόσους ανθρώπους δλδ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε το εμβόλιο.

Η δημοκρατία μας όμως επιτρέπει σε όλους ελεύθερη βούληση.Ας ενημερωθούμε σωστά από τον οικογενειακό γιατρό μας. Τελικά πολλές φορές και η εικόνα για άλλους είναι 1000 λέξεις και για άλλους μια οφθαλμαπάτη.

Στην προκειμένη περίπτωση όσοι δεν γνωρίζετε τη μεθοδολογία της διάλυσης και της χορήγησης φαρμάκων είναι απολύτως λογικό να έχετε μαύρα μεσάνυχτα».

ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/

Στους Μολάους ο ΕΟΔΥ για τον τυχαιοποιημένο ελέγχο κορωνοϊού μέσω της πλατφόρμας “testing.gov.gr”

Για τις επόμενες εβδομάδες, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα βρίσκεται στους Μολάους για την πραγματοποίση του «τυχαιοποιημένου ελέγχου κορωνοϊού».

Οι πολίτες που επιθυμούν να δηλώνουν την προθυμία τους να λάβουν μέρος σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την Covid-19, μπορούν να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας στην διεύθυνση: https://testing.gov.gr .

Η συμπλήρωση της φόρμας δεν εξασφαλίζει εξέταση, καθώς η επιλογή των εξεταζόμενων είναι αποτέλεσμα τυχαίας επιλογής μεταξύ των εθελοντών που θα δηλώσουν συμμετοχή. Σε περίπτωση που έχετε εμφανίσει συμπτώματα επικοινωνήστε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σας.

Έως 31 Δεκεμβρίου τα Δωρεάν Rapid Test από το Δήμο, στο Κ.Υ. Νεάπολης.

Παράταση έως 31 Δεκεμβρίου των ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ανίχνευσης κορωνοϊού στο Κ.Υ. Νεάπολης. Έχει προηγηθεί ο εφοδιασμός από τον Δήμο Μονεμβασίας του Νοσοκομείου Μολάων και του Κ.Υ. Νεάπολης με Rapid Test, προκειμένου να γίνονται εύκολα και δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η δράση αυτή έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες στη Μαθητική Εστία από κλιμάκιο του Νοσοκομείου Μολάων και στη Νεάπολη στο Κέντρο Υγείας.

 

Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας είχε εκδώσει στην αρχή της δράσης την ακόλουθη ανακοίνωση:


Ως Δήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας, για  λόγους πρόληψης και προστασίας της υγείας του πληθυσμού και προκειμένου να αποφευχθεί διασπορά της νόσου COVID-19 στον  Δήμο Μονεμβασίας εν’ όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με την αναμενόμενη «επανένωση οικογενειών» και τις επιστροφές στον τόπο καταγωγής τους, φοιτητών, στρατευσίμων και νέων εργαζομένων από επιβαρυμένες με τη νόσο COVID-19 περιοχές και μετά από συνεργασία με τους υπεύθυνους φορείς του Δήμου μας, απευθύνω την παρακάτω παράκληση-έκκληση-σύσταση προς τους ανωτέρω και γενικά προς όλους τους δημότες:

Ο Δήμος Μονεμβασίας με τις προσπάθειες ΟΛΩΝ έχει καταφέρει να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την διασπορά της νόσου COVID-19. Προκειμένου να διασφαλιστεί το καλό επίπεδο υγείας στον Δήμο μας και για την προστασία όλων μας, έρχομαι να κάνω έκκληση προς αυτούς που πρόκειται να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής τους:

  • Να προσπαθήσετε να κρατήσετε για 7 ημέρες, τουλάχιστον, πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι σας με μεγάλη υπευθυνότητα τα μέτρα προστασίας αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις-συγκεντρώσεις-παρέες.
  • Να αναβάλλετε το ταξίδι σας αν παρουσιάσετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, κοιλιακά άλγη, εμέτους και διάρροιες.
  • Να φοράτε τη μάσκα προστασίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ως και στους χώρους προσέλευσης και αναμονής ταξιδιωτών, αποφεύγοντας τον συνωστισμό.
  • Να χρησιμοποιείτε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα ή μαντηλάκια σε όλες τις δραστηριότητές σας στη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Να παρακολουθήσετε προσεκτικά την υγεία σας, παραμένοντας σε διακριτική απομόνωση από τους δικούς σας για 4 ημέρες από την επιστροφή σας και μετά, εφόσον δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα στην υγεία σας, να επικοινωνήσετε με τα άτομα που είχατε στενές σχέσεις ή επαφές πριν από την αναχώρησή σας και να ενημερωθείτε για την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος σε αυτούς.

ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΤΕ ΣΕ ΔΩΡΕΑΝ RAPID TEST ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟ Κ.Υ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επιστήσω την  προσοχή σε όλους μας να κρατήσουμε αυστηρά μια πολύ μικρή σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο τα φετινά Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας, να αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες συναντήσεις με ανθρώπους που δεν μένουμε στην ίδια στέγη, να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες και τους γνωστούς μας.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ…
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ  ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

Τέλος τα δωρεάν φάρμακα από 1η Ιανουαρίου για τους χαμηλοσυνταξιούχους



Το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακά τους θα πρέπει να βάζουν από το νέο έτος πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι

Η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων που είχε προβλεφθεί για πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους όταν τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, σταματά στις 31 Δεκεμβρίου 2020 με αποτέλεσμα από το νέος να πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους τη συμμετοχή τους για τα φάρμακά τους. 

Αυτό προβλέπει το άρθρο 2 του ν. 4655/2020 και παρά τις πιέσεις από οργανώσεις συνταξιούχων δεν έχει ληφθεί απόφαση για την παράταση της ευεργετικής πρόβλεψης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για συνταξιούχους με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, που υπολογίζονται σε 606.280 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. 

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες 34 νησιών πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου καυσίμων είναι από σήμερα ανοιχτή η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα 28/12/2020 είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στο σκέλος των καυσίμων στα ακόλουθα 34 νησιά της πιλοτικής φάσης: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος*, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίος, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά.
Βάσει της αρ.πρωτ.4111.08-01/3743/23-12-2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών–Ανάπτυξης και Επενδύσεων-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β’,5720) πλέον καταβάλλεται Α.ΝΗ.ΚΟ.:
(α) Στους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 4551/2018 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, για την προμήθεια υγρών καυσίμων από όλα τα πρατήρια που λειτουργούν στα 34 παραπάνω νησιά.
(β) Στις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε ένα από τα ανωτέρω νησιά και πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην εν λόγω ΚΥΑ, για την προμήθεια υγρών καυσίμων από όλα τα πρατήρια που λειτουργούν στα 34 παραπάνω νησιά.
Επιλέξιμα καύσιμα είναι όλοι οι τύποι αμόλυβδης βενζίνης, όλοι οι τύποι diesel κίνησης, το υγραέριο κίνησης και για πρώτη φορά και το diesel θέρμανσης.
Με απλούστευση και εξορθολογισμό των πληρωμών, με σύγχρονες διαδικασίες μέσω ειδικού αpplication στα κινητά τηλέφωνα, διευκολύνουμε τους νησιώτες να επωφεληθούν από το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου των καυσίμων.
Η διεύθυνση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι η εξής: https://metaforikoisodynamo.gr/
*Καθόσον ο Άγιος Ευστράτιος δεν διαθέτει πρατήριο καυσίμων, οι επαγγελματίες και οι κάτοικοί του συμμετέχουν στη δράση για τη προμήθεια καυσίμων από κάθε άλλο από τα υπόλοιπα 33 επιλέξιμα νησιά.

ΜΕΝΔΩΝΗ: Να εξεταστεί η αλλαγή… ΧΡΩΜΑΤΟΣ στις 95 ανεμογεννήτριες, των Κυκλάδων: Σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο!

Στις 2.12.2020 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε έγκριση για την κατασκευή του αιολικού σταθμού της Βούρλας στην Νάξο, ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 100 μέτρων.

Ο σταθμός αυτός αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου αιολικού εργοστασίου του Ομίλου Κοπελούζου με 95 ανεμογεννήτριες, που εκτείνεται σε 4 νησιά: Άνδρος, Τήνος, Νάξος και Πάρος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Ενάντια στο έργο αυτό έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι Δήμοι όλων των νησιών και η αντίθεση της κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Την περίοδο που διανύουμε γνωμοδοτούν υπηρεσίες σχετικά με την νέα ΜΠΕ, ώστε να τροποποιηθεί η ΑΕΠΟ του έργου. Η έγκριση από το ΥΠΠΟΑ χορηγήθηκε θέτοντας κάποιους όρους, που δεν αλλάζουν τίποτα επί της ουσίας. Προτείνεται π.χ. η μικρή αλλαγή της θέσης κάποιων μεμονωμένων ανεμογεννητριών. Μεταξύ των όρων αναφέρεται και το εξής:

«Να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση, που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο».

Την απόφαση υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως φαίνεται, πέρα από το... χρώμα των ανεμογεννητριών, το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με την μετατροπή 4 νησιών σε βιομηχανικές εξέδρες ενέργειας. Μένει να δούμε αν η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αυτών θα γίνει επίσης παρά την θέληση των κοινωνιών με παράνομες και βίαιες πρακτικές τρομοκράτησης του κόσμου, όπως είδαμε πρόσφατα στην Τήνο.

 

Δείτε την απόφαση:




ΠΗΓΗΚίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, 27.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.2020.

ΥΓ.: ΜΠΕ = Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. ΑΕΠΟ = Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Κοκαΐνη 14 κιλών και 267.060 ευρώ, εντόπισε η Αστυνομία σε φορτηγό από την Ιταλία

 


Περισσότερα από 14 κιλά κοκαΐνη εισήγαγε οδηγός φορτηγού διεθνών μεταφορών, μέσα σε ειδικές κρύπτες από την Ιταλία, ενώ, εκτός των άλλων, στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και 287.060 ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την Δίωξη Ναρκωτικών Αττικής, σε συνεργασία με το Λιμενικό Πατρών, την περασμένη Τετάρτη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των ελληνικών αρχών σε συνεργασία με τις ιταλικές και την Ιντερπόλ, προκειμένου να εντοπιστεί ο προμηθευτής και το κύκλωμα μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η Δίωξη Ναρκωτικών είχε πληροφορίες για εισαγωγή και διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών στη χώρα και μετά από ειδικές δράσεις ταυτοποίησε και εντόπισε τον οδηγό του φορτηγού, το οποίο έφτασε στην Πάτρα από την Ανκόνα της Ιταλίας.

Πρόκειται για Αλβανό υπήκοο, ενώ το φορτηγό διεθνών μεταφορών ανήκει σε βουλγαρική εταιρεία.

Μετά την Πάτρα το φορτηγό οδηγήθηκε στην περιοχή της Λυκόβρυσης Αττικής, όπου πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος από την Δίωξη Ναρκωτικών, σε συνεργασία με στελέχη του Λιμενικού Σώματος Πατρών και τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Κατά την έρευνα βρέθηκαν, επιμελώς κρυμμένα στον αποθηκευτικό χώρο του επικαθήμενου, 13 συσκευασίες με κοκαΐνη και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. Επίσης, εντός του χώρου της καμπίνας του φορτηγού βρέθηκε επιμελώς κρυμμένο μεγάλο χρηματικό ποσό.

 Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

   * Κοκαΐνη βάρους 14 κιλών και 45 γραμμαρίων

   * Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 7 γραμμαρίων

   * 287.060 ευρώ

Κατασχέθηκαν επίσης το φορτηγό αυτοκίνητο διεθνών μεταφορών (τράκτορας και επικαθήμενο) και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς, με την δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Επιπλέον 20 δήμοι και 26 ΚΕΠ εντάσσονται στην υπηρεσία myKEPlive


Στην ένταξη επιπλέον 20 δήμων και 26 ΚΕΠ στην υπηρεσία myKEPlive προχωρά από σήμερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για τους δήμους: Αγιάς, Αλοννήσου, Αμαρουσίου, Αριστοτέλη, Βόλου, Δέλτα, Δομοκού, Ιεράπετρας, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Κασσάνδρας, Κρωπίας, Μαρωνείας-Σαπών, Νέας Προποντίδας, Σαρωνικού, Σερβιών, Σύρου-Ερμούπολης, Σπάρτης, Παιανίας, Πλατανιά και Φαρσάλων.

Με τις παραπάνω προσθήκες, ο συνολικός αριθμός των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανέρχεται στους 151 και το σύνολο των ΚΕΠ στα 193. Παράλληλα, 959 υπάλληλοι των ΚΕΠ έχουν εκπαιδευτεί στον χειρισμό της πλατφόρμας, την οποία σχεδίασε και υλοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφιακά ραντεβού στα ΚΕΠ διεξάγονται κατόπιν ραντεβού μέσω του myKEPlive.gov.gr. Η υπηρεσία διεκπεραιώνει μέσω βιντεοκλήσης διαδικασίες υψηλής ζήτησης για τέσσερις κατηγορίες υπηρεσιών: 1) Πληροφόρηση - Αίτηση, 2) Εξυπηρέτηση από το δήμο σας, 3) Εξυπηρέτηση πολιτών με Αναπηρία και 4) Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Οι ώρες εξυπηρέτησης που μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες είναι από τις 08:00 έως τις 14:30.

Μέχρι στιγμής η υπηρεσία myKEPlive έχει διεκπεραιώσει 18.775 ψηφιακά ραντεβού, όπως αναλυτικά ανά υπηρεσία παρατίθενται στον ακόλουθο πίνακα:

Πληροφόρηση - Αίτηση: 14.274

Εξυπηρέτηση από το δήμο σας: 4.023

Εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία: 146

Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις: 332

Σύνολο 18.775

ΠΗΓΗ https://www.zougla.gr/