Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ:ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

                                   

                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
                      ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ
                                ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
5 Ιουνίου  Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και ο Δήμος Μονεμβασίας είναι έτοιμος να δεχτεί την Πράσινη Ανάπτυξη.
Έχουν μπει οι βάσεις για την Πράσινη καταιγίδα.
Κι όπως  μας λένε  είναι ο τρόπος δήθεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Κυβερνήσεις  κάθε κατεύθυνσης  προωθούν αποφασιστικά αλλά και η δημοτική αρχή εναρμονίζεται με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαικής  πράσινης συμφωνίας.
Όλοι βάζουν μπροστά τα συμφέροντα των πράσινων επενδυτών που καταστρέφουν το μοναδικό φυσικό τοπίο της χερσονήσου του Μαλέα και όλου του δήμου.
Απ την  άλλη  επιβαρύνουν τους δημότες και το λαό μ με πανάκριβο πράσινο ρεύμα και πράσινους φόρους.
Κλείνουν  τα μάτια μπροστά στην έκρηξη της ανεργίας,την άυξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη ενεργείας απ' την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο με τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση της χώρας.
Εγκλωβίζουν το λαό σε ψεύτικα διλήμματα.
Να επιλέξει αν θα θυσιάσει την υγεία του η τη δουλεία του με στόχο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Την ίδια ώρα διοχετεύουν εκατομ. ευρώ χρηματοδοτήσεις στις επενδύσεις  της πράσινης οικονομίας.
Παράλληλα  βιώνουμε την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και μηχανισμών της πολιτικής προστασίας,την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού και συντονισμού που οδηγούν σε τραγωδίες όπως η φωτιά στη δημ. ενότητα Βοιών το 2015.
Τίποτα  απ αυτά δεν είναι τυχαίο.
Αποτυπώνει την πραγματικότητα του κέρδους και αποκαλύπτει τον πραγματικό ένοχο το καπιταλιστικό σύστημα.
Στη χώρα  μας τις μέρες της πρόσφατης πανδημίας κι ενώ ο λαός είχε στραμμένη την προσοχή του στον τρόπο αντιμετώπισης αυτής, η κυβέρνηση της ΝΔ με την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά οτι κέρδη και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος δε συμβαδίζουν.
Νομός δεμένος με τις αντιδραστικές αλλαγές των προηγούμενων κυβερνήσεων προωθεί διαδικασίες αυτόματης αδειοδότησης χωρίς καν τους στοιχειώδεις ελέγχους για συμμόρφωση με το περιβάλλον ενώ συστηματικά η αστική πολιτική κινείται σε μια γραμμή εκχώρησης δασών παραλιών για κάθε  είδους αξιοποίηση από τα μονοπώλια παράδειγμα αιολικά πάρκα στη χερσόνησο του Μαλέα.
Η δημ.αρχή κουβέντα για όλο αυτό καμία αναφορά για τη μετά αυτη.
Οι δήθεν αντιρρήσεις που προβάλλει ισχυροποιούν  τον εχθρό και τον θέτουν πολλά βήματα μπροστά.
Θα μα ς πουν τα γνωστά.
Κάναμε προσφυγή αλλά δε δικαιωθήκαμε.
Μας  ξεπέρασαν τα γεγωνότα.
Άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις.
Ανοχή  και  υποκρισία χέρι χέρι.
Είναι ζήτημα ταξικής σύγκρουσης η σχέση ανθρώπου και φύσης για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών που μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να λύσει.

                           Λαική συσπείρωση
                       του δήμου Μονεμβασίας
                   Αναγνωστοπούλου  Ελένη

ΔΤ Νίκος Μανωλάκος: «Δεν υπάρχει βράχος στο Αιγαίο που να μην είναι επανδρωμένος»



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πειραιάς, 5/06/2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Δεν υπάρχει βράχος στο Αιγαίο που να μην είναι επανδρωμένος»


Στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση, είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο, αναφέρθηκε ο Αντιστράτηγος ε.α. και Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατά την παρέμβασή του στην εκπομπή «OPEN ΕΛΛΑΔΑ» με τους Σπύρο Χαριτάτο και Γιώργο Καραμέρο.

«Τους έχουμε αιφνιδιάσει, διότι τους παρακολουθούμε στενά και γνωρίζουμε τις ενέργειές τους, πριν ακόμη αναχωρήσουν από τα τουρκικά παράλια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μανωλάκος, σχολιάζοντας τις τουρκικές ενέργειες, σε ένα θέατρο επιχειρήσεων-που το γνωρίζει όσο λίγοι- καθώς διετέλεσε Διοικητής της ΑΣΔΕΝ.

Αναφορικά με «την εμφανή προσπάθεια των τουρκικών ακταιωρών, να κατευθύνουν τις λέμβους με τους μετανάστες», προς τα ελληνικά νησιά, ο κ. Μανωλάκος, σημείωσε πως «το Λιμενικό είναι σε ετοιμότητα και αντιμετωπίζει τους μετανάστες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή», με στόχο την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων της Ν.Δ., εκτίμησε πως θα συνεχιστεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού το προσεχές διάστημα και θα ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με αφετηρία τον Έβρο, έδειξε να αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά εμπράκτως, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.

«Δεν υπάρχει βράχος στο Αιγαίο που να μην είναι επανδρωμένος», τόνισε εμφατικά ο Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ και νυν Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων, εστιάζοντας στο ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας που εκπέμπει, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Πατρίδας, απέναντι σε εκείνους που επιχειρούν να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματά της Ελλάδος.
Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Προκήρυξη διαγωνισμού έργου «Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδικού δικτύου»



Προκήρυξη  συνοπτικού διαγωνισμού επιλογής αναδόχου με ενιαίο ποσοστό έκπτωσης για την κατασκευή του έργου :
«Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδικού δικτύου», προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ με το Φ.Π.Α. 24%

Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο επισυναπτόμενο έγγραφο

Γενικό Λύκειο Κυθήρων:25ο Θερινό Σχολείο του Αστεροσκοπείου Αθηνών


Το φετινό 25ο Θερινό Σχολείο του Αστεροσκοπείου Αθηνών θα είναι διαδικτυακό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του 24 και 25 Αυγούστου 2020.
Αν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μαθητές ή μαθήτριες του σχολείου μας, παρακαλούμε να μας το δηλώσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα, στο
mail@lyk-kythir.att.sch.gr
ή το
levendis.edu@gmail.com
λαμβάνοντας υπόψιν τα εξής:
Οι μαθητές/τριεςπου επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να αποστείλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά μέσω των σχολείων τους μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020 στην οργανωτική επιτροπή (προς Γραμματέα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κυρία Ο. Κουμεντάκου,, email: ourania@noa.gr , τηλ. επικοινωνίας: 210-34.90.122).
Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του/της ενδιαφερόμενου/νηςμαθητή/τριας, η τάξη και το σχολείο στο οποίο φοιτά, η διεύθυνση κατοικίας του/της και τα αντίστοιχα τηλέφωνά του/της και email.
Επίσης, θα πρέπει να αναφέρεται η επίδοση του/της ενδιαφερόμενου/νηςμαθητή/τριας στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και email) του/της αρμόδιου/ας καθηγητή/τριας που προτείνει τους/τις μαθητές/τριες.
Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από μέλη της οργανωτικής επιτροπής του Θερινού Σχολείου, θα επιλέξει τους/τις μαθητές/τριεςκαι στη συνέχεια θα ενημερώσει τα σχολεία.

ΕΓΓΡΑΦΟ 328-1.6.2020 ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ.ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΝ ΣΥΝΟΔΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ







Μάχη ζωής για το περιβάλλον Γράφει ο Σπύρος Σπυρίδων



Μάχη ζωής για το περιβάλλον

Γράφει
ο Σπύρος Σπυρίδων* 


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 με στόχο την ανάδειξη της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάγκη προστασίας του, ευαισθητοποιώντας κράτη και κοινωνίες.
Εφέτος έχει ως θέμα την βιοποικιλότητα. Με τις αγωνίες των ανθρώπων να χαρακτηρίζονται υπαρξιακές και άκρως επείγουσες, με ιδιαίτερη αναφορά στις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αυστραλίας, του Αμαζονίου και της Καλιφόρνιας, αλλά και στην παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή τα μέτρα που έλαβαν οι κοινωνίες για να την αντιμετωπίσουν κατέδειξαν εκ νέου την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων, η αναστολή εργασιών σε ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες και άλλες δράσεις, έκανε ορατή με γυμνό μάτι την ανωτέρω σχέση. Στην δε Αθήνα η μέση τιμή του διοξειδίου του αζώτου ΝΟ2 ενώ ήταν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου (προ lockdown) 43 μg/m3, έπεσε στα έπεσε στο 20,9 μg/m3, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου! Μάλιστα, στον Σαρωνικό εμφανίστηκε μεγάλος αριθμός δελφινιών ακόμη και φώκιες!
Από το 1972 που ο ΟΗΕ θέσπισε τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς το χειρότερο σε όλο το πλανήτη.
Τα στοιχεία για την ρύπανση της ατμόσφαιρας και τις επιπτώσεις της, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι εφιαλτικά αφού «φεύγουν» 800 άνθρωποι την ώρα! Ενώ παράλληλα τα Ηνωμένη Έθνη προειδοποιούν συνεχώς ότι 9 στους 10 ανθρώπους στον πλανήτη αναπνέουν μολυσμένο αέρα.
Επιπλέον, η επιστημονική έκθεση 27 εθνικών Ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών, προειδοποιεί πως η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής ήδη έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον. Όσον αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τουλάχιστον 5 τρισεκατομμύρια πλαστικά που ζυγίζουν πάνω από 250.000 τόνους, κολυμπάνε στους ωκεανούς και τις θάλασσές μας…
Ειδικότερα σε ότι αφορά τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, αξίζει να αναφερθεί ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση περιβαλλοντικής επιδείνωσης. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα, η μείωση των βροχοπτώσεων, η άνοδος της θερμοκρασίας καθώς η αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι μερικές από τις συνέπειες.
Άρα το περιβάλλον και η προστασία του δεν μπορεί πια να είναι μια απλή αναφορά. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση κι οφείλουμε όλοι να μπούμε σε μια μάχη ζωής . Αφενός με την αέναη ενημέρωση/μάθηση κι αφετέρου με υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον πολιτικών. Η ηλεκτροκίνηση, για παράδειγμα, θα μπει όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητά μας, κάτι που σωστά έχει υιοθετήσει ως πολιτική η κυβέρνηση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την ινδιάνικη παροιμία:
«Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας»….


Ο Σπύρος Σπυρίδων είναι Δρ του Παντείου Πανεπιστημίου,
Διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ

Δ/Τ AQUA JEWEL-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ


5 Ιουνίου 1944 :Το Ολοκαύτωμα των Αγίων Αναργύρων (Ζούπαινα ) Λακωνίας

Εικόνα από:www.elladatv.gr

Χαρακτηριστικό γνώρισμα όμως αυτού του χωριού είναι το ολοκαύτωμά του από τους Γερμανούς στις 5 Ιουνίου του 1944.
Διαβάζοντας την έρευνα του Δημητρίου Π. Κουτσοβίτη, που έχει ασχοληθεί με το θέμα, και έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Τσίτζινα Νοέμ.- Δεκ. 2000 Αρ. Φύλου 105 λέει:
Ανήμερα της εορτής του Αγίου Πνεύματος, τις προμεσημβρινές ώρες, Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, επιστρέφοντας από εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Πάρνωνα, πέρασαν μέσα από την Ζούπαινα  και στην έξοδό τους δέχθηκαν ένα πυροβολισμό εκ του  οποίου τραυματίσθηκε ένας εκ των Ναζιστών.
Η ύπουλη αυτή πράξη, τους προκάλεσε μανία εκδίκησης και μην βρίσκοντας άλλον πιο εύκολο τρόπο εκτόνωσης επέστρεψαν στο χωριό και ρίχτηκαν με «λύσσα» σε ένα όργιο εγκληματικών ενεργειών. Φωτιά και μαχαίρι χωρίς έλεος γέμισε το χωριό πτώματα και σκόρπισε την οδύνη, παντού όπου μαθεύτηκε.
Ανεξακρίβωτος αριθμός θυμάτων, άλλοι λένε 24 άλλοι 27. Καταγραφή καμία, ακόμη ούτε ληξιαρχική γιατί το αρχείο του χωριού κάηκε και αυτό τότε, και κανείς μετέπειτα δεν νοιάστηκε να συντάξει κάποιο έγγραφο που να το αναφέρει. Άλλους έκαψαν μέσα στα σπίτια, άλλους ξεκοίλιασαν, άλλους τουφέκισαν.
Αυτή την στιγμή, και ύστερα από 57 χρόνια θα τολμήσω να αναφέρω τα 21 σίγουρα μαρτυρικά ονόματα σε έρευνα του ιδίου, (Δημ. Π. Κουτσοβίτη) όπως αναφέρονται στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων.
Αλεξανδρή Σοφία.
Βλάχου Παναγιώτα Λυμ.
Γεωργίτσος Κώστα Ν.
Γεωργίτσου Άννα Γε.
Γεωργίτσου Όλγα Δ.
Γεωργίτσου Αντωνία Δ.
Γεωργίτσου Σταμάτα Ν.
Γεωργίτσου Κατήγκω Ιω.
Γερασίμου Ματούλα Γ.
Γερασίμου Σοφία Γ.
Γερασίμου Σταμάτα Ιω.
Κωστιάνη Κασσιανή Αθαν.
Κωστιάνη Γιαννούλα Αθαν.
Κωστιάνη Kαννέλα Πετρ.
Κουτσοβίτη Διαμάντω Γε.
Κουμουτζή Αντωνία Δημ.
Λάσκαρη Αντωνία Ιω.
Πολίτη Μεταξία.
Πλαγάκη Σοφία.
Μπενέκος Ιωάwης Πάνος.
Μπενέκου Γαρουφαλιά Ιω.

Διαδόθηκε στο χωριό τότε, χωρίς ποτέ να εξακριβωθεί, πως τον αίτιο του κακού πυροβολισµό, τον έριξε η ανταρτική οµάδα του Περπενίτη Αργύρη Γερότζου (Γούνη) που την προηγούµενη µέρα πέρασε από το χωριό.
Η διάδοση περιλάµβανε και εκµυστήρευση του οµαδάρχη Γούνη προς την Γιαννούλα Αθ. Κωστιάνη: Λεγόταν πως της είπε να φύγει από το χωριό γιατί τη επόµενη µέρα οι Γερµανοί θα το έκαιγαν. Αυτή δεν τον πίστεψε και παρέµεινε. Δεν έζησε όµως να το επιβεβαιώσει γιατί σφαγιάστηκε και αυτή όπως η µικρή κορούλα της Κασσιανή από τους θηριώδεις Ναζιστές.

Πηγή: ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ & ΧΩΡΙΩΝ 

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΏΜΑΤΑ»