Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ελαφόνησος - Νεάπολη: Τo ακρωτήρι των θαυμάτων


Φωτογραφία του χρήστη Αronis bungalows.

Φωτογραφία του χρήστη Αronis bungalows. Στη νοτιοανατολική άκρη της Λακωνίας υπάρχει η διάσημη Ελαφόνησος με τις εξωτικές της αμμουδιές και η Νεάπολη, η ναυτική πύλη για τα Κύθηρα. Αυτά ξέρουν οι περισσότεροι. Ομως εδώ υπάρχουν πολλά περισσότερα να ανακαλύψετε: κρυφές μικρές αμμουδιές, τα άγρια τοπία του Καβομαλιά, ένα μυστικό απολιθωμένο δάσος με φοίνικες, ξωκλήσια και ξεχασμένα ιστορικά ασκηταριά που αποκαλούνται «Μικρό Αγιον Ορος».

Τα δέκα λεπτά που διαρκεί το ταξίδι για την Ελαφόνησο αποκαλύπτουν στους επισκέπτες του μικρού νησιού μια πρώτη εικόνα θαλασσινού παραδείσου. Λευκή άμμος και γαλαζοπράσινα νερά -όπως αυτά που βρίσκονται στο στενό ανάμεσα στο νησί και τη μοραΐτικη ακτή: αυτή είναι η Ελαφόνησος, ένας από τους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς, με πανέμορφες ακτές, κρυστάλλινα νερά (και πολύ πολύ κόσμο στη διάρκεια της σεζόν).

Το όνομα του νησιού οφείλεται στην πληθώρα κόκκινων ελαφιών (Cervus elaphus) που υπήρχαν στην περιοχή και στην πλούσια κυνηγετική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε. Οπως αναφέρει και ο Παυσανίας ήταν πολλά τα αρχαία ιερά στο νησί που ήταν αφιερωμένα στη θεά Αρτεμη, προστάτιδα του κυνηγίου.

Κατά το πέρασμά του από την περιοχή ο Παυσανίας αναφέρει την τότε χερσόνησο της Ελαφονήσου ως «Ονου γνάθο», εξαιτίας του σχήματός της (του θύμιζε σαγόνι γαϊδάρου) και περιγράφει την πόλη στην ποντισμένη σήμερα περιοχή των βραχονησίδων Παυλοπέτρι (στο νησί και το βυθό του έχει αποκαλυφθεί καταποντισμένη αρχαία πόλη) καθώς και στις ακτές της Πούντας όπου βρίσκεται αρχαίο νεκροταφείο με τους λαξευτούς στον βράχο τάφους.

Στην απέναντι λακωνική ακτή βρέθηκε άγαλμα της θεάς Αρτέμιδος (και μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου), όπου απεικονίζεται η θεά να κρατάει βέλη στο ένα χέρι και στο άλλο ένα μικρόσωμο κόκκινο ελάφι. Η Ελαφόνησος επίσης αναφέρεται ως Cervi στους βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα. Το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο πειρατών, από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα και ουσιαστικά τότε είχε ερημώσει. Το νησί κατοικήθηκε ουσιαστικά μετά το 1850, όταν εξαλείφθηκε η πειρατεία στο Αιγαίο.

Πηγή  Αronis bungalows

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου