Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Μπλοκάρουν τα πανηγύρια οι επιστήμονες για να μην «χορέψει» ο κορονοϊός!

¨Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού¨


Χαμός σε Αρκαδία, Αυλώνα, Βοιωτία

ΕΛΛΑΔΑ. Ακόμα και θέμα απαγόρευσης βάζουν οι επιστήμονες για τα πανηγύρια μετά τις εικόνες συνωστισμού, που παρατηρήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Αλιαρτο και Γουδή. Το ίδιο υποστηρίζουν και βουλευτές που τονίζουν πως πρέπει να παρθούν μέτρα, παρά το γεγονός ότι και οι ίδιοι εντοπίστηκαν να γλεντούν σε αυτά.
Εκατοντάδες ήταν τα άτομα που συνωστίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα πανηγύρια, τα οποία διεξήχθησαν χωρίς αποστάσεις και προφυλάξεις, χωρίς, δηλαδή, να τηρούνται τα μέτρα κατά του κορονοϊού. Εικόνες μεγάλου συνωστισμού παρατηρήθηκαν στο Γκορτσούλι Αρκαδίας, στον Αυλώνα και στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Στο τελευταίο πανηγύρι καλεσμένος ήταν και ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κουτσούμπας. «Σε ένα πανηγύρι, θεωρώ, ότι δεν μπορείς να ελέγξεις. Σηκώθηκε η νεολαία πάνω και χόρευαν 20 - 30 άτομα ή και περισσότερα. Πληροφορήθηκα ότι πέρασε ο ΕΟΔΥ για δεύτερη φορά και επέβαλε κάποια ποινή», υποστήριξε ο Ανδρέας Κουτσούμπας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, έλεγχος από τον ΕΟΔΥ δεν έγινε, επιβλήθηκε, όμως, πρόστιμο 1.500 ευρώ από κλιμάκιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. «Δεν είμαστε λυρική σκηνή. Αυτό που είπε ο κ. Πέτσας, ότι τα πανηγύρια μας θα γίνουν κανονικά, δυστυχώς δεν λειτουργεί», υποστήριξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου.
Όσον αφορά το πανηγύρι στου Γουδή, που πραγματοποιήθηκε στο «Άλσος Ελληνικού Στρατού», οι αποστάσεις δεν τηρήθηκαν ούτε στο ελάχιστο, παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών. «Εμείς όσο μπορούσαμε - και από τα μικρόφωνα - λέγαμε στον κόσμο “καλύτερα μακριά και αγαπημένοι παρά κοντά”», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του «Πολιτιστικού Συνδέσμου Παλιών Ζωγραφιωτών», Δημήτρης Μπιτσίκας.

Για τους λοιμωξιολόγους, εικόνες σαν κι αυτές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο ισοδυναμούν με «βόμβα» διασποράς του κορονοϊού.  Γι’ αυτό το λόγο αρκετοί ζητούν να καταργηθούν τα πανηγύρια, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζεται.

Βατόπουλος: Πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια
Την ανησυχία του για τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι και πανηγύρια εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τόνισε πως ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, συνεπώς αρκετός κόσμος μπερδεμένος αυξάνει τον κίνδυνο υπερμετάδοσης. Έστω αν υπάρχει ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει εκατοντάδες κρούσματα. «Τα έχουμε ξαναπεί. Ο κόσμος θέλει να διασκεδάσει αλλά ο ιός δεν ξέρει από αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε μεταξύ άλλων πως συγκεντρώσεις όπως στον Αλίαρτο και στο Γουδή μπορεί να αποτελέσουν βόμβα μετάδοσης του ιού. Μάλιστα, σχολίασε πως ίσως πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης στα πανηγύρια.
 notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου