Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ:Ασέβεια, ύβρη και διασυρμό της πίστης των Χριστιανών!


Στο Μιλάνο ΛΟΑΤΚΙ υποδύεται, με μίνι φούστα, τον Ιησού Χριστό! Είμαστε βέβαιοι ότι κανένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να είναι περήφανος για αυτην την ασέβεια, ύβρη και διασυρμό της πίστης των Χριστιανών! Μόνο θλίψη οργή προκαλεί αυτό.Θα μπορούσαν να το κάνουν για Ισλάμ άραγε;

Δύο πορείες κατά της ενεργειακής λαίλαπας και της καταστροφής της φύσης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Δύο πορείες κατά της ενεργειακής λαίλαπας και της καταστροφής της φύσης πραγματοποιήθηκαν σε παράλληλο χρόνο το Σάββατο 26 Ιουνίου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Το Σάββατο 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Φοινικίες κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών που έχουν προταθεί παράνομα στα Κύθηρα. Η δράση έγινε σε συνεργασία της Κίνησης Πολιτών Κυθήρων Dynamo με την Ομάδα Ενημέρωσης για τις Ανεμογεννήτριες στα Κύθηρα (την αγγλόφωνη αδερφή ομάδα της Dynamo).

Ξεκίνησε με μια συμβολική πορεία από τα Λογοθετιάνικα μέσα από τα παραδοσιακά χωριά της περιοχής Κατσουλιάνικα και Κουσουνάρι προς τις Φοινικίες, με τελικό προορισμό το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου. Οι Φοινικίες, περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στη δυτική ακτή του νησιού, είναι η πρώτη που απειλείται στα Κύθηρα από παράνομη βιομηχανοποίηση, με τη χωροθέτηση 15 ανεμογεννητριών ύψους 100 μέτρων.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, υπήρξε μεγάλη προσέλευση από κατοίκους  διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, που τους ενώνει η αγωνία τους για το μέλλον του νησιού, και που θέλησαν να δηλώσουν με την παρουσία τους την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα κατά των βιομηχανικών αιολικών σταθμών.  

Επίσης εγκαινιάστηκε ο καινούριος λογότυπος του αγώνα ΟΧΙ στις ΒΑΠΕ στα Κύθηρα ( SAY NO to INDUSTRIAL WIND TURBINES IN KYTHIRA) σε μεταξοτυπία πάνω σε μπλουζάκια που θα πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα του νησιού.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας είχε συμβολικό και τοπικό χαρακτήρα. Τοπικό γιατί το κάλεσμα έγινε με προσκλήσεις που έστειλαν τα μέλη των διοργανωτικών ομάδων στους γείτονες, τους φίλους και τις οικογένειες τους. Συμβολικό γιατί πραγματοποιήθηκε σε ταυτόχρονο χρόνο και σε αλληλεγγύη με της ίδιας ημέρας μεγάλη πορεία στην Αθήνα που διοργάνωσε το πανελλαδικό δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, κατά του ενεργειακού παροξυσμού που σχεδιάζεται για όλη τη χώρα.

Στην κινητοποίηση της Αθήνας συμμετείχαν 87 συλλογικότητες από το πανελλήνιο, που τους ενώνει ο αγώνας και η αγωνία για την καταστροφή που συμβαίνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην ελληνική φύση. Συμμετείχαν ομάδες από τα Άγραφα μέχρι το Νυμφαίο, και από τον Μαλέα μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Τα Κύθηρα συμμετείχαν με τη δική μας Κίνηση Πολιτών Κυθήρων Dynamo, η οποία ως μέλος του πανελλαδικού δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, έκανε γνωστό τον αγώνα των Κυθηρίων για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του νησιού.

Σημαντική στην κινητοποίηση της Αθήνας ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής του Δικτύου Δημάρχων Πέτρου Φιλίππου, Δημάρχου Σαρωνικού, ο οποίος ανήγγειλε την κίνηση που κάνουν οι δήμαρχοι προς την ΕΕ, ενημερώνοντας για τις ολιγωρίες και ενίοτε παρανομίες που συμβαίνουν μέσα στην πρωτοφανή επίσπευση εργασιών, προς χάριν των εταιρειών, και τελικά καταστροφική για την ελληνική φύση. Και βέβαια αναφέρθηκε και στον Δήμο Κυθήρων, μέλος του Δικτύου, χαιρετίζοντας την συμμετοχή των Κυθήρων στην εκδήλωση.




ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


 



ΕΛ.ΑΣ:ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΧΑΣΙΣΟΦΥΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 


Εντοπίστηκε οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας

Συνελήφθη ένας ημεδαπός

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -10- δενδρύλλια κάνναβης και -205- γραμμάρια αποξηραμένης κάνναβης

Εντοπίστηκε, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων, οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης σε περιοχή του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας.

Συνελήφθη, χθες (26-06-2021) το μεσημέρι στην περιοχή, από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο δράστης κατελήφθη να καλλιεργεί οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, από την οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν -10- δενδρύλλια κάνναβης ύψους έως -1,8- μέτρα, ενώ στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη ένα πλαστικό μπιτόνι ποτίσματος και -8- γλάστρες.

Σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, καθώς και στην κατοχή του δράστη, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:

-15- βάζα με ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης, συνολικού βάρους -205- γραμμαρίων και

-1- κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Τρικάλων

ΚΕΡΚΥΡΑ:Συνελήφθη ημεδαπός για ηρωίνη



Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κέρκυρα

Κατασχέθηκε, ηρωίνη συνολικού βάρους (50) γραμμαρίων

Συνελήφθη, χθες (26.06.2021), το απόγευμα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, για μεταφορά ηρωίνης από την Αττική στην Κέρκυρα, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, εντοπίστηκε ο ημεδαπός και ακινητοποιήθηκε κατά την έξοδό του από σταθμό λεωφορείων της Ηγουμενίτσας.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ηρωίνη συνολικού βάρους (50) γραμμαρίων.

Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.


Νεοκλής Κρητικός: Οι δρεπανηφόρες Μανιάτισσες μοναδικό παράδειγμα στην παγκόσμια ιστορία


 Έχουν περάσει 195 χρόνια από την ανεκτίμητη εθνική προσφορά των γυναικών της Μάνης, τις ιστορικές εκείνες στιγμές που οι Μανιάτισσες με μοναδικό όπλο τους το δρεπάνι του θερισμού, κατάφεραν και ταπείνωσαν τον Ιμπραήμ Πασά. Η αυταπάρνηση, η τόλμη, το

θάρρος, η ανδρεία και πατριωτική Αρετή των θρυλικών ηρωίδων δρεπανηφόρων Μανιατισσών, ελάμπρυναν σε αυτή την γυναικεία υπόθεση Ανδρικού Αναστήματος και Μανιάτικης Τιμής τον Ιερό Αγώνα του Εικοσιένα και διέσωσαν τη φυλή και την Πατρίδα από βέβαιον αφανισμό.

Καλοκαίρι του 1826 Ιούνιος, τέτοια εποχή, ορδές Αιγυπτίων απειλούν να καταπνίξουν την επανάσταση εν τη γενέσει της. Ήταν μια μάχη άγνωστη, μια μάχη που έδωσαν οι ουσιαστικά άοπλες γυναίκες της Μάνης και η οποία απέκτησε μεγάλη για το έθνος μας σημασία, αφού σημειώθηκε την περίοδο που η Επανάσταση κινδύνευε να χαθεί από τις εσωτερικές έριδες, που αποδυνάμωσαν τα στρατεύματα και έκαμψαν το ηθικό των αγωνιστών. Ο Ιμπραήμ που είχε αποβιβαστεί στη Μεθώνη έσπερνε το τρόμο, κατέκαιγε και έσφαζε τους πάντες. Στο Μανιάκι ο Παπαφλέσσας που επιχείρησε να τον σταματήσει σκοτώνεται μαζί με τους 300 άντρες του. Ο εθνικός διχασμός, βρίσκεται σε όλο του το μεγαλείο. Οι ήττες των Ελλήνων στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, δεν άφηναν περιθώρια για αισιοδοξία. Τα αισθήματα που κυριαρχούσαν ήταν η φρίκη, η απελπισία και ο φόβος.

Κάτω από αυτό το κλίμα ο Ιμπραήμ επιστρέφει από τη Στερεά στην Πελοπόννησο, με

την έπαρση του αήττητου στρατάρχη και τον τίτλο του πορθητή. Από όπου περνά σπέρνει

τον όλεθρο και την καταστροφή.

Προκειμένου, δε, να εκμηδενίσει τις πενιχρές αντιστάσεις και με σκοπό να «τιμωρήσει» τους Μανιάτες, στράφηκε προς το μοναδικό ελεύθερο κομμάτι της Ελλάδας, τη Μάνη. Φθάνοντας κοντά στη Βέργα του Αλμυρού, όπου οι Μανιάτες είχαν ταμπουρωθεί για να τον αντιμετωπίσουν, ο Ιμπραήμ απαιτεί την παράδοση όλης της Μάνης, γιατί αλλιώς –όπως διαμηνύει- «θα την περάσει όλη από το σπαθί του και δεν θα αφήσει ούτε ίχνος σπιτιού».

Βέργα και Πύργος Διρού είναι τα δύο μέτωπα όπου ο Ιμπραήμ με  15.000 άνδρες από στεριά και θάλασσα, παλεύει με 2.000 Μανιάτες. Στο Διρό, ο επιδρομέας τράπηκε σε φυγή αφού υπέστη πρωτοφανή πανωλεθρία. Η ίδια πανωλεθρία τον περίμενε μετά από δύο μήνες και στον Πολυάραβο, όπου μετά την συντριβή του, καταντροπιάστηκε και έφυγε τρομαγμένος γιατί κινδύνευε να συλληφθεί και ο ίδιος.

Αυτή είναι η δύναμη των γυναικών, από τα μοναδικά παραδείγματα στην παγκόσμια ιστορία..

Οι γυναίκες της Μάνης, έπραξαν εις το ακέραιο το καθήκον τους στην πατρίδα.

Καθήκον  που κανείς δεν τους το υπέδειξε, αλλά που τους το υπαγόρευσαν τα αυστηρά μεν

αλλά χρηστά πατρογονικά πατριωτικά τους ήθη.

Και εμείς, νομίζουμε ότι έτσι απλοϊκά, εξοφλούμε τα προς αυτές οφειλόμενα χρέη μας. Γιατί τόσο τα δικά μας χρέη, αλλά και όλων των άλλων Ελλήνων,  προς αυτές τις αστράτευτες στρατευμένες στην έννοια της ελευθερίας και της φιλοπατρίας γυναίκες, είναι και θα παραμείνουν χρέη ανεξόφλητα και ανεξαργύρωτα.

Για το ποια είναι η Ελλάδα σήμερα, με αφορμή τον απρόσμενο αυτό πολεμικό άθλο των γυναικών της Μάνης στο ακρογιάλι του Διρού, το γνωρίζουμε και το βιώνουμε.

Αν θα υπήρχε όμως Ελλάδα σήμερα, χωρίς τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση αυτών των γυναικών, είναι κάτι που προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς και αμφιβολίες.

Η νίκη λοιπόν αυτή, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του απελευθερωτικού  αγώνα των Ελλήνων, πιο σημαντική ίσως και από την ναυμαχία του Ναβαρίνο που ήρθε 16 μήνες μετά. Μια νίκη που είναι τουλάχιστον ισάξια αν όχι ανώτερη των μαχών του Βαλτετσίου, της Γραβιάς, των Βασιλικών και των Δερβενακίων.

Ο Ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος αναφερόμενος στη μάχη του Δυρού και ιδιαίτερα στις ηρωίδες της Μάνης, τους αφιερώνει τα ακόλουθα λυρικά λόγια: «…Δια μίαν ακόμη φοράν, η δραματική και ηρωική πραγματικότης υπερέβη τας συλλήψεις των θρύλων κατά τον Ιερόν Αγώνα της ανεξαρτησίας μας…. . Είναι ασύλληπτου πολεμικού μεγαλείου. Η Μάνη μας έδωσε νέες Αμαζόνες…».

Μάνη, ένας τόπος φωτεινός και ελεύθερος, τόπος των βράχων, των πύργων και των εκκλησιών, τόπος της θάλασσας, της πέτρας και της ελιάς, τόπος της περηφάνιας και της ελευθερίας.

Τιμή και δόξα στις ηρωικές δρεπανηφόρες μανιάτισσες!

         Νεοκλής Δ. Κρητικός

                                                                                                 Βουλευτής Λακωνίας

         Νέα Δημοκρατία   

Κίνηση Πολιτών Κυθήρων-Dynamo Kythira:ΜΕ ΜΑΤ ΓΚΛΟΜΠΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Με μεγάλη συμμετοχή, παλμό και δυναμισμό -παρά τα τερτίπια του καιρού- ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για την ενέργεια, που ξεκίνησε από το Μοναστηράκι και κατέληξε στο Σύνταγμα. Η πολυχρωμία και το εύρος των συλλογικοτήτων, που δήλωσαν την υποστήριξή τους, χαρακτήρισε και τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Μελανό σημείο αποτέλεσε η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ -με βίαιη απώθηση, χρήση γκλομπς και περιορισμένη χρήση χημικών σε βάρος των διαδηλωτών- στην κατάληξη της πορείας στο Σύνταγμα. Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι υπήρχε εντολή να μην ολοκληρωθεί η πορεία μπροστά στον μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, αλλά στην απέναντι πλευρά της πλατείας, στα σκαλάκια. Στην πραγματικότητα, ήταν μια καθαρή πράξη τραμπουκισμού, συνέχεια της (αποτυχημένης) προσπάθειας να περιοριστεί η πορεία, σε ορισμένες μόνο λωρίδες της διαδρομής στις οδούς Αθηνάς και Σταδίου.
Η αλήθεια είναι ότι τέτοιες συμπεριφορές δε μας ξενίζουν, καθώς τείνει να γίνει μόνιμη η εικόνα των αστυνομικών που στέκονται αρωγοί και φύλακες των εργολάβων, όταν αυτοί επιχειρούν τη λεηλασία των βουνών και των νησιων, για την εγκατάσταση των θηριωδών εγκαταστάσεων αιολικών. Μόνο που δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με αυτές τις συμπεριφορές.
Η κινητοποίηση είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις ποικίλες δράσεις και αντιστάσεις που αναπτύσσονται από τα τοπικά κινήματα, με ιδιαίτερη έμφαση το πολύ "θερμό" καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας.

Μια εικόνα των Αγίων Πάντων στη Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων

Γράφει ο Γιώργος Λουράντος:

Μια εικόνα των Αγίων Πάντων στη Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων

Το δεξιό κλίτος του νεόδμητου ναού της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας των Κυθήρων είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αγαθάγγελο ενώ το αριστερό στους Αγίους Πάντες, που σήμερα τιμά η Εκκλησία μας. Οι λόγοι είναι προφανείς. Του Αγίου Αγαθαγγέλου προς τιμήν του κτήτορος Ιερομονάχου Αγαθαγγέλου Καλλιγέρου, των δε Αγίων Πάντων προς τιμήν πάντων των Κυθηρίων που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του περικαλλούς Ναού της Παναγίας μας.
Η εικόνα των Αγίων Πάντων ιστορήθηκε κατά τα μέσα του 19ου αιώνα από τον Κυθήριο αγιογράφο Ιωάννη Στάη και εντυπωσιάζει, ακόμη μια φορά, η ικανότητα του καλλιτέχνη να αποδίδει αριστοτεχνικά πολυπρόσωπες συνθέσεις σε έργα μικρής κλίμακας.
Και του χρόνου!

ΚΥΘΗΡΑ:Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

 


ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και φυσικά με όλα τα υγειονομικά μέτρα τιμήσαμε σήμερα την μεγάλη γιορτή των Αγίων Πάντων στο ομώνυμο ιερό παρεκκλήσιον πλησίον του καθεδρικού ιερού ναού Παναγίας Ελεούσης.
Ο ναός αυτός είναι ένας από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία του χωριού μας και ο δεύτερος αρχαιότερος στην ιστορία των Φρατσίων. Πριν λοιπόν παρουσιάσουμε ένα μικρό φωτογραφικό υλικό, θα σας παραθέσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του ναού. Σύμφωνα με κτητορική επιγραφή που υπάρχει στο νότιο τοίχο αντλούμε τα εξής στοιχεία. Το εκκλησάκι αυτό ανηγέρθει μήνα Αύγουστο χωρίς ωστόσο να σώζεται η ημερομηνία, υπό εξόδων κάποιου Μαρκιανού Σάμιου και φυσικά με τη συμβολή της συζύγου του Γρηγορίας και των τέκνων τους. Επίσης ο αείμνηστος Μαρκιανός ποιεί ιδιαίτερη μνεία στον γαμπρό του που φέρει το επώνυμο "Κασιμάτης" και στα εγγόνια του, οι οποίοι φαίνεται να είχαν σημαντικό ρόλο στην ανέγερση του ναού από τα θεμέλια έως την περάτωσή του. Ακόμη ο Μαρκιανός τάζει και προικίζει το ναό ζητώντας ως ανταμοιβή "ΨΥΧΙΚΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑΝ", με την εξής περιουσία. Φτιάχνει ένα σπίτι μέσα στον αυλόγυρο του οποίου λείψανα σώζονται ακόμα δίπλα στο εκκλησάκι, πιθάρια, μισό αμπέλι στη θέση Αμούτσες, ένα περιβολάκι κι ένα χωράφι (που δυστυχώς όμως δεν σώζονται λοιπές λεπτομέρειες) παρά μόνον πως μάλλον το αγόρασε από κάποιον όπως τον αναφέρει "ΜΙΣΕΡ ΜΑΝΩΛΗ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟ". Όπως προαναφέραμε το έτος ανέγερσης δεν διακρίνεται αλλά θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε περί το 1550 διότι η θυγατέρα του Μαρκιανού, ονόματι Μαρία σύζυγος κάποιου Κασιμάτη-Μπολάνη το 1597 αφήνει διαθήκη από την οποία μαθαίνουμε πως η ίδια μαζί με τον πατέρα της Μαρκιανό Σάμιο έχτισαν το ναό του Παντοκράτορος στο κάστρο της Χώρας το 1545. Έτσι μετά τον θάνατό της οι δύο ναοί, δηλαδή του Παντοκράτορος στο κάστρο και των Αγίων Πάντων στα Φράτσια περιήλθαν στην οικογένεια Κασιμάτη-Μπολάνη από την γειτονική Καρβουνάδα καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μπολανιάνικης στα Κουβλιάνικα της Καρβουνάδας.
Το 1826 νοικοκύρης των Αγίων Πάντων ήταν ο αείμνηστος πατήρ Σπυρίδων Κασιμάτης "Γκέγκος" από τα Κασιματιάνικα Φρατσίων.
Ο ναός είναι μικρών διαστάσεων, καμαροσκέπαστος, κεραμοσκεπής, με είσοδο από δυτικά και τρία τυφλά αψιδώματα στο νότιο τοίχο. Μεταγενέστερα προστέθηκε νάρθηκας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο δυτικός τοίχος όπου βρισκόταν και η περίτεχνη τοιχογραφία της Δευτέρας Παρουσίας. Ο ναός κάποτε ήταν γεμάτος με τοιχογραφίες οι οποίες με τα χρόνια καταστράφηκαν. Παρόλα αυτά όμως σώζει ακόμη αρκετό αξιόλογο και πλούσιο διάκοσμο Αγιογραφιών. Το τέμπλο είναι πέτρινο και η εικόνα της Παναγίας φέρει επιγραφή "ΔΕΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΙΕΡΕΩΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ".
Η οικογένεια Κασιμάτη ανέδειξε στην μετέπειτα ιστορία της δύο ιερείς με το όνομα Μάρκος. Ο πρώτος παπά Μάρκος ήταν γιος της πρώτης νοικοκυράς του ναού, της Μαρίας που αναφέραμε παραπάνω, η οποία έζησε το 16ο αιώνα. Ο δεύτερος παπά Μάρκος χειροτονήθηκε το 1720. Η αναφορά αυτή στους δύο πατέρες γίνεται διότι δεν γνωρίζουμε σε ποιον από τους δύο ιερείς γίνεται αναφορά στην επιγραφή της εικόνας της Παναγίας στο τέμπλο.
Στην αψίδα του Ιερού Βήματος υπάρχει τοιχογραφία της Πλατυτέρας και στην Αγία Πρόθεση η Άκρα Ταπείνωσις με χρονολογία ΑΨΙΖ (1717). Στο νότιο τοίχο υπάρχει Αγιογραφία με σκηνές της κολάσεως.
Τεράστιο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι Αγιογραφίες του ναού στις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι οφθαλμοί. Η παράδοση του χωριού μας θέλει δύο εκδοχές να επικρατούν. Η 1η και μάλλον επικρατέστερη συνδέεται άρρηκτα με την Ελεούσα και θέλει οι δύο ναοί να υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την άφιξη των Τούρκων στο χωριό μας, οι οποίοι κατέστρεψαν το ξύλινο τέμπλο του καθεδρικού Ναού της Παναγίας μας αλλά και τα μάτια των Αγιογραφιών των Αγίων Πάντων. Η 2η εκδοχή θέλει τους παλαιότερους κατοίκους των Φρατσίων να έχουν προβεί σε αυτήν την καταστροφή, όταν οι ίδιοι αντιμετώπιζαν προβλήματα με την όρασή τους. Κατά την παράδοση έπαιρναν ένα μικρό τεμάχιο των ματιών, το ανακάτευαν με νερό και το έπιναν σαν ευλογία προσδοκώντας την ίαση της όρασης. Αυτή η εκδοχή φαίνεται να μην είναι όμως ορθή διότι σε κανένα άλλο ναΰδριο των Φρατσίων δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο. Παρόλα αυτά όμως και δεν αποκλείεται.
Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε στη νεότερη ιστορία του ναού ο αλησμόνητος συγχωριανός μας παπά Γεώργιος Σ. Κασιμάτης (+1922) ή παπά Γκέγκος. Ένας απλός λευίτης της ορθοδοξίας ο οποίος παρά τη λειψή μόρφωσή του και την φτώχεια που μάστιζε τα χρόνια της ζωής του, κατόρθωσε να διατηρήσει το εκκλησάκι σε άριστη κατάσταση. Ο ίδιος αφήνει ως επιθυμία να ενταφιαστεί όπισθεν του Ιερού Βήματος του ναού χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν εννοεί το παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων για το οποίο και εμόχθησε ή στο κοινοτάφιο των ιερέων πίσω από την Ελεούσα. Το πιθανότερο όμως είναι να ενταφιάστηκε όπισθεν των Αγίων Πάντων διότι ένα χρόνο πριν την κοίμησή του είχε εκδημήσει κι ο παπά Κοσμάς Καλλίνικος [(+6-3-1921) βλ. κείμενο 6ης Μαρτίου 2021] άρα κι ο ενταφιασμός του εκεί θα ήταν πρακτικά αδύνατος. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη και σοβαρή συντήρηση έκαναν οι αείμνηστοι Ιωάννης (+2020) και Ειρήνη (2017) Λεονταράκη οι οποίοι κόσμισαν κυριολεκτικά το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού της Ελεούσης.
Ο ναός σήμερα βρίσκεται σε όχι άριστη κατάσταση και χρήζει άμεσων επισκευών. Αναμφίβολα όμως αξίζει κάποιος να επισκεφθεί αυτό το υπέροχο μνημείο προς πνευματική ανάταση και φυσικά για να θαυμάσει τον πλούσιο αυτόν διάκοσμο.
Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά για αυτήν την μεγάλη εορτή και παρά Κυρίω ευλογημένα!
Υ.Γ. ευχαριστούμε τον πατέρα Ιωάννη Παπανδρόπουλο για το φωτογραφικό υλικό.







Λακωνία : Θανατηφόρο τροχαίο στην Ε. Ο. Τάραψας – Μονεμβασίας

 

Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο  συγκρούστηκε με έτερο Ι.Χ.Ε. αυτ-το με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού του δευτέρου οχήματος στην Ε.Ο Ταράψας – Μονεμβασίας  στις 26-06-2021/13:00 

ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ:Ας πούμε αλήθειες λοιπόν.. κι ας πληγώσουν … Σήμερα θα γράψω για τη Γωγώ … τη «συνονόματη μου»…


Ας πούμε αλήθειες λοιπόν..

κι ας πληγώσουν …
Σήμερα θα γράψω για τη Γωγώ …
τη «συνονόματη μου»…
Έτσι φώναζαν κι εμένα άλλωστε οι γονείς μου , οι συγγενείς και οι φίλοι των παιδικών μου χρόνων . Με αυτό το όνομα με γνώριζαν στη γειτονιά , με αυτό το όνομα μεγάλωσα.
Ήταν το Πανεπιστήμιο που με έκανε «Γεωργία» σαν να μου αφαίρεσε τα χρόνια της αθωότητας .
Για να γράψω όμως για τη Γωγώ, θα πρέπει πρωτίστως να μιλήσω για το bulling.
Το bulling έτσι όπως εκφράζεται με διάφορες μορφές.
Με αφορμή τη Γωγώ θα απαντήσω με ειλικρίνεια και σε ένα θέμα που πολλοί λένε πως μου κόστισε ίσως και την επανεκλογή μου ως βουλευτή .
Πριν λίγα χρόνια κλήθηκα να ψηφίσω για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη και καταψήφισα το συγκεκριμένο άρθρο -όχι το Νομοσχέδιο- έχοντας πλήρη επίγνωση της πράξης μου και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της απόφασής μου αυτής .
Και σήμερα έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Συνεχίζω να υπερασπίζομαι την άποψή μου πως όποιος είναι 15 χρόνων είναι παιδί κι εμείς συχνά προσπαθούμε να το ενηλικιώσουμε βίαια, αφαιρώντας την αθωότητα και την παιδικότητά του.
Δίνοντας άλλοθι σε όλους τους «Λιγνάδηδες» της εποχής μας που προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία πως διαπράττουν εγκληματικές πράξεις σε εν δυνάμει ενήλικα θύματα !
«Μα, παντρεύονται στα 15 , κάνουν παιδιά»!!
Αυτό μου έλεγαν πάλι και πάλι για να μου αλλάξουν άποψη. Άλλοτε με ήπιο κι άλλοτε με επίμονο και όχι τόσο ωραίο τρόπο.
«Δεν θα μιλάς !! Μόνο θα ακούς !!»
Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του Υπουργού που μου απηύθυνε στην τελευταία απόπειρα να μου αλλάξουν γνώμη .
«Ας τολμήσει να έρθει η ξανθιά στον Πειραιά» απειλούσε άλλο μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Πειραιά . Λες κι έφυγα ποτέ !!
Δεν θα αναφερθώ σε εφημερίδες όπως #Εφσυν
#Αυγη . Άρθρα που με παρουσίαζαν σαν τέρας !
Οπισθοδρομική συντηρητική που δεν ανήκει στον χώρο της Αριστεράς !! Χρησιμοποίησαν ακόμα και τα θρησκευτικά μου «Πιστεύω» για να με μειώσουν
και να με «τελειώσουν» εν τέλεια .
Δεν ήταν τότε μόνο η έκθεση της Πανελλήνιας Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας που με επηρέασε. Δεν ήταν η εμπειρία μου και οι γνώσεις μου ως εκπαιδευτικός .
Ήταν και η παράλογη επιχειρηματολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης που με εξόργισε .
«Να αλλάξει ταυτότητα φύλου το παιδί και οι γονείς του να το «φυγαδεύσουν» από το σχολικό του περιβάλλον που το γνωρίζουν .»
Να το γράψουμε σε ένα άλλο σχολείο που δεν θα το γνωρίζουν. Έτσι θα γλιτώσει από το «bulling»!!Πάνω σε αυτή την άποψη στηρίχτηκε όλη η επιχειρηματολογία της αλλαγής του Άρθρου που όριζε «Αλλαγή φύλου στα 17» με το νέο Νομοσχέδιο «Αλλαγή Φύλου στα 15» με πείσει ο Υπουργός. Τρελάναμε την κοινωνία . Τρελάθηκα κι εγώ τότε.

☑️Αυτό που έκανα ως εκπαιδευτικός από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα μάρτυρας φαινομένων σχολικού εκφοβισμού και έχοντας βιώματα προσωπικά ως μαθήτρια ,
✔️ήταν να υπερασπιστώ το θύμα και όχι να του οργανώσω την απόδρασή του !
✔️Να αναζητήσω συγχρόνως και να βρω τα αιτία που ωθούν τον θύτη στο να ασκήσει συμπεριφορές «bulling»..
Ή μήπως θα πρέπει να φυγαδεύονται και να αλλάζουν περιβάλλον όλα τα παιδιά που υποφέρουν από αυτόκλητους τιμωρούς της «Άριας Φυλής”;
Άρα και το παχουλό παιδί και το παιδί που φοράει γυαλιά και το παιδί που αριστεύει -το «φυτό»δηλαδή - και το παιδί με σκούρο δέρμα και το κοντό και το προσφυγόπουλο και…και…και …!!
Γιατί το bulling αφορά πολλούς . Και την ευθύνη την έχει η οικογένεια η κοινωνία αλλά και το Υπουργείο Παιδείας .
Καμία Κυβέρνηση ως τώρα δεν έχει ασκήσει σοβαρή πολιτική στην καταπολέμηση της μάστιγας αυτής .
Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν την επιμόρφωση που απαιτείται ώστε να αντιμετωπίσουν τα κλιμακούμενα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο μέσα στη σχολική κοινότητα αλλά επεκτείνονται τα απογεύματα στις γειτονιές .
Πώς θα μπορέσουμε λοιπόν να προλάβουμε τις 17 χρονες που σφάζονται , ή τον 15 χρονο που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με σοβαρές κακώσεις και τραύματα;
Και πόσα ακόμα περιστατικά για τα οποία ενημερωνόμαστε καθημερινά και γίνονται «γροθιά» στο στομάχι μας.
Η ανεπάρκειά μας είναι τόσο μεγάλη που στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζουμε το θύμα στο προαύλιο ή στην τάξη, μπροστά σε όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες του , να δώσει το χέρι του στον βασανιστή του, να τον συγχωρέσει και να εξομοιωθεί μαζί του . Γνωρίζοντας πως ο θύτης γελάει, τον εμπαίζει και σύντομα θα επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά απέναντί του !
Γιατί μπορεί !
Και γιατί εμείς το επιτρέπουμε !
Πού είναι λοιπόν οι Σύμβουλοι Σχολικού Περιβάλλοντος που θα αποσυμπιέσουν τα σχολεία και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας ;
Ποιες είναι οι στοχευμένες και απαραίτητες πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του bulling ; Πότε έγιναν επιμορφώσεις υποχρεωτικές στους εκπαιδευτικούς που θα τους δώσουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν τέτοιες συμπεριφορές ; Μήπως βρεθούμε πάλι στη δυσάρεστη θέση όπως και με το Νομοσχέδιο της Αλλαγής Φύλου να δούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να παίρνει αυτό πρωτοβουλίες και να νομοθετεί για το bulling;
Και μεγαλώνουν έτσι τα παιδιά και ενηλικιώνονται και διαπράττουν αποτρόπαιες πράξεις. Εμείς πάλι συντετριμμένοι -και τι υποκρισία αλήθεια- μένουμε άναυδοι στο άκουσμα τέτοιων ειδήσεων .
Και υπάρχουν και τα άλλα παιδιά. Αυτά που δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν .
Είναι η κάθε Γωγώ, που στα 14 χρόνια της, παίρνει την απόφαση να βάλει μαχαίρι στο σώμα της .
Για να αρέσει !
Για να σταματήσει να ντρέπεται !
Για να σταματήσει να υποφέρει από τα σχόλια, αυτά τα πικρόχολα, που κάνουν και τους γύρω «μάγκες» να γελούν και να αισθάνονται ισχυροί!
Για να γίνει μια άλλη Γωγώ , που θα συμβαδίζει με τα πρότυπα της εποχής που επιβάλλουν τα social media . Των τηλεπαιχνιδιών με τα καλογυμνασμένα σώματα παικτών, στη θέα των οποίων η κοινωνία μας παραληρεί !
Η Γωγώ δεν είναι ανάμεσά μας ..
Ίσως αύριο να μην είναι ούτε το δικό μας παιδί , ή το παιδί των φίλων μας , ή το βαφτιστήρι μας .. ή ένα ακόμα οποιοδήποτε παιδί . Ένα παιδί που οι γονείς του όμως θα αναγκαστούν να το κηδέψουν.
Αντί λοιπόν η Νίκη Κεραμέως να κάνει αλαζονικές αναρτήσεις για την απόφαση του Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη την τρίωρη απεργία της ΟΛΜΕ τη Δευτέρα που θα γίνουν οι εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία , ας ρίξει χαμηλά το κεφάλι και να απολογηθεί για τη Γωγώ .
Να ζητήσει συγνώμη.
Γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή αυτή φέρει την ευθύνη ως Πολιτικός Προϊσταμένη της Εκπαίδευσης.
Το ίδιο κάνω κι εγώ αυτή τη στιγμή .
🔺Απολογούμαι και ζητώ συγνώμη !!
🔺Για όσα δεν έκανα και για όσα έκανα και ήταν ανεπαρκή.
🔺Και υπόσχομαι πως με όλες μου τις δυνάμεις θα αγωνιστώ για την εξάλειψη του bulling !
🔺Στις τάξεις , στο σπίτι μου, στο κοινωνικό μου περιβάλλον .
Για να μην θυσιαστεί καμία άλλη Γωγώ …

ΜΑΡΩ ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ:Η κοινωνική διάκριση σε εμβολιασμενους και μη είναι εντελώς ρατσιστική. Δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για νέα δεινά....

Η κοινωνική διάκριση σε εμβολιασμενους και μη είναι εντελώς ρατσιστική (ίσως χειρότερη από το λευκός - μαυρος, χοντρος-αδυνατος, φτωχος-πλουσιος, αριστερος-δεξιος κλπ) και διχαστικη. Δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για νέα δεινά.... Βριστε όσο θέλετε (εμβολιασμενη δύο δοσεις, το εκανα νωρίς γιατί έβλεπα τι ερχεται....)

Παράδειγμα... Τι θα γίνει σε μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι που δεν συμφωνούν στο θέμα? Ηδη τα πράγματα είναι τεταμένα, τους εξωθειτε στα χειρότερα...
ΠΗΓΗ

Maro Leonardou

Ο ”Νόμος της Σιωπής”.. από τον Μόρφου ως τον Πολάκη όποιος διαφωνεί για τα εμβόλια ”διαγράφεται”!!!!

 Όσο σκανδαλώδες είναι να φιμώνεται ένας Μητροπολίτης και μάλιστα Ακρίτας στην πρώτη γραμμή του ελληνισμού τόσο σκάνδαλο επίσης αποτελεί να λογοκρίνεται για απόψεις του περί φλέγοντος ιατρικού θέματος τ.Υπουργός Υγείας δηλ. καθ΄ύλην αρμόδιος καθώς τυγχάνει και γιατρός…όποιος διαφωνεί διαγράφεται αυτή είναι μια παρωχημένη τακτική κομματικής πειθαρχίας που δεν συνάδει στη δημόσια διαβούλευση ούτε στο δημόσιο λόγο…Μετά την επιστολή  της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας που καλούσε την Ιερά Σύνοδο της Κύπρου να «κόψει» τον μητροπολίτη να τον λογοκρίνει για τα κηρύγματα του περί κορωνοιού, εμβολίων κλπ. όπερ και εγένετο τώρα ήταν η σειρά του Facebook να μπλοκάρει την περασμένη εβδομάδα για τρεις ημέρες το λογαριασμό του τ. Υπ. Υγείας λόγω της αντίθεσής του στους εμβολιασμούς κατά δήλωση του ίδιου.

Τι κοινό έχουν; Eίναι και οι 2 ζόρικοι..είναι εποχή για ζόρικους αφού οι ευσεβιστές έγιναν νομοταγείς στον Καίσαρα περισσότερο παρά στο Θεό και τους κομφορμιστές ”τους παρέσυρε το ρέμα…θα τρελαθώ!!”A, είναι και οι 2 τους επίσης πρώτο μπόι…Μόνο που και οι 2 με τα λεγόμενα τους εκφράζουν υπάρχουσες τάσεις και συνιστώσες υπολογίσιμες στην κοινωνία έχουν θεσμικό ρόλο και ουσιαστικά αυτές οι πρακτικές επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα σε τάσεις και ρεύματα προϋπάρχοντα εντός του λαού!! είναι εκπρόσωποι κι ούτε έρημοι ούτε απρόσωποι….

dimpenews.com

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ:Α Π Ο Φ Α Σ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές για την αντιπυρική περίοδο 2021 κατά τις ηµέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς µε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5 σύμφωνα με το χάρτη της Γ.Γ.Π.Σ. Α Π Ο Φ Α Σ Η Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.998/1979 (ΦΕΚ 289 Α/29-12-1979) «Περί προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων εν γένει της χώρας». 2. Τις διατάξεις του άρθρου μόνου του Π.Δ.575/1980 (ΦΕΚ 157 Α/01-05-2002) «Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων». 3. Τις διατάξεις των άρθρων 159, 160 και 186 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης και Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης – Πρόγραµµα Καλλικράτης». 4. Τις διατάξεις του Π.∆.131/2010 «Οργανισµός Περιφέρειας Πελοποννήσου», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. 5. Τις διατάξεις του Ν.3013/2002 «Περί αναβάθµισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις» 6. Τις διατάξεις του Ν.4249/24-3-2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνοµίας, του Πυροσβεστικού Σώµατος και της ΓΓΠΠ κλπ» (ΦΕΚ 73 Α) 7. Το υπ΄ αριθμ. 8797/06-12-2019 έγγραφο Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «4η Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”» (ΑΔΑ: ΩΠ8Α46ΜΤΛΒ-ΥΤΧ). 8. Την υπ’ αριθμ. 3986/12-05-2021 (Α∆Α: ΩΤ4246ΜΤΛΒ-Θ91) απόφαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη. 9. Την υπ΄ αριθµ. 83124/18-05-2021 (ΑΔΑ: 6Ψ0ΙΟΡ1Φ-ΥΗΛ) απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιουνίου περί εξουσιοδότησης Περιφερειαρχών σε θέματα απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021 10. Την υπ΄ αριθµ. 171177/02-06-2021 απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί εξουσιοδότησης των Αντιπεριφερειαρχών για έκδοση απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2021. 11. Το Πρακτικό της από 23-06-2021 Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) Περιφερειακής ΕνότηταςΛακωνίας. Α π ο φ α σ ί ζ ο υ µ ε 1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στα Δασικά Συμπλέγματα Πάρνωνα, Αν. Ταϋγέτου (Γεωργίτσι, Καστόρι, Σουστιάνοι, Λογγάστρας κ.λ.π.), Ζάρακα, Αναδασώσεις Βρεσθένων και Βασιλακίου, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2021 τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς µε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5. Επίσης την ίδια χρονική περίοδο και µε δείκτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς 4 και 5 απαγορεύεται η διέλευση περιπατητών στο Φαράγγι του Οιτύλου από Ε.Ο. Αρεόπολης–Καλαμάτας μέχρι την Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας, καθώς και η διέλευση οχημάτων στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου, στο δρόμο που διέρχεται από τις περιοχές: (Χούμπαβι, Μεγάλη Αριά, Τουρναβιώτη, Γκλόκιζα, Ράχη και Τραγάνα) και τέλος από κοινότητα Κυπαρισσίου προς περιοχή Πήλιουρα. 2. Εξαιρούνται του μέτρου της απαγόρευσης κάτοικοι και κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εντός των ανωτέρω δασικών συμπλεγμάτων, οι έχοντες ειδική άδεια του Δασαρχείου της περιοχής καθώς και οι ένστολοι και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. 3. Επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων καθ’ όλο το 24ωρο στους κατωτέρω δρόμους : Δασικό Σύμπλεγμα Πάρνωνα  Από Καρυές προς Αγ. Πέτρο Κυνουρίας Π.Ε. Αρκαδίας  Από Βαµβακού µέσω του δάσους προς Αγ. Πέτρο, προς καταφύγιο Ε.Ο.Σ., προς Καστάνιτσα, προς Πολύδροσο, προς Αγριάνους και προς Καλλιθέα.  Από καταφύγιο Δασαρχείου Σπάρτης προς Αγ. Βασίλειο, Πλατανάκι, Παλαιοχώρι και Κοσµά.  Από Πολύδροσο µέσω θέσης «Ψητό» προς Κοσµά.  Από Βασαρά προς Βέροια – Πολύδροσο – Μονή Αγ. Αναργύρων. Δασικό Σύμπλεγμα Αν. Ταϋγέτου  Από Μυστρά προς Ταϋγέτη µέχρι Κατασκηνώσεις.  Από Ανώγεια προς Σωτήρα, Σοχά, Αναβρυτή – Αγ. Ιωάννη.  Από Παλαιοπαναγιά προς θέση «Μαγγανιάρη» µέχρι τη θέση «Βάρδα» και καταφύγιο Ταϋγέτου.  Από Ξηροκάµπι µέχρι Κουµουστά.  Από Γοράνους µέχρι Μονή Γόλας. 4. Η απαγόρευση θα εφαρμόζεται όταν στον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) απεικονίζονται οι ανωτέρω περιοχές ως ζώνες στις οποίες εκτιμάται κατάσταση κινδύνου 4 (πολύ υψηλή) και 5 (κατάσταση συναγερμού). 5. Το Αυτ. Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λακωνίας σε συνεργασία με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη θα εκδίδει Δελτίο Τύπου από την προηγουμένη για την ενημέρωση του κοινού το οποίο θα αποστέλλεται και στις Υπηρεσίες. Παρακαλούμε τους αποδέκτες να ενεργήσουν καταλλήλως και σύμφωνα µε την αρμοδιότητά τους για τη σήμανση, τον έλεγχο των προαναφερθέντων περιοχών, καθώς και την περαιτέρω ενημέρωση των πολιτών. Ενημερώνουμε τους πολίτες της Λακωνίας ότι καθ’ όλη την διάρκεια της θερινής περιόδου θα διενεργούνται έλεγχοι από εξουσιοδοτημένα όργανα. Τέλος, καλούμε τους λάκωνες πολίτες να συνδράμουν το έργο και την προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ώστε η αντιπυρική περίοδος να στεφθεί από επιτυχία. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ Για ενέργεια 1. Αστυνομική Δ/νση Λακωνίας 2. Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Νομού 3. ∆/νση Δασών 4. Δασαρχεία Νομού 5. ΚΕΕΜ - 3ο Ε.Γ. 6. Εθελοντικές Οργανώσεις Λακωνίας Για ενημέρωση 1. Περιφέρεια Πελοποννήσου (Γραφείο Περιφερειάρχη) 2. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου – Δ/νση Π.Π. 3. Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου 4. Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφ. Πελ/σου 5. Ο.Τ.Α. Νοµού 6. Μ.Μ.Ε. Νοµού Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν.ΒΕΡΟΥΤΗΣ