Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ:Ξεχασμένοι θησαυροί των Κυθήρων

Ξεχασμένοι θησαυροί των Κυθήρων

Η διακεκριμένη ιστορικός της Μεσαιωνικής Ευρώπης Τζούντιθ Χέριν στο βιβλίο της "Τι είναι το Βυζάντιο" αναφέρει "... πως η μελέτη διαφόρων βυζαντινών Εκκλησιών στην Κρήτη και στα Κύθηρα... την βοήθησαν να μελετήσει το μεσαιωνικό ανθρώπο" .
Μια τέτοια εκκλησία με εξαιρετικό ενδιαφέρον επισκέφθηκα πρόσφατα μαζί με καλό και αγαπητό φίλο, που έχει την ίδια τρέλα μαζί μου.
Πρόκειται για ένα αξιολογότατο βυζαντινό μνημείο του νησιού μας, τον Άγιο Γεώργιο που βρίσκεται κοντά στα Ντουριάνικα, σε μια δύσβατη περιοχή, στη θέση" Κρωτήρι" των Κυθήρων.
Από τη μνημειώδη έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών " Ευρετήριο Βυζαντινών Τοιχογραφιών Κυθήρων" πληροφορούμαστε ότι ο ναός χτίστηκε το 1275 από τον ιερωμένο Ιωαννίκιο, επί Μητροπολίτου Μονεμβασίας Γρηγορίου. Το έτος 1275 είναι κρίσιμο για την ιστορία των Κυθήρων, γιατί τη χρονιά αυτή οι Μονεμβασιώτες είχαν διώξει τους Βενετούς από τα Κύθηρα και έτσι η εκκλησία των Κυθήρων είχε επανέλθει στη δικαιοδοσία του Μητροπολίτη Μονεμβασίας, ο οποίος σπεύδει να επικυρώσει το γεγονός με την ίδρυση του ναού.
Σημαντικές αναστηλωτικές εργασίες έγιναν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία το 1984 και 1985.













Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου