Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Σε επιφυλακή τα σώματα ασφαλείας: Κομμάτια του Κινέζικου πυραύλου μπορεί να πέσουν στην Ελλάδα



Σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί τα σώματα ασφαλείας της χώρας καθώς τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο, Κυριακή. Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση αυτή αφορά τις αυξημένες πιθανότητες κομμάτια του πυραύλου να πε΄σουν στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε επιφυλακή.

Όπως μας μετέφεραν κυβερνητικές πηγές είναι πολύ πιθανό τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα βέβαιος γιαυτό καθώς κάποια από τα εξαρτήματα του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ως την επιφάνεια της Γης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Μάλιστα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Παράλληλα, έχουν ανασταλεί όλες οι στρατιωτικές πτήσεις.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Μεγάλη Πορεία 5Β – του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.
Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

/radar.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου