Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ:TO 1968 ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΣΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ

 


ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ

ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΔΕΣΠΟΖΕΙ ΗΜΙΒΥΘΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π", ΜΗΚΟΥΣ 35 Μ.

Ένα σκουριασμένο ναυάγιο, που έχει γίνει πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής και αποτελεί ενδιαφέροντα ψαρότοπο για τους ψαροντουφεκάδες , αλλά και αντικείμενο φωτογράφησης γι’ αυτούς που φωτογραφίζουν μόνο ναυάγια.

Στις 30 Δεκεμβρίου 1967, απέπλευσε από την Χαλκίδα με φορτίο 440 τόνους τσιμέντα και προορισμό τη Βόρεια Αφρική.  Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, το πλοίο αναγκάσθηκε να αγκυροβολήσει στον Όρμο Διακόφτι των Κυθήρων. Στις 6 Ιανουαρίου 1968 απέπλευσε για τον προορισμό του, πλην όμως και πάλι συνάντησε κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να αλλάξει πορεία προς τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης. Επειδή η κακοκαιρία συνεχιζόταν, το πλοίο αναγκάσθηκε να αγκυροβολήσει με τις δύο άγκυρές του, στη νότια πλευρά της νήσου Ήμερη Γραμβούσας και σε απόσταση 200μ. περίπου από την  ακτή.

Το μεσημέρι στις 13.15 της 8ης Ιανουαρίου 1968 και επειδή οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν, κόπηκε η αλυσίδα της δεξιάς άγκυρας. Ο καπετάνιος του προσπάθησε να κρατήσει το πλοίο με τη βοήθεια της μηχανής, πλην όμως δεν τα κατάφερε και το σκάφος προσάραξε με την αριστερή πλευρά, με αποτέλεσμα το μηχανοστάσιο τα κατακλυσθεί από νερά. Τότε ο καπετάνιος διέταξε να εγκαταλειφθεί το πλοίο και το πλήρωμα αποβιβάστηκε ασφαλώς στην Ήμερη Γραμβούσα, όπου παρέμεινε εξαιτίας των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Τελικά, το αντιτορπιλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μας «ΙΕΡΑΞ», παρέλαβε το πλήρωμα και το μετέφερε ασφαλώς στη Σούδα.

Το «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Π» παραμένει μέχρι και σήμερα εκεί, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου της Γραμβούσας, μαζί με άλλα ναυάγια που βρίσκονται βυθισμένα επί αιώνες γύρω από το νησί.

ΠΗΓΗ https://www.cretandailycruises.co




ΠΟΤΑΜΟΣ:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ...


Γράφει ο Αθανάσιος Πήλιας:

 Εδώ Ποταμός Κυθήρων.

. 1) Φωτογραφική μνήμη, σεβασμού και εύγνωμοσύνης στους διδασκάλους των πρώτων εγκυκλίων γραμμάτων μας, αειμνήστους κ. Βούλα Χλαμπέα και κύριο Ευάγγελο Βικέτο.
Ο Εύάγγελος Βικέτος πρώτος εξάδελφος τής μητέρας μου, τίμησε με το παιδαγωγικό του έργο για τούς μη γνωρίζοντας το χωριό της γιαγιάς του Εριφύλης Τριφύλλη ,τόν Ποταμό.!


2) Εθνική εορτή 25ης Μαρτίου 1966 στην πλατεία τού Ποταμού .Διακρίνονται επώνυμοι τής τότε κοινωνίας τού Ποταμού και η δική μου ασημαντότης............
ΥΓ. Για λόγους ηθικής τάξεως ή πρώτη φωτογραφία αναρτήθηκε πρώτη φορά από τον φίλο ιατρό κκ Κοσμά Μεγαλοκονόμο.!

Με Π.Δ. κλείνουν Μεσσηνιακός Κόλπος, όρμος Ναυαρίνου και Μεθώνης – Τέλος τα διεθνή ύδατα από την καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου


Τέλος στην είσοδο στο Μεσσηνιακό Κόλπο των δεξαμενόπλοιων και γκαζάδικων για παραμονή τους στα διεθνή ύδατα, έβαλε από την Κυριακή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το Προεδρικό Διάταγμα 107.

Μετά από αναμονή πολλών ετών, με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα κλείνουν οι κόλποι και χαράσσονται ευθείες γραμμές βάσης στη θαλάσσια περιοχή του HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/ionio-pelagos/” \t “_blank”  Ιονίου  μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Βάση του Προεδρικού Διατάγματος, οι κόλποι που κλείνουν με ευθείες γραμμές που ενώνουν τα φυσικά σημεία εισόδου τους στη Μεσσηνία, είναι ο όρμος του Ναυαρίνου, ο όρμος της Μεθώνης και ο Μεσσηνιακός Κόλπος.

Κλείσιμο κόλπων

Ο Μεσσηνιακός Κόλπος τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε πάρκινγκ για τάνκερ, καθώς τα διεθνή ύδατα που αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιούν, ξεκινούσαν μέχρι πρότινος μετά τα 6 ναυτικά μίλια (ή 11,12 χλμ) από τις ακτές και ήταν ιδανικό σημείο για να προφυλάσσονται από τον καιρό. Με τα τάνκερ λοιπόν  στην καρδιά του Μεσσηνιακού Κόλπου, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος, λόγω του ότι τα πλοία αυτά έκαναν διαρκώς μεταγγίσεις του φορτίου τους κοντά στις ακτές της Μεσσηνίας. 

Από την Κυριακή όμως όλα αλλάζουν, αφού τέθηκε σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/ionio-pelagos/” \t “_blank”  Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Η πράξη αυτή φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της HYPERLINK “https://www.newsit.gr/tags/aigialitida-zoni/” \t “_blank”  αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Από Βενέτικο

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Αποτελεί απαραίτητο βήμα για τη διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».

«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει, ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο Προεδρικό Διάταγμα σημειώνεται, ότι τα ύδατα που περικλείονται από τις ακτές των κόλπων και τις ευθείες γραμμές που ενώνουν τα φυσικά σημεία εισόδου τους, αποτελούν πλέον εσωτερικά ύδατα.

Έτσι, η αιγιαλίτιδα ζώνη ξεκινάει από τις γραμμές βάσεις. Κατά συνέπεια, διεθνή ύδατα θα είναι 6 ν.μ. (και σε λίγο 12 ν.μ.) μετά τη γραμμή βάσης. Για το Μεσσηνιακό Κόλπο χοντρικά η γραμμή βάσης, σύμφωνα με το  Π.Δ., θα ξεκινάει από τη νήσο Βενέτικο και με νοητή γραμμή θα καταλήγει απέναντι στην περιοχή του Δυρού.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

ΠΗΓΗ https://www.tharrosnews.gr/2

ΑΡΚΑΔΙΑ: ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ( ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM )

Η Δημητσάνα είναι από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Αρκαδίας και συνάμα ένας τόπος με πλούσια ιστορία. Είναι γεμάτη πέτρινα αρχοντόσπιτα και γραφικά σοκάκια και βέβαια διαθέτει και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο από 930 μ. έως 1.020 μ., στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία Τεύθις, πάνω σε δύο λόφους, ανάμεσα από τους οποίους διέρχεται ο κεντρικός ασφαλτόδρομος του χωριού. Από κάποια σημεία του χωριού η θέα φτάνει μέχρι και τον κάμπο της Μεγαλόπολης.


Η Δημητσάνα απέχει 48 χλμ. από την Τρίπολη (μέσω μιας πανέμορφης διαδρομής που διασχίζει το Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι). Αν ερχόμαστε από Αθήνα με προορισμό τη Δημητσάνα έχουμε δύο επιλογές: ο πιο σύντομος δρόμος είναι η Ανατολική Οδός (αυτοκινητόδρομος Α7 Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα), οπότε πρέπει να βγούμε από τον κόμβο της Νεστάνης με κατεύθυνση προς Λεβίδι, Βυτίνα και Λαγκάδια. Μετά τη Βυτίνα, μόλις φτάσουμε στην Καρκαλού, αντί να πάμε προς Λαγκάδια στρίβουμε αριστερά προς Δημητσάνα (συνολικά Αθήνα Δημητσάνα 211 χλμ.). Ο άλλος δρόμος είναι να μπούμε μέσα στην Τρίπολη και να πάρουμε το δρόμο που - όπως είπαμε λίγο πιο πριν - ανεβαίνει στο Μαίναλο και περνά από Χρυσοβίτσι (συνολικά Αθήνα Δημητσάνα 213 χλμ. αλλά σε χρόνο 15΄- 20΄ περισσότερο).

Το παρκάρισμα μέσα στη Δημητσάνα είναι άκρως ψυχοφθόρα διαδικασία. Το δημοτικό πάρκινγκ (το οποίο μετά βίας χωράει 25-26 αυτοκίνητα) σε περιόδους εορτών και αργιών δεν επαρκεί, είναι ασφυκτικά γεμάτο. Προσοχή: αν προσπεράσεις το (συνήθως γεμάτο) πάρκινγκ ο δρόμος μετά είναι αδιέξοδο, οπότε θα αναγκαστείς να κάνεις μανούβρες επί ώρες, μπας και ξεκολλήσεις! Ακόμη κι αν καταφέρεις να εισχωρήσεις σε κάποιο στενάκι με το αυτοκίνητο, τελικά ή θα φρακάρεις ή θα σου γδάρουν τον προφυλακτήρα ή θα σου σπάσουν τον καθρέφτη. Ώσπου να κατασκευαστούν επαρκείς χώροι στάθμευσης καλύτερα να αφήνουμε το αυτοκίνητό μας είτε στη βόρεια είσοδο του χωριού (π.χ. στο Κέντρο Υγείας) είτε στη νότια (π.χ. στο ξενοδοχείο "Δημητσάνα" ή στην απέναντί του ταβέρνα "Καλλιθέα") είτε στο δρόμο που φεύγει για Ζάτουνα. Πώς όμως να ζητάμε πολυτέλειες, τη στιγμή που καλά καλά δεν υπάρχουν ούτε καν πεζοδρόμια στον κεντρικό δρόμο; Ας κάνουμε τώρα μια βόλτα με τα πόδια στο χωριό, το περπάτημα δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν, άσε που με τέτοιο σκηνικό είναι και ρομαντικό. Βέβαια δεν είναι και πολύ ρομαντικό σε περίπτωση που ανεβοκατεβαίνουμε δεκάδες σκαλοπάτια με τις βαλίτσες στην πλάτη και υπό καταρρακτώδη βροχή ψάχνοντας αριστερά και δεξιά τον ξενώνα μας...

Κατ' αρχήν να πούμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄. Στη μία πλευρά του χωριού, στην "Πλάτσα", βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε. Εκεί σήμερα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο Δημητσάνας. Στο δε απέναντι λόφο, ακριβώς έξω από τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας έχει στηθεί ο ανδριάντας του ιεράρχη. Στη Δημητσάνα επίσης έχει γεννηθεί και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, από τους πρωταγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα του '21. Είναι εκείνος που ύψωσε το τίμιο λάβαρο και όρκισε τους αγωνιστές στη μονή της Αγίας Λαύρας κοντά στα Καλάβρυτα. Σουλατσάροντας στα στενά καλντερίμια του χωριού θα εντοπίσουμε και το δικό του πατρικό σπίτι.


Η Δημητσάνα σε παλαιότερες απογραφές πληθυσμού είχε φτάσει μέχρι και τους 1.800 κατοίκους, σήμερα όμως συγκρατεί πληθυσμό 320 περίπου κατοίκων και αποτελεί την έδρα του νέου Δήμου Γορτυνίας, ο οποίος έχει συσταθεί βάσει του σχεδίου Καλλικράτης και συμπεριλαμβάνει και τα υπόλοιπα γνωστά τουριστικά θέρετρα της περιοχής, όπως για παράδειγμα τη Βυτίνα καθώς και τα Λαγκάδια αλλά και τη Στεμνίτσα.

Θα κατηφορίσουμε τώρα ελαφρώς για περίπου 1.500 μ. για να επισκεφθούμε το μοναδικό στην Ελλάδα Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Εδώ βρίσκονται οι πηγές του Αη Γιάννη, που μας δίνουν όλο το χρόνο άφθονα νερά. Αυτά τα νερά, οι πηγές και τα κεφαλάρια, μαζί και με τους μικρούς ή και μεγαλύτερους καταρράκτες της περιοχής έδιναν ζωή σε νεροτριβές, αλευρόμυλους, βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 εδώ παράγονταν τεράστιες ποσότητες από μπαρούτι αλλά και πυρίτιδα, οι οποίες φυσικά προορίζονταν να γεμίσουν τα φυσέκια στις πιστόλες και στα καριοφύλια των αγωνιστών. Γιαυτόν το λόγο άλλωστε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έλεγε συχνά ότι η Δημητσάνα είναι "η μπαρουταποθήκη του έθνους". Σήμερα στους χώρους του μουσείου με τη βοήθεια συν τοις άλλοις και οπτικοακουστικών μέσων θα δούμε από κοντά σε λειτουργία έναν αλευρόμυλο, ένα βυρσοδεψείο, ένα ρακοκάζανο και ένα μπαρουτόμυλο. Έτσι θα διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πόσες απίθανες δουλειές μπορούσαν να γίνουν με κινητήρια δύναμη το απλό νεράκι του Θεού, την εποχή που δεν είχε καν ανακαλυφθεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

πηγή http://partetavouna.blogspot.gr/


Η Δημητσάνα υπήρξε ανέκαθεν τόπος επαγγελματικής παραγωγής μπαρούτης. Σε αυτό συνηγορούν πολλές γραπτές πηγές, αλλά και η τοπική παράδοση. Είναι ήδη γνωστό σύμφωνα με πολλές πηγές και μαρτυρίες, ότι τα ύστερα προεπαναστατικά και τα επαναστατικά χρόνια η Δημητσάνα υπήρξε κέντρο ανεφοδιασμού σε πυρίτιδα που παραγόταν στους 14 μύλους που λειτουργούσαν με τα νερά του κεφαλαριού του Αγίου Ιωάννη στην κατωφέρεια του φαραγγιού του Λούσιου που σχηματίζεται κάτω από αυτόν.

Αν και δεν υπάρχουν επαρκείς λεπτομερείς μαρτυρίες αναφορικά με τη χρονική αφετηρία της επαγγελματικής αυτής απασχόλησης των Δημητσανιτών, είναι βέβαιο ότι η Δημητσάνα παρήγε μπαρούτι ήδη από την πρώτη Τουρκοκρατία, αν όχι από την υστεροβυζαντινή περίοδο. Η μπαρούτη χρησιμοποιείτο για πολεμική και για εκρηκτική χρήση και συχνά και για λογαριασμό των Τούρκων.

Η κατασκευή μπαρούτης από μπαρουτόμυλους συνέχισε σύμφωνα με μαρτυρίες και κατά την Ενετική περίοδο (τέλη 17ου - αρχές 18ου αι.) μέχρι και τα επαναστατικά χρόνια (βλ. [3]). Σύμφωνα με εξακριβωμένες τοπικές μαρτυρίες, φαίνεται ότι τα πρώτα χρόνια η επαγγελματική παραγωγή μπαρούτης γινόταν σε μικρές ποσότητες από μερικές οικογένειες (με απασχόληση μελών τους) για εξασφάλιση πρόσθετου εισοδήματος και βασιζόταν σε πρωτόγονες τεχνικές επεξεργασίας. Το είδος αυτό παραγωγής ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε και αργότερα (όπως κατά την επανάσταση του 21), για την κάλυψη αυξημένων αναγκών ζήτησης. Το παραγόμενο μπαρούτι χρησιμοποιείτο για πολεμικούς σκοπούς, για κατασκευή φουρνέλων και για το κυνήγι.

Αλλά αυτό που έχει αναμφίβολα ενδιαφέρον είναι πως και που οι ντόπιοι παραγωγοί μαρούτης - κοινώς μπαρουξήδες (ή μπαρουτάδες) σύμφωνα με τη δημητσανίτικη έκφραση -, επρομηθεύοντο το δισεύρετο νίτρο (νιτρικό κάλιο), το οποίο αποτελεί και τη βασική πρώτη ύλη. Δεδομένου επίσης ότι η παραγωγή μπαρούτης απαιτεί μια ιδιαίτερη πολύπλοκη και λεπτή επεξεργασία, εξ' ίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει φυσικά και ο τρόπος κατεργασίας που χρησιμοποιήθηκε από τους Δημητσανίτες μπαρουξήδες.

Η αναζήτηση των πρώτων υλών

Οι απαιτούμενες πρώτες ύλες για την παραγωγή μπαρουτιού είναι το θειάφι, το κάρβουνο και το νίτρο (νιτρικό κάλιο) - κοινώς βερτζιλές -, σε ποσοστά πρόσμειξης 10%, 15% και 75% αντίστοιχα. Όσον αφορά στην εξεύρεση τους, πρόβλημα υπήρχε ασφαλώς μόνον με το τελευταίο, αφού το κάρβουνο εύκολα μπορούσε να παραχθεί με καύση ξύλων (κληματόβεργες, σφάκες), ενώ το θειάφι μπορούσε να μεταφερθεί από τα ηφαιστειογενή νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες (Μιχαήλ Οικονόμου κ.ά.) το απαραίτητο νίτρο οι Δημητσανίτες παραγωγοί συνέλεγαν από σπηλιές και από περιοχές των οποίων τα εδάφη είχαν ειδική σύσταση, όπως ήταν η Αττική και η Μονεμβασιά.

Ειδικότερα όμως, τοπικές παραδόσεις και πηγές αναφέρουν ότι ποσότητα νίτρου παραγόταν επίσης μετά από ειδική κατεργασία ξεραμένης κοπριάς που συσσωρευόταν σε σπηλιές του Λούσιου και της Πελοποννήσου, όπου οι τσοπάνηδες συνήθιζαν να χειμαδιάζουν με τα κοπάδια τους. Με τη συλλογή της κοπριάς -βοτάνι του μπαρουτιού κατά τη δημητσανίτικη έκφραση - ασχολούνταν μερικοί Δημητσανίτες, οι βοταναραίοι, οι οποίοι μετακινούνταν ειδικά για το σκοπό αυτό. Μάλιστα για την προέλευση αυτή του νίτρου, συνηγορούν εμμέσως αρκετές μαρτυρίες που επικεντρώνονται κυρίως στην αγορά από τους επιτρόπους του Ναού της ’γιας Κυριακής (1795, Κώδικας Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής) καθώς και σε πράξεις ενοικίασης σε βοταναραίους της περιοχής (βλ. [2]), ειδικών εργαλείων (σιδερόφτυαρων με μακριά δυνατή λαβή), απαραίτητων για τη συλλογή της σκληρής μάζας του βοτανιού. Το ενοίκιο καταβαλλόταν συνήθως σε οκάδες νίτρου.

Η κατεργασία του βοτανιού για παραγωγή νίτρου, αν και δεν είναι πλήρως γνωστή, βασιζόταν στο βράσιμο κοπριάς (γιδοφούσκι) σε ειδικά καζάνια, η οποία τελικά έδινε στο πάνω μέρος της την λευκή κρυσταλλική ύλη του νίτρου. Η ύλη αυτή μαζευόταν κατόπιν με ειδικές διάτρητες κουτάλες ("κεψές") για να απλωθεί για ξήρανση στον ήλιο.

πηγή http://arcadia.ceid.upatras.gr/

Λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειότερα της Δημητσάνας πηγάζει ο ποταμός Λούσιος, που λέγεται έτσι διότι εδώ λουζόταν ο θεός Δίας. Ακριβώς κάτω από τα τελευταία σπίτια του χωριού βρίσκεται το φαράγγι του Λούσιου, το οποίο δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες για δύο λόγους: ο ένας είναι ότι το ποτάμι προσφέρεται για ράφτινγκ, αρκεί μόνο να μην έχει προηγηθεί εντατική βροχόπτωση, διότι τότε τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα. Ο άλλος λόγος είναι ότι μέσα στο φαράγγι "φωλιάζουν" τρία ιστορικά μοναστήρια της Αρκαδίας. Ο δρόμος που κατηφορίζει στο φαράγγι περνάει πρώτα πάνω από το ποτάμι και μετά μας βγάζει στη Μονή Φιλοσόφου. Πρόκειται στην ουσία για δύο μοναστήρια. Πρώτα θα φτάσουμε στη νέα μονή και μετά πεζοπορώντας για 15΄ στο χείλος του γκρεμού βρίσκουμε και την παλιά μονή, το πιο ιστορικό μοναστήρι της Αρκαδίας. Αυτή η παλιά Μονή Φιλοσόφου είναι γνωστή και ως "Κρυφό Σχολειό". Επιστρέφουμε στη Δημητσάνα και παίρνουμε το δρόμο για Στεμνίτσα. Στα 3 χλμ. θα βρούμε πινακίδα προς Μονή Αιμυαλών, για την οποία επίσης πρέπει να κατεβούμε στη χαράδρα. Ξανά επάνω, συνεχίζουμε προς Στεμνίτσα και βρίσκουμε νέα πινακίδα προς τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, που συνήθως οι ντόπιοι την αποκαλούν απλώς Μονή Προδρόμου. Είναι χτισμένη σε δυσπρόσιτο σημείο, στο φυσικό κοίλωμα ενός θεόρατου βράχου. Θα κατηφορίσουμε στα σκαλάκια, θα ανοίξουμε μια μικρή καγκελόπορτα (την οποία δεν πρέπει να ξεχνούμε ανοιχτή διότι μπορεί να φύγουν από μέσα κάποια οικόσιτα ζώα που τρέφουν οι μοναχοί) και ύστερα θα ανεβούμε μερικά σκαλοπάτια για να φτάσουμε στο καθολικό και τα κελιά. Μπορεί να φαίνεται λίγο κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο. Η θέα από το μπαλκόνι προκαλεί ίλιγγο.

πηγή http://partetavouna.blogspot.gr/

Μπαρουτόμυλοι και επεξεργασία της μπαρούτης

Τα προεπαναστατικά χρόνια, όταν η ζήτηση μπαρούτης άρχισε να αυξάνεται, δεδομένου μάλιστα του ότι και οι Τούρκοι εφοδιαζόντουσαν με δημητσανίτικο μπαρούτι, οι Δημητσανίτες μπαρουξήδες οδηγήθηκαν σταδιακά στη χρήση της υδροκίνησης, δηλαδή στη κατασκευή των πρώτων υδρόμυλων-μπαρουτόμυλων, με την εκμετάλλευση της υδατόπτωσης που εξασφάλιζε η κατωφέρεια που εκτείνεται από το κεφαλάρι του Αγίου Ιωάννη προς το Παλαιοχώρι.

Όπως και ο αλευρόμυλος, ο μπαρουτόμυλος βασίζεται στη υδροκίνητη λειτουργία ενός ειδικού μηχανισμού, δηλαδή στην κίνηση που προκαλείται από υδατόπτωση (κρέμαση) νερού το οποίο διοχετεύεται με ορμή μέσα από ειδικά βαγένια. Η κατωφέρεια του Αγίου Ιωάννη επέτρεπε τη διαδοχική δημιουργία και λειτουργία τέτοιων μύλων, με δυνατότητα εκμετάλλευσης και νέας υδατόπτωσης κάτω από την αρχική. Αυτό εξηγεί και τη σταδιακή κατασκευή αρκετών μπαρουτόμυλων.

Ο μπαρουτόμυλος ήταν πετρόκτιστο κτίριο, συνήθως ορθογώνιο, κεραμοσκεπές και εξοπλισμένο, με χωμάτινο δάπεδο, παράθυρα, βαθουλώματα και εξωτερικά πεζούλια. Αν και η τεχνική επεξεργασίας βελτιώθηκε με την πάροδο των χρόνων, τα βασικά μέρη του μηχανισμού σε συνδυασμό με την περιγραφή λειτουργίας του εν συντομία είναι:

Φτερωτή, ξύλινος τροχός με φτερά, έξω από το μύλο, που περιστρέφεται με την υδατόπτωση γύρω από οριζόντιο άξονα,
Οριζόντιος άξονας, στηριγμέος κατά μήκος του μύλου, πάνω στον οποίο στερεώνεται η φτερωτή, η οποία και του μεταδίδει μόνιμη ρυθμική κίνηση. Στο άλλο άκρο του στηρίζεται σε υπερυψωμένη βάση.
Χουλιάρια, ξύλινα έγκεντρα που φέρει κατά μήκος του ο οριζόντιος άξονας.
Κοπάνια (κόπανα), κατακόρυφα έμβολα που αντιστοιχούν στα χουλιάρια, τα οποία καταλήγουν χαμηλά σε πιο πλατιά διαμόρφωση μορφής ρόζου ή γροθιάς. Ο οριζόντιος άξονας μέσω των χουλιαριών τους μεταδίδει παλινδρομική κίνηση.
Χαβάνια, δηλαδή γουδιά που σχηματίζουν αντίστοιχες στα κοπάνια και ίσες στον αριθμό κοιλότητες στο έδαφος, οι οποίες περιέχουν το μείγμα με την πρώτη ύλη σε καθορισμένη ποσότητα και αναλογία. Το μείγμα κτυπιέται και συνθλίβεται με το ρυθμικό κτύπημα των κοπανιών.

Η επεξεργασία της πυρίτιδας, όπως περιγράφεται παραπάνω, από την υδροκίνητη λειτουργία του μπαρουτόμυλου, αποτελεί και την κύρια φάση κατεργασίας της. Όλες οι φάσεις της κατεργασίας της για την κατασκευή του τελικού προϊόντος συνοψίζονται:

Ζύμωμα των πρώτων υλών με νερό: προκαταρκτική φάση.
Κύρια φάση: Τοποθέτηση του μείγματος των πρώτων υλών στα γουδιά και κύρια κατεργασία για 24 ώρες περίπου. Για καλύτερη ανάμειξη ο μπαρουξής μεταφέρει με μια κουτάλα μικρές ποσότητες από το ένα χαβάνι στο άλλο.
Ξεχαβάνιασμα: μεταφορά μείγματος σε σκάφη για νέο ζύμωμα με νερό και διαμόρφωσή του σε εύπλαστες μικρές μάζες (κεφάλια). " Μεταφορά των κεφαλιών στη χαμοκέλα για να ξεραθούν.
Τεμαχισμός με μαχαίρι, την επομένη μέρα, των κεφαλιών σε λεπτές λουρίδες και τοποθέτησή τους μέσα σε λιόπανα στην λιάστρα, για πλήρη ξήρανση με τον ήλιο και με τον αέρα.
Κοσκίνισμα: μεταφορά στη χαμοκέλα, κοσκίνισμα από μεγάλα ορθογώνια κόσκινα που κρέμονται από την οροφή του μύλου, με τη βοήθεια κομματιών ξύλου μέσα σ' αυτά (για καλύτερο αποτέλεσμα), και συγκέντρωση των παραγόμενων κόκκων σε σκάφες, τοποθετημένες από κάτω.
Γυάλισμα: υποβολή των κόκκων του μπαρουτιού σε τριβή για εξασφάλιση στιλπνότητας και αντοχής στην υγρασία, πράγμα που προσέδιδε ποιότητα στην μπαρούτη. Οι κόκκοι τοποθετούνταν σε βαρέλι προσαρμοσμένο στον οριζόντιο άξονα της φτερωτής ο οποίος και του μετέδιδε περιστροφική κίνηση κατά την λειτουργία του μύλου. Επειδή το γυάλισμα καθυστερούσε την παραγωγή, οι μπαρουξήδες το αντικατέστησαν αργότερα με τον γραφίτη.
Συσκευασία σε μεταλλικά δοχεία ή σε γκαζοντενεκέδες (το πολύ μέχρι 9 οκάδες για το κυνήγι και 16 οκάδες για φουρνέλα).

Πλήρης αναπαράσταση της λειτουργίας των μπαρουτόμυλων και της παραγωγής μπαρούτης δίνεται στον αποκατεστημένο μπαρουτόμυλο του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης της Δημητσάνας, ενώ μια καλή πηγή είναι η .

Υπολογίζεται ότι ένας τέτοιος μύλος με 8 χαβάνια απέδιδε σε 24 ώρες 25 οκάδες καθαρό μπαρούτι. Στα μεταγενέστερα χρόνια η λειτουργία των μπαρουτόμυλων εκσυγχρονίσθηκε με την αντικατάσταση του συστήματος με τα κόπανα και τα γουδιά από σύστημα που βασιζόταν στην περιστροφική κίνηση πάνω σε μικρό κτιστό αλώνι ενός μεγάλου κωνικού λιθαριού. Το λιθάρι αυτό ήταν προσαρμοσμένου στο κέντρο του αλωιού, περιστρεφόταν γύρω από κάθετο άξονα, και συνέθλιβε το μείγμα των πρώτων υλών που ήταν απλωμένο από κάτω.

Με τον παραπάνω τόπο φαίνεται να λειτούργησαν οι 14 μπαρουτόμυλοι κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγωνα του 21, που πολλά προσέφερα σ' αυτόν. Μετά την απελευθέρωση η Δημητσάνα διατήρησε τιμιτικά το προνόμιο της παραγωγής και εμπορίας πυρίτιδας. Από το 1910 επεβλήθη φορολογία στους βιοτέχνες μπαρούτης.

Από τότε μέχρι και σήμερα, η Δημητσάνα παράγει συνεχώς μπαρούτη διαφόρων μορφών. Οι παλιοί μύλοι φυσικά έχουν εκσυγχρονισθεί. Σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρική πλέον ενέργεια ένας μεγάλος μπαρουτόμυλος, σαν οργανωμένη ιδιωτική βιομηχανική μονάδα, η οποία συμβάλει στην οικονομία της Δημητσάνας.

Πηγές:

1. Γορτυνιακά, τόμος Γ' , Αθήναι 1999.
2. Τ. Α. Γριτσόπουλου: "Ιστορία της Τριπολιτσάς", τ. Β', Αθήναι 1976.
3. Γ. Μπιτούνη: "Η Μαρούτη της Δημητσάνας από τον 17ο αι. μέχρι σήμερα", Αθήνα 1989.
4. Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα ΕΤΒΑ, Γεν. Γραμματεία Περιφ. Πελ/σου.
5. Εγκυκλοπαίδεια "Δομή", 2006

http://arcadia.ceid.upatras.gr

















Αύριο η ορκωμοσία Μπάιντεν σε μια στρατοκρατούμενη Ουάσιγκτον

Σε τεταμένο σχοινί βρίσκονται οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης,ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ στρατοκρατείται κυριολεκτικά και έχει μετατραπεί σε μία πόλη – φρούριο γεμάτη μπλόκα από 25.000 πάνοπλα μέλη της Εθνοφρουράς.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το λοκντάουν που επιβλήθηκε χτες στο Καπιτώλιο, λίγα λεπτά μετά τις 17.30 (ώρα Ελλάδας), υπό το φόβο «εξωτερικής απειλής». Λίγη ώρα αργότερα, φάνηκε πως ο καπνός που έβγαινε από περιοχή πίσω από το Καπιτώλιο και είχε σημάνει το συναγερμό, οφειλόταν σε φωτιά που σημειώθηκε στα υπάρχοντα ενός άστεγου σε δρόμο πίσω από το Καπιτώλιο… Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός φάνηκε να ακυρώνει την απογευματινή γενική πρόβα για την τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αυτής της Τετάρτης.

Ολη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο ασφυκτικών ελέγχων ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Αμερικανοί βετεράνοι στο… Ιράκ σχολίαζαν πως το κέντρο της πρωτεύουσας τους θυμίζει την …«πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης!

Ενδεικτικό αυτής της ενδοαστικής οξυμένης σύγκρουσης και της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ, είναι πως πλέον από τις έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας δεν λείπουν ούτε οι έλεγχοι στελεχών και μελών της Εθνοφρουράς. Αξιωματούχοι του FBI επιβεβαίωσαν πως περνούν από «κόσκινο» ελέγχου και τη στρατιά της Εθνοφρουράς στην Ουάσιγκτον, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο συμμετοχής ορισμένων εξ αυτών σε ακροδεξιές οργανώσεις υποστηρικτών του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ηδη ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός αιρετού από το Νέο Μεξικό, του Κόι Γκρίφιν, ενός επιτρόπου κομητείας της πολιτείας που είναι ιδρυτής της οργάνωσης «Καουμπόηδες για τον Τραμπ» και ο οποίος είχε δηλώσει δημοσίως πως θα ξεκινούσε για την Ουάσιγκτον εξοπλισμένος με καραμπίνα και πιστόλι…

Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί είναι το κλείσιμο του «National Mall», που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο και το οποίο θα είναι κλειστό για το κοινό. Αντί των εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών που συγκεντρώνονταν παραδοσιακά κάθε τέσσερα χρόνια για να χαιρετήσουν τον νέο Πρόεδρο, στήθηκε ένα «πεδίο λαβάρων» με σχεδόν 200.000 σημαίες, συμβολίζοντας …τους πολίτες που δεν θα παραστούν!

Παράλληλα, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές πολλαπλασίασαν τις προειδοποιήσεις πως οι απειλές για νέες ένοπλες επιθέσεις εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων είναι αληθινές.

Την Κυριακή πάντως δεν επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες για σφοδρές συγκρούσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις υποστηρικτών του Τραμπ στα πολιτειακά καπιτώλια δεκάδων πολιτειών. Εγιναν μικρές συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ή λίγων εκατοντάδων σε πολιτειακά κτίρια του Τέξας, του Ορεγκον, του Μίσιγκαν και του Οχάιο, δίχως να σημειωθούν επεισόδια…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Συνέντευξη από Αντώνη Δαπόντε (Λιγκαντώνη) Κύθηρα 1992

 

«Η μάχη του Λεωνίδα Γρηγοράκου»


Η εφημερίδα και η στήλη Βηματοδότης έγραψε: «Ένα μήνα συμπλήρωσε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, γιατρός πνευμονολόγος- εντατικολόγος, δίνοντας τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί και οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι θα τα καταφέρει, ότι θα βγει και από αυτήν τη μάχη νικητής, όπως βγήκε νικητής και σε άλλες μάχες που έχει δώσει έως τώρα. Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον του κόσμου για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο όχι μόνον από την ιδιαίτερη του πατρίδα τη Λακωνία αλλά από κάθε πλευρά της Ελλάδας που συνεχώς θέλει να μάθει νέα για την υγεία του. Η ευχή όλων μας να γίνει γρήγορα καλά, τον συνοδεύει».

https://notospress.gr/


Οι δομές υγείας της Λακωνίας έχουν ανάγκη για αίμα


Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας, οι ανάγκες για αίμα παραμένουν στις δομές υγείας της Περιφερειακής μας Ενότητας.

 
Το Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας, ζητά από όλους μας να αγκαλιάσουμε για ακόμα μια φορά τις δράσεις αιμοληψίας που διοργανώνει.
 
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι αιμοδότες και να συνεχίσουν να προσφέρουν αίμα, οι αιμοληψίες διενεργούνται εκτός νοσοκομείου, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας (Αγίου Νίκωνος 124, Σπάρτη), Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:00 πμ έως τις 12:00μμ.
 
Για την αποφυγή των συναθροίσεων προγραμματίστε το ραντεβού σας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής  2731093163

Μέχρι σήμερα Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες πρέπει να ορίσουν Υπεύθυνους επικοινωνίας για τους εμβολιασμούς

Στην αποστολή εξ. επείγοντος εγγράφου στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες προχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας σε αυτούς λιγότερο από μία ημέρα προθεσμία για να ορίσουν τους Υπεύθυνους επικοινωνίας για τα θέματα εμβολιασμού των Υπαλλήλων που «παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υγείας».

Το έγγραφο εκδόθηκε χθες, το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου (αναγράφει ώρα 14:41), και τους έθεσε προθεσμία μέχρι σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 10:00 π.μ.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες τα εξής:

« Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της διενέργειας εμβολιασμών κατά του SARS-CoV-19 και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Υγείας, παρακαλούμε να ορίσετε Υπεύθυνο/ους επικοινωνίας επί του συγκεκριμένου θέματος, γνωστοποιώντας μας τα στοιχεία τους μέχρι αύριο Τρίτη 19-1-2021 και ώρα 10.00’ π.μ..

Επισημαίνεται ότι οι ορισθέντες Υπεύθυνοι θα είναι αρμόδιοι επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το προσωπικό που παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες υγείας είτε σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου είτε σε Νομικά Πρόσωπα αυτών.

Για τη χορήγηση των στοιχείων αυτών θα πρέπει να συμπληρωθεί από κάθε Δήμο και Περιφέρεια (από την έδρα για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες) το συνημμένο, στο παρόν, πρότυπο αρχείο xls με την ονομασία YPEYTHCOVID_ και να αναρτηθεί στον ειδικό διαδικτυακό τόπο του ΥΠΕΣ που αφορά θέματα του προσωπικού της Τ.Α. (https://aftodioikisi.ypes.gr/) μέχρι αύριο Τρίτη 19-1-2021 και ώρα 10.00’ π.μ. , διατηρώντας την ίδια ονομασία. (...)

Αναμένοντας τις ενέργειές σας εντός της τιθέμενης καταληκτικής προθεσμίας. »

Το αριθμ. 3582/18.1.2021 έγγραφο βρίσκεται ΕΔΩ

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/e

Νότια και ανατολικά της Κρήτης η επέκταση των χωρικών υδάτων

 


Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών για την σχεδιαζόμενη επέκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας στα 12 ν.μ. στην Κρήτη 

Την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ όπως υπογράμμισε ο κ. Νίκος Δένδιας η διεύρυνση δεν θα περιοριστεί μόνο στο νότιο τμήμα αλλά θα συμπεριλάβει και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης.

Ο υπουργός Εξωτερικών με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής και προκειμένου να απαντήσει σε σχετικές παρατηρήσεις του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Κατρούγκαλου ανέφερε «για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη έχει τοποθετηθεί εδώ και πολλούς μήνες ο πρωθυπουργός και φυσικά περιλαμβάνεται και το ανατολικό κομμάτι της Κρήτης».

Πέραν αυτού ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου και για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας, των μη οριοθετημένων ζωνών κ.α..

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να το εμφανίσουν ως απόκλιση αλλά δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, είπε «Αναφορικά με ερμηνεία που δόθηκε σε τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα αυτό αντιβαίνει την λογική. Κανείς δεν θα διαπραγματευόταν τα χωρικά ύδατα γιατί είναι θέμα κυριαρχίας».

Τέλος, απαντώντας και πάλι σε κριτική του κ. Κατρούγκαλου περι διπλού κέντρου άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε «Αναφορικά με το θέμα για το Βερολίνο και την τηλεφωνική συνομιλία της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού με τον κ. Καλίν, τον διπλωματικό σύμβολο του τούρκου προέδρου σας λέω τα εξής: Η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι διπλωμάτης και υπο αυτή την έννοια είναι υφισταμένη του υπουργείου Εξωτερικών και δεν νοείται να ασκεί πολιτική εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών και έχω κάνει δήλωση ότι γνώριζα. Το έκανα για να υπογραμμίσω ότι σε κρίσιμες στιγμές η αντίληψη ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ή ότι γίνονται κινήσεις εν αγνοία της μιας ή της άλλης πλευράς είναι καταστροφική».

Δένδιας για 12 ν.μ. στο Ιόνιο: Υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. η επέκταση του εθνικού μας χώρου

Την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η επικράτεια αυξάνει το μέγεθός της κατά 10%.

Κατά την έναρξη της συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις προκαλείται για πρώτη φορά από το 1947 «επέκταση του εθνικού χώρου κατά 10.079 τ. χλμ. και αν προσθέσουμε το κλείσιμο των κόλπων, η επέκταση υπερβαίνει τα 13.000 τ. χλμ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το σύνολο της χώρας είναι 135.0000 τ. χλμ. αντιλαμβάνεται το μέγεθος της έκτασης».

«Είναι σημαντικό -όπως αναδείχθηκε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή- ότι το νομοθέτημα συνοδεύεται από την ομόθυμη στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κατά συνέπεια η στιγμή έχει στοιχείο ιστορικότητας και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα κόμματα για την συνεργασία» τόνισε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο στηρίζεται επί της αρχής από τους βουλευτές της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ δηλώνει «παρών».

ΠΗΓΗ https://www.cretalive.gr/