Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

"Εστεφανώθη εις την οικίαν.."


"Εστεφανώθη εις την οικίαν.."
Παλαιότερα, το μυστήριο του γάμου για τη μικρή κοινωνία των Κυθήρων ήταν σπουδαίο γεγονός και δεν γινόταν πάντοτε στο ναό και ούτε βέβαια σε ειδικά διαμορφωμένο κτήμα με κόκκινα χαλιά και φαντασμαγορικούς στολισμούς. Πολλές φορές, κατόπιν αδείας του επιχωρίου Επισκόπου, γινόταν στη φιλική ατμόσφαιρα και το οικείο περιβάλλον του σπιτιού της νύφης με τους ιερείς, τους συγγενείς και τους φίλους των μελλονύμφων.
Στα ενοριακά βιβλία του ιστορικού ναού του Παντοκράτορα του Φρουρίου, που εξέδωσε και επιμελήθηκε η Φιλόλογος-Ιστορικός Ελένη Χάρου-Κορωναίου το 2006, στη σημείωση του ιερέα για το γάμο του "... Εμμανουήλ Μόρμορη...μετά της ευγενεστάτης κυρίας Ελισάβετ, θυγατρός...του Εμμανουήλ Κασιμάτι..." διαβάζουμε : "Επλιροθη το αυτό μιστίριον εις την εικίαν του αφεντη ευγενεστάτου Εμμανουήλ Κασιμάτη εις τον Βούργον".
Στη φωτο βλέπουμε γάμο σε σπίτι στο Λειβάδι των Κυθήρων την εποχή του μεσοπολέμου (1929). Πρόκειται για το γάμο του Γρηγορίου Κασιμάτη, ευεργέτη του Γηροκομείου μας, με την Κατίνα Χάρου, κόρη του εργοστασιάρχη Γαβριήλ Χάρου. Διακρίνεται ο από Κυθήρων και Λαρίσης Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δωρόθεος Κοτταράς ο οποίος, προφανώς, ετέλεσε το μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου