Μετά από 10 δύσκολες ημέρες νοσηλείας, η μητέρα μου Μαρία Χαρχαλάκη απεβίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020, στο Τζάνειο Νοσοκομείο σε ηλικία 84 ετών. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και το προσωπικό του Τζανείου, ιδιαίτερα τη Διοικήτρια κα. Μαρία Αρβανίτη καθώς και τους θεράποντες ιατρούς, Παθολόγους κα. Παπαζαφειροπούλου, κ. Κρανιδιώτη και κ. Παμπόρη, τη νοσηλεύτρια κα. Δέσκου και όλο το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής για τις υπηρεσίες που της προσέφεραν. Ευχαριστώ επίσης τους θεράποντες ιατρούς και το προσωπικό της Ευρωκλινικής Αθηνών όπου νοσηλεύθηκε αρχικά καθώς και όσους με βοήθησαν τις ημέρες αυτές με κάθε τρόπο.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 4:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Πελαγίας Κυθήρων. Η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στην Παναγία Δέσποινα του Καραβά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ (1936-2020)
Η Μαρία Χαρχαλάκη γεννήθηκε στον Πειραιά στις 18-03-1936. Ο πατέρας της Ιωάννης Μπίκος ήταν Υδραίος, πλωτάρχης του Βασιλικού Ναυτικού και απόγονος του Ιερέα Ιωάννη Μπίκου, πεθερού του ενδόξου Ναυμάχου του 1821 Ανδρέα Μιαούλη. Η μητέρα της Χρυσούλα Κατσανεβάκη ήταν Αντικυθήρια και εργαζόταν ως οικονόμος στην κατοικία του Αχιλλέα Παπαδάτου, υπουργού των Κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου. Νονά της Μαρίας Χαρχαλάκη ήταν η κόρη του Αχιλλέα Παπαδάτου, Πανδώρα, σύζυγος του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και Προέδρου της Βουλής Αθανασίου Τσαλδάρη.
Μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο μαζί με τους γονείς της και τα 3 αδέρφια της, Άννα, Νικόλαο και Κωνσταντίνο και ήταν ενορίτισσα του Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Ν. Φαλήρου (Καστέλας). Ο πατέρας της απεβίωσε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και είχε διατελέσει μεταξύ άλλων διοικητής στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων) στο Φάληρο ενώ ως μέλος του πληρώματος του θωρηκτού Αβέρωφ (υπό τη διοίκηση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη) είχε λάβει μέρος σε όλες τις νικηφόρες ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων. Η μητέρα της Χρυσούλα απεβίωσε σε ηλικία σχεδόν 95 ετών το 1995.
Η Μαρία Χαρχαλάκη τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων στον Πειραιά και στη συνέχεια εισήχθη κατόπιν απαιτητικών για την εποχή εισαγωγικών εξετάσεων στην περίφημη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά απ΄ όπου πήρε το Πτυχίο της Δασκάλας Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως με άριστα. Παράλληλα σπούδασε Θεολογία στη Γαλλική Σχολή «Jeanne d’ Arc» του Πειραιά, μουσική (ακορντεόν και πιάνο) και ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά σε άριστο επίπεδο). Ήταν μέλος των αδελφοτήτων Θεολόγων «Ο Σωτήρ» και «Η Ζωή» καθώς και πιστοποιημένη κατηχήτρια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1961 με βεβαίωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου Β΄.
Διορίστηκε ως δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Μαγνησίας το 1963 και δίδαξε για 21 χρόνια στα χωριά του Πηλίου (Χάνια, Ζαγορά, Άγιος Βλάσιος και Μηλιές όπου και τα περισσότερα χρόνια) καθώς και στην Ευξεινούπολη Αλμυρού, όπου κατέλειπε την φήμη αρίστης παιδαγωγού δημιουργώντας ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους κατοίκους των περιοχών. Κατά την υπηρεσία της στο Πήλιο γνωρίστηκε με τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο, με τον οποίο διατήρησε συχνή προσωπική επικοινωνία μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 2008. Παράλληλα με τα διδασκαλικά της καθήκοντα, ο μακαριστός Χριστόδουλος της είχε αναθέσει την διοργάνωση ομιλιών θρησκευτικού και εθνικού περιεχομένου και την εποπτεία των κατηχητικών σχολείων στα χωριά του Πηλίου. Ο Νομάρχης Μαγνησίας την βράβευσε το 1970 «διά την πέραν των κυρίων καθηκόντων αυτής αναπτυχθείσαν εκπαιδευτικήν, θρησκευτικήν και εθνικήν δραστηριότητα». Το 1984 μετατέθηκε στην Αθήνα και αφυπηρέτησε ευδοκίμως από το 98ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στις αρχές του 1990. Μετά τη συνταξιοδότησή της και για πολλά χρόνια παρείχε εθελοντική εργασία στα συσσίτια απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Νέου Φαλήρου καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις. Απεβίωσε στον Πειραιά στις 13/03/2020 σε ηλικία 84 ετών.
Αιωνία η μνήμη της!
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου