Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΙΑΣ(ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ)ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟ

 Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων της δυτικής Κρήτης και το μεγαλύτερο μέρος του υπάγεται στον δήμο Σφακίων.Χωρίζει τον κύριο όγκο της οροσειράς των Λευκών Ορέων, από το βουνό τους στα δυτικά με κορυφή τον Βολακιά. Έχει δύο φυσικές εισόδους, με τη βόρεια (42 χιλιόμετρα από Χανιά) στο οροπέδιο Ομαλός και σε υψόμετρο 1.227 μέτρα, να οφείλει το όνομα Ξυλόσκαλο στην κατασκευή από κορμούς που παλαιότερα χρησιμοποιούταν για την αρχική απότομη κάθοδο. Πλέον, αυτή διευκολύνεται από βαθμωτές πέτρινες πλάκες στο επικλινές έδαφος και προστατευτικό στηθαίο. Tο φαράγγι απολήγει νότια σε εκτεταμένη ξερή κοιλάδα περίπου στο επίπεδο της θάλασσας, πριν το παράλιο σφακιανό χωριό Αγία Ρουμέλη. Η διαδρομή μέσω του βασικού μονοπατιού είναι σχεδόν 13 χιλιόμετρα έως τη νότια είσοδο, 14,3 το φυλάκιο της Δασικής Υπηρεσίας (όριο Εθνικού Δρυμού) και 16,7 την ακτή. Φέρεται ότι αποτελεί το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος, έπειτα το φαράγγι του Βερντόν στη Γαλλία.[εκκρεμεί παραπομπή] Σε επίπεδο νησιού, τουλάχιστον, οι κάτοικοι των Σφακίων πάντως θεωρούν ότι 
Ένας είν' ο Φάραγγας... της Σαμαριάς! Τα άλλα, είναι φαράγγια.

 Στις επιβλητικές Πόρτες  Σιδερόπορτες) απαντάται το στενότερο σημείο του με πλάτος 3 μέτρων, όπου ακριβώς εκεί το ύψος των τοιχωμάτων υπερβαίνει τα 100, κάπως κοντά ανέρχεται στα 300 και μακρύτερα τα 700. Το πέρασμα θεωρείται το εντυπωσιακότερο στοιχείο της διαδρομής, επικίνδυνο όμως τις πρώτες
πρωινές και βραδινές ώρες το καλοκαίρι (όλες δε το χειμώνα) με τις κατολισθήσεις εξαιτίας απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και της διέλευσης κρι-κρι στα βράχια προς εξεύρεση τροφής. Οριοθετεί για την πορεία από το Ξυλόσκαλο το τέρμα του γεωλογικού φαινομένου και συχνά το ρυάκι που διατρέχει το φαράγγι καλύπτει όλο το πλάτος της διόδου.


Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.

 Ανακηρύχθηκε το 1962, όντας ένας από τους πρώτους χρονικά Εθνικούς Δρυμούς στη χώρα. Ο πυρήνας του το 2008 καταλάμβανε έκταση 48.480 στρεμμάτων, με κυρίαρχο στοιχείο το ίδιο το φαράγγι. "Σκοπός της ίδρυσής του είναι να προστατευθούν τα σημαντικά και ιδιόμορφα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής."
Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι ή στα κρητικά αγρίμι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (MAB: Man & Biosphere) της UNESCO,με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα. Το όρος Όλυμπος πρόκειται για την άλλη περιοχή της Ελλάδας που αντιμετωπίζεται από το κράτος και τους επιστήμονες ως "ζωντανό εργαστήριο" της φύσης, στο οποίο υλοποιείται πρότυπη διαχείριση με βάση τρεις διαφορετικές, αλληλοσυμπληρούμενες όμως, αρχές: προστασία, ανάπτυξη, επικοινωνία.
 Το φαράγγι είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης έλκοντας πολλές χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να διασχίσουν περπατώντας τη διαδρομή των 16,7 χιλιομέτρων από το Ομαλό μέχρι την Αγία Ρουμέλη.
ΠΗΓΗ 

Βικιπαίδεια

ΦΩΤΟ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ










ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Κα ΓΕΝΝΙΑ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ HMS GLOUCESTER

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ HMS GLOUCESTER
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσώπησε την Περιφέρεια και την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που διοργανώθηκαν από το Δήμο Κυθήρων-Αντικυθήρων, στην μνήμη των 722 μελών του πληρώματος του Βρετανικού Πολεμικού Πλοίου «HMS GLOUCESTER», που έχασαν τη ζωή τους από την αεροπορία των Ναζί στις 22 Μαΐου 1941, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Από τα 807 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν μόνο 85 στα Κύθηρα, όπου οι ντόπιοι στο Καψάλι ζήτησαν και έλαβαν την άδεια από τους Γερμανούς να προσφέρουν βοήθεια στους ναυαγούς πριν μεταφερθούν σε στρατόπεδα αιχμαλώτων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα. Kate Smith, ο Αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (First Sea Lord) Admiral Sir Philip Jones, ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο βουλευτής Α’ Πειραιά κ. Κ. Κατσαφάδος, τοπικοί φορείς, απλοί πολίτες, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού. Επίσης, σημαντική ήταν και η παρουσία των απογόνων των θυμάτων αλλά και των ζώντων Κυθηρίων που στάθηκαν αλληλέγγυοι στους επιζήσαντες ναυτικούς αψηφώντας τους Γερμανούς κατακτητές.
Ο κος Χατζηπέρος μετέφερε το χαιρετισμό της Περιφερειάρχη κας Ρένας Δούρου. Αρχικά, αναφέρθηκε στην Εθνική Τραγωδία που εξελίχθηκε στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Εν πρώτοις, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και στη συνέχεια, την ιδιαίτερη συγκίνησή του για το μεγάλο κύμα ευαισθητοποίησης εθελοντών εντός και εκτός Ελλάδας, που συνδράμουν με την πρόσφορά τους στο έργο της ανεύρεσης αγνοουμένων, αλλά και στην γενικότερη υποστήριξη των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Όπως και τότε οι Κυθήριοι, με αίσθημα θάρρους και αυτοθυσίας αψηφώντας την υπαρκτή απειλή των Ναζί, συνέδραμαν τους διασωθέντες ναυαγούς προσφέροντάς τους κάθε είδους βοήθεια, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί. Η αλληλεγγύη και η φιλοξενία είναι στο DNA των νησιωτών μας, διαχρονικά.
Ο κ. Χατζηπέρος τόνισε δε, ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα -φυσική συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκαν –σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών– τα Αντικύθηρα ως Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) ώστε να γίνουν σημείο αναφοράς, όχι μόνο εξαιτίας του Ναυαγίου και του περίφημου Μηχανισμού του, αλλά και ως κέντρο έρευνας για την κλιματική αλλαγή.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την επιβίβαση στο πολεμικό ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ, το οποίο ναυλοχούσε στο Καψάλι και τη ρίψη στεφάνων στο θαλάσσιο χώρο του ναυαγίου στη μνήμη των νεκρών. Στις εκδηλώσεις μετείχε και πλοίο του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και το αρματαγωγό ΧΙΟΣ από το Ελληνικό Π.Ν.

Έκτακτη Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Π.Ε. Πειραιά και Νήσων Αττικής


Πραγματοποιήθηκε, σήμερα (30/7), έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων για τον σχεδιασμό και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς και Νήσων, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, όλοι οι φορείς -σε επίπεδο Διοικητών- του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, των Νοσοκομείων, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, των Δήμων, φορέων και οργανώσεων, εθελοντικές ομάδες δράσης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας και άλλων Δ/νσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Κατόπιν εκτενούς συζήτησης ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, αποφασίστηκαν μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, ώστε να προλαμβάνονται ή και να αντιμετωπίζονται προβλήματα κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.
Βαρύτητα δόθηκε και στην αυξημένη ετοιμότητα των υπηρεσιών, των φορέων και των αναδόχων, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω πλημμυρικών φαινομένων, η οποία βασίζεται στις καθημερινές προγνώσεις των καιρικών φαινομένων (τακτικά και έκτακτα δελτία ΕΜΥ).
Στην διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων ανέπτυξαν τις ενέργειες, που έχουν αναλάβει για την προετοιμασία των υπηρεσιών τους, ανέφεραν προβλήματα και δυσκολίες, ώστε να εξεταστούν από κοινού λύσεις ενώ έκαναν προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση κρίσεων.
Τέλος, συμφωνήθηκε να συμβάλουν όλοι οι φορείς, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, ώστε να εκπονηθεί ένα σχέδιο κοινών δράσεων για την υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Επίσης, συζητήθηκε από όλους τους Δήμους που οι οικισμοί τους γειτνιάζουν ή βρίσκονται μέσα σε δασικές περιοχές να εκπονήσουν σχέδια πρόληψης ή απομάκρυνσης των πολιτών.

Τάκης Χατζηπέρος

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ.ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Την παραίτηση του Νίκου Τόσκα ζητεί ο Βουλευτής ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος


ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ζητεί ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος όπως επισημαίνει, από τις 21 Ιουνίου με Επίκαιρη Ερώτησή του είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών πυρκαγιών.
Σε δήλωσή του, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει :
«Ο κ. Τόσκας οφείλει να παραιτηθεί εδώ και τώρα. Από τις 21 Ιουνίου με Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για την ανυπαρξία αντιπυρικής προετοιμασίας, αλλά ο Υπουργός κώφευε συνειδητά, εξαπατώντας  το ελληνικό κοινοβούλιο, για να δικαιολογήσει την ανικανότητά του. Οι ευθύνες του Υπουργού είναι τεράστιες για το έγκλημα στο Μάτι, και δεν παραγράφονται ούτε συγχωρούνται. Και αντί ο κ. Τσίπρας να κάνει…περιοδείες στα καμένα,  να αναλάβει πραγματικά τις ευθύνες του, στέλνοντας σήμερα τον Υπουργό του στο σπίτι του».
Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στις 21 Ιουνίου, ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, είχε αναφερθεί στο περσινό καλοκαίρι, όπου χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα είχαν γίνει στάχτη και είχαν απειληθεί ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών πυρκαγιών.
«Κατηγορείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους φορείς και τους πολίτες οι οποίοι αγανάκτησαν από αυτήν την ανικανότητα στη διαχείριση που είχε η Πυροσβεστική στα περυσινά φαινόμενα με τις πυρκαγιές. Εσείς, όμως, ήσασταν, κύριε Υπουργέ, ο οποίος δηλώσατε για την αναποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Δικές σας δηλώσεις ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Βέβαια μέσα σε εννιά μήνες μας λέτε ότι πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τις δυνατότητες και τα στελέχη του είναι ικανά για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις πυρκαγιές. Εσείς, όταν σας λέγαμε για το έλλειμμα και για τον περυσινό επιχειρησιακό Υπαρχηγό, τον οποίο είχατε ορίσει εσείς, κύριε Υπουργέ, και σας μιλάγαμε για την ανικανότητα και ότι σε αυτόν οφειλόταν η έλλειψη διαχείρισης και σωστής οργάνωσης, τότε λέγατε ότι δεν ίσχυε, αλλά βέβαια μετά τον αποστρατεύσατε», είχε επισημάνει ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος είχε ζητήσει ευθέως από τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει με νούμερα για την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Εγώ, λοιπόν, σας κατέθεσα αυτήν την ερώτηση και ζητάω να μου απαντήσετε κ. Υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση στα πτητικά μέσα με νούμερα και με αριθμούς. Πόσα αεροπλάνα πετάνε τώρα; Ποια είναι η κατάσταση στα θαλάσσια μέσα; Πόσα οχήματα επιχειρησιακά μπορούν να λειτουργήσουν στην Πυροσβεστική; Και, τι γίνεται με το έμψυχο δυναμικό; Αλλά θέλω να σας παρακαλέσω να μην λέμε το τι έκαναν οι προηγούμενοι. Να μας πείτε με νούμερα αυτήν την στιγμή ποια είναι η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής της ΝΔ, είχε τονίσει ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα υπάρχουν μόνο πέντε  αεροσκάφη καναντέρ, τη στιγμή που ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε δηλώσει ότι μέχρι τον Μάιο επρόκειτο να υπάρχουν δώδεκα αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κατσαφάδος κατέθεσε στα Πρακτικά και τη σχετική δήλωση του Υπουργού.
«Συγκεκριμένα χθες ένα μπορούσε να πετάξει. Το λέω αυτό για να είμαστε ακριβείς και να μιλάμε με νούμερα. Ό,τι έχει να κάνει, λοιπόν, με τα αεροσκάφη, που είπατε ότι δώσατε τα 10 εκατομμύρια, μάλλον θα τα χρησιμοποιήσουμε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σε αυτήν δεν προβλέπεται κάτι. Μιλήσατε για τα ελικόπτερα που κάποιοι έκαναν βόλτες, όπως λέτε, για VIP. Το Πυροσβεστικό Σώμα, λοιπόν, διαθέτει πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα. Πόσα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; Τρία! Γιατί δεν υπάρχουν πιλότοι. Αν υπάρχουν πιλότοι, κύριε Υπουργέ, πείτε μου πώς μπορούν και τα πέντε να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με δέκα πιλότους; Δεν έχετε βγάλει διαγωνισμό για να πάρετε τρεις ιδιώτες πιλότους για να μπορούν; Άρα, δεν είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εσείς ο ίδιος το παραδέχεστε. Μπορεί να είναι ικανά να πετάξουν, δεν έχουν τα στελέχη για να μπορέσουν να πετάξουν. Γιατί βγάλατε τον διαγωνισμό για τους τρεις πιλότους τώρα και δεν τον είχατε βγάλει νωρίτερα για να είναι όντως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα πέντε και να μην λέτε ότι κάποιοι τα παίρνουν για να κάνουν βόλτες;», είχε ρωτήσει τότε ο Βουλευτής της ΝΔ.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος αναφερόμενος στα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε τονίσει ότι περίπου το 30% των οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας και μάλιστα, είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στο νησί των Κυθήρων όπου λειτουργούν 2 από τα 7.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΦΙΕΣΤΕΣ''


Προφανώς εκείνο που δείχνει να αγχώνει πολύ τη μείζονα μειοψηφία είναι η σύγκριση με τη δική της περίοδο διοίκησης στο Δήμο, μια περίοδο 8 ετών με τη μισή γραφειοκρατία από σήμερα και σχεδόν το διπλάσιο προσωπικό, όπου όλα όσα αναφέρει ούτε σχεδιάστηκαν, ούτε ωρίμασαν ως έργα, ούτε φυσικά χρηματοδοτήθηκαν και εκτελέστηκαν. Και εκείνο που διαρκώς προσπαθεί να αποφύγει είναι αυτή η σύγκριση, η οποία όμως δεν θα παύσει να γίνεται γιατί η δική μας παράταξη δεν υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, αλλά ωριμάζει τα έργα εκείνα που πράγματι μπορούν να υλοποιηθούν... καταλάβαμε βέβαια πλήρως σε ποιο επίπεδο κινείται πλέον η παράταξη του κ. Φατσέα: εμείς θα λέμε π.χ. "κάναμε την ανάπλαση των Μητάτων και των Φρατσίων" και εκείνοι θα μας απαντούν "μα δεν κάνατε του Ποταμού και της Αγ. Πελαγίας"... η πολιτική μας αντίληψη απέχει παρασάγγας... Για δε τα ζητήματα πυρασφάλειας, θυμίζω σε όλους ότι η μείζων μειοψηφία δεν παρέστη στη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο., οπότε μάλλον έχει "χάσει επεισόδια"... να μην ανησυχούν, έχουμε να πούμε πάρα πολλά στους επόμενους μήνες, πολλά και κυρίως αντικειμενικά και όχι ανέξοδες υποσχέσεις όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα και άλλα δήθεν χρηματοδοτημένα και έτοιμα προς εκτέλεση έργα... λίγη υπομονή!
ΥΓ: Σχόλιο για τα περί "φιέστας" δεν θα κάνω. Ο καθένας ό,τι μπορεί να αντιληφθεί - οι εικόνες εξάλλου μιλούν

Stratos Charchalakis

ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΟΡΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΣΗΣ


Δελτίο Τύπου για το Θερινό Σχολείο «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη. Καταστροφές Φύση, Άνθρωπος: Από τη διαχείριση στην πρόληψη» (Κύθηρα, 9 - 14 Οκτωβρίου 2018)









ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ
ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΩΝ
Λόγω της κακής κατάστασης/εικόνας του Ιατρείου Καρβουνάδων προχωρήσαμε σε εργασίες βελτίωσής του.
Εθελοντική εργασία από τον υπάλληλο του Νοσοκομείου μας κ. Μανώλη Ψιλλιώτη, τον οποίο ευχαριστώ θερμότατα.
Κόστος έργου (υλικών στην ουσία) λιγότερο από 500 ευρώ


Οι τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Κυθήρων για τους 722 νεκρούς του HMS Gloucester που βυθίστηκε το Μάιο του 1941 νοτίως των Κυθήρων από γερμανικά πυρά.


Το Σάββατο 28 Ιουλίου έλαβαν χώρα στον Λιμένα Καψαλίου οι τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Κυθήρων για τους 722 νεκρούς του HMS Gloucester που βυθίστηκε το Μάιο του 1941 νοτίως των Κυθήρων από γερμανικά πυρά. 
Οι εκδηλώσεις έγιναν με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που για το σκοπό αυτό απέστειλαν στο Καψάλι τρία πολεμικά σκάφη, τη Βρετανική Φρεγάτα HMS SUTHERLAND, την ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ και το Α/Γ ΧΙΟΣ.
 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Α.Ε. η Πρέσβυς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα κα. Kate Smith, ο Αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (First Sea Lord) Admiral Sir Philip Jones, ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Βουλευτής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παν. Χατζηπέρος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ καθώς και τοπικοί φορείς και αρχές, αιρετοί και υπάλληλου του Δήμου Κυθήρων, ενώ ιδιαίτερη ήταν η παρουσία τριών συγγενών από τους νεκρούς του HMS Gloucester που ταξίδεψαν επί τούτου από την Αγγλία. 


Τις εκδηλώσεις πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες μουσικές της εκδηλώσεις στο νησί, λόγω του Εθνικού Πένθους. 
Η ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ ήταν επισκέψιμη στο κοινό στο Λιμένα Καψαλίου το απόγευμα της Παρασκευής 27/7 και του Σαββάτου 28/7.
Η κύρια εκδήλωση έγινε το Σάββατο 28/7 το πρωί, κατά την οποία μίλησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Νικόλαος Τσούνης, ο Βρετανός Ναύαρχος Sir Philip Jones και η Βρετανίδα Πρέσβυς στην Ελλάδα κα. Kate Smith. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του τιμητικού μνημείου στον λιμενοβραχίονα του Καψαλίου, το οποίο συγκίνησε και εντυπωσίασε τους Βρετανούς προσκεκλημένους.  



 Στη συνέχεια έγινε ρίψη στεφάνων στη θάλασσα από την ΤΠΚ ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ, ενώ τα παριστάμενα πολεμικά σκάφη της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελλάδος απέδιδαν τιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κυθήρων ανέγνωσε και το μήνυμα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά δεν παρέστη λόγω των γεγονότων στην Αττική. 
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη του Βρετανού Ναυάρχου και της Βρετανίδας Πρέσβεως στο Γηροκομείο Κυθήρων, όπου τίμησαν τον Κυθήριο Νίκο Σωτήρχο, ο οποίος το 1941 πρωτοστάτησε στη διάσωση και περίθαλψη των 85 ναυαγών του Gloucester στο Καψάλι.Ο Δήμος Κυθήρων οφείλει να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην ομολογουμένως άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, μιας εκδήλωσης που εκφεύγει των στενών ορίων του νησιού. Τους υπαλλήλους και αιρετούς του Δήμου που επί μήνες συνέδραμαν στις σχετικές απαιτητικές προετοιμασίες αλλά και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για την πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην πλοιοκτησία του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ καθώς και σε ομογενή Κυθήριο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, για την κάλυψη σημαντικών δαπανών της όλης εκδήλωσης, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση για το Δήμο να είναι η ελάχιστη δυνατή. 



Όπως δήλωσε και ο Δήμαρχός μας κ. Χαρχαλάκης «τέτοιες εκδηλώσεις προβάλουν σχετικά άγνωστες πτυχές της τοπικής ιστορικής μνήμης και οφείλουμε να τις συνεχίσουμε προκειμένου να γνωρίσει η νέα γενιά την τοπική ιστορία και να τη διατηρήσει ζωντανή στο μέλλον». 
  




 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΣΕΑΣ.Πολλοί την καρέκλα αγάπησαν και πάνε για βουλευτές και κάποια μέσα ενημέρωσης ξέχασαν την αποστολή τους και έγιναν νεροκουβαλητές τους


Η ιστ
Η ιστοσελίδα tsirigofm.blogspot.gr του κ. Μπαχτή προέβη χτες σε μεγάλο ατόπημα καθώς χωρίς προσχήματα πλέον, αναμειγνύεται κατά τρόπο απαράδεκτο στη τοπική πολιτική και υποδεικνύει στους πολίτες πώς να στελεχωθούν οι συνδυασμοί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές!! Ο κ. Μπαχτής εγκαλεί αυστηρά όσους δημοτικούς συμβούλους δεν παρέστησαν στις φιέστες που οργάνωσε ο Δήμαρχος στο Καψάλι στις 28/07/2018 παρουσία και φρεγάτας του Βρετανικού Ναυτικού. Βέβαια είναι σε όλους γνωστό ότι ο κ. Χαρχαλάκης αρέσκεται αυτάρεσκα σε παρόμοιες φιέστες, τις οποίες όμως χρησιμοποιεί επιδέξια για να φτιάξει το προφίλ του για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή. Το λυπηρό είναι ότι στην προσπάθεια του αυτή βρίσκει φανατικό υποστηρικτή τον κ. Μπαχτή, ο οποίος ξεχνά ότι ασκεί το ύψιστο λειτούργημα της ενημέρωσης των πολιτών, τόσο με τον ραδιοφωνικό σταθμό του όσο και με το blog του, και γίνεται θλιβερός νεροκουβαλητής του κ. Χαρχαλάκη.
Τον κ. Μπαχτή δεν τον ενδιαφέρει ότι σ’ ένα τουριστικό νησί όπως είναι τα Κύθηρα, δεν υπάρχουν υποδομές επάρκειας νερού. Δεν υπάρχουν υποδομές  βιολογικών καθαρισμών και αποχετεύσεων. Δεν τον ενδιαφέρει ότι δεν υπάρχουν υποδομές πρόσβασης στις παραλίες. Ότι δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αποσόβηση των πυρκαγιών. Δεν τον ενδιαφέρει που ο κ. Χαρχαλάκης χαρακτηρίζει όλους  τους πολίτες που ενδιαφέρονται να γίνει επιτέλους η επέκταση του διαδρόμου τους αεροδρομίου ότι έχουν πάθει «διαδρομοπληξία»!! Δεν τον ενδιαφέρουν τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα. Τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι φιέστες του Δημάρχου. Μπράβο του!  Δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί να ακούν τα ίδια και τα ίδια κούφια λόγια, υποκριτικά.
Ο κ. Μπαχτής θα έχει βέβαια τους λόγους του να υποστηρίζει τόσο φανερά πια το Δήμαρχο.
Οι πολίτες όμως γνωρίζουν και καταλαβαίνουν…
Υ.Γ. Το βαρετό πλέον παραμύθι τι έκαναν οι προηγούμενοι δεν περνά πλέον. Ο κ. Χαρχαλάκης κυβερνά 4  χρόνια και το ερώτημα είναι πόσα προβλήματα έλυσε, πέρα από τις φιέστες. 
ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.Οι οδηγίες είναι γνωστές και παρακαλώ να τηρούνται από όλους

Παρά τις διαρκείς οχλήσεις μας (προσωπικές επιστολές σε όλους τους καταναλωτές, ανακοινώσεις, ραδιοφωνικά spots κλπ) για αυστηρό περιορισμό της κατανάλωσης νερού και για απαγόρευση ποτισμάτων, πλυσιμάτων αυλών κλπ, δυστυχώς καθημερινά βλέπω ανθρώπους με λάστιχα στο χέρι να σπαταλούν το νερό αλόγιστα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς η υπερκατανάλωση δεν μπορεί να καλυφθεί. Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι μας να σκεφτούμε πέραν του δικού μας σπιτιού και του δικού μας εαυτού. Το νερό που πετάμε για να ποτίσουμε τις ντομάτες και τους βασιλικούς, το στερούμε από ένα άλλο σπίτι και από μια διπλανή επιχείρηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη θερινή σεζόν.

Εάν επιβάλουμε μερικά πρόστιμα, θα μας πουν κακούς και ανάλγητους. Δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Οι οδηγίες είναι γνωστές και παρακαλώ να τηρούνται από όλους:
Stratos Charchalakis
λους: