Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ



SPITIA Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έληξε και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα στη σελ. 2. Για περισσότερα στοιχεία, ο ενδιαφερόμενος Βατικιώτης μπορεί να ανατρέξει στη διοικητική ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας www. monemvasia.gov, όπου έχουν «ανεβεί» στοιχεία για τις βραβευθείσες μελέτες.
Χωρίς να είμαστε ειδικοί, έχουμε την εντύπωση πως οι ιδέες που βραβεύθηκαν ήταν αξιόλογες. Βέβαια, οι μελετητές βρήκαν μπροστά τους βασικά και χρονίζοντα προβλήματα της Νεάπολης, όπως η μη επέκταση του περιφερειακού δρόμου και η παρουσία λιμένα στο κέντρο της πόλης. Γενικά, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη μονοδρόμησης του παραλιακού δρόμου, ούτως ώστε να μειωθεί η κίνηση, να περιοριστεί η θέα πολλών σταθμευμένων αμαξιών και να δοθεί έτσι περισσότερος χώρος στους πεζούς. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο «πρασίνισμα», με τη φύτευση δέντρων και θάμνων κατά μήκος της παραλίας, ενώ σχεδίασαν την αντικατάσταση της τσιμεντένιας επίστρωσης με άλλα είδη δαπέδου, όπως τους κυβόλιθους για παράδειγμα. Επίσης, πρότειναν τη δημιουργία πλατείας κάτω από το μνημείο Ηρώον όπως και άλλων δημόσιων χώρων κατά μήκος της παραλίας.
Με βάση τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας βρήκαμε ότι η μελέτη που ταιριάζει περισσότερο στη Νεάπολη, είναι αυτή με κωδικό συμμετοχής WT81787420 που κέρδισε το ένα από τα δυο ισότιμα 3α βραβεία. Η εν λόγω μελέτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μονοδρόμηση της παραλιακής οδού και ήταν η μόνη που, σχετικά με την αναβάθμιση των όψεων, έθεσε στόχο να αναδειχθεί το αρχιτεκτονικό γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής και, κατά συνέπεια, οι παραδοσιακές μορφές των κτιρίων της παραλίας.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Κουτσονικολής μάς εξήγησε ότι καμιά μελέτη δε θα εφαρμοστεί αυτούσια. Πρόκειται για διαγωνισμό ιδεών και ως εκ τούτου θα γίνει επιλογή στοιχείων από τις βραβευθείσες μελέτες έπειτα από συζητήσεις της δημοτικής κοινότητας και με γνώμονα τις ανάγκες της πόλης, όπως και το πόσο εφικτή οικονομικά είναι η κάθε πρόταση. Κατά την άποψή μας, ασφαλώς δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη αφού πρόκειται να καθοριστεί η όψη αλλά και η λειτουργικότητα της παραλίας για τα επόμενα χρόνια. Όμως, ζητούμενο είναι να μην υπάρξει και ολιγωρία αφού αποτελεί έντονη επιθυμία κάθε Βατικιώτη να αναβαθμιστεί αισθητικά η Νεάπολη. Εξάλλου, εκτός από το κεντρικό κομμάτι της παραλίας (παραλιακή γέφυρα έως γήπεδο μπάσκετ) υπάρχουν άλλα δύο κομμάτια αρκετά αναξιοποίητα που η ανάπλασή τους θα αλλάξει τα δεδομένα: το δυτικό (ξενοδοχείο Αρσενάκος – παραλιακή γέφυρα) και το ανατολικό (γήπεδο μπάσκετ – κλαμπ Ρεβάνς).
Όπως παρατήρησε ο συντάκτης μιας μελέτης, στο ευθύγραμμο παραλιακό μέτωπο της Νεάπολης συναντιέται με ιδανικό τρόπο η στεριά, η θάλασσα και ο ουρανός. Πράγματι η Νεάπολη είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη σε ένα καταπληκτικό σημείο, περιτριγυρισμένη από ένα μοναδικό φυσικό τοπίο. Ίσως όμως να επαναπαυθήκαμε σε αυτό με αποτέλεσμα η αφροντισιά και η προχειρότητά μας να την έχουν αδικήσει. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών αποτελεί ένα βήμα για να αποκτήσει η Νεάπολη την όψη που της αξίζει. Και η πραγματοποίηση αυτών των ιδεών, αν γίνει με την ανάλογη ευαισθησία, θα μνημονεύεται στις επόμενες γενιές των Βατικιωτών.

Πηγή  .tabatika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου