Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

ΦΡΑΤΣΙΑ:Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά τιμήσαμε τον μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο


Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά τιμήσαμε στο χωριό μας τον μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο στο ομώνυμο εκκλησάκι στα Λενταρακιάνικα. Η φετινή εορτή ήταν κατανηκτικότατη και παρά τους περιορισμούς η προσέλευση των πιστών ήταν ικανοποιητική ενώ τηρήθηκαν όλες οι υγειονομικές συμβουλές. Το αναλόγιο κόσμησε με την παρουσία του ο νεαρός Κωνσταντίνος Ι. Κοντολέων ενώ την περιποίηση του ναού επιμελήθηκε η πάντα αθόρυβη και φιλαγία συγχωριανή μας κυρία Λαμπρινή Δ. Παυλάκη.

Ο ναός τ'Αγιού Γιωργιού των Λενταράκιδων χτίστηκε το 1682 από κάποιον Γεώργιο Λεονταράκη του Θεοδώρου-Χαδέα. Από το 1736 έως το 1757 νοικοκύρης του Ναού είναι ο πατήρ Γεώργιος Λεονταράκης ο οποίος είναι εγγονός του προαναφερθέντος Γεωργίου Θ. Λεονταράκη. Ανακαινίζει τον ναό εκ βάθρων εσωτερικά και εξωτερικά. Το 1747 η Μαρούλα χήρα του Θεοδώρου Λεονταράκη αφήνει τον ναό στον κληρονόμο της με την προϋπόθεση πως θα αγιογραφηθεί η Πλατυτέρα στην Κόγχη του Ιερού Βήματος. Ο ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος και πάνω από την κύρια είσοδο δεσπόζει μικρό πώρινο καμπαναριό που φιλοξενεί μόνον μια καμπάνα. Σπάνια περίπτωση αποτελεί ο ναός αυτός αφού ο θόλος δεν είναι ημικυλινδρικός αλλά τριγωνικός κι αυτή η κτιριακή ιδιαιτερότητα ίσως τον κάνει τον μοναδικό στο νησί. Ο ναός διαθέτει πέτρινο τέμπλο με εξαιρετικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες, Δεσποτικές εικόνες και προφήτες, πάνω από αυτές σε ξύλινη κορνίζα οι Απόστολοι και τα Λυπηρά. Στο βόρειο τοίχο σώζεται Αγιογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ και ακόμα μια τοιχογραφία σχεδόν κατεστραμμένη αφιερωμένη στον τιμώμενο Άγιο. Η εικόνα του βήματος του Αγίου Γεωργίου φέρει επιγραφή Π. Κυριάκη με χρονολογία 1932. Τελευταίος νοικοκύρης του Ναού ήταν ο πατήρ Κοσμάς Λεονταράκης (+1939 Σκονάκης) ο οποίος ήταν γιος τους πατρός Γεωργίου Λεονταράκη και ο τελευταίος ιερέας της ιερατικής διαδοχής της οικογένειάς του. Ο ναός βρίσκεται σε υπέροχη τοποθεσία, είναι ανακαινισμένος και αξίζει προσκυνηματικής επισκέψεως.
Ευχόμαστε στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες να είναι πάντα καλά, να έχουν χρόνια πολλά και πάνω απ'όλα υγεία και του χρόνου να είμαστε ακόμα περισσότεροι.
Χριστός Ανέστη!








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου