Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ
ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ COVID-19

Δημότες και κάτοικοι των Κυθήρων,
Η Χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, αντιμετωπίζουν μια πρωτόγνωρη για τις τελευταίες γενιές έκτακτη κατάσταση δημόσιας υγείας. Η πανδημία του κορωνοϊού Covid-19 επιβάλει σε όλους μας, δημόσιες αρχές και πολίτες, να επιδείξουμε μεγάλη υπευθυνότητα και να λάβουμε έκτακτα μέτρα με στόχο την προφύλαξη της υγείας μας, της υγείας των οικείων μας αλλά και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.
Συνήθως στη Χώρα μας, η υπευθυνότητα είναι κάτι που ζητούν παγίως οι πολίτες από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις και Αρχές. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η προσωπική υπευθυνότητα του κάθε πολίτη ως μονάδας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ και χωρίς αυτήν θα βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δυσάρεστων εξελίξεων που θα επηρεάσουν άμεσα εμάς και τους οικείους μας. Ίσως μάλιστα, η πανδημία αυτή, να αποτελεί και μια μοναδική πρόκληση για το λαό μας, προκειμένου να δράσει υπεύθυνα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών και υπακούοντας χωρίς αστερίσκους ή προσωπικές εμμονές σε συλλογικές διαδικασίες που μοναδικό στόχο έχουν την προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Κυθήρων επισημαίνει τα κάτωθι:
1. Καλεί όλους τους κατοίκους των νησιών μας, Κυθήρων και Αντικυθήρων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο απολύτως απαραίτητο. Εργασίες και κοινωνικές δράσεις που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα, θα πρέπει να αναβληθούν.
2. Καλεί όσους εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή ανθρώπους άνω των 60 ετών καθώς και όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, να παραμένουν σε οικειοθελή κατ΄ οίκον περιορισμό καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι εξαιρετικά ευρύς.
3. Όσοι διαθέτουν συγγενείς ή οικείους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να μην τους επισκέπτονται στο σπίτι, αλλά να επικοινωνούν μαζί τους τηλεφωνικά καθώς η προσωπική επαφή μεταξύ των ατόμων διασπείρει άμεσα τον ιό.
4. Συστήνεται στους μαθητές και φοιτητές, που για τις επόμενες 14 ημέρες δεν θα παρακολουθούν μαθήματα, να μην συγκεντρώνονται σε δημόσιους χώρους ή καταστήματα αλλά να παραμένουν ως επί το πλείστον στις οικίες τους. Η αποχή από τα μαθήματα δεν έχει ως στόχο την ενίσχυση της ψυχαγωγίας των μαθητών με εξωσχολικές κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά την παραμονή τους στο σπίτι.
5. Συστήνεται στους Αντικυθήριους της Αττικής να μην μεταβούν στα Αντικύθηρα για τις επόμενες εβδομάδες καθώς το σύνολο σχεδόν των κατοίκων του μικρού νησιού ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και η πιθανότητα μεταφοράς του ιού από την Αθήνα πρέπει να αποφευχθεί. Απαιτείται μεγάλη υπευθυνότητα και κάθε επιπόλαιη συμπεριφορά μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του νησιού, που στην πλειοψηφία τους είναι ηλικιωμένοι.
6. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υιοθετούμε ή να αναπαράγουμε στα κοινωνικά δίκτυα απόψεις που δεν αποτελούν επίσημη ανακοίνωση των αρμοδίων αρχών ή προέρχονται από αναρμόδια πρόσωπα σε σχέση με την πανδημία Covid-19. Ακούμε τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και όχι τις προσωπικές απόψεις αυτόκλητων εμπειρογνωμόνων που αναζητούν δημοσιότητα. Στην ίδια λογική, είναι ανεπίτρεπτο να αναπαράγουμε διαδόσεις, φήμες ή απόψεις που δημοσιεύονται σε μη έγκυρα δημοσιογραφικά δίκτυα, ιστοσελίδες ή ιστολόγια (blogs) που δεν ανήκουν σε κατ΄ επάγγελμα δημοσιογράφους ή απέχουν από τις ανακοινώσεις των αρμοδίων αρχών. Η δημιουργία εντυπώσεων προκαλεί σύγχυση και η σύγχυση εντείνει τον πανικό, που είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την κατάσταση της πανδημίας.
7. Λαμβάνουμε υπόψη ΜΟΝΟ τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών: α) του Υπουργείου Υγείας (https://www.moh.gov.gr), β) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (https://eody.gov.gr) και γ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (https://www.civilprotection.gr/el) και ενημερωνόμαστε ΜΟΝΟ από τις επίσημες ιστοσελίδες των εν λόγω αρχών.
8. Το «Τριφύλλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υλοποιώντας σε ακέραιο βαθμό τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια.
9. Κάθε είδους δημόσια εκδήλωση πολιτιστικού ή κοινωνικού χαρακτήρα αναβάλλεται επ΄ αόριστον.
10. Συνιστάται η αποφυγή μαζικής συνάθροισης του πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, κάτι που προφανώς καταλαμβάνει και τους χώρους λατρείας, όπου συνήθως συγκεντρώνονται σε περιορισμένο χώρο (Ιεροί Ναοί) άτομα που στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι κ.λπ.). Η επιτέλεση των λατρευτικών συνηθειών και καθηκόντων των πολιτών που θρησκεύουν πρέπει για την προσεχή περίοδο να προσαρμοστεί στους αυστηρούς περιορισμούς που θέτουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.
11. Ο Δήμος Κυθήρων αναγνωρίζοντας την επερχόμενη οικονομική ζημία επιτηδευματιών και επιχειρήσεων λόγω των εκτάκτων μέτρων για τον κορωνοϊό, θα ζητήσει από την Κυβέρνηση – μαζί με άλλους Δήμους – τη λήψη ειδικών μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισής τους, στο μέτρο του εφικτού.
12. Ο Δήμος θα προσαρμόσει το πλάνο της τουριστικής του προβολής στα νέα δεδομένα με στόχο τον περιορισμό των διαφαινόμενων απωλειών επισκεψιμότητας λόγω του κορωνοϊού.
13. Από σήμερα και για όλη την περίοδο ισχύος των εκτάκτων μέτρων, σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11-03-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/Α), οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και του συνόλου των συλλογικών οργάνων των εποπτευόμενων από το Δήμο Νομικών Προσώπων θα διεξάγονται αποκλειστικά με την «διά περιφοράς» διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 184 παρ. 1 του Ν.4635/2019. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
14. Αναστέλλεται η λειτουργία των δημοτικών παιδικών χαρών, των Gym Parks και των δημοτικών χώρων άθλησης επ΄ αόριστον.
15. Συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα προληπτικής απολύμανσης όλων των σχολικών μονάδων του νησιού καθώς και των δημοτικών ακινήτων, ενώ θα τοποθετηθούν συσκευές αντισηπτικού υγρού.
16. Οι πολίτες καλούνται να περιορίσουν την προσέλευσή τους στο Δήμο και τις υπηρεσίες του. Οι λογαριασμοί πληρωμής δημοτικών τελών μπορούν να εξοφλούνται μέσω τραπεζικής συναλλαγής, ενώ το ληξιαρχείο και το δημοτολόγιο θα εξυπηρετούν αιτήματα με αυστηρά επείγοντα χαρακτήρα, ήτοι αιτήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με δεσμευτικές εκ του Νόμου προθεσμίες. Οι αιτήσεις έκδοσης πιστοποιητικών και ληξιαρχικών πράξεων θα υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά ή με φαξ και ΟΧΙ αυτοπροσώπως.
17. Η προθεσμία διορθωτικής δήλωσης τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μέχρι 30 Ιουνίου 2020 και οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας https://tetragonika.govapp.gr/
18. Το ΚΕΠ του Ποταμού θα συνεχίσει τη λειτουργία του, όμως δεν θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη αναμονή περισσότερων από τριών (3) πολιτών.
Ο Δήμος Κυθήρων συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και κυρίως την εκτέλεση, συμβασιοποίηση και δημοπράτηση των δημοτικών έργων, που δεν επηρεάζονται από τα έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό και σε κάθε περίπτωση θα προσαρμόσει τις δράσεις του σε κάθε νέα εξέλιξη.
Κύθηρα, 12-03-2020
Εκ του Δήμου Κυθήρων

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου