Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Αύριο η ορκωμοσία Μπάιντεν σε μια στρατοκρατούμενη Ουάσιγκτον

Σε τεταμένο σχοινί βρίσκονται οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της ενδοαστικής αντιπαράθεσης,ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ στρατοκρατείται κυριολεκτικά και έχει μετατραπεί σε μία πόλη – φρούριο γεμάτη μπλόκα από 25.000 πάνοπλα μέλη της Εθνοφρουράς.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το λοκντάουν που επιβλήθηκε χτες στο Καπιτώλιο, λίγα λεπτά μετά τις 17.30 (ώρα Ελλάδας), υπό το φόβο «εξωτερικής απειλής». Λίγη ώρα αργότερα, φάνηκε πως ο καπνός που έβγαινε από περιοχή πίσω από το Καπιτώλιο και είχε σημάνει το συναγερμό, οφειλόταν σε φωτιά που σημειώθηκε στα υπάρχοντα ενός άστεγου σε δρόμο πίσω από το Καπιτώλιο… Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός φάνηκε να ακυρώνει την απογευματινή γενική πρόβα για την τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αυτής της Τετάρτης.

Ολη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο ασφυκτικών ελέγχων ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Αμερικανοί βετεράνοι στο… Ιράκ σχολίαζαν πως το κέντρο της πρωτεύουσας τους θυμίζει την …«πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης!

Ενδεικτικό αυτής της ενδοαστικής οξυμένης σύγκρουσης και της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στις ΗΠΑ, είναι πως πλέον από τις έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας δεν λείπουν ούτε οι έλεγχοι στελεχών και μελών της Εθνοφρουράς. Αξιωματούχοι του FBI επιβεβαίωσαν πως περνούν από «κόσκινο» ελέγχου και τη στρατιά της Εθνοφρουράς στην Ουάσιγκτον, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο συμμετοχής ορισμένων εξ αυτών σε ακροδεξιές οργανώσεις υποστηρικτών του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ηδη ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός αιρετού από το Νέο Μεξικό, του Κόι Γκρίφιν, ενός επιτρόπου κομητείας της πολιτείας που είναι ιδρυτής της οργάνωσης «Καουμπόηδες για τον Τραμπ» και ο οποίος είχε δηλώσει δημοσίως πως θα ξεκινούσε για την Ουάσιγκτον εξοπλισμένος με καραμπίνα και πιστόλι…

Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί είναι το κλείσιμο του «National Mall», που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο και το οποίο θα είναι κλειστό για το κοινό. Αντί των εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών που συγκεντρώνονταν παραδοσιακά κάθε τέσσερα χρόνια για να χαιρετήσουν τον νέο Πρόεδρο, στήθηκε ένα «πεδίο λαβάρων» με σχεδόν 200.000 σημαίες, συμβολίζοντας …τους πολίτες που δεν θα παραστούν!

Παράλληλα, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές πολλαπλασίασαν τις προειδοποιήσεις πως οι απειλές για νέες ένοπλες επιθέσεις εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων είναι αληθινές.

Την Κυριακή πάντως δεν επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες για σφοδρές συγκρούσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις υποστηρικτών του Τραμπ στα πολιτειακά καπιτώλια δεκάδων πολιτειών. Εγιναν μικρές συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ή λίγων εκατοντάδων σε πολιτειακά κτίρια του Τέξας, του Ορεγκον, του Μίσιγκαν και του Οχάιο, δίχως να σημειωθούν επεισόδια…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου