Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Νέες Οικολογικές Δράσεις για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Νησιού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα/ Κύθηρα, 11 Φεβρουαρίου 2020 
Το Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε... και συνεχίζεται.  
Νέες οικολογικές δράσεις με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή αναπτύχθηκαν για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.«Όταν όλοι ενώνουν με τα χέρια- Αυτό είναι πραγματικά το μυστικό για την επιτυχία κάθε μεγάλης προσπάθειας».Οι ανθρώπινες δυνάμεις και οι θεσμικοί φορείς από το νησί των Κυθήρων ενώνουν τα χέρια και συμμετέχουν ενεργά και με απαράμιλλο ζήλο στην ολοκληρωμένη οικολογική δράση, που έχει αναλάβει και υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για την ανασύσταση και αναγέννηση του εξαιρετικού φυσικού αποθέματος των Κυθήρων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου 2017, που άφησε το βαρύ αποτύπωμα της στο νησί. 
Στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΕΠΦ για τα Κύθηρα, που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, το οποίο συνεχώς εξελίσσεται με ολοκληρωμένο πρόγραμμα τακτικών δράσεων,με το χαρακτηριστικό τίτλο «Το Ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε... και συνεχίζεται...», την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020αναπτύχθηκαν με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία νέες οικολογικές δραστηριότητες. Με καθολική συμμετοχή, οι 300 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Ποταμού, το Γυμνάσιο, και το Λύκειο μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους , που φύτεψαν στις σημειακές αναδασώσεις 1.000 δέντρα (κυπαρίσσια, πικροδάφνες, χαρουπιές), οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο αντιδήμαρχος Γ. Κομηνός και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ποταμού Γ.Χλαμπέας,της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του εμπορικού κόσμου και πολλοί κάτοικοι όλων των ηλικιών έκαναν πράξη το σύνθημα, «Όταν όλοι ενώνουμε τα χέρια - Αυτό είναι πραγματικά το μυστικό για την επιτυχία κάθε μεγάλης προσπάθειας». Όλοι ήταν και αυτή τη φορά εκεί, με αγάπη για τη φύση και το νησί,μεράκι και διάθεση προσφοράς, συμμετέχοντας ενεργά, όπως και στις διάφορες δραστηριότητες, που
αναπτύχθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, για να συμβάλλουν στην προοπτική μίας βιώσιμης ανάπτυξης του αγαπημένου τους νησιού.Οι δραστηριότητες του διημέρου περιλάμβαναν επιλεγμένες σημειακές αναδασώσεις και καθαρισμούς ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου (στα Πιτσινιάνικα ανάμεσα στο Μυλοπόταμο και τα Μυρτίδια και σε δύο σημείαστο βουνό πάνω από το λιμάνι στο Διακόφτι). Παράλληλα αναπτύχθηκαν δράσεις ανακύκλωσης καισχετικής οικολογικής ενημέρωσης,με την καθοδήγηση των επιστημόνων ερευνητών της ΕΕΠΦ και του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ,σχετικά με την συγκέντρωση ποσοτήτων οργανικών αποβλήτων, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο χώρο κομποστοποίησης, που έχει δημιουργηθεί μέσα στον προετοιμαζόμενο Βοτανικό Κήπο. Η συστηματοποίηση αυτής της ενέργειας μελλοντικά είναι κάτι που θα ωφελεί και τα νοικοκυριά, αλλά και την ανάπτυξη του Βοτανικού Κήπου.Παράλληλα συνεχίστηκε η συλλογή των κατάλληλων ενδημικών, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών γιαπου θα τοποθετηθούν στο Βοτανικό Κήπο Κυθήρων. 
Υποστηρικτές όλων αυτών των δράσεων ήταν η Εταιρεία SaintGobain με την ιδιαίτερη περιβαλλοντική της ευαισθησία και πολλοί εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του νησιού τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. 
Για περισσότερες πληροφορίες: Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέας ΔΣ , Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Τηλέφωνο: 210 3224944, 6932298933, Εmail: alexia.nikiforaki@gmail.com*Πρόγραμμα «Το ταξίδι για την Αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται» (2017 και συνεχίζεται): Η ΕΕΠΦ μαζί με την Επιτρ οπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα εργάζονται για την αναγέννηση του νησιού μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017, με πλειάδα δράσεων που περιλαμβάνουν σημειακές δενδροφύτευσεις , έρευνα για την πρόληψη από πυρκαγιές, ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας. Από το 2019 η ΕΕΠΦ με δωρεά από Βαρδή Βαρδινογιάννη/ Motor Oil στην μνήμη Ανδρέα Έρσελμαν εργάζεται για την δημιουργία βοτανικού κήπου στην θέση «Περιβόλι της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας», τη δημιουργία τράπεζας σπερμάτων φυτών της Κυθηραϊκής χλωρίδας, και την αποκατάσταση του κεδροδάσους.**Η ΕΕΠΦ είναι η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση εθνικής εμβέλειας της χώρας με αδιάλειπτη από το 1951 δράση για τη φροντίδα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και εθνικός συντονιστής 5 διαχρονικών δικτύων βιώσιμης ανάπτυξης και περιβαλλοντικής εκπαίδευση του FEE.Για το έργο της έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Ford. 
Σήμερα η ΕΕΠΦ δραστηριοποιείται σε πέντε κύριους τομείς: 1. Περιβαλλοντικές Παρεμβάσεις, 2.Έργα και Προγράμματα Προστασίας της Φύσης, 3. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, 4. Αειφορική Διαχείριση στον τομέα τ ου τουρισμού, 5.Ευαισθητοποίηση του Κοινο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου