Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίο Τύπου Κυθήρων - 30/12/2015


Την τελευταία του για το έτος 2015 συνεδρίαση είχε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων την Τετάρτη 30/12/2015 υπό την προεδρία του κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη.
Κατόπιν συνεννόησης των τριών παρατάξεων που παρίσταντο στην έναρξη της συνεδρίασης δεν έγινε ενημέρωση από τον κ. Δήμαρχο. 
Όλα τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα, ανάμεσα στα οποία και η έγκριση επέκτασης της περιόδου παραχώρησης ενός απορριμματοφόρου από το Δήμο Αθηναίων μέχρι την 31-08-2019, μετά από σχετικό αίτημα της Δημοτικής Αρχής. 

Το Δ.Σ. ενημερώθηκε ότιεπικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας εξελέγη ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Φατσέας, ο οποίος εξέφρασε την αντίρρησή του για την απουσία ενημέρωσης.

Ο κ. Δήμαρχος απήντησε ότιτο στάδιο της ενημέρωσης είναι προαιρετικό και ότι η κύρια και βασική λειτουργία του Δ.Σ. είναι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τη λειτουργία του Δήμου.
Παράλληλα τόνισε ότι όλοι οι αιρετοί και κυρίως οι επικεφαλείς των παρατάξεων εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα από τις Υπηρεσίες του Δήμου για την αναζήτηση χρήσιμων στοιχείων για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιπλέον ζήτησε να υπάρχει προηγούμενη προφορική ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής σε περίπτωση που κατά το στάδιο της ενημέρωσης ζητούνται στοιχεία για θέματα πολύπλοκα που απαιτούν έρευνα, προκειμένου η Δημοτική Αρχή να προσέρχεται και να απαντά ουσιωδώς και με στοιχεία και οι ερωτήσεις να μην γίνονται προσχηματικά και με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων λόγω και της παρουσίας της κάμερας. 
Όπως είναι γνωστό η Δημοτική Αρχή από το ξεκίνημα της θητείας της προβαίνει σε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα, τόσο εντός όσο και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, προσκομίζοντας στοιχεία και τεκμήρια για κάθε θέμα που της τίθεται και χωρίς να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα. 
Τέλος, ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην απελθούσα διοίκηση του Νοσοκομείου Κυθήρων για την μέχρι σήμερα υπηρεσία της και παράλληλα συνεχάρη τα νέα μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος, ενημερώνοντας ότι είχε ήδη μια πρώτη συνεργασία με το νέο Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ. Εμμανουήλ Τριφύλλη, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου. 
Το Δ.Σ. ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ευχών και με δημόσιες ευχαριστίες εκ μέρους του Προέδρου κ. Ιωάννη Κατσανεβάκη για την συνεργασία κατά την διάρκεια της προεδρίας του, αφού όπως είναι γνωστό από τις 9 Ιανουαρίου 2016 επανέρχεται στη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. ο κ. Λάζαρος Βέζος. 
----------------------------------------
Πηγή: kyhtira.gr
----------------------------------------

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 30/12/2015 - Επίσημη σύσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Στην επίσημη σύσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προέβη το Νομικό Πρόσωπο "Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο - Παιδικοί Σταθμοί" του Δήμου Κυθήρων, καθώς το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο έχει κατά το Νόμο και το ΦΕΚ ίδρυσής του τη σχετική αρμοδιότητα. 

Η Δημοτική μας Αρχή είχε εξαρχής εκφράσει την επιθυμία της να υπαγάγει επίσημα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην δικαιοδοσία του Νομικού Προσώπου του Δήμου, προκειμένου αυτή να λειτουργεί θεσμικά και νόμιμα και να μπορούν να διατίθενται δαπάνες για τη συντήρηση και την αναβάθμισή της με νόμιμο τρόπο, μέσα από τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου. 


Ο Δήμος μας εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς την - διαρκώς διευρυνόμενη - ομάδα των εθελοντών που - υπό το συντονισμό του κ. Γιάννη Σταθάτου - λειτουργεί τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στον τόπο μας, ενώ ευχαριστεί θερμά τους κατά καιρούς δωρητές και ομογενείς μας που εξαρχής στήριξαν αυτήν την σημαντικότατη πρωτοβουλία του Δήμου που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Θεόδωρου Κουκούλη και συνεχίζει η παρούσα, υποστηρίζοντας με θέρμη το συγκεκριμένο πολιτιστικό εγχείρημα. 





------------------------------
Πηγή:   kythira.gr 
------------------------------

Θανάσιμη Παράσυρση πεζού στην Σκάλα

Σήμερα (30.12.2015) το πρωί, στο 1,5 χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Σκάλας – Γερακίου, Ι.Χ. φορτηγό όχημα, που οδηγούσε 51χρονος ημεδαπός, παρέσυρε 81χρονο ημεδαπό, πεζό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Σκάλας.

Πηγή http://www.report24.gr/

Ευχές απο το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης‏


EΠΙΣΚΕΨΗ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

 Ευχές αντάλλαξε με κατοίκους της Νεάπολης και των γύρω χωριών,ο βουλευτής Λακωνίας κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος σήμερα 30 Δεκεμβρίου στην παραλία της Νεάπολης. Μέσα σε φιλικό κλίμα συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την σημερινή κατάσταση τονίζοντας, ότι προσπάθεια όλων και ευχή είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά .Όλοι μας θα προσπαθήσουμε και εύχομαι το 2016 να είναι αφετηρία ενός δημιουργικού Νέου Έτους, να υπάρχει υγεία κυρίως σε όλο τον κόσμο, αγάπη και δύναμη. Ο κύριος Γρηγοράκος αναχώρησε από την Νεάπολη λίγο πριν το μεσημέρι .
Πηγή 
Συμβαίνει Τώρα


ΕΛΕΓΚΤΕΣ "ΜΑΙΜΟΥ" ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικ/μίας &Κτην/κής της ΠΕ Λακωνίας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
Κατά τις τελευταίες ημέρες καταγγέλθηκε προσπάθεια παραπλάνησης εκπροσώπων επιχειρήσεων διάθεσης τροφίμων, από άτομα που παριστάνουν τους ελεγκτές ζητώντας χρηματικά ποσά ,για να παρεμποδίσουν ή να καθυστερήσουν τους ελέγχους .
Σας ενημερώνουμε ότι οι ελεγκτές φέρουν πάντοτε υπηρεσιακή ταυτότητα και αποδεικτικά έγγραφα ,και σε κάθε περίπτωση που δεν αποδεικνύεται η ιδιότητα τους να ειδοποιούνται οι αστυνομικές αρχές .
Η Πρ/νη της Δ/νσης
Β. Θεοχαράκου

ΤΣΙΡΙΓΩΤΙΚΟ ΖΥΜΩΤΟ


Η ιστορία των Κυθήρων είναι συνδεδεμένη με το αλεύρι, το ψωμί, το παξιμάδι. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 που έγινε ο εξηλεκτρισμός του νησιού μας, λειτουργούσαν οι παραδοσιακοί ξυλόφουρνοι, ιδιωτικοί ή επαγγελματικοί. Ο φούρνος ήταν το απαραίτητο συμπλήρωμα του νοικοκυριού και χτιζόταν είτε μέσα στο σπίτι, είτε εξωτερικά σε φουρνόσπιτο. Η όλη τελετουργία συνεχιζόταν και τότε, όπως γινόταν χιλιάδες χρόνια. Συνήθως ο άνδρας του σπιτιού ανελάμβανε το κάψιμο του φούρνου. Αυτός ήξερε ποιά κλαδιά από ελιά ήταν κατάλληλα και γενικά ήξερε τα μυστικά για ένα σωστό ψήσιμο. Η γυναίκα του σπιτιού πάλι, έπιανε από βραδύς το προζύμι και την άλλη μέρα ζύμωνε στην ξύλινη σκάφη τα καρβέλια της οικογένειας, τα παξιμάδια, το ροδινό, τα ζαχαροκούλουρα. Μόλις ανέβαιναν, τα φούρνιζαν και βάζανε μαζί και καμιά ξυγκόπιττα, ή καλισούνα, ή άλλο φαγητό του φούρνου. Η όλη διαδικασία ήταν πανηγύρι για τη γειτονιά που ευωδίαζε από τις μυρωδιές του φούρνου. (Οι Φωτό είναι της Ειρήνης Βενέρη Τραβασαρου απο φούρνιςμα στο Δρυμώνα)
Πηγή 

Μολάοι – Μνήμη 39 Λακώνων ΕθνοΜαρτύρων

Μεγάλη πατριωτική εκδήλωση με θέμα την Αριστερά, τότε και τώρα!

Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Λακωνίας διοργάνωσε το βράδυ τής Κυριακής 27ης Δεκεμβρίου 2015 μεγάλη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στους Μολάους για τους 39 σφαγιασθέντες Λάκωνες Μολαϊτες από τους ξενοκίνητους συμμορίτες, στο τέλος Δεκεμβρίου του 1943. Η φυσική ηγεσία της κωμοπόλεως των Μολάων –όλοι ιδρυτικά μέλη της τοπικής «Επιτροπής Εθνικού Αγώνος»- κατακρεουργήθηκαν γιατί είχαν τη δύναμη και την ψυχή, μαζί με ευάριθμους συμπατριώτες –μεσούσης της Γερμανικής Κατοχής!- να αντισταθούν στην ένοπλη επίθεση και τελικά την κατάληψη των Μολάων από τους «αντιστασιακούς» ΕΑΜοΕΛΑΣίτες… Οι 39 επιφανείς Μολαϊτες κυριολεκτικά πετάχτηκαν ημιθανείς σαν σκυλιά στην περιβόητη Τρύπα του Ταράτσα και με μαρτυρικό τρόπο –αντάξιο της κομμουνιστικής κτηνωδίας- άφησαν τη στερνή τους πνοή…

«Ο ρόλος της Αριστεράς, τότε και τώρα» ήταν ο γενικός τίτλος αυτής της εκδηλώσεως τού Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας στους Μολάους που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, με ομιλητές τον στρατηγό και ευρωβουλευτήΕλευθέριο Συναδινό, τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό και τον ιατρό και πρόεδρο του Πατριωτικού Συνδέσμου Γιώργο Λουκάκο. Στην εκδήλωση παρέστησαν απόγονοι των αγρίως φονευθέντων Λακώνων, ενώ συντόνισε ο εκδότης και πολιτευτής Γιώργος Δημακόγιαννης.

Το πρωί τής ίδιας ημέρας τελέστηκε τρισάγιο στο Μνημείο που βρίσκεται στο Κοιμητήριο Μολάων και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων. Στη συνέχεια υπήρξε συγκλονιστικό προσκύνημα στον τόπο τής θυσίας των Λακώνων ΕθνοΜαρτύρων, στο βάραθρο Τρύπα τού Ταράτσα, κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος Ζάρακα… Εκεί που πετάχτηκαν τα κατακρεουργημένα και σκυλεμένα κορμιά, έγινε προσκλητήριο νεκρών και ακούστηκαν δυνατά τα 39 τιμημένα ονόματα. Ένα λευκό γαρύφαλλο για κάθε ψυχή αποτέθηκε με σεβασμό και συγκίνηση…

Πηγή http://www.report24.gr/