Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Η Οικοκυρική Σχολή Κυθήρων.Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε μεγάλη προσέλευση μαθητριών, όχι μόνο από το νησί μας αλλά και τη γειτονική Λακωνία.

Μαθήτριες της Σχολής συνοδεύουν την Εικόνα της Μυρτιδιώτισσας στο Λειβάδι την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Η Οικοκυρική Σχολή Κυθήρων.
Η Οικοκυρική Σχολή Κυθήρων άρχισε να λειτουργεί το 1945 σε ενοικιαζόμενο κτήριο στο χωριό Καρβουνάδες. Μεταφέρθηκε το 1959 στο Μυλοπόταμο και πάλι σε ενοικιαζόμενο κτήριο. Το 1971, τελικά, στεγάστηκε σε διώροφο οίκημα που κτίστηκε με δαπάνες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ) και με τη φροντίδα και επιστασία του εκπροσώπου του Γεωργίου Κόκσμαν και της συζύγου του Άννας.Το οικόπεδο ήταν δωρεά του Βασιλείου Μαλάνου, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή του Μητροπολίτη Κυθήρων Μελετίου Γαλανοπούλου, ο οποίος και διετέλεσε Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Σχολής από το 1957 μέχρι το 1969. Η Σχολή γνώρισε μεγάλη ακμή και είχε μεγάλη προσέλευση μαθητριών, όχι μόνο από το νησί μας αλλά και τη γειτονική Λακωνία.
Η Σχολή λειτούργησε μέχρι το 1981, οπότε έπαυσε η λειτουργία της λόγω της καθιέρωσης της εννεαετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης και της αναδιοργάνωσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.Τα τελευταία χρόνια, ένα μέρος του κτηρίου χρησιμοποιήθηκε από την Πυροσβεστική ενώ μετά την μεταστέγασή της το κτήριο εγκαταλείφθηκε και πλέον σιγά-σιγά καταρρέει. Ας ευχηθούμε το κτήριο να αξιοποιηθεί και πάλι, για να δώσει ζωή στο πανέμορφο και άλλοτε πολυάνθρωπο Μυλοπόταμο αλλά και σε όλο το νησί.
Γιώργος Λουράντος

Η τελετή θεμελίωσης του κτηρίου της Σχολής στο Μυλοπόταμο από τον αείμνηστο ιερέα π. Εμμανουήλ Ζερβό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου