Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ¨ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ¨ΣΤΗ ΣΚΛΗΡΗ:Hταν σε κατάσταση που μπορούσε να σωθεί, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Γνωρίστε τα #Κύθηρα μέσα από τα μάτια του Κ.Ι.Π.Α.

Στα χρόνια της αγγλοκρατίας, τότε που έγιναν αρκετοί νέοι δρόμοι, το Ιόνιο κράτος, με την επιμονή μερικών φωτισμένων τοποτηρητών, όπως ο #Μακφέιλ, έφτιαξαν μερικά εμβληματικά έργα, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και πολλά καταστράφηκαν από την αδιαφορία των νεωτέρων.
Ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα είναι αυτό που γνωρίσαμε όλοι με την ονομασία «Ξενοδοχείο» σχεδόν πάνω στον κεντρικό δρόμο Χώρας-Ποταμού λίγο πριν τα Αρωνιάδικα.
Το κτήριο αυτό είχε σκοπό να στεγάζει τους ανθρώπους που πηγαινοέρχονταν με τα πόδια ή με τα ζώα τους στον κεντρικό δρόμο και εύρισκαν εκεί ένα καταφύγιο σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Αυτό το κτήριο που φαίνεται εδώ σε φωτογραφία του 1993 ήταν σε κατάσταση που μπορούσε να σωθεί, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Έτσι κατέρρευσε με το σεισμό του 2006 και απέμεινε ένας τοίχος κι αυτός σε κακή κατάσταση.
Το κτήριο αυτό μπορούν να το δουν όλοι και σήμερα, κοντά στον κεντρικό δρόμο, αλλά λίγοι από τους νεοτέρους γνωρίζουν την ιστορία του.
Βρίσκεται πολύ κοντά στη Διαδρομή Μ44 «Αρχιτεκτονική Περιήγηση», η οποία είναι κυκλική, μήκους 8,8 χιλιομέτρων και συνδέει τους πανέμορφους οικισμούς της περιοχής (#Αρωνιάδικα, #Αλοϊζιάνικα, #Φριλιγκιάνικα, #Καστρισιάνικα, #Τζουανιάνικα, #Βαμβακαράδικα και #Πιτσινάδες).

1 σχόλιο :