Επιστολή Τζανετέα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου
και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου με στατιστικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την μείωση της παραγωγής ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών κατά την τελευταία τριετία στη Λακωνία, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα ένταξης της ΠΕ Λακωνίας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για την ελαιοκαλλιέργεια.
Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως βέβαια θα γνωρίζετε, η οικονομία της Λακωνίας στηρίζεται κυρίως στον Πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην καλλιέργεια της ελιάς με την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου και βρώσιμων ελιών.
Από τα στοιχεία που διαθέτει η Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Λακωνίας προκύπτει πολύ μεγάλη μείωση στη φετινή παραγωγή τόσο σε ελαιόλαδο όσο και σε βρώσιμες ελιές (Καλαμών). Η μείωση αυτή σε σύγκριση με τις δύο (2) προηγούμενες ελαιοκομικές περιόδους ανέρχεται σε:
55 % για το ελαιόλαδο: Από μέσο όρο 24.500 τόνους τις ελαιοκομικές περιόδους 2014-15 και 2015-16 σε εκτιμώμενη παραγωγή 11.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2016-17.
33 % για τις βρώσιμες ελιές: Από μέσο όρο 18.000 τόνους τις ελαιοκομικές περιόδους 2014-15 και 2015-16 σε εκτιμώμενη παραγωγή 12.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2016-17.
Η παραπάνω μείωση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη χειμερινή περίοδο 2015-16 και την άνοιξη του 2016 και συγκεκριμένα:
Η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο είχε σαν αποτέλεσμα τα δέντρα να μην συμπληρώσουν τις απαιτούμενες, ανάλογα με την ποικιλία, ώρες ψύχους προκειμένου να γίνει η εαρινοποίηση των οφθαλμών με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανθοφορία και το μεγάλο ποσοστό ατελών ανθέων. Οι ανάγκες σε ψύχος βαίνουν μειούμενες ανάλογα με την ποικιλία: Αθηνολιά, Καλαμών, Κουτσουρελιά και Κορωνέϊκη, και για το λόγο αυτό η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής (μέχρι και 90 %) παρατηρείται στις περιοχές που καλλιεργείται κυρίως η Αθηνολιά.
Οι μειωμένες βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου (300 χιλ. βροχής για τη περιοχή της Σπάρτης τους μήνες Νοέμβριο 2015-Μάρτιο 2016) είχαν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη εδαφικής υγρασίας κατά τη περίοδο της καρπόδεσης.
Οι υψηλές θερμοκρασίες (30ο C – 32ο C) που επικράτησαν κατά τη περίοδο της ανθοφορίας σε συνδυασμό με τους Νότιους ξηρούς ανέμους καθώς και οι επαναλαμβανόμενες λασποβροχές, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη γονιμότητα της γύρης και κατ΄ επέκταση τη μειωμένη καρπόδεση.
Επιπλέον στη μείωση της παραγωγής συνέβαλαν και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τη καρπόδεση και κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου παρατηρήθηκαν: α) έλλειψη ημερών καύσωνα (θερμοκρασίες >37ο C) και β) υψηλές σχετικές υγρασίες, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν τόσο η ανάπτυξη του Δάκου όσο και των διαφόρων μυκητολογικών ασθενειών της ελιάς όπως: το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο, η κερκόσπορα, κ.α..
Κύριε υπουργέ,
Δια του παρόντος εγγράφου παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα ένταξης της ΠΕ Λακωνίας σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ για την ελαιοκαλλιέργεια καθόσον με τα συνυποβαλλόμενα στοιχεία τεκμηριώνεται αρκούντως η μειούμενη εξέλιξη της παραγωγής χρονικά. Αίτιο αυτού του φαινομένου είναι η παρατηρούμενη κατά τα τελευταία χρόνια εναλλαγή ασυνήθιστα υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών, συναρτώμενη και με αντίστοιχες διακυμάνσεις υγρασίας, εν γένει αλλά και ειδικότερα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Το γεγονός αυτό επιδρά επί της γονιμότητας των ανθέων αλλά και των συνθηκών επικονίασης, γεγονός που περαιτέρω εξαρτάται και από το ανάγλυφο όπου χωροθετείται η καλλιέργεια κάνοντας αλλού εντονότερο και αλλού λιγότερο έντονο το φαινόμενο.
Η κ. Τζανετέα εξέφρασε τη πεποίθηση ότι ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα ανταποκριθεί άμεσα στο δίκαιο αίτημα των αγροτών της Λακωνίας λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
Από γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου