Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

QUO VADIS EUROPA?

QUO VADIS EUROPA?
Σήμερα το μεσημέρι έγινε η πανηγυρική έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πόλεων και Περιφερειών, στην κεντρική αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου είχα την τιμή να συμμετέχω με την ιδιότητα του “YEP” (Young Elected Politician).
Στην εναρκτήρια σύνοδο συμμετείχαν σχεδόν 900 αιρετοί από όλους τους βαθμούς Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ευρώπη.
Οι περισσότερες τοποθετήσεις είχαν ως αντικείμενο το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ως πρόταση από την τρέχουσα Φιλανδική Προεδρία. Κοινή συνισταμένη των ομιλητών ήταν η ανάγκη μιας νέας πολιτικής συνοχής που θα δίνει ενεργό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες, στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου Klara Dobrev, οι τοπικές αρχές θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στη συνδιαμόρφωση πολιτικών τα επόμενα χρόνια.
Ένα θέμα που απασχόλησε ευρέως ήταν η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στις τοπικές κοινωνίες.
Μεταξύ των εκλεκτών μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό αρκετά ενδιαφέροντα αυτοδιοικητικά ζητήματα.
Από τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις της πρώτης ημέρας, κρατάω τις εξής:
- Vincent Chauvet, Δήμαρχος του Autun (Γαλλία): ανάγκη προστασίας των Δασών από την Κλιματική Αλλαγή.
- Fernand Lopez Miras, Περιφερειάρχης της Murcia (Ισπανία): η πολιτική της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή πρέπει να είναι σθεναρή, αλλιώς η ερημοποίηση θα επεκταθεί και στον Βορρά.
Τέλος, με εντυπωσίασαν (και συμφωνώ απόλυτα) με δύο αναφορές της Miia Eskelinen – Fingerroos, Δημοτικής Συμβούλου της πόλης Kuopio της Φινλανδίας. Μας είπε ότι «ο λαϊκισμός θα καταστρέψει την Δημοκρατία μας» και έκλεισε με μια παροιμία της χώρας της: «Όταν κάποιος λέει κάτι, η ευθύνη βαρύνει αυτόν που το ακούει»!



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου