Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

ΜΕΝΔΩΝΗ: Να εξεταστεί η αλλαγή… ΧΡΩΜΑΤΟΣ στις 95 ανεμογεννήτριες, των Κυκλάδων: Σε Άνδρο, Τήνο, Νάξο και Πάρο!

Στις 2.12.2020 η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε έγκριση για την κατασκευή του αιολικού σταθμού της Βούρλας στην Νάξο, ο οποίος αποτελείται από 14 ανεμογεννήτριες ύψους άνω των 100 μέτρων.

Ο σταθμός αυτός αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου αιολικού εργοστασίου του Ομίλου Κοπελούζου με 95 ανεμογεννήτριες, που εκτείνεται σε 4 νησιά: Άνδρος, Τήνος, Νάξος και Πάρος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για τις ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, ΕΔΩ.

Ενάντια στο έργο αυτό έχουν προσφύγει στο ΣτΕ οι Δήμοι όλων των νησιών και η αντίθεση της κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Την περίοδο που διανύουμε γνωμοδοτούν υπηρεσίες σχετικά με την νέα ΜΠΕ, ώστε να τροποποιηθεί η ΑΕΠΟ του έργου. Η έγκριση από το ΥΠΠΟΑ χορηγήθηκε θέτοντας κάποιους όρους, που δεν αλλάζουν τίποτα επί της ουσίας. Προτείνεται π.χ. η μικρή αλλαγή της θέσης κάποιων μεμονωμένων ανεμογεννητριών. Μεταξύ των όρων αναφέρεται και το εξής:

«Να εξεταστεί, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, η δυνατότητα κατάλληλου χρωματισμού του πυλώνα προκειμένου να εντάσσεται στο περιβάλλον, να μειωθούν οι ανακλάσεις και η οπτική όχληση, που μπορεί να επιφέρουν στο τοπίο. Οι πυλώνες προβαλλόμενοι στον ουρανό να μην εμφανίζουν αντίθεση με αισθητικές επιπτώσεις στο τοπίο».

Την απόφαση υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Όπως φαίνεται, πέρα από το... χρώμα των ανεμογεννητριών, το υπουργείο δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα με την μετατροπή 4 νησιών σε βιομηχανικές εξέδρες ενέργειας. Μένει να δούμε αν η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αυτών θα γίνει επίσης παρά την θέληση των κοινωνιών με παράνομες και βίαιες πρακτικές τρομοκράτησης του κόσμου, όπως είδαμε πρόσφατα στην Τήνο.

 

Δείτε την απόφαση:




ΠΗΓΗΚίνηση για την προστασία των νησίδων του Αιγαίου, 27.12.2020. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.12.2020.

ΥΓ.: ΜΠΕ = Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. ΑΕΠΟ = Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου