Τρίτη 20 Απριλίου 2021

«Λαίλαπα 21»ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΧΥΟΣ 

Στον λακωνικό κόλπο βρίσκουν καταφύγιο για λίγες ώρες ξεκούρασης τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση «Λαίλαπα 21» που πραγματοποιείτε σε συνδυασμό με τη μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος 21».

Ήδη από χθές το μεσημέρι τα πολεμικά πλοία έχουν βρεί το «ησυχαστήριό» τους τόσο στο λιμάνι του Γυθείου, όσο και στους μικρούς κολπίσκους της γύρω περιοχής.

Από το πρωί της Δευτέρας, η προβολή ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού τοποθετείται δίπλα σ’ αυτή των «μπλε φτερών», όπου εδώ και δυο εβδομάδες φιλοξενούν άλλες επτά χώρες στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο του «Ηνίοχου».

Η «Λαίλαπα 21» ξεχύνεται νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου και νότια από την Κρήτη κι αυτή την εβδομάδα τα πλοία του πολεμικού στόλου εντάσσονται στα πολυποίκιλα σχέδια του «Ηνίοχου».

Περισσότερες από έξι φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, ακόμη και υποβρύχια έχουν «εισβάλει» στα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιδιαιτέρως οι σιωπηλοί θηρευτές του βυθού έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τους εναέριους κυνηγούς τους, το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION και τα οργανικά ελικόπτερα S-70 των φρεγατών.

Η προστασία θαλασσίων στόχων από την μια πλευρά και η αντιαεροπορική άμυνα από τα πλοία είναι μόνο δυο από τα συνηθισμένα σενάρια.

Το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει όμως, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές καθώς ακριβώς εκεί εντάσσονται και οι JTAC της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ οι οποίοι καλούνται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να στοχοποιήσουν τους ευκαιριακούς στόχους και να τους καταδείξουν στους ιπταμένους από τις επτά χώρες.

Την Κυριακή εντάχθηκαν στην υπέρ-δύναμη του «Ηνίοχου» και τα F-16 & F-15 της IAF. Οι Ισραηλινοί μάλιστα αισθάνονται διπλά δικαιωμένοι, όπως γράφουν και τα Ισραηλινά ΜΜΕ, για τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει ούτε έναν «Ηνίοχο», με τα στελέχη της να δηλώνουν όχι μόνο τον ενθουσιασμό τους που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά να υποδεικνύουν την κοινή ανορθόδοξη αεροπορική κουλτούρα που διακατέχει τους αεροπόρους των δυο χωρών.

Παράλληλα η επένδυση του Ισραήλ στην βάση εκπαίδευσης αέρος στην Καλαμάτα δείχνει ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας αποτελεί μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη η οποία γιγαντώνεται στην περιοχή.

Όμως και οι Αμερικανοί σχεδόν καθημερινά με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σταματούν να χαρακτηρίζουν τον «Ηνίοχο» ως μια εκ των κορυφαίων ασκήσεων στην οποία λαμβάνουν μέρος.

Πάντως δεν πρέπει να αμελεί κανείς και το σερί της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Σαουδάραβες ιπταμένους, τους αεροπόρους των ΗΑΕ όπου έχουν επανέλθει στην Ελλάδα και παίρνουν μέρος στον «Ηνίοχο», όπως και τους Γάλλους κατά την άσκηση SKYROS.

Την Κυριακή η πίστα της Ανδραβίδας γέμισε με 33 από τα 100 συνολικά μαχητικά τα οποία έκαναν το λεγόμενο «elephant walk», κλέβοντας τα βλέμματα όλων όσοι βρίσκονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης, την ώρα που πάνω από τα αεροσκάφη πετούσε και το ελικόπτερο της Κύπρου.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο «Ηνίοχος» είναι η αναγνώριση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από τις σύμμαχες χώρες οι οποίες εκτός του ραντεβού που έδωσαν στην Ανδραβίδα, ήδη ετοιμάζονται και για το επόμενο. Τέλος, σήμερα την βάση της Ανδραβίδας θα επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει μέρος της άσκησης και να ενημερωθεί από τους ανώτερους αξιωματικούς για την εξέλιξή της

githio-click.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου