Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ.Αλήθειες μικρές και μεγάλες

Αλήθειες μικρές και μεγάλες
Καλοί είναι οι έπαινοι και οι ευχαριστίες μετά από το σβήσιμο κάθε φωτιάς. Μα θα πρέπει να γίνεται και αξιολόγηση των πεπραγμένων. διαφορετικά πώς θα βελτιώνονται οι υπηρεσίες όταν κατά το προσφιλές Ελληνικό συνήθειο διαπιστώνεται ότι «όλα δούλεψαν στην εντέλεια»;
Η δική μου γνώμη, μη ιδικού, αλλά από αυτά που είδα, άλλη είναι. Στις φωτογραφίες καθένας μπορεί να διαπιστώσει τα λεγόμενα μου. Θεωρώ πως πολλά θα μπορούσαν να είχαν "δουλέψει" καλύτερα. Κι αν δούλευαν καλύτερα, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας πάντα, η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη. Αυτό άλλωστε δεν διερευνάτε, μετά από τρία χρόνια, για την περασμένη μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα; Τώρα γιατί ωραιοποιούμε τα πράγματα; Εξηγούμε:
Τα ελικόπτερα άργησαν να έρθουν και στη φωτιά της Αγίας Πελαγίας. Γι’ αυτό είχα ανεβάσει στο F/B φωτογραφίες με τίτλο: «Τι περιμένουν για να στείλουν αεροπλάνα; Το πάθημα δεν έγινε μάθημα;». Όταν ήρθαν έδειξαν την αξία τους. Έδειξαν ότι αν έρχονταν το συντομότερο δυνατό, η φωτιά θα έσβηνε πολύ πιο γρήγορα. Δεν θα απειλούσε σπίτια και περιουσίες, θα περιοριζόταν η καταστροφή του περιβάλλοντος και το όλο κόστος της κατάσβεσης θα ήταν πολύ λιγότερο. Κατά τη γνώμη των ιδικών, η κατάσβεση είναι πολύ πιο εύκολη όσο πιο γρήγορα δράσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε δύσβατες περιοχές μόνο τα ιπτάμενα μέσα αποδίδουν. Η φωτιά είναι εχθρός και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με την επιτελική ταχύτητα που αντιμετωπίζεται η εισβολή εχθρικών αεροπλάνων. Καλύτερα να έρθουν αμέσως τα ιπτάμενα πυροσβεστικά μέσα, ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο, παρά να έρθουν καθυστερημένα. Τότε επί ώρες θα απασχολούνται με την κατάσβεση και το συνολικό κόστος θα είναι απείρως μεγαλύτερο. Το πυροσβεστικό κλιμάκιο αν έκανε τις απαιτούμενες ασκήσεις ετοιμότητας, ίσως οι πυροσβεστικοί κρουνοί να ήταν σε άμεση ετοιμότητα.

Εν κατακλείδι σπίτια κινδύνεψαν. Ένα από αυτά, οι ιδιοκτήτες του, έκπληκτοι το είδαν, όταν καταλάγιασαν οι φλόγες και οι καπνοί, να έχει διασωθεί. Κάηκαν και ελιές. Τυλίχτηκε νοτίως η Αγία Πελαγία και οι θαυμάσιες παραλίες της με εκτεταμένο μαύρο μανδύα, με την οσμή του καμένου και τη σκόνη της στάχτης. Αν δούμε προσεκτικά τις φωτογραφίες θα προσέξουμε πως σε μεγάλο βαθμό τη φωτιά την περιόρισαν και την έσβησαν οι καλλιεργημένοι αγροί. Το απλό που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι ιθύνοντες είναι: για να ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει οι δασωθέντες αγροί να μπορούν να καθαρίζονται… κι αν δεν γίνεται αλλιώς στην κακοδιοικούμενη Χώρα μας, να ενταχθούν στη νομοθεσία περί δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, που επιτρέπει την προληπτική αποψίλωση ακόμα και δασικών εκτάσεων. Χρόνια το φωνάζω, τώρα είδα να το υποστηρίζουν δημόσια και άλλοι. Δεν είναι ώρα να επαναπαυόμαστε, μα να βελτιωνόμαστε. Το πάθημα της Αγ. Πελαγίας ίσως συνετέλεσε σε πολύ καλύτερη εικόνα στην κατάσβεση της φωτιάς στα Φράτσια.
ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου