Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΒΑΤΙΚΑ :: ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ


Η λιμνοθάλασσα της Στρογγύλης είναι ένας σπουδαίος υγροβιότοπος που καλύπτει έκταση 425 στρεμμάτων. 
Ανήκει στο χερσαίο τμήμα του Δήμου Ελαφονήσου, αλλά και στον πρώην Δήμου Βοιών περιλαμβάνοντας τις μικρότερες λίμνες του Μαγγάνου και του Νερατζιώνα, Ένα στενόμακρο τμήμα από αμμοθίνες την διαχωρίζει από την θάλασσα.
Λόγω της οικολογικής της σπουδαιότητας το 2000 ο υγροβιότοπος εντάχθηκε στο προστατευόμενο Δίκτυο NATURA 2000 με Κ.Α 2540002, καθώς επίσης δηλώνεται και στην απογραφή CORINE BIOTOPES.
Στα νερά της λιμνοθάλασσας κάποτε υπήρχαν ψάρια (κέφαλοι, λαβράκια, τσιπούρες), τα οποία από το φυσικό άνοιγμα( το οποίο πλέον δεν υπάρχει από την παρέμβαση και την αδιαφορία του ανθρώπου ,) εισέρχονταν γόνος από την θάλασσα και εκεί μεγάλωναν.
Αμμοθίνες πλαισιώνουν την λίμνη και βρύα όπου έβρισκαν καταφύγιο και τροφή μεταναστευτικά πουλιά, που ξεχειμωνιάζανε εδώ μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Σήμερα εν έτη 2016 αυτή η πανέμορφη λίμνη αργοπεθαίνει . Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας από την πολιτεία και έχει εγκαταλειφθεί εντελώς.
Είναι θλιβερή η εικόνα σήμερα να βλέπεις ελάχιστα πουλιά ούτε 5 στον αριθμό που μάλλον είτε γήρατος είτε κάποιας ασθένειας ,δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον νότο.
Ακόμα πιο θλιβερό να βλέπεις να "οργώνουν" την λίμνη άνθρωποι για να δείξουν τις ικανότητες των 4χ4 αυτοκινήτων τους καταστρέφοντας ότι έχει μείνει και διαταράσσοντας την πανίδα που ακόμα υπάρχει.
'Επιβάλλεται άμεσα να ανοίξει η δίοδος προς την θάλασσα να ξαναπάρει ζωή . Να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας με τις ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς είναι το τελευταίο σημείο στάσης των πουλιών .Ένα παρατηρητήριο πουλιών και η προστασία του γόνου θα ξαναδώσουν ζωή σε αυτήν την υπέροχη λίμνη που απλώνεται κατά μήκος του Βατικιώτικου κάμπου!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ





.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου