Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

όσοι δεν έχουν σχέση με το Τσιριγο ας μην μπουν στον κόπο να το διαβάσουν, δεν θα καταλάβουν τη συζήτηση..

Προσοχη, ακολουθεί σεντόνι... όσοι δεν έχουν σχέση με το Τσιριγο ας μην μπουν στον κόπο να το διαβάσουν, δεν θα καταλάβουν τη συζήτηση..

Παρακολουθώ κι εγω εδω και μέρες την ιστορία της Επιτροπής Εγχωριου (ΕΕ στη συνέχεια του κειμενου) καθώς και τις εκατέρωθεν δημοσιεύσεις.. Να διευκρινισω δε απο την αρχή, ότι θεωρώ τον Σπύρο φιλο μου (τον ξέρω καμια 30 χρονια) και εξαιρετο στη δουλειά του. Παρ όλα αυτά, αν πίστευα ότι έχει άδικο, ως φίλος του, θα του το έλεγα (οχι μεσω FB κατ αναγκην) γιατι το ένα φυσικα δεν αναιρεί το άλλο..
Για τον ρόλο του Σπύρου στην ανάδειξη της Χυτρας δεν θα γράψω τιποτε, τα έχουν ήδη πει αναλυτικά άλλοι. Πριν τον Σπύρο, στη Χύτρα απλως πήγαιναν οι διάφοροι φίλοι και γνωστοί για συρτή τον Σεπτέμβρη. Τόσο απλά..
Το θέμα μου όμως δεν είναι αυτό. Με αφορμή την ιστορία αυτή, βγήκαν στην επιφάνεια διαφορα θέματα που νομίζω πως αξίζουν συζήτησης. Ας τα δούμε ένα- ενα:
Α) ειπώθηκε πως η Εγχωριος εχει υποχρέωση να απαιτεί κάποιο αντίτιμο για εκτάσεις/ μέρη που ελέγχει από όσους τα εκμεταλλευονται. Ακούγεται εύλογο, αλλά η διατύπωση κρύβει κάποιες παγίδες.

Πρώτον, η Εγχωριος δεν εχει υποχρέωση, εχει ίσως δικαίωμα. Η διαφορα είναι μεγάλη, γιατί το δικαίωμα είναι κάτι που το ασκείς ΑΝ θέλεις, ενώ την υποχρέωση ΠΡΕΠΕΙ να την ασκήσεις. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν η Εγχώριος εχει το δικαίωμα και οχι την υποχρέωση να διεκδικεί μισθώματα, κλπ και αυτό καλο να είναι να ξεκαθαριστεί.

Δεύτερον. Το μίσθωμα προϋποθέτει την παραχώρηση κάποιου χώρου. Στις παραλίες αυτο είναι σαφές. Η Εγχωριος παραχωρεί την χρήση κάποιας συγκεκριμενης εκτασης ώστε εκεί ένας επιχειρηματίας να μπορει να τοποθετήσει ομπρέλες, ξαπλώστρες, να εγκαταστήσει μια φορητή καντίνα κλπ. Ο επιχειρηματίας επωφελείται από την αποκλειστικη χρήση οριοθετημενου χώρου για να αναπτύξει δραστηριότητα προς όφελος του. Στον χώρο αυτόν, δεν μπορεί να εγκατασταθεί και κάποιος άλλος προφανως, δεδομένου ότι έχει εκχωρηθεί η χρήση του.
Στη σπηλια της Χυτρας ποιο ακριβώς είναι το μισθιο; το κενό/ αέρας που προσδιορίζει τη σπηλια; ή η θαλασσα; μπορει να αποκλεισει ο οποίος επιχειρηματίας κάποιον άλλον να φέρει κι άλλους επισκέπτες;
Ο Σπύρος (και οποιος αλλος ) παρέχει υπηρεσίες που δεν συναρτώνται από την αποκλειστική χρήση κάποιου χώρου. Μεταφέρει με το σκάφος του επισκέπτες, και τους ξεναγεί σε έναν χώρο. Η αμοιβή του λοιπόν είναι η παροχή υπηρεσίας της μεταφοράς και της ξενάγησης, οχι της αποκλειστικής χρήσης του χώρου.

Θέλω να πω , την ίδια αμοιβή θα μπορούσε να ζητήσει για να πάει επισκέπτες σε αλλα σημεία του νησιού μη προσβάσιμα από στερια. Παλι θα επενεβαινε η Εγχωριος; για ποιο λογο; τι παρέχει ως αντάλλαγμα στον επιχειρηματία στην περίπτωση αυτή για να διεκδικεί ανταμοιβη;
Η ιδέα ότι η Εγχωριος μπορει να επιβάλει αντίτιμο ακομη και σε περιπτώσεις που δεν παρέχει κατι είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά προβληματική. Γιατί να σταματήσει στη Χυτρα; τα μονοπάτια που έχει υποστηρίξει το ΚΙΠΑ δεν περνούν από εκτάσεις της Εγχωριου; και αυτά λοιπόν θα είναι αντικείμενο διεκδικησης αντιτίμου; εάν ενα τουριστικό γραφείο οργανώσει μια ξεναγηση στην Κάτω Χώρα στο Μυλοπόταμο θα πρέπει να καταβάλει αντιτιμο; εάν το ίδιο γραφειο φέρει μετά για καφέ τους επισκέπτες στο Belvedere να βλέπουν το κάστρο και τη θέα θα πρέπει να καταβάλει αντίτιμο; ειμαι σίγουρος πως κάτι τέτοιο δεν είναι στις σκέψεις των ανθρώπων της Επιτροπης, απλώς το αναφέρω για να δείξω πως ο δρόμος που πήγε να ανοίξει με τη Χυτρα οδηγεί σε παράλογα μονοπάτια..

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Ειπώθηκε πως στόχος της Εγχωριου είναι να εξασφαλίζει έσοδα για την απρόσκοπτη λειτουργία της και την στήριξη του νησιού. Σωστο. Είναι όμως η λειτουργία της Εγχωριου αυτοσκοπός ή αποσκοπεί στην προστασία (και οχι μονον στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας άκριτα) του νησιού, στη δημιουργία όρων βιώσιμης ανάπτυξης και στήριξης δραστηριοτήτων που θα κρατήσουν νέο κόσμο στο νησι;
Η Εγχωριος εχει τις δυνατότητες να επηρεάσει σημαντικά την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού και να συνεισφέρει στη δημιουργία όρων βιώσιμης ανάπτυξης, που να σέβεται και να προστατεύει το βασικό πλεονέκτημα των Κυθηρων, δηλαδή το ιδιαίτερο φυσικό τους κάλλος που δεν ειναι μονοσήμαντο (δεν περιορίζεται δηλαδή σε απλως 4-5 καλές παραλίες). Αυτο προϋποθέτει βεβαια σχεδιασμό, συνεισφορά όλων των φορέων του νησιού, αξιοποίηση γνωσεων εξειδικευμένων ανθρώπων, και κυρίως ενεργό εμπλοκή των ανθρώπων.

Αλλα για αυτά, σε επόμενο σεντόνι..
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου