Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΣΤΗΝ ΑΡΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ !


Η Άρνα είναι ένα από τα άγνωστα όμορφα χωριά του Ταΰγετου που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά. Όπως και τα άλλα γύρω χωριουδάκια χτίστηκαν εδώ μακριά από τον θόρυβο, για το φόβο των πειρατών και είναι γνωστά και ως Μπαρδουνοχώρια. Η περιοχή βρίσκεται πάνω στα παμπάλαια περάσματα που συνέδεαν την αρχαία Λακωνία με τη Μεσσηνία με πιο γνωστό την Βασιλική οδό, που συνέδεε την αρχαία Αρκίνα (πόλη χαμένη στα δάση ανάμεσα Σπαρτιά και Γόλα) με τη Μεσσηνία και περνούσε από το υπέροχο δάσος της Βασιλικής.
Στην πηγή της Άρνας
Στην πλατεία της Άρνας θα δείτε ένα θεόρατο πλατάνι, τόσο μεγάλο που συμπεριλαμβάνεται ήδη σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη! Δίπλα στο πλατάνι θα δροσιστείτε από μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, ακροκέραμα και ζωφόρο, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν των ΗΠΑ. Ονομαστή –κάποτε– για την παραγωγή της σε καρύδια, η Άρνα έβγαζε 150 τόνους το χρόνο και τα «Καρύδια Άρνας» ήταν διάσημα στις αγορές της Αθήνας. Ωστόσο σήμερα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη η Άρνα γιορτάζει τα κάστανα, τα οποία εδώ επίσης αφθονούν.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή, είναι η επίσκεψη στο σπήλαιο των πηγών της Αγίας Μαρίνας, κοντά στο χωριό. Είναι όμορφο και μπορείτε να περπατήσετε στο υπόγειο ποτάμι έως το σιφόνι όπου αναβλύζει το νερό. Το νερό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί από αυτήν την πηγή, υδρεύονται όλα τα γύρω χωριά και σχεδόν ολόκληρη η Μάνη! Μπορείτε να συνεχίσετε την εξερεύνηση αν θέλετε μέσα στο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Σμήνος, ανάμεσα σε πουρνάρια, πλατάνια, φτέρες, βάτα και κισσούς. Ή αν δεν θέλετε άλλη εξερεύνηση επιστρέψτε από την Αγία Μαρίνα στην πλατεία της Άρνας όπου θα απολαύσετε τα καλύτερα αρνίσια παϊδάκια της περιοχής…

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στην ¨Άρνα θα φτάσετε οδικώς ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Σπάρτης – Γυθείου, στρίβοντας αριστερά προς τα χωριά Ποταμιά και Γοράνοι. Από Γοράνους η Άρνα απέχει 14 χλμ. ενώ από τη Σάρτη 32 χλμ.
Πηγή  http://www.mythicalpeloponnese.gr



Η «Γιορτή του Κάστανου» διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Άρνα τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα 3ήμερο φεστιβάλ, που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά. Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί, καθώς και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα που καίει στην πλατεία. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άρνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης.
Σας προσκαλούμε να απολαύσετε μαζί μας μια ιδιαίτερη στιγμή του φθινοπώρου στην αγκαλιά του Ταϋγέτου , στην Άρνα Λακωνίας, στην γιορτή του κάστανου που διοργανώνεται για ένατη συνεχή χρονιά , τις τελευταίες μέρες του μήνα , στις 26, 27 και 28 Οκτωβρίου.
Είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ που συνδυάζει καλλιτεχνικά δρώμενα με πλούσια και καλαίσθητη υπαίθρια αγορά και για καλωσόρισμα σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε κάστανα ψημένα στο μεγαλύτερο τηγάνι που υπάρχει στην Ελλάδα και βραστά στο παλιό χαρανί καθώς και ζεστό τσίπουρο , μόλις αποσταγμένο από τον άμβυκα - το καζάνι - που θα καίει στην πλατεία.
Όπως πάντα η γιορτή του φθινοπώρου πλαισιώνεται από καλλιτέχνες που με την δουλειά τους , δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά.
Η μουσική επένδυση όλου του τριημέρου θα σας ταξιδέψει σε πάμπολλα μονοπάτια του κόσμου και ιδιαίτερα της πατρίδας μας και έχει επιλεχθεί από τον Βασίλη Δρογκάρη και τον Γιώργο Πολυμενάκο.
Η άλλη πλευρά της γιορτής κάστανου και φθινοπώρου είναι η συμμετοχή άλλων μη κερδοσκοπικών φορέων , που εναλλάσσονται και στην εποχή που διανύουμε έχουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας.
Πάνω και πρώτα απ’ όλα όμως η γιορτή του κάστανου είναι μια υπαίθρια αγορά ντυμένη με ξεχωριστή αισθητική.
Κάτω από τα κλαδιά του γνωστού αιωνόβιου «πλάτανου της Άρνας» απλώνονται μια σειρά από καλοφτιαγμένους πάγκους που πάνω στο ξύλο τους φιλοξενούν όλα τα ντόπια φθινοπωρινά προϊόντα.
Μέσα στις πολυτάρες και τα κοφίνια τα χρώματα από τα κάστανα , τα ρόδια, τα καρύδια, τα κυδώνια, τα μήλα , τις κολοκύθες μπερδεύονται γλυκά με τα αρώματα από το μέλι, το καινούριο κρασί , τα γλυκά κουταλιού, τα αρωματικά φυτά του βουνού…
Μ’ αυτή την γιορτή απολαμβάνουμε τις τελευταίες ζεστές μέρες του Ταϋγέτου και κρατάμε για τις κρύες μέρες του χειμώνα μια πολύ όμορφη και ζεστή ανάμνηση από την «γιορτή του κάστανου» μες στον γλυκό καιρό του μικρού καλοκαιριού του Αη-Δημήτρη…
Διαλέξτε κάποια από τις στιγμές αυτές για μια βόλτα στην Άρνα και δεν θα την ξεχάσετε!
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σπάρτης Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/20643-giorti-kastano-arna-lakonia Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/20643-giorti-kastano-arna-lakonia






Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου