Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ: Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα ανυπέρβλητο ιστορικό ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας της Χώρας.

Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα ανυπέρβλητο ιστορικό ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας της Χώρας. Είναι μια ιστορική θύρα που έβαλε την Ελλάδα στη νέα εποχή που ονομάστηκε "Μεταπολίτευση" και η οποία παρά τις διαχρονικές παθογένειες της φυλής μας, ήταν μια περίοδος ανάπτυξης και προόδου. Η ένταξη της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΟΚ/ΕΕ, η αξιοποίηση τεράστιων χρηματοδοτήσεων και η εκτέλεση χιλιάδων αναπτυξιακών έργων, η πολιτική και πολιτειακή σταθερότητα, η βελτίωση του επιπέδου ζωής του μέσου Έλληνα, η ενίσχυση των θεσμών και η εμπέδωση της Δημοκρατίας, είναι μερικές μόνο από τις κατακτήσεις της μετά το 1974 περιόδου. Ωστόσο, η περίοδος αυτή είχε και μελανώματα: διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο, γιγάντωση ενός αντιπαραγωγικού κρατικού τομέα, ιδεολογικά και ποινικά άβατα, ταύτιση της ανομίας με το δικαίωμα, βάρος στην αποστήθιση στα σχολεία αλλά όχι στη γενική παιδεία και την κριτική σκέψη κ.ά.

Το Πολυτεχνείο και ό,τι αυτό εκφράζει δεν έχει και δεν μπορεί να έχει "ιδεολογικούς ιδιοκτήτες". Μέσα στο Πολυτεχνείο ήταν άνθρωποι κάθε ηλικίας και προέλευσης, από τους φοιτητές και τους εργάτες, μέχρι ανθρώπους της ανερχόμενης αστικής τάξης, αλλά και απλούς πολίτες που ήθελαν να δώσουν ένα τέλος στη σήψη και τον φασισμό των Συνταγματαρχών. Στη μετά το 1974 περίοδο ένας συγκεκριμένος ιδεολογικός χώρος καπηλεύτηκε απροκάλυπτα την εξέγερση την ίδια στιγμή που στο άλλο άκρο - εκείνο της ακροδεξιάς - καλλιεργήθηκε το επίσης ψευδές αφήγημα της "καλής Χούντας" και της απουσίας νεκρών! Αμφότερα ψευδή. Αμφότερα κατακριτέα.
Σήμερα, 47 χρόνια μετά από εκείνο το Νοέμβρη, το τελευταίο που χρειάζεται η Χώρα είναι ένα νέο διχασμό. Γι΄ αυτό θα πρέπει επιτέλους όλοι να αποδεχθούμε το αυτονόητο: οι κοινωνικοί αγώνες δεν αποτελούν προνόμιο της αριστεράς και ο πατριωτισμός δεν αποτελεί προνόμιο της δεξιάς. Τελεία και παύλα. Τιμή στους αγωνιστές της Δημοκρατίας από όλους τους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους!
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨

Πολυτεχνείο: Έκοψαν πρόστιμο 300 ευρώ σε γυναίκα που άφησε ένα λουλούδι


Η γυναίκα έστειλε SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 και βρέθηκε στο Πολυτεχνείο για να αφήσει ένα λουλούδι

Αστυνομικοί επέβαλλαν πρόστιμο 300 ευρώ σε μία γυναίκα για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού. Ο λόγος ήταν ότι η γυναίκα έφτασε στο Πολυτεχνείο για να αφήσει ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών της εξέγερσης και αφού πρώτα είχε στείλει sms για μετακίνηση «6». Τα όσα είπε στους αστυνομικούς δεν ήταν πειστικά και της επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι εργάζεται πολύ κοντά στο Πολυτεχνείο και αυτός ήταν ο λόγος που έστειλε το συγκεκριμένο sms.

Mε αφορμή το περιστατικό οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Oι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ καταγγέλουμε απερίφραστα την ανάλγητη καταβολή προστίμου σε συνάδελφο που εργάζονταν στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ, Β1 Μελετών & Οργάνωσης, επί της Σολωμού 60, πλησίον του Πολυτεχνείου επειδή κατέθεσε ένα γαρύφαλλο για να τιμήσει τους νεκρούς και όσους βασανίστηκαν για να έχουμε όλοι εμείς Δημοκρατία.

Η συνάδελφος εργάζονταν σήμερα βάσει υπηρεσιακών αναγκών στο κτίριο του τ. ΟΕΚ που πλέον ανήκει στον ΟΑΕΔ. Είχε τηρήσει ακριβώς όλους τους νόμους και τις εγκυκλίους για να έρθει στην δουλειά της και να προσφέρει τις υπηρεσίες της παρότι σήμερα υπέστη όπως και όλοι οι συνάδελφοι της Διεύθυνσης Β1 ΟΑΕΔ, εξονυχιστικούς ελέγχους για να προσέλθουν το πρωί.

Κατά τη διάρκεια του ωραρίου της και τηρουμένων όλων των σχετικών κανόνων περί ολιγόωρης άδειας για προσωπικούς λόγους (1 δίωρη άδεια/μήνα) περπάτησε μόνη της, με ένα λουλούδι στο χέρι για να κάνει ότι έκανε κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Δυστυχώς, αντιμετώπισε την αναλγησία και τον παραλογισμό. Παρότι είχε στείλει τον κωδικό για να μπορέσει να περπατήσει 200μ, αναγράφοντας την διεύθυνση εργασίας της αφού εκεί βρισκόταν, τα αστυνομικά όργανα εκτελώντας άνωθεν εντολές, της καταλόγισαν πρόστιμο 300 € για ψευδή αναγραφή πληροφοριών.

Τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφιβολιών και παρερμηνειών. Δεν λογαριάζουν κανέναν. Ούτε καν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που έχουν ζήσει στο πετσί τους τον φασισμό και θέλουν να αφήσουν απλά ένα λουλούδι στη μνήμη όσων εκτελέστηκαν.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους όπου και εάν δουλεύουν, όλες τις Συλλογικότητες, όλα τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες να καταγγείλουν απερίφραστα το συγκεκριμένο περιστατικό που υποτιμά τους αγώνες χιλιάδων συμπολιτών μας ενάντια στη Χούντα και το φασισμό!!

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για δουλειές σε όλους, Κρατική Υγεία, ελευθερία και Δημοκρατία!!

Υ.Γ Εάν δεν ακυρωθεί το πρόστιμο, τότε θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους!»

https://www.ethnos.gr/

Ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Νηπιαγωγείου Ελαφονήσου από την κα. Αρώνη Έλενα του Χαρ.

Ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Νηπιαγωγείου Ελαφονήσου από την κα. Αρώνη Έλενα του Χαρ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκε η ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Νηπιαγωγείου Ελαφονήσου από την κα. Αρώνη Έλενα του Χαρ.

Η δική μας Έλενα πήρε πινέλα και χρώματα και με οδηγό την φαντασία, δημιούργησε ζωγραφιές εσωτερικά της περίφραξης του νηπιαγωγείου. Τα παιδιά αντί για γκρι τοίχους πλέον αντικρύζουν ζωγραφιές βγαλμένες από παραμύθια . Υπέροχες ζωγραφιές που με θεματικό χαρακτήρα κοσμούν τον προαύλιο χώρο χαρίζοντας τους ερεθίσματα που διεγείρουν την φαντασία και τους δίνουν κίνητρο για μάθηση.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Αρώνη για την πρωτοβουλία, τον εθελοντισμό και το αποτέλεσμα της δράσης της και ευελπιστούμε σε ακόμη περισσότερες ευαισθησίες, πρωτοβουλίες και συνεργασίες για τον τόπο που αγαπούμε!

https://elafonisos.gov.gr/






ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ:Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες βάσει εισοδηματικού κριτηρίου

Κατόπιν ενεργειών εκ μέρους του Δήμου Ελαφονήσου, πραγματοποιήθηκε Δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αξίας 1.247,91 ευρώ σε τρόφιμα. Καθορίζονται ως κριτήρια κατανομής των προϊόντων φυσικά πρόσωπα, τα οποία εντάσσονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες βάσει εισοδηματικού κριτηρίου.

Παρακαλούνται τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα να προσκομίσουν στο Δήμο δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2018-2019 και Βεβαίωση ανεργίας (από όπου προκύπτει απώλεια εργασίας λόγω COVID 19).

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΟΥΓΙΑΝΝΗΣ:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ του κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ″ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ″.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ του κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ″ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ″.

Είναι απόλυτα κατανοητό, όταν η Αντιπολίτευση στερείται ουσιαστικών λόγων για να ασκήσει κριτική στην Δημοτική Αρχή, να χάνει την ψυχραιμία της και να καταφεύγει σε ειρωνείες και απρεπείς χαρακτηρισμούς.

Αντικείμενο στην πρόσφατη κριτική της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του κυρίου Παναγόπουλου, αποτέλεσαν τα Δημοτικά Τέλη στον υπό κατάρτιση Προϋπολογισμό του 2021.

Αν και το Δελτίο Τύπου του Δήμου ήταν αναλυτικό και απόλυτα ξεκάθαρο για το θέμα, η παράταξη του κ. Παναγόπουλου, κάνοντας χρήση ″απλοϊκών συλλογισμών″ και ″μπακαλίστικων λογαριασμών″, δηλαδή ακριβώς των ίδιων πρακτικών που καταλογίζει στον Δήμαρχο, επιμένει με παραπλανητικές και αστήρικτες αναλύσεις σε ανέξοδες και διχαστικές δηλώσεις.

Τα δημοτικά τέλη αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Δήμου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών του και την χρηματοδότηση τόσο των τακτικών όσο και των έκτακτων αναγκών σε έργα και παρεμβάσεις στον μεγάλο αριθμό των οικιστικών περιοχών και του τεράστιου οδικού δικτύου, σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό των νησιών μας.

Η Δημοτική Αρχή, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε κατά το τρέχον έτος η πανδημία στο σύνολο των δημοτών, δεν προχώρησε σε ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης των δημοτικών τελών, με εξαίρεση τους στρατηγικούς, συστηματικούς και κατ’ επιλογήν κακοπληρωτές και οφειλέτες.

Έχοντας την εμπειρία του δημοτικού συμβούλου στα έδρανα της Αντιπολίτευσης του Δήμου Κυθήρων για δύο τετραετίες και με δύο διαφορετικούς δημάρχους, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω τα παρακάτω ερωτήματα προσωπικά στον κ. Δημήτρη Παναγόπουλο και τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι προφανώς προσυπογράφουν την ανάρτηση στα τοπικά ΜΜΕ με τίτλο «ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ″ΠΡΥΤΑΝΗ″ ΤΩΝ ΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ»:

Ερώτημα 1ο: Γιατί κύριοι συνάδελφοι δεν ζητήσατε τη γνωμάτευση της Οικονομικής Υπηρεσίας για τα Δημοτικά Τέλη όπως προβλέπεται στο Νόμο; Τί περιμένατε; Μήπως επειδή γνωρίζατε από πριν ότι οι προτάσεις σας είναι ανεφάρμοστες και επικίνδυνες για την ομαλή λειτουργία του Δήμου;

Ερώτημα 2ο: Γιατί κύριοι συνάδελφοι δεν υπολογίσατε ως οφείλατε την μείωση των εσόδων που συνεπάγονται οι προτάσεις σας ανά ΚΑΕ και Υπηρεσία του Προϋπολογισμού; Είστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ως προτείνουσα παράταξη να αιτιολογήσετε τις προτεινόμενες μειώσεις, να υπολογίσετε την μείωση των εσόδων και να μας πείτε από ποιους κωδικούς θα αναπληρωθούν τα μειωμένα έσοδα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Ερώτημα 3ο: Πάγιο αίτημα και αντικείμενο κριτικής από την σύσταση του Δήμου, αποτελούσε η στελέχωση και ή οργάνωση των υπηρεσιών του και ειδικότερα της Τεχνικής Υπηρεσίας, αίτημα και της παράταξης του κ. Παναγόπουλου που με παλαιότερη ανακοίνωση στελέχους της μας κατηγορούσε για τα θέματα της πολεοδομίας στο νησί. Ήδη προσλήφθηκαν ως μόνιμοι σε κενές οργανικές θέσεις ένας ΤΕ Διοικητικού, ένας ΠΕ Μηχανολόγων Μηχανικών, ένας ΔΕ Υδραυλικών και αναμένεται η πρόσληψη ενός ΠΕ Χημικού Μηχανικού και ενός ΔΕ Οδηγού. Επίσης με την υπ’αριθμ. 42/30-09-2020 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε μετά από συστηματικές ενέργειες του Δήμου μας, ο

προγραμματισμός κάλυψης για το 2021 δύο θέσεων τακτικού προσωπικού, Π.Ε. Αρχιτέκτονα Μηχανικού και Π.Ε. Πολιτικού Μηχανικού. Πλέον δηλαδή ο Δήμος μας αποκτά πλήρη και στελεχωμένη Τεχνική Υπηρεσία. Από που προτείνετε κύριοι συνάδελφοι να καλυφθούν οι πρόσθετες μισθολογικές και ασφαλιστικές δαπάνες για αυτό το απαραίτητο προσωπικό; Πρέπει να μας απαντήσετε συγκεκριμένα.

Από το Σεπτέμβριο του 2019 έχω την τιμή να ορισθώ από τον Δήμαρχο κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη, Αντιδήμαρχος και Αναπληρωτής του. Από τις μέχρι τώρα επαφές μου και τη συνεργασία με τις ιδιότητες αυτές, με άλλους Δημάρχους και Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Κράτους και χωρίς να θέλω να μειώσω την προσωπικότητα κανενός, οφείλω να δηλώσω ότι το νησί μας είναι ιδιαίτερα τυχερό που στη συγκεκριμένη συγκυρία έχει Δήμαρχο τον κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Το Δήμαρχο που μέσα σε συνθήκες μνημονίων, capital controls και πανδημίας έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις σχεδόν 25 εκατομμυρίων Ευρώ στο νησί μας και να εκτελεί πλήθος σημαντικών και απαραίτητων έργων, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλων φορέων του Δημοσίου. Το Δήμαρχο που είναι ο Δήμαρχος του μικρότερου ελληνικού Δήμου που έχει ποτέ ορισθεί ως μέλος σε ανώτατο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Επιτροπή των Περιφερειών) αλλά και σε συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα, θέσεις για τις οποίες οφείλατε και εσείς ως παράταξη κ. Παναγόπουλε να τον έχετε συγχαρεί δημόσια κάτι που δεν πράξατε. Τον Δήμαρχο που με άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις διευθέτησε σειρά διαδικαστικών και θεσμικών θεμάτων όπως αυτό της ΥΔΟΜ.

Στο Δήμο μας σήμερα εκτελείται πλήθος σημαντικών έργων, αλλά εσείς επιμένετε σε στείρα αντιπολίτευση και παλαιοκομματικές πρακτικές που οι πολίτες έχουν εδώ και χρόνια απορρίψει. Αν και οι δημότες σας απάντησαν δεόντως με την ψήφο τους, εσείς επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι αφουγκράζεστε το σύνολο των συμπολιτών μας και να μένετε σταθεροί στις προεκλογικές σας συνήθειες, χωρίς να κάνετε τον παραμικρό κόπο να συμβάλλετε έστω και στοιχειωδώς με ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις για το καλό και την ανάπτυξη των νησιών μας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα ήσασταν πολύ πιο ωφελημένοι πολιτικά αλλά και προσωπικά εάν ακούγαμε από τα χείλη και την παράταξή σας ένα «μπράβο» για τα τόσα έργα που εκτελούνται στα νησιά μας εν μέσω κρίσης. Ο κόσμος βαρέθηκε την πρακτική που εφαρμόζετε με την συνεχή άρνηση και την στείρα αντιπολίτευση.

Όσες ειρωνείες και χαρακτηρισμούς και αν διατυπώνετε, οφείλετε να απαντήσετε ξεκάθαρα στα παραπάνω ερωτήματα. Το Δελτίο Τύπου του Δήμου και η εισήγηση του Προϊσταμένου των Οικονομικών Υπηρεσιών για τις προτάσεις των Δημοτικών Τελών, σας εκθέτουν τραγικά.

Χαράλαμπος Σούγιαννης

Αντιδήμαρχος – Αναπληρωτής Δημάρχου

______________________________________________________

Πρώτα ο Άνθρωπος  

κ. Δήμαρχε  

Με σχετική ανάρτησή σας στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθήσατε με απλοϊκούς συλλογισμούς και μπακαλίστικους λογαριασμούς να μας πείσετε ότι η δημοτική αρχή στον προϋπολογισμό που συνέταξε, δεν ήταν δυνατόν να μειώσει τα δημοτικά τέλη. 

Η αλήθεια όμως κρύβεται στη πρόταση που διατυπώνετε στη συνέχεια του κειμένου σας: «Και εμείς ΑΝ μπορούσαμε θα το κάναμε»  

Είναι προφανές λοιπόν ότι………..δυστυχώς, ΕΣΕΙΣ δεν μπορείτε.  

Η βαρύγδουπη ανάλυση που μας κάνετε είναι, εκ του πονηρού, απολύτως ΜΗ αντικειμενική και δεν πείθει ούτε εμάς αλλά και κανένα συμπολίτη μας, επιχειρηματία ή μη. 

Στη στατιστική εξίσωση που αναφέρεστε, εκτός των εσόδων των Δήμων που επικαλείστε, «ξεχάσατε» (κατά την προσφιλή για εσάς και γνώριμη για εμάς τακτική σας) να συμπεριλάβετε και τα πάσης φύσεως έξοδά τους, τα οποία  είναι υπερ-πολλαπλάσια με αυτά του δικού μας Δήμου.  

Έσοδα και έξοδα των Δήμων, είναι πάντα σε μία αρμονική ισορροπία, σε σχέση με  τον πληθυσμό τους, το γεωγραφικό τους μέγεθος, τον αριθμό των επιχειρήσεων και των  τουριστικών τους καταλυμάτων, του πλήθους των τουριστών που τους επισκέπτονται κ.λπ.  

Αυτή λοιπόν την ισορροπία καλείται  ο εκάστοτε Δήμαρχος να διατηρεί προκειμένου να αναπτύσσεται ο Δήμος του και να ευημερούν οι πολίτες του. 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΑΝ ΚΑΙ "ΠΑΝΣΟΦΟΣ", ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΕΤΕ. ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. 


Πρώτα ο Άνθρωπος 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, επεκτείνονται οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής



Με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, επεκτείνονται οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Πατούλης: «Αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας που είναι προτεραιότητα, αυτή την κρίσιμη περίοδο»
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση επέκτασης του εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής, μία δράση προϋπολογισμού 1.2 εκ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Σκοπός της Δράσης είναι η επέκταση του δικτύου της τηλεϊατρικής σε νησιά της Περιφέρειας Αττικής που δεν διαθέτουν έως σήμερα υποδομές του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ). Εξασφαλίζεται έτσι η άμεση και ισότιμη πρόσβαση των κατοίκων των νησιών σε εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους.
Παράλληλα μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας διευκολύνεται η συνεχής και δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νησιωτικών δομών υγείας, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού των νησιών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών υγείας ακόμη εντός της οικίας των ασθενών, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για την λειτουργία Ενενήντα (90) συστημάτων κατ' οίκων μέριμνας και παρακολούθησης (ΣΚΟΠ).
Επιπρόσθετα στο Έργο περιλαμβάνονται:
• Αναβάθμιση του Κέντρου Δεδομένων προκειμένου να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει όλα τα νέα σημεία
• Ασύρματο Δίκτυο για όλα τα νέα και παλαιά σημεία ΕΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής
• Συμπληρωματικός εξοπλισμός και μελέτες με έμφαση στην ψηφιακή ασφάλεια και τη συμμόρφωση με το GDPR.
• Υπηρεσίες εκπαίδευσης και πιλοτικής λειτουργίας.
Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε τα εξής:
«Αξιοποιούμε τη σύγχρονη τεχνολογία με στόχο τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας που είναι προτεραιότητα, αυτή την κρίσιμη περίοδο. Με τη συγκεκριμένη απόφαση επέκτασης του δικτύου τηλεϊατρικής στα νησιά της Περιφέρειάς μας, ενισχύουμε τη συνδρομή μας, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική πολιτεία για την εξυπηρέτηση των άμεσων και επιτακτικών υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, για την καλύτερη διαχείρισης της πανδημίας. Κανένας κάτοικος όσο και απομακρυσμένα αν κατοικεί, δεν θα επιτρέψουμε να νιώσει μόνος και απροστάτευτος. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους, έμπρακτα».

"ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΩΝ ΝΕΡΑ'Ι'ΔΩΝ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥ"ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΑ ΑΧΑ'Ι'ΑΣ

Το σπήλαιο των Λιμνών δεν είναι μόνο ένα εξαίσιο φυσικό, αλλά και ένα αξιόλογο πολιτισμικό μνημείο, που οφείλουμε να γνωρίσουμε από όλες τις πλευρές. Και αφού το γνωρίσουμε εμείς, πρέπει να μάθουμε και τα παιδιά μας να ακούνε τα μυστικά της Γης. Έτσι μόνο θα μπορέσουν να προστατέψουν το μοναδικό αρχείο της φύσης που περικλείουν τα σπήλαια. Για τους νέους η γνώση ας μη σταματήσει τη φαντασία και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ας μη καταργήσει τον παλιό μύθο. Ας τον διατηρήσουμε μαζί με την πολιτιστική μας κληρονομιά και ας προστατέψουμε τα σπήλαια. Είναι πολιτισμός και χρέος μας."Το σπήλαιο των Λιμνών, που παλαιότερα ονομαζόταν Τρουπίσιο, βρίσκεται σε υψόμετρο 827 μέτρων και απέχει 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία".



Ο επαρχιακός δρόμος Καλαβρύτων - Κλειτορίας περνάει μερικά μόνο μέτρα μακριά από την τεχνητή είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς μπροστά από την φυσική.
Η φυσική είσοδος είναι ευρύχωρη (3,50 μ. ύψος και 6,50 μ. πλάτος) και εντυ­πωσιακή, ώστε δεν πρέπει να έμενε απαρατήρητη από τους περαστικούς. Σ' αυτό το στοιχείο, αν προσθέσουμε και τον προσανατολισμό της, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε γιατί, ο πρώτος τουλάχιστον θάλαμος, χρησιμοποι­ήθηκε από τον άνθρωπο για τόσο μεγάλες χρονικές περιόδους, από την προϊ­στορία ως τους ιστορικούς χρόνους.
«Το σπήλαιο των Λιμνών», όπως λέγεται πλέον, εντυπωσιάζει ακόμη και με το όνομά του τον αναγνώστη.
Για τον θεατή η εντύπωση είναι ισχυρότερη και αξέχαστη. Λίμνες στο εσωτε­ρικό ενός σπηλαίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο, ούτε παγκόσμια ούτε για τον Ελλαδικό χώρο, όπου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Εδώ τα νερά πλημμυρίζουν, καμιά φορά, το χειμώνα και μένουν στάσιμα τις άλλες εποχές, στις 13 κλιμακωτές λίμνες. Σχετικά πρόσφατες πλημμύρες ανα­φέρονται, στις διηγήσεις των χωρικών, για το 1922 και το 1940, ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.
Το σπήλαιο, σύμφωνα με τους γεωλόγους, έχει διανοιχτεί, εν μέρει, μέσα στους Κρητιδικούς ασβεστόλιθους της γεωτεκτονικής ενότητας της Τρίπολης και, εν μέρει, μέσα στους ανωκρητιδικούς, λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθους της ενότητας της Πίνδου. Η ανάπτυξή του έχει γίνει κατά μήκος ρήγματος, με ΒΔ διεύθυνση και η γενική μορφολογία του είναι ανάλογη, έχει δηλαδή ανα­λογικά πολύ μικρό πλάτος και μεγάλο ύψος οροφής.



Από υδρολογική άποψη, το σπήλαιο μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα τμήματα, αρχίζοντας από την φυσική είσοδο, που βρίσκεται 83 μ. χαμηλότερα από το ψηλότερο επίπεδο του σπηλαίου.
Το πρώτο τμήμα είναι ξηρό, έχει μήκος 80 μ. περίπου και το δάπεδο του εί­ναι οριζόντιο, καλυμμένο από παχύ στρώμα ερυθράς γης. Το τμήμα αυτό, όπου έγιναν οι ανασκαφές, διακόπτεται από μικρό ρήγμα και δεν επικοινωνεί με το δεύτερο, εξ αιτίας υψομετρικής διαφοράς. Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 700 μ. περίπου, με κύριο χαρακτηρι­στικό τις διαδοχικές λίμνες, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο δάπεδο λόγω των ιδιόμορφων ανθρακικών σχηματισμών, που εμποδίζουν τη συνεχή ροή του νερού. Το τμήμα αυτό, που μπορεί να χαρακτη­ριστεί μορφολογικά και υδρολογικά ενεργό, χαρακτηρίζεται από πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο στην οροφή.
Το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα με μήκος που ξεπερνά το ένα χι­λιόμετρο, έχει έντονες κατακρημνίσεις, παλαιότερες και πρόσφα­τες, οι οποίες, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, το απομόνω­σαν υδρολογικά από το προηγούμενο τμήμα των λιμνών αλλά και από το επόμενο μικρό, τέταρτο τμήμα, μήκους 50 μ., όπου ξανα­βρίσκουμε και πάλι τις λεκάνες με την υδατοσυλλογή (γκουρ). Το νερό στο σπήλαιο προέρχεται από έντονη σταγονορροή σε πε­ρίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων, αλλά και κατά ένα μέρος από την καταβόθρα του Απανώκαμπου, η οποία βρίσκεται ψηλότερα και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων. Ωστόσο, κατά τις προϊστορικές περιό­δους, είναι πολύ πιθανόν τα νερά της καταβόθρας, που τροφοδο­τούσαν το σπήλαιο, να άλλαζαν κατεύθυνση κατά εποχές, και έτσι εξηγούνται τα μεγάλα διαστήματα κατά τα οποία το σπήλαιο ήταν σχεδόν στεγνό.
Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι περίπου 2 χλμ. και το σχήμα του οφιοειδές.

Φωτορεπορτάζ [ adelin 107,3 fm ] ΚΎΘΗΡΑ.Με πληροφορίες απο.kastriacave.gr