Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Κύθηρα.


Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Κύθηρα.
Με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Μητροπολιτικό Ναό, όπως είθισται εδώ και πολλά χρόνια, παρόλο που ο ναός τιμάται επ' ονόματι της Σταυρώσεως και το Απολυτίκιόν του είναι το "Εξηγόρασας ημάς..." της Μ. Παρασκευής.
Ο ναός αυτός χτίστηκε γύρω στο 1660 από τον επίσκοπο Κυθήρων Φιλόθεο Δαρμάρο, τα οστά του οποίου τοποθετήθηκαν σε ειδική άρκλα στον τοίχο πάνω από το αναλόγιο. Ωστοσο, από γραπτή μαρτυρία του 1560 , όπως μας πληροφορεί η αγαπημένη μου καθηγήτρια κ. Ελένη Χάρου, φαίνεται ότι προϋπήρχε ναός του Εσταυρωμένου.
Σήμερα, επίσης, στο ναό αυτό εκκλησιάστηκαν τα σχολεία της πρωτεύουσας ενώ στο τέλος τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία για την 74η Επέτειο της απελευθέρωσης των Κυθήρων από τους Γερμανούς το Σεπτέμβριο του 1944.
(Μοναδική παραφωνία η απουσία του Ιεροψάλτη που ήταν λέει τιμωρημένος...
Ελπίζω όλο αυτό να είναι ένα κακόγουστο αστείο).
Και του χρόνου!
Γιώργος Λουράντος

ΛΑΚΩΝΙΑ.Σεισμός 3,6R νοτιοδυτικά του Γυθείου

Σεισμική δόνηση 3,6R σημειώθηκε στις 09.46 σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Γυθείου, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός ήταν πολύ επιφανειακός και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 33 χλμ. νοτιοδυτικά του Γυθείου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυμ
ατίες ή ζημιές.
http://www.zougla.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Διασώθηκε ο τραυματισμένος πυροσβέστης στον Ταϋγετο

Χθες και περί ώρα 17:45 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διάσωση και η μεταφορά ενός Πυροσβέστη- που υπηρετεί στην 1η Ε.Μ.Α.Κ.- από δύσβατο σημείο στην περιοχή Μαγγανιάρη Τ/Κ Ανωγείων Δ. Σπάρτης, ο οποίος συνέδραμε με τον διασωστικό του σκύλο, στη επιχείρηση ανεύρεσης του εξαφανισθέντος, από 11-09-2018 Λ.Κ. στην ευρύτερη περιοχή του Ταϋγέτου.
Στην παραπάνω επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν δώδεκα (12) πυροσβέστες με τέσσερα (4) οχήματα από την Π.Υ. Σπάρτης, μία ομάδα πεζοπόρου από την ΠΕ.ΠΥ.Δ. Πελ/σου αποτελούμενο από επτά (7) άτομα, δύο (2) άτομα από τον Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό Πετρίνας και εννιά (9) μέλη από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης- Παραρτήματος Σπάρτης, όπου και προσέφεραν τα μέγιστα.
Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ο τραυματισμένος πυροσβέστης, παρελήφθη από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου Agusta Bell του Α/Δ Καλαμάτας και διεκομήσθη στο Γ.Ν. Καλαμάτας.
Το όλο έργο συντόνιζε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λακωνίας Πύραρχος Αθανάσιος Κολυβήρας.
Ο Διοικητής
Αθανάσιος Αλ. Κολυβήρας
Πύραρχος
https://www.flynews.gr