Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ερώτηση Δαβάκη για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια

Η φημολογία για χαμηλό ποσό επιδότησης ανά στρέμμα που θα καταβληθεί στους παραγωγούς εσπεριδοειδών στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της, αποτελεί το αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Δαβάκης αναφέρει πως “γίνεται λόγος ότι το ποσό που θα καταβληθεί ανά στρέμμα είναι το ελάχιστο δυνατό, δηλαδή της τάξης των 31,60€, χωρίς να υπολογίζεται ότι τα τελικά ενεργοποιηθέντα στρέμματα θα είναι περίπου 115.000 αντί 280.000 που είχαν αρχικά υπολογισθεί, με αποτέλεσμα να μένει αδιάθετο μεγάλο ποσό από τα 9.000.000€ που προβλέπονταν για το 2015 στη σχετική ΚΥΑ.
Μια τέτοια εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική, τη στιγμή που το εισόδημα των καλλιεργητών εσπεριδοειδών έχει υποστεί τεράστιες απώλειες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος, που υπολογίζεται ότι έχουν μείνει αδιάθετοι περίπου 30.000 τόνοι πορτοκαλιών στη Λακωνία. Θέτει όμως και σε κίνδυνο τους συνεταιρισμούς που ασχολούνται με τη μεταποίηση χυμών και που στηρίζουν την τοπική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια”.
Σύμφωνα επίσης με τον βουλευτή της ΝΔ, “προκαλεί εύλογα ερωτήματα η πρόθεση, όπως φημολογείται εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας, να ορίσει ένα τόσο χαμηλό ποσό ανά στρέμμα, τη στιγμή που το προηγούμενο έτος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσία και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, είχε δεσμευθεί για το αντίθετο”.

Το κείμενο καταλήγει στην ερώτηση για το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί τελικά ανά στρέμμα για το 2015, αλλά και για το χρόνο καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, τη στιγμή μάλιστα που για άλλα καθεστώτα συνδεδεμένης ενίσχυσης οι πληρωμές θα ξεκινήσουν άμεσα.
Πηγή  http://www.laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου