Για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά στην επίλυση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ενημέρωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας πολιτικούς και εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων στο νησί της Ρόδου, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ.
Ο κ. Γιώργος Αμυράς συναντήθηκε διαδοχικά με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ροδίων κ. Αντώνη Καμπουράκη, τους βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Γιάννη Παππά, και τον πρόεδρο ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας τόνισε “Το δόγμα αλλάζει. Το κράτος και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα διορθώσει τα σφάλματα, ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας. Η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη μεριμνά για την οριστική λύση στα προβλήματα των δασικών χαρτών. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή για τα Δωδεκάνησα, που έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και στηρίζουν την οικονομία τους στην τουριστική ανάπτυξη».
Ο διάλογος ήταν άκρως εποικοδομητικός και υπήρξε η ευκαιρία να συζητηθούν τα προβλήματα των δασικών χαρτών στα Δωδεκάνησα, αλλά και να παρουσιαστούν οι λύσεις.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε: «Η δικαίωσή μας για τους δασικούς χάρτες έρχεται διότι επιτέλους έχουμε υπεύθυνους συνομιλητές»
Η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2,6 εκατ. στρέμματα, από τα οποία το 65,1% χαρακτηρίζονται δασικά. Οι Δασωμένοι Αγροί καταλαμβάνουν το 7,8% των εκτάσεων, ενώ οι Εκχερσωμένες Εκτάσεις αποτελούν το 1,56%.
Η ομάδα εργασίας του υπουργείου πάντοτε σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους, τεχνικά επιμελητήρια και δικηγόρους βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία της νομοθετικής ρύθμισης σε απόλυτη αρμονία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου.
Ανακοινώθηκε ήδη παράταση έξι μηνών για υποβολή αντιρρήσεων και μειώθηκε κατά 50% το τέλος άσκησης αντιρρήσεων.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα ρυθμίσουν οριστικά όλα τα ακανθώδη ζητήματα:
· Για τα πρόδηλα σφάλματα το βάρος μετατοπίζεται από τον πολίτη στη δημόσια διοίκηση.
· Αντιμετώπιση των χαρακτηρισμών εκτάσεων με φρύγανα και ασπαλάθους.
· Επίλυση για το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα - Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο, Χίο.
ΠΗΓΗ energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου